Karfiol, kelvirág termesztése, gondozása

Karfiol, kelvirág (Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis)

A karfiol (Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis) egy nagyszerű választás a kertünkbe, mivel rendkívül egészséges és tápláló zöldség, amely számos vitamin, ásványi anyag és nyomelem biztosítja a szervezet számára.

A karfiol íze finom és sokféleképpen elkészíthető, így könnyen beilleszthető a mindennapi étrendbe.

A karfiol termesztése nem igényel sok helyet, így ideális választás a kisebb kerti területekre is. A karfiol számos betegség és kártevő ellen is ellenálló, így kevésbé igényel gondozást és védelmet.Karfiol, kelvirág  jellemzése, rendszertani besorolása

A karfiol (Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis) egy közkedvelt zöldség, amelyet kelvirágnak is neveznek. A növény fej alakú, melynek átmérője általában 20-25 cm között van. A fej színe fehér, és a virágai összefüggően helyezkednek el.

A karfiol a Brassica családba tartozik, és a Brassica oleracea fajon belül a botrytis változatába sorolható. A növény könnyen termeszthető, és sokféle módon fogyasztható, például főtt, párolt, vagy rántva.

Karfiol, kelvirág (Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis)
Karfiol, kelvirág (Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis)Karfiol elterjedése, előhelye

A karfiol (Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis) eredetileg a Földközi-tenger térségéből származik. Az ókori Rómában és Görögországban is ismert volt, és az ókori rómaiak és görögök már fogyasztották is.

Ma a karfiol széles körben termesztik a világon, és sokféle klímában terem. A karfiol fő termesztési területei Európában és Észak-Amerikában vannak, de termesztik Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában is. A karfiol a hideg éghajlattól függetlenül termeszthető, ami nagyon alkalmassá teszi a világ számos részén való termesztésre.

Karfiol, kelvirág (Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis)
Karfiol, kelvirág (Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis)Ültetése, szaporítása, gondozása

A karfiol ültetése:

 • A karfiolt késő tavaszi vagy kora nyári időszakban lehet ültetni, amikor a talaj már felmelegedett és a fagytól nincs veszély.
 • A karfiolt napos, jó vízelvezetésű területen érdemes ültetni, amelyben jó minőségű, jól szellőző talaj található.
 • A karfiol palántákat legalább 60 cm távolságra kell ültetni egymástól, hogy ne zavarják egymást, és ne legyenek túlzsúfoltak.

A karfiol szaporítása:

 • A karfiolt magból lehet szaporítani. A magokat előveteményként lehet ültetni, vagy közvetlenül a földbe is.
 • A karfiol magokat 6-8 héten át kell tartani meleg helyen, és a legjobb ha a magokat előveteményként ültetjük, mert ez a karfiol fejlődését javítja.

A karfiol gondozása:

 • A karfiolt rendszeresen kell locsolni, különösen akkor, ha a talaj száraz.
 • A karfiolt rendszeresen kell talajjal fedni, hogy megakadályozza a fej elszáradását.
 • A karfiolt rendszeresen kell permetezni a kártevőktől és a betegségektől, hogy megvédje a növényt.
 • Amikor a fejek elérnek a megfelelő méretet, akkor le kell szedni őket, hogy ne zavarják a többi fej fejlődését.

A karfiolnak nagy a nitrogén- és a káliumigénye. A nitrogén segít a növényben a fejlődés és a növekedés fenntartásában, míg a kálium segít a növénynek a szén-dioxid felvételében és a víz felhasználásában. A karfiol azonban érzékeny más tápanyagok hiányára is, így fontos, hogy a talajban a megfelelő arányban legyenek jelen a tápanyagok, hogy a növény jól fejlődhessen.

A humuszban gazdag talaj fontos a karfiol számára, mert segít a talajban a tápanyagok megkötésében és a talaj vízmegtartó képességének javításában. A humusz segít a talajban a tápanyagok felszabadulásában, így a növények könnyen hozzáférhetnek a tápanyagokhoz.

A karfiol számára fontos a megfelelő talaj pH, amely 6,5 és 7,5 közötti. A karfiol kedveli a jó vízelvezetésű talajt, és a talajnak jól szellőznie kell, hogy elkerüljük a talajban a nedvesség felhalmozódását. 

Karfiol, kelvirág (Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis)
Karfiol, kelvirág (Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis)Karfiol begyűjtése, tárolása

A karfiol begyűjtése:

 • A karfiolt általában 70-80 napos korában szedik le, amikor a fejek mérete elérte a 20-25 cm átmérőt.
 • A karfiolt ollóval vágják le, hogy ne sérüljön a többi fej.
 • A karfiolt csak egészséges, sérülésmentes és száraz időben szedjük le, hogy a minősége megőriződhessen.

A karfiol tárolása:

 • A karfiolt hűtőszekrényben tárolják, amelyben a hőmérséklet 0-2 °C között van.
 • A karfiolt fóliába csomagolva is tárolhatjuk, hogy a nedvesség ne szárítsa ki.
 • A karfiolt száraz és jól szellőző helyen tároljuk, hogy megakadályozzuk a penészedést és a rothadást.
 • A karfiolt hűtőszekrényben legfeljebb egy hétig tárolhatjuk, de frissen fogyasztva a legjobb.
Karfiol, kelvirág (Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis)
Karfiol, kelvirág (Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis)Karfiol, kelvirág felhasználása

A karfiol, kelvirág (Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis) fő használata a feje, amelyet főtt, párolt, vagy rántva fogyasztanak. A fej belsejében található kicsi, apró virágai is ehetőek, és sokféleképpen elkészíthetőek, például főtt, párolt, vagy rántva. A karfiolt számos ételben felhasználják, például a karfiolpürében, a karfiolrózsákban, a karfiolos pizza tetején, a karfiolos levesben, a karfiolos tésztában, stb.

A karfiolt gyakran használják salátákban is, például a Caesar salátában, a Waldorf salátában, és a karfiolos római salátában. A karfiolt számos ételben felhasználják, például a indiai és kínai ételekben, és a mediterrán étkezésben is. A karfiolt használják vegetáriánus és vegán ételekben is, mert a feje magas rost- és tápanyagtartalmú, és a fej többféleképpen elkészíthető, ami sokféle étel elkészítését teszi lehetővé.

Karfiol, kelvirág betegségei, kártevői

A karfiol, kelvirág (Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis) néhány leggyakoribb betegsége és kártevője:

 1. Clubroot (Plasmodiophora brassicae): A clubroot egy gombabetegség, amely a karfiol alsó részén található gyökérrendszerben jelentkezik. A betegség okozta gyökérrendszer elpusztulás miatt a növények kiszáradnak és elhalnak.
 2. Cabbage aphid (Brevicoryne brassicae): A káposztalégy egy kis rovar, amely a karfiol leveleit támadja meg. A káposztalégy vérzik a növény leveleit, ami miatt a növények kiszáradnak és elhalnak.
 3. Black rot (Xanthomonas campestris): A fekete rothadás egy bakteriális betegség, amely a karfiol leveleit és fejét támadja meg. A betegség okozta fekete foltok a növényeken jelentkeznek és a növények elhalnak.
 4. Downy mildew (Peronospora parasitica): A fonálférgek egy gombabetegség, amely a karfiol leveleit támadja meg. A betegség okozta fehér foltok a növényen jelentkeznek és a növények elhalnak.
 5. Diamondback moth (Plutella xylostella): A gyémánt alakú pillangó egy kis rovar, amely a karfiol leveleit támadja meg. A rovar lárvái fogyasztják a növény leveleit, ami miatt a növények kiszáradnak és elhalnak.

Az egyik legjobb módszer a növényvédelem, amelynek célja megelőzni a betegségek és kártevők megjelenését, például a megfelelő talaj előkészítése, a rendszeres talajnedvesítés és a talaj tápanyagokkal való ellátása. A megfelelő növényápolás, a rendszeres permetezés és a kártevőkkel és betegségekkel szembeni ellenálló fajták választása is segíthet a növények védelmében.

Karfiol, kelvirág (Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis)
Karfiol, kelvirág (Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis)Élettani hatása a szervezetre

A karfiol rendkívül egészséges zöldség, amely számos élettani hatással rendelkezik a szervezetre. A karfiol magas rosttartalmának köszönhetően segít a bélrendszer működésének javításában és a székrekedés megelőzésében. A karfiol magas C-vitamin tartalmának köszönhetően segít a szervezetnek a káros szabadgyökök elleni védekezésben és a sejtek védelmében.

A karfiol magas K-vitamin tartalmának köszönhetően segít a vérkoaguláció javításában, ami csökkenti a vérzési és a trombózis kockázatát. A karfiol magas B-vitamin tartalmának köszönhetően segít a sejtek anyagcseréjének javításában és a szervezet energiaszintjének növelésében.

A karfiol magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít a csontok egészségének fenntartásában és a csontritkulás megelőzésében. A karfiol magas káliumtartalmának köszönhetően segít a vérnyomás szabályozásában és a szív egészségének fenntartásában. A karfiol magas kén-tartalmának köszönhetően segít a vérben a hemoglobin termelésének javításában és a vörösvértestek számának növelésében.

A karfiol magas folsavtartalmának köszönhetően segít a fejlődő magzatok egészségének fenntartásában és a vérképző rendszer egészségének fenntartásában. A karfiol magas klorofilltartalmának köszönhetően segít a szervezetnek a toxinok eltávolításában és a szervezet méregtelenítésében.

Ezenkívül a karfiolban található karcinogén anyagokat gátló anyagok is, amelyek segítenek csökkenteni a rák kockázatát. A karfiol magas rosttartalmának köszönhetően segít a vércukorszint szabályozásában és a cukorbetegség megelőzésében.

Mindezek miatt a karfiol rendszeres fogyasztása jelentősen javíthatja a szervezet általános egészségi állapotát és segíthet a betegségek megelőzésében.Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek

A karfiol (Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis) magas vitamin- és ásványianyag-tartalmú zöldség.

A karfiol fő vitamin- és ásványianyag-tartalma:

 • C-vitamin: A karfiol magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik, ami segít a szervezetnek a káros szabadgyökök elleni védekezésben és a sejtek védelmében.
 • K-vitamin: A karfiol magas K-vitamin-tartalommal rendelkezik, ami segít a vérkoaguláció javításában és csökkenti a vérzési és trombózis kockázatát.
 • B-vitaminok: A karfiolban található B-vitaminok segítenek a sejtek anyagcseréjének javításában és a szervezet energiaszintjének növelésében.
 • Ásványi anyagok: A karfiol magas kálium-, kén-, kálcium-, magnézium- és foszfor-tartalmú, amelyek segítenek a csontok egészségének fenntartásában, a vérnyomás szabályozásában, a vérképző rendszer egészségének fenntartásában, stb
 • Nyomelemek: A karfiol magas kén, klorofill és kén tartalmú, amelyek segítenek a vörösvértestek termelésében, szervezet méregtelenítésében, stb

A karfiol rosttartalma is magas, amely segít a bélrendszer működésének javításában.Fűszer és gyógynövények
Kerti ötletek témájú cikkek
Kerttervezés témájú cikkek
Kertépítés témájú cikkek
Díszkert témájú cikkek
Gyógynövényinfó