Összhangban a természettel: miért jó biokertészkedés?

Biokertészkedés

Összhangban a természettel: miért jó biokertészkedés?

Sokan azért (is) szeretnének kertes házat, mert kialakítanának maguknak egy saját kis konyhakertet. Ezzel nemcsak kellemes időtöltést szereznek maguknak, de gondoskodhatnak családjuk egészséges zöldség- és gyümölcsellátásáról. Na de hogyan lesz az tényleg egészséges, miért jó a biokertészkedés?

Manapság a „bio” szó egyet jelent azzal, hogy egészséges. Az biztos tehát, hogy a biokertészkedés ezzel van kapcsolatban. Ám arról, hogy mit is jelent ez valójában, megoszlanak a vélemények.

Biokertészkedés, miért jó?
Biokertészkedés, miért jó?

Biokertészkedés – mit jelent?

Van, aki úgy tudja, az számít biokertészkedésnek, ha az ott termő növények gondozásához nem alkalmaznak semmiféle műtrágyát, mesterséges vegyszert. Ezen kívül pedig génmódosított magok sincsenek benne. Hiszen a boltban vásárolt élelmiszereket ezzel népszerűsítik. És tényleg, ez is egy „bio” szemléletet takar.

Egy másik megközelítés inkább a természettel való összhangot helyezi a középpontba. Eszerint a cél, hogy védjük a termőföldet, és el tudjuk érni, hogy az egész rendszer önfenntartó legyen. A mennyiséggel szemben a minőség az elsődleges.

A bio- (vagy más néven öko-)gazdálkodás tulajdonképpen egy tágabb terület, pontos meghatározása, illetve törvényi szabályozása a Nébih oldalán megtalálható.

Biokertészkedés: növények gondozásához nem alkalmaznak semmiféle műtrágyát, mesterséges vegyszert.
Biokertészkedés: növények gondozásához nem alkalmaznak semmiféle műtrágyát, mesterséges vegyszert.

Biokertészkedés – miért jó?

Bár egyre több hír kering a médiában földünk egyre pusztuló javairól, szerencsére ezzel párhuzamosan egyre többen próbálunk tenni valamit ellene. Egyre tudatosabbak leszünk, odafigyelünk rá, hogy mit és mennyit fogyasszunk, és törekszünk a károk enyhítésére. A saját biokert ennek egy jó példája: a környezettudatos élet – kicsiben.

Ez pedig egy óriási előrelépés, annak ellenére, hogy tudjuk, „egy biokert/fecske nem csinál nyarat”. Hiszen minél többen gondolkoznak így, annál nagyobb mértékben javulhat életminőségünk.

De a környezettudatosságon túl is számos előnye van annak, ha saját biokertünk van. Ilyen például az egészség:

Lehet-e annál biztonságosabb a zöldség- és gyümölcsellátásunk, mint ha saját magunk termesztjük? Egészen a kezdetektől, a kiválasztástól az asztalra kerüléséig figyelemmel követhetjük a növénykék útját.

Biokertészkedés, zöldség- és gyümölcsellátásunk, ha saját magunk termesztjük
Biokertészkedés, zöldség- és gyümölcsellátásunk, ha saját magunk termesztjük

Nem mellesleg maga a kertészkedés is jó hatással van a közérzetünkre. A friss levegőn végzett aktív szorgoskodás nemcsak fizikailag, de lelkileg is jó hatással van ránk: ennél relaxálóbb tevékenységet nehéz elképzelni. Persze ehhez nem feltétlenül szükséges, hogy ez a kert mindenképpen „bio” legyen.

De ha már egy ilyen ősi, természetközeli tevékenységet űzünk, akkor miért ne lehetne valóban harmóniában a természettel? Amikor nem kizsigereljük a földet, elvéve tőle mindent, és hosszú időre használhatatlanná téve, hanem arra is odafigyelve, megkímélve. Amikor a természetes körforgásba kapcsolódunk bele, és csak annyit veszünk el, amennyit muszáj, és valahogyan vissza is forgatjuk, amit kell. Ez az érzés varázslatos tud lenni! És ami a legcsodálatosabb: ha egyszer kipróbálod, sosem fogod másképp csinálni! Rákapsz az ízére – és szó szerint megtapasztalhatod: a saját termesztésű bio alapanyagoknak egyedülállóan különleges íze van. Hiszen lehet-e finomabb annál, mint mikor egy tökéletes, a saját kezeddel nevelt, piruló piros paradicsomot a szakajtasz a saját kertedből.