Kávézacc és orchidea

Kávézacc és orchidea

Kávézacc és orchidea: egymással vagy egymás nélkül?

Az orchidea egy nagyon különleges növény. Törékeny szépségével szinte az egész világot meghódította. Számtalan színben, formában találkozhatunk velük, de valahogy mindegyikben közös az a megkapóan egyedi hangulat, amit mindegyik egyed áraszt magából.

Aztán pedig itt van a kávézacc. Tulajdonképpen nem is igen lehetne az orchideától távolabbi dolgot említeni, mint éppen a kávézacc. A kávé alapvetően egy hasznos ital, ennek maradékát hívjuk kávézaccnak. Ez utóbbi nem egy kifejezetten esztétikus anyag, és minden eszünkbe juthat a láttán, csak éppen az egyedi hangulat nem.

Ezek után akkor hogyan kerülhet össze, egy cikkbe a kávézacc és az orchidea? Eláruljuk: tényleg lehet valami összefüggést találni a kettő között, ami elsősorban a kávé virágokra gyakorolt hatásában keresendő. Ám a meglepő valóság az, hogy a kávézaccnak valójában semmi keresnivalója nincs az orchidea környékén. Hacsak nem úgy, hogy a finom, ébresztő reggeli kávénk alján marad, miközben gyönyörű szép, egészséges orchideánkban gyönyörködünk…

Kávézacc és orchidea
Kávézacc és orchidea? Hasznos vagy felesleges?

Kávézacc és orchidea: a kávézacc bizonyos esetekben jót tesz növényeinknek

Ha rákeresünk a kávézaccra a világhálón, megtudhatjuk, hogy ez hiába csak a finom kávéitalunk visszamaradt, felesleges része, mégis hasznos lehet.

Lehet például használni a háztartásban: szagtalanító és zsíroldó hatását sokan jó, környezetkímélő és költséghatékony megoldásnak tartják.

És valóban, a kertben is lehet hasznát venni a megmaradt kávézaccunknak. Így például:

  • tehetünk kávézaccot komposztba;
  • védekezhetünk vele egyes kártevők, pl. csigák ellen;
  • vagy éppenséggel az ellen, hogy a macskák vizelőhelynek használják virágunk környékét;
  • néhány savas talajt kedvelő növénynek (pl. rózsák, sárgarépa) hatékony tápanyag.

Ezzel pedig lassan el is érkeztünk ahhoz, hogy hogyan kerülhetnek egymás mellé a kávézacc és az orchidea szavak.

Kávézacc és orchidea
Kávézacc és orchidea, használ e a növénynek?

Kávézacc és orchidea: nem biztos, hogy a legelőnyösebb kombináció

Nos, a kávézaccnak valóban lehet kedvező hatása egyes növények növekedése szempontjából, de ez biztosan nem az orchidea lesz. Az orchidea egy kifejezetten érzékeny növény, melynek nagyon nem mindegy, hogy hogyan, mivel ápoljuk.

Az orchideák nevelése még egy átlagos virágnál is nagyobb odafigyelést, sőt, akár némi hozzáértést igényel. Nem mindegy, hogy mennyi vizet adunk az orchideának, mennyi napfényt kap. Ahogyan az sem, hogy milyen talajba ültetjük és mennyi/milyen tápoldatot kap a mi szépséges orchideánk. Ha valaki tehát szeretne otthon orchideát nevelni, mindenképpen érdemes szakértőhöz fordulnia.

Márpedig, ha utánaolvasunk, hogy jót tesz-e a kávézacc az orchideának, azt tapasztaljuk, hogy az orchidea-szakértők kifejezetten nem tanácsolják. A kávézacc valójában nemhogy nem használ az orchideának, hanem egyenesen káros hatásai lehetnek. Az olyanok ugyanis, mint például a teafilter vagy éppen a kávézacc, eltömítik az ültetőközeget. Emiatt az orchidea nem kap elég levegőt, és a kávézacctól még baktériumfertőzés is érheti.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek