Teafa gyógynövény (Melaleuca alternifolia)

Ausztrál teafa (Melaleuca alternifolia)

Teafa gyógynövény: a természetes antibakteriális védelem

Ha sokszor, gyakran szoktál mindenféle szépségápolási terméket vagy vény nélkül kapható gyógyhatású szert vásárolni, talán feltűnhetett az egyik összetevő neve. Egy olyan összetevőé, amelyik szinte mindegyik előnyös hatású készítményben előfordulhat.

Ez pedig nem más, mint egy olyan gyógynövény, ami talán kevésbé ismert, de annál jobb gyógyhatással rendelkezik. Úgy hívják: teafa, és még akár a saját házikertedben is nőhet.

A teafa gyógynövény rendszertani besorolása, származása

A hivatalos nevén ausztrál teafa  – talán nem meglepő módon – egy Észak-Ausztráliából származó cserje. A mirtuszvirágúak rendjébe és ezen belül a mirtuszfélék családjába tartozik, ugyanabba, amibe a széleslevelű teafa is. Az ausztrál teafa elsősorban mocsarak környékén vagy sós, tengerparti területeken található meg vadon.

Az ausztrál teafa hírét Európába Cook kapitány hozta be. Ő és legénysége megfigyelte, hogy az ausztrál őslakosok teát és sört is főztek. Innen ered a teafa elnevezés is, mivel a tealevél helyettesítésére is kiválóan lehetett használni.

Ausztrál teafa (Melaleuca alternifolia)
Ausztrál teafa (Melaleuca alternifolia)

A teafa jellemzése, igényei

Az ausztrál teafa egy örökzöld gyógynövény: akár hat méteres magasságúra is megnőhet, törzse girbegurba, ágai akár a földig is hajolnak. A teafa gyógynövény levelei erős illatot árasztanak a bennük található illóolajnak köszönhetően, és lándzsás formájúak. A teafa virágai az ágak végén, füzérszerűen helyezkednek el, és szinte teljesen elborítják a kis, hamvaszöld leveleket is.

A teafa kedveli a jó vízáteresztésű talajt, és az sem zavarja, ha az meszet is tartalmaz. A meleg időszakokban nem árt minél több vizet adni neki, de télen kevesebb vízre van szüksége. A teafa, ahogyan származásából is sejthető, a hidegeket, mínuszokat nemigen kedveli. -5°C fok alatti hőmérséklet alatt gondoskodjunk az elfagyás elleni védelméről.

Új-Zélandi teafa virázata
Új-Zélandi teafa virázata

A teafa gyógynövény felhasználása

A teafának elsősorban a levelében és szárában található illóolaját használják fel. A teafa gyógynövény olaját a parfümipar is kihasználja, fűszeres, erőteljes, kissé kámforos illatának köszönhetően, de számos más kozmetikumban is megtalálható. Emellett fogkrémekbe is szokták tenni.

A teafa gyógynövény illóolajának jótékony hatásait számos más módon is fel lehet használni, így például:

 • illatosítónak, párologtatóba,
 • fürdővízbe,
 • masszáshoz,
 • borogatásnak,
 • ruhák fertőtlenítésére,
 • öblögetésre.
Busman teafa
Busman teafa

A teafa gyógynövény jótékony hatásai

A gyógynövény elsősorban a baktériumölő, fertőzés elleni tulajdonságait használják ki a gyógyászatban. Az ausztrál teafa gyógynövény beáztatott leveleit inhalálásra is használhatjuk. Ausztráliában egyébként a teafa gyógyszerként van elismerve.

A teafa további jótékony hatásai többek között:

 • vírus- és baktériumölő;
 • segíti az immunrendszert, erősíti szervezetünk védekezőképességét;
 • enyhíti a légúti megbetegedések (légzőszervi, fül-, orr, gégepanaszok) okozta tüneteket;
 • húgyúti fertőzések kezelésére;
 • bőrbetegségek (például akné vagy lábgombásodás) elleni védelem;
 • csökkenti a megfázás veszélyét;
 • húgyúti, nőgyógyászati megbetegedések kezelésére.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek