Kerti gyümölcsök 3 szuperegészséges finomság

Kerti gyülölcsök, szamóca

Kerti gyümölcsök

3 szuperegészséges finomság a saját kertünkben +1 jótanács

A saját kertnek az egyik legnagyobb előnye az, hogy akár saját magunk termeszthetjük kedvenc gyümölcseinket. Így nemcsak egészséges gyümölcsökhöz juthatunk, de még otthonunkból sem kell kimozdulnunk, hogy kedvencünk különleges zamatát élvezhessük. Most bemutatunk 3 különlegesen finom, és egyúttal kellően dekoratív kerti gyümölcsöt, amit érdemes saját kertünkben is tartanunk.

  1. Szamóca, az ellenállhatatlanul édes és piros kerti gyümölcs

Kezdő kertészek számára a szamóca lehet az első kerti gyümölcs, amit kertjükbe ültetnek. Elvégre ez a gyümölcs nemcsak szép és finom, de még a gondozása is egyszerű. Nem véletlen tehát, hogy a bogyós gyümölcsök egyik legnépszerűbbje a szamóca.

Nagy előnye továbbá a szamócának, hogy egész évben tud teremni, így bármikor elcsábulhatunk egy kis nassolásra. A szamóca ráadásul azon gyümölcsök egyike, amelyik elsőként hoz gyümölcsöt, ezért a vitaminhiányos tél után ő lehet a legjobb választás.

A szamóca szaporítható tőosztással és a saját indájáról is. Érdemes minél több fajtát kipróbálni és egyszerre telepíteni, mert így annál változatosabb ízvilág tárul elénk a szamóca gyümölcsfélék közül.

Kerti gyümölcsök, szamóca
Kerti gyümölcsök, szamóca
  1. Varázsoljunk mediterrán hangulatot kerti gyümölcsösünkbe a füge segítségével!

A füge ugyancsak azon kerti gyümölcsök közé tartozik, melyek nemcsak finomak, egészségesek, de még a termesztésük sem okoz különösebb gondot. Különleges levelei pedig kellően dekoratívak ahhoz, hogy ne csak gyümölcsként termesszük, hanem kertünk dísze is legyen.

A fügefa akár 3-4 méter magasra is megnőhet, koronája szerteágazó, és rendkívül sok gyümölcsöt képes teremni. Mivel nálunk is népszerű kerti gyümölcs, könnyű beszerezni, és a gondozása sem igényel különösebb szakértelmet. Szereti a napos, száraz, szélvédett helyeket, ezért egyre melegedő klímánkat is bírni fogja.

A füge ültetését érdemes tavaszra vagy őszre időzíteni, de abból sem származhat baj, ha netán nyárra csúszik a beültetése. Mindössze egy kis türelem szükséges hozzá, ugyanis az ültetés után el kell telnie 3-4 évnek, hogy gyümölcsöket kezdjen teremni.

Kerti gyülölcsök, füge
Kerti gyülölcsök, füge
  1. A vadvirágok közül a legszelídebb és legkedvesebb kerti gyümölcs a szelídgesztenye

A vadvirágoknak csak a neve lehet „vad”. Valójában nagyon sok olyan, vadon termő növény létezik, melynek gyümölcse nyugodtan fogyasztható, és még finom is. A szelídgesztenye a nevével is csábít, pedig tavaszi éjjeleken virágainak illata is meglehetősen ellenállhatatlan.

A szelídgesztenye, ez a rendkívül kedves, kellemes külsejű fa már az ősember számára is kiváló gyümölcsöket adott. Napjainkban azok számára lehet az ideális választás, akik hosszútávra terveznek kertjükkel és a benne termő gyümölcsökkel. A szelídgesztenye kiemelkedően magas életkort tud megélni, így akár több generáció is élvezheti szépségét és finom gyümölcseit.

Kerti gyülölcsök, szelídgesztenye
Kerti gyülölcsök, szelídgesztenye

Tipp:

Érdemes úgy megválasztani kedvenc házi termesztésű gyümölcseinket, hogy egész évben teremjen valami, így mindig kényeztethetjük magunkat valami egészséges finomsággal.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek