Brokkoli jellemzői, ültetése, gondozása

Brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica)

A brokkoli egy rendkívül egészséges és finom zöldség, ami könnyen termeszthető a saját kertünkben. A brokkoli termesztése nem igényel nagyon sok időt és erőfeszítést, így a kertészkedők számára is könnyen termeszthető.

A brokkoli gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben, amelyek jótékony hatással vannak a szervezetre. Emellett a brokkoli magas rosttartalmának köszönhetően segíti a jó bélműködést, és csökkenti a székrekedés kockázatát.

A brokkoli termesztésével friss és egészséges zöldséget tudunk fogyasztani a saját kertünkből, ami a saját és családunk egészségét is javítja.Brokkoli  a jellemzése, rendszertani besorolása 

A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) egy zöldség, amely a kelkáposztafélék családjába tartozik. A brokkoli közeli rokonai a karfiol, a kelbimbó, a káposzta és a kelkáposzta. A brokkoli főzve, párolva, vagy nyersen fogyasztható, és sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

A brokkoli rendszertani besorolása:

 • Kingdom: Plantae
 • Division: Tracheophyta
 • Class: Magnoliopsida
 • Order: Brassicales
 • Family: Brassicaceae
 • Genus: Brassica
 • Species: B. oleracea
 • Subspecies: B. oleracea convar. botrytis
 • Variety: B. oleracea convar. botrytis var. italica

A brokkoli általában 40-60 cm magas, és sötétzöld, kétszeresen összetett levelekből áll. A brokkoli virágai fehérek, vagy sárgák, és a termés főzve fogyasztható.

Brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica)
Brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica)Brokkoli elterjedése, előhelye

A brokkoli eredetileg az Égei-tenger partvidékén, Észak-Afrikában és a Földközi-tenger környékén őshonos. Az ókori Róma és Görögország területén is ismert volt, és az ókori rómaiak és görögök is fogyasztották.

Azóta a brokkoli elterjedt világszerte, és az Egyesült Államokban, Kanadában, Európában, Ausztráliában és Új-Zélandon is termesztik. A legnagyobb brokkoli termelő országok közé tartozik az Egyesült Államok, Kína, Spanyolország, Olaszország és Mexikó.

A brokkoli termesztése általában szubtrópusi és trópusi éghajlaton történik, de a hidegebb éghajlaton is termeszthető, ha megfelelően védve van a hidegtől. A brokkoli optimális hőmérséklete 15-25 °C, és a termesztéshez szükséges a  rendszeres öntözés.

Brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica)
Brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica)Ültetése, szaporítása, gondozása

A brokkoli ültetése: A brokkoli ültetése legjobb a tavaszi vagy őszi időszakban, amikor a hőmérséklet még nem túl magas. A brokkoli szereti a napos, jól drenázsoló talajt, és a pH értéke 6,0 és 7,0 között legyen. A magokat általában apró cserépedényekbe vagy magtálba ültetik, majd amikor a növények elérik a 2-3 leveleiket, átültetik őket a kertbe vagy a kerti ágyakba.

A brokkoli szaporítása: A brokkoli szaporítása magról történik. A magokat általában 2-3 cm mélyen ültetik, és 2,5-5 cm távolságra egymástól. A magokat általában 10-21 nap alatt kelnek ki, és a növényeket általában 6-8 hét múlva ültetik át a kertbe vagy kerti ágyakba.

A brokkoli gondozása: A brokkoli szükségletei a napfény, a talaj, és a víz. A brokkoli szereti a napos, jól drenázsoló talajt, és a pH értéke 6,0 és 7,0 között legyen. A brokkoli szükségletei a rendszeres öntözés, de a talaj ne legyen túl nedves. A növényeknek szükségük van a rendszeres trágyázásra, hogy megfelelően fejlődjenek. A brokkoli szükséges a rendszeres kézi vagy mechanikai kártevő és betegség ellen.

A brokkoli termesztése a káposztafélékkel rokon, így figyelni kell a káposztafélékkel szembeni kártevőkre és betegségekre.

Brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica)
Brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica)Brokkoli begyűjtése, tárolása

A brokkoli begyűjtése: A brokkoli begyűjtése általában 60-80. napon történik, a növény fejlődésétől számítva. A brokkoli fejét szüretelni kell, amikor a fejek még zártak, és a fejeknek a színe sötét zöldnek kell lennie. A fejeket óvatosan vágjuk le a talajszint alatt, hogy ne sérüljenek meg.

A brokkoli tárolása: A brokkoli tárolása hűtőszekrényben a legjobb. A brokkoli tárolásának ideje 1-2 hét. A brokkoli tárolása előtt a leveleket és a lábakat eltávolítjuk, és a fejet befedjük egy nedves konyharuhával, hogy a nedvesség megőrizze a frissességet. A brokkoli is fagyasztva tárolható, a fejeket előbb pároljuk vagy főzzük, majd fóliába csomagolva.

Brokkoli felhasználása

A brokkoli főzve, párolva, vagy nyersen is fogyasztható, és sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A brokkoli fejét főzve, párolva, vagy nyersen fogyasztják, és a legtöbb ember számára a legízletesebb része a növénynek. A brokkoli levélzete is fogyasztható, párolva vagy nyersen, és sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

A brokkoli fejét és leveleit használják a salátákban, a zöldséglevesekben, a ragu-kban, a tésztákban, a pizzákon, a quiche-ban, a rizottóban, a curry-ban, a sült zöldségekben, és a főzelékekben. A brokkoli különösen jól illik a sajttal, a tejföllel, a vajjal, a hagymával, a fokhagymával, a füstölt sonkával, és a füstölt sajttal. A brokkoli különösen jól illik a rizs, a tészta és a köles főzelékekkel.

A brokkoli magjait is használják, általában őrölve, mint a zöldséglevesek és a saláták ízesítője.

Brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica)
Brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica)Brokkoli betegségei, kártevői

A brokkoli fő betegségei és kártevői:

 1. Fehér rozsda: A fehér rozsda egy gombabetegség, amely a leveleken és a fejeken jelentkezik, és fehér foltokat okoz. A fehér rozsda megelőzése érdekében fontos a jó talajdrenázs, és a növényeknek megfelelő távolságot kell tartani egymástól.
 2. Kártevők: A brokkoli kártevői közé tartozik a káposztalevél-bagoly, a káposztamoly, a káposztafényesbogár, a káposztaszöcske és a káposztaszöcske-lárva. Azokat elkerülheti, ha a növényeket rendszeresen ellenőrzi és kártevőirtó szereket alkalmaz, ha szükséges.
 3. Fonálférgek: A fonálférgek a brokkoli gyökerét támadják, ami a növény fejlődésének lelassulásához és a szárításhoz vezet. A fonálférgek ellen a talaj felszívódó mérgező anyagokkal történő kezelése a leghatékonyabb.
 4. Fusarium wilt: A Fusarium wilt egy gombabetegség, amely a brokkoli gyökerét és a talajt támadja. A tünetek közé tartozik a levelek szárítása és a növekedés lelassulása. A Fusarium wilt elkerülése érdekében fontos a jó talajdrenázs, és a növényeknek megfelelő távolságot kell tartani egymástól.
 5. Clubroot: A clubroot egy gombabetegség, amely a brokkoli gyökerét támadja, ami a növény fejlődésének lelassulásához és a szárításhoz vezet. A clubroot elkerülése érdekében fontos a jó talajdrenázs, és a talaj pH-értékét 7,0 körül kell tartani.
Brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica)
Brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica)Élettani hatása a szervezetre

A brokkoli sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak a szervezetre. A brokkoli különösen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például a C-vitamin, a K-vitamin, a B9-vitamin (folsav), a kálium és a kalcium.

A brokkoli rendkívül magas rosttartalmának köszönhetően segíti a jó bélműködést, és csökkenti a székrekedés kockázatát. A brokkoli rendkívül magas rosttartalmának köszönhetően is segíthet csökkenteni a vér koleszterinszintjét, ami csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A brokkoli magas K-vitamin- és Kálium-tartalmának köszönhetően segíti az egészséges csontokat, és csökkenti az ízületi gyulladás kockázatát. A brokkoli magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően segíti az immunrendszert, és csökkenti az influenza és a megfázás kockázatát.

A brokkoli magas folsav-tartalmának köszönhetően segíti a vérképzést, és csökkenti a vérrák kockázatát. A brokkoli magas glükozinolát-tartalmának köszönhetően segíti a rák megelőzését és a rákkezelést.

Emellett a brokkoli is gazdag antiossidánsokban, amelyek segítenek védelmet nyújtani a szervezetben a káros szabadgyökök ellen, és csökkentik a rák kockázatát.

Brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica)
Brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica)Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek

A brokkoli magas vitamin- és ásványi anyag-tartalmának köszönhetően számos jótékony hatással rendelkezik a szervezetre. A brokkoli fő vitamin- és ásványi anyag-tartalma a következő:

 • C-vitamin: A brokkoli magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően segíti az immunrendszert, és csökkenti az influenza és a megfázás kockázatát.
 • K-vitamin: A brokkoli magas K-vitamin-tartalmának köszönhetően segíti az egészséges csontokat, és csökkenti az ízületi gyulladás kockázatát.
 • B9-vitamin (folsav): A brokkoli magas folsav-tartalmának köszönhetően segíti a vérképzést, és csökkenti a vérrák kockázatát.
 • Kálium: A brokkoli magas kálium-tartalmának köszönhetően segíti az egészséges vérnyomást és a jó szív- és érrendszeri egészséget.
 • Kalcium: A brokkoli magas kalcium-tartalmának köszönhetően segíti az egészséges csontokat és a fogakat.
 • Vas: A brokkoli magas vas-tartalmának köszönhetően segíti a vérképzést és a jó egészséges vérkeringést.
 • Magnézium: A brokkoli magas magnézium-tartalmának köszönhetően segíti az izmok és az idegek egészségét.
 • Szelén: A brokkoli magas szelén-tartalmának köszönhetően segíti az immunrendszert és a rák megelőzését.
 • Rostok: A brokkoli magas rosttartalmának köszönhetően segíti a jó bélműködést, és csökkenti a székrekedés kockázatát.
 • Glükozinolátok: A brokkoli magas glükozinolát-tartalmának köszönhetően segíti a rák megelőzését és a rákkezelést.
 • Antioxidánsok: A brokkoli magas antiossidáns-tartalmának köszönhetően segít védelmet nyújtani a szervezetben a káros szabadgyökök ellen, és csökkenti a rák kockázatát.
 • Omega-3 zsírsavak : A brokkoli is tartalmaz omega-3 zsírsavakat amelyek számos jótékony hatással vannak a szervezetre, például csökkentik a gyulladásokat, javítják az agyműködést, és csökkentik a szívbetegségek kockázatát.

Azt is meg kell említeni, hogy a brokkoli magas vitamin- és ásványi anyag-tartalmának köszönhetően, a brokkoli rendkívül egészséges ételnek számít, és fontos szerepet játszik a helyes étrendben.

A rendszeres brokkoli fogyasztás segíthet csökkenteni a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség kockázatát. Emellett, a brokkoli jótékony hatással van az emésztőrendszerre, a csontokra, az izmokra, és az agyra is.Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:

Gyógynövényinfó