A kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) ültetése, gondozása, szaporítása

A kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) ültetése, gondozása, szaporítása

A kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) származása, története

A kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) egy igazán különleges növény, mely a kertekben és teraszokon gyakran található virágzó dísznövény. Ebben a cikkben megvizsgáljuk ennek a növénynek a származását és történetét.A kerti sarkantyúka eredetileg Dél-Amerikában, pontosabban Peruban és Kolumbiában őshonos. A növény neve az Inka birodalom időszakából származik, és azt jelenti, „a hősi győztes diadala”. Ezt a nevet azért kapta, mert a virágok látványosak és élénk színekben pompáznak, emlékeztetve az embereket a diadalra és a győzelemre.

A kerti sarkantyúka a 16. században hozták be Európába a spanyol hódítók és az ottani misszionáriusok. A növény hamarosan népszerűvé vált a kontinensen, és elterjedt a kertekben és udvarokban. Az európaiaknak tetszett a virágok szépsége és az, hogy könnyen nevelhetők. A kerti sarkantyúka azonnal beilleszkedett a kertészkedés világába, és több különböző fajtája alakult ki az évszázadok során.

A virágok mellett a kerti sarkantyúka levelei és hajtásai is ehetők, és sokan használják salátákban és más ételekben. Az íze kissé pikáns és borsos, hasonlóan a kresszhez, amiért néha „kerti kressz” néven is emlegetik.

A kerti sarkantyúka továbbra is népszerű dísznövény maradt szerte a világon, és számos különböző fajtája és hibridje kapható a kertészetekben. Gazdag történelme és szépsége miatt a kerti sarkantyúka továbbra is fontos része a kertészkedésnek és a kerti tervezésnek, emlékeztetve bennünket arra, hogy a természetnek mindig van valami meglepően szép ajándéka számunkra.

A kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) ültetése, gondozása, szaporítása
A kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) ültetése, gondozása, szaporításaA kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) jellemzői

A kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) egy igazi kertészeti gyöngyszem, melyet nem csak a gyönyörű virágai, hanem az egyedi megjelenése miatt is könnyű felismerni.

A kerti sarkantyúka felfelé kúszó hajtásain számos szív alakú, páncélszerű levelet hoz létre. Ezek a levelek általában élénkzöld színűek és átmérőjük kb. 5-7 centiméter. A szív alakú levelek és a lágyszárú hajtások adják ennek a növénynek az egyedi karakterét, ami miatt olyan könnyen felismerhető a kertekben és teraszokon.

A kerti sarkantyúka virágai igazi ékességei a növénynek. Ezek kis trombita alakúak, és rendkívül élénk és vonzó színekben pompáznak, például narancssárga, piros, sárga vagy rózsaszín. A virágok gyakran két színben is előfordulnak, ami még exkluzívabbá teszi megjelenésüket. A virágok mérete általában 3-5 centiméter között van, de a hibridek esetében akár nagyobbak is lehetnek.

Ezenkívül a kerti sarkantyúka egy olyan növény, amely könnyen nevelhető. Szereti a napos vagy félárnyékos helyeket, és jól tűri a szárazabb időszakokat is. A talajjal sem rendelkezik túl magas igényekkel, így ideális választás lehet azoknak, akik kezdő kertészek vagy kerttulajdonosok.

A kerti sarkantyúka az ideális választás lehet kertek, teraszok vagy erkélyek számára, hiszen látványos virágai egész nyáron át virágzanak, és garantáltan feldobják a környezetüket. Ne felejtsük el, hogy a növény levelei is ehetők, így egy praktikus és szép kiegészítője lehet az étrendünknek is. Vonzó megjelenése és könnyű nevelhetősége miatt a kerti sarkantyúka továbbra is népszerű választás a kertészkedők és a virágkedvelők körében.

A kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) ültetése, gondozása, szaporítása
A kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) ültetése, gondozása, szaporításaGondozása, igényei

A kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) gondozása és nevelése nem bonyolult, de néhány fontos szempontot érdemes figyelembe venni ahhoz, hogy a növényünk egészségesen és látványosan növekedjen. Nézzük meg, mire érdemes odafigyelni a napfény, víz, hőmérséklet, öntözés, tápoldatozás és növényvédelem terén.

Napfény és víz idénye: A kerti sarkantyúka igazi napfénykedvelő növény. Számára a lehető legtöbb napfényt szereti, ezért ügyeljünk arra, hogy olyan helyre ültessük, ahol legalább napi hat óra napfény éri. Az erős napfény segít a gazdag virágzásban és a látványos virágok kialakulásában. A vízigénye közepes, tehát mérsékelten öntözzük, de ne hagyjuk kiszáradni a talajt, különösen a forró nyári hónapokban. A nedvességet kedveli, de a túlzott víz nehezen viseli.

Hőmérséklet: A kerti sarkantyúka számára ideális hőmérséklet tartomány 18-24 Celsius fok között van. Ebben a tartományban a növény jól növekszik és virágzik. Télen, ha hideg időjárás van, érdemes a növényt beltérre vinni vagy fagymentes helyen tartani.

Öntözés: Az öntözés során a kulcsszó a mérsékletesség. Ne hagyjuk kiszáradni a talajt, de ne is áztassuk el a növényt túl sok vízzel. A talaj legyen nedves, de ne álljon vízben. A reggeli öntözés a legjobb időpont, mivel a növénynek van ideje megszáradni a nap során.

Tápoldatozás: A kerti sarkantyúka nem igényel túl sok tápoldatot, de érdemes időről-időre egy általános, vízoldható műtrágyát adni neki, különösen a virágzás időszakában. Ezzel segíthetünk a növénynek a virágok gazdagabb kialakításában.

Növényvédelem: A kerti sarkantyúka általában ellenálló a legtöbb kártevővel és betegséggel szemben, de néha megtámadhatják a levéltetvek vagy a fehér lepkekék. Ezek ellen a problémák ellen könnyen védekezhetünk kertészeti rovarirtó szerekkel vagy természetes módszerekkel, például szappanos vízzel.

Összességében a kerti sarkantyúka egy könnyen gondozható és látványos növény, amely a megfelelő napfény, víz és hőmérséklet mellett díszíti kertünket. Figyeljünk oda rá, örömét lelhetjük a virágok bámulatos színvilágában és formájában.

A kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) ültetése, gondozása, szaporítása
A kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) ültetése, gondozása, szaporításaA kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) ismertebb fajtái

A kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) rendkívül sokféle fajtája és változata létezik, és mindegyikük egyedi szépséggel és jellegzetességekkel rendelkezik.

 1. Alaska Series: Az Alaska sorozat a kerti sarkantyúka hagyományos változatainak népszerű és színes változatait tartalmazza. Ezek a virágok élénk színekben pompáznak, például piros, narancs, sárga és krém színben. Az Alaska sarkantyúkák hagyományos virágzással és látványos levelekkel büszkélkedhetnek.
 2. Jewel Series: A Jewel sorozat olyan fajtákat tartalmaz, amelyek rendkívül mély, gazdag színű virágokkal büszkélkedhetnek. Ezek a virágok gyakran mélyvörös, bíbor vagy mély narancssárga színűek, és igazán drámai megjelenést kölcsönöznek a kertnek.
 3. Whirlybird Series: A Whirlybird sorozat fajtái olyan virágokat hoznak létre, amelyek virágkelyheik körül forgó spirális szirmokkal rendelkeznek. Ezek a fajták elegáns megjelenést kölcsönöznek a kertnek, és általában színekben is gazdagok.
 4. Canary Creeper (Canari repkény): Ez a fajta kerti sarkantyúka kúszó növény, amely sárga virágokkal díszíti a kertet. A virágok hasonlítanak a kanári madár tollazatára, innen származik a neve. A Canary Creeper gyorsan nő és szép, látványos teraszt vagy kerítést varázsolhat.
 5. Empress of India: Az Empress of India fajta kerti sarkantyúka vörös virágokkal és sötétzöld levelekkel rendelkezik. Kompakt növekedése miatt ideális választás az edényes kertekbe vagy a teraszokra.

Ezek csak néhány példa a kerti sarkantyúka gazdag fajtaválasztékából. Minden fajta különleges szépséggel és sajátos jellegzetességekkel rendelkezik, így könnyen megtalálhatjuk a kertünkbe leginkább illő változatot. Legyen szó hagyományos vagy extravagáns virágokról, a kerti sarkantyúka mindig lenyűgöző díszítő elem lesz a kertünkben vagy teraszunkon.

A kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) ültetése, gondozása, szaporítása
A kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) ültetése, gondozása, szaporításaA kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) virágja

A kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) virágja egy igazi természeti csoda, amely színes és lenyűgöző látványával hódítja meg a kertészek és a virágkedvelők szívét. Nézzük meg közelebbről ennek a gyönyörű növénynek a virágját.

A kerti sarkantyúka virága kis trombita vagy sarkantyú alakú, és általában egyetlen virág található egy hajtáson. A virágok számos élénk színben pompáznak, beleértve a narancssárgát, pirosat, sárgát, rózsaszínt és még sok más árnyalatot. Néhány fajta még két- vagy többszínű virágokat is hoz létre, amelyek még látványosabbá teszik ezt a növényt.

A virágok közepén egy csokor rövid, henger alakú sziromlevél található, amelyek gyakran egy kontrasztosabb színű középponttal rendelkeznek. A virágokat kísérő hosszú, keskeny levelek hozzájárulnak a növény egyedi megjelenéséhez, és gyakran páncélszerűeknek tűnnek.

Az igazi érdekessége a kerti sarkantyúka virágjának az, hogy a növény magasban hozza létre a virágait, így könnyen észrevehetőek és gyönyörködhetünk bennük. A virágok általában júniustól az őszig tartó időszakban virágoznak, így hosszú ideig élvezhetjük a színpompát a kertünkben vagy a teraszunkon.

A kerti sarkantyúka virága nemcsak látványos, hanem rendkívül vonzó is a méhekre és más beporzókra nézve, így hozzájárul a kert ökológiai egyensúlyához is. Emellett a virágok levelei is ehetők, és pikáns, borsos ízük miatt néha a „kerti kresszként” is emlegetik.

Összességében a kerti sarkantyúka virága egy igazi kincs a kertészeti világban. A gyönyörű színek, az egyedi forma és az egész nyáron át tartó virágzás miatt ez a növény igazi díszítőelem minden kertben vagy teraszon. Ha virágokkal szeretnénk feldobni a környezetünket, a kerti sarkantyúka mindenképpen egy kiváló választás lehet.

A kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) ültetése, gondozása, szaporítása
A kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) ültetése, gondozása, szaporításaA kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) ültetése a kertbe

A kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) ültetése izgalmas és örömteli kerti tevékenység, amely színpompás virágokkal ajándékozza meg kertünket. De mikor és hogyan ültessük el ezt a gyönyörű növényt?

Az ideális ültetési időpont a tavasz eleje vagy a késő ősz, amikor a talaj már megfelelően felmelegedett, és a fagyok veszélye elmúlt. Az április és május hónapok a legmegfelelőbbek a kerti sarkantyúka ültetésére. Ha őszi ültetést tervezünk, szeptember vagy október az ideális időszak.

A következő lépés a megfelelő hely kiválasztása. A kerti sarkantyúka szereti a napos vagy félárnyékos területeket, így válasszunk olyan helyet, ahol legalább napi hat óra napfény éri a növényt. A talajnak jó vízelvezetéssel kell rendelkeznie, mivel a kerti sarkantyúka nem szereti a pangó vizet.

Az ültetéshez következő lépés a talaj előkészítése. Ássunk ki egy gödröt, ami körülbelül kétszer akkora, mint a növény gyökérzetének terjedelme. Keverjünk a kivett földbe komposztot vagy trágyát, hogy gazdagítsuk a talajt, és adjunk hozzá egy kis mészt, ha a talaj savas. Ezután helyezzük a növényt a gödörbe, úgy hogy a gyökerei ne sérüljenek meg, és fedjük be talajjal. Ügyeljünk arra, hogy a növények között legalább 20-30 centiméternyi távolság maradjon, hogy megfelelően szellőzhessenek.

Az öntözés az ültetés utáni fontos lépés. Öntözzük meg alaposan a növényt, hogy segítsünk neki gyökeret verni, majd továbbiakban tartsuk a talajt nedvesen, de ne vízzel telített állapotban. A kerti sarkantyúka nem szereti a túl nedves talajt, de a kiszáradást sem.

Azután érdemes a növényt támasztani, különösen ha kúszó vagy más támogatásra szoruló fajtát választottunk. Így biztosíthatjuk a növénynek a megfelelő tartást és esztétikus növekedést.

Végül, a kerti sarkantyúkát érdemes rendszeresen műtrágyázni a növények virágzási időszakában, hogy segítsük a gazdagabb és hosszabb virágzást.

Az ültetés és gondozás ezeknek a lépéseknek a betartásával könnyen menedzseltethető, és a kerti sarkantyúka díszítő elemként és örömforrásként szolgálhat kertünkben vagy teraszunkon. Ne habozzunk kipróbálni, és élvezzük a gyönyörű virágok látványát és élénk színeit!Szaporítása

A kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) szaporítása izgalmas és kreatív kertészeti feladat, amely lehetővé teszi, hogy új növényeket neveljünk a meglévőkkel. A sarkantyúka szaporítása általában három fő módon történhet: magvetéssel, dugványozással és gumó osztással. Nézzük meg részletesebben, hogyan végezhetjük el ezeket a műveleteket.

 1. Magvetés: A kerti sarkantyúka magvetéssel való szaporítása talán a legelterjedtebb és legegyszerűbb módja. Ezt általában kora tavasszal vagy késő ősszel végezzük. Először is, szerezzen be sarkantyúka magokat egy megbízható kertészeti áruházból vagy magkölcsönzőből. Válasszunk egy jól átszellőző edényt vagy virágládát, és töltjük meg jó minőségű virágfölddel. Ültessük el a magokat a földbe a csomagoláson feltüntetett mélységre, majd öntözzük meg őket alaposan. Az ültetett magokat tartsuk nedvesen, de ne áztassuk el őket. Amikor a hajtások megjelennek és elég erősek lesznek, átültethetjük őket a kertbe vagy edényekbe.
 2. Dugványozás: A dugványozás egy másik hatékony módja a kerti sarkantyúka szaporításának. Ehhez válasszunk ki egy egészséges, fiatal hajtást, és vágjunk belőle egy 7-10 centiméter hosszú darabot. A vágás alatt ügyeljünk arra, hogy az legyen a hajtás alatti részén, ahol a levelek találkoznak. Távolítsuk el a vágott leveleket, majd ültessük el a dugványokat jó minőségű talajba vagy ültetőközegbe. Tartsuk nedvesen, és a dugványoknak növekedniük kell. Amikor elég erősek, átültethetjük őket a kertbe.
 3. Gumó osztás: A kerti sarkantyúka néhány fajtája gumóval nő, és ezeket is lehet szaporítani gumó osztással. Tavasszal, amikor új hajtások kezdenek megjelenni, ássuk ki a gumót, és válasszunk le róla egy egészséges hajtást. Az új gumót egy cserépbe vagy a kertbe ültethetjük, és gondozzuk úgy, mint a többi sarkantyúkát.

A kerti sarkantyúka szaporítása tehát többféleképpen is megvalósítható, attól függően, hogy melyik módszer tűnik a legalkalmasabbnak a számunkra. Mindegyik módszernek megvan a maga előnye és kihívása, de a végén mindenképpen örülhetünk az új sarkantyúka növényeinknek, amelyek virágos örömöt hoznak majd kertünkbe vagy teraszunkra.Teleltetése

A kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) egy rendkívül ellenálló növény, amely sok területen jól viseli az enyhe teleket. Azonban, ha északiabb vagy hidegebb éghajlaton élünk, vagy ha hosszú és hideg telek jellemzőek a területünkre, fontos lehet a kerti sarkantyúka teleltetése, hogy megszüntessük a fagy okozta károkat. Íme néhány tipp arról, hogyan gondoskodhatunk a sarkantyúka téli túléléséről a kertben:

 1. Átemelés és beltérbe vitel: Az egyik legbiztonságosabb módszer a kerti sarkantyúka teleltetésére az, hogy ősszel, mielőtt az első fagyok megérkeznének, kiemeljük a növényt a földből, és áthelyezzük egy edénybe vagy cserepbe. Ezután vigyük be egy hűvös, fényes helyiségbe, például egy fagymentes pincebe vagy garázsba. Az ideális hőmérséklet legyen körülbelül 7-10 Celsius fok. Tartsuk szárazon és mérsékelt világítás mellett. Tavasszal, amikor a fagyok veszélye elmúlik, kiültethetjük újra a kertbe.
 2. Védőlepel: Ha nem szeretnénk kiszedni a kerti sarkantyúkát az eredeti helyéről, egy másik lehetőség a növény leplezése vagy takarása. Erre a célra használhatunk fagyálló védőleplet vagy agrotextíliát. Fontos, hogy a lepel ne érintkezzen közvetlenül a növénnyel, hogy megelőzzük a penészképződést. Ezzel a módszerrel a sarkantyúka egy részét vagy az egész növényt is lefedhetjük.
 3. Szalmahasználat: A szalmahasználat egy további opció lehet a kerti sarkantyúka védelmére. A télen elterített szalma réteg segít melegen tartani a növény gyökereit és hajtásait. Ügyeljünk arra, hogy ne érintkezzen közvetlenül a növénnyel, és csak a hidegebb időjárás beköszönte előtt használjuk ezt a módszert.

Fontos megjegyezni, hogy a kerti sarkantyúka eredetileg Dél-Amerikából származik, és meleg éghajlatot kedvel. A hideg telek általában nem az ideális környezet számára, ezért az extra védelem és a téli teleltetés segít abban, hogy a növényünk túlélje a hideg időszakot, és tavasszal újra virágba boruljon.A kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) lehetséges betegségei, kártevői

A kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) egy ellenálló növény, de mint minden növény esetében, néha előfordulhatnak betegségek és kártevők is, amelyek befolyásolhatják a növény egészségét. Nézzük meg, milyen lehetséges betegségek és kártevők fenyegethetik a kerti sarkantyúkát, és hogyan lehet ezekkel megbirkózni.

Lehetséges betegségek:

 1. Levéltetvek: A levéltetvek gyakori kártevők a kerti sarkantyúka esetében. Ezek a kis, lágy testű rovarok a növény leveleinek alján vagy a hajtásokon telepednek meg, és szívják ki a növény nedvét. A levéltetvek jelenléte nyomot hagyhat a leveleken, és a növény gyengülhet. Ellenőrizze a növényt rendszeresen, és ha levéltetveket észlel, alkalmazzon rovarirtót vagy szappanos vizet a növényre.
 2. Penészgombák: A nedves időjárás és a túlzott páratartalom miatt penészgombák megjelenése is problémát okozhat. A penészgombák fehér, szürke vagy fekete bevonatot képeznek a leveleken és a hajtásokon. A megelőzés érdekében próbáljuk meg elkerülni a növények leveleinek nedvesítését a nap folyamán, és használjunk gombás megbetegedések elleni készítményeket, ha szükséges.

Lehetséges kártevők:

 1. Fehér lepke (Pieris rapae): A fehér lepke és lárvái, a kereszteslepke hernyók, szívesen táplálkoznak a kerti sarkantyúka leveleivel. A hernyók elszaporodása kárt okozhat a növényben, mivel megevék a leveleket. Ellenőrizze a növényt, és szükség esetén alkalmazzon rovarirtó szert vagy kézi begyűjtést.
 2. Cserebogár: A cserebogarak is kárt okozhatnak a kerti sarkantyúka leveleinek és virágainak megrágásával. Ha a növényeken láthatók a cserebogarak, alkalmazzon rovarirtó szert vagy használjon egy természetes módszert, például kézi begyűjtést.

A kerti sarkantyúka általában ellenálló növény, és a megfelelő gondozás és rendszeres ellenőrzés segít megelőzni a betegségeket és a kártevők megjelenését. Ha azonban problémák merülnek fel, fontos az időbeni cselekvés, hogy megóvjuk ezt a gyönyörű növényt és élvezhessük virágzását a kertünkben.Gyakori problémák és megoldások

A kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) gondozása során néhány gyakori problémával találkozhatunk, de szerencsére ezekre könnyen megoldást találhatunk. Íme néhány gyakori probléma és a hozzájuk tartozó megoldások:

 1. Betegségek: A kerti sarkantyúka érzékeny lehet különböző gombás betegségekre, például penészgombákra. Ha a leveleken vagy hajtásokon fehér, szürke vagy fekete bevonatot észlelünk, valószínűleg penészgombák okozzák a problémát. A megoldás az, hogy a növényeket szárazon tartsuk, és szükség esetén használjunk gombás megbetegedések elleni készítményeket.
 2. Levéltetvek: A levéltetvek a kerti sarkantyúkát is megtámadhatják, és a leveleken kellemetlen nyomokat hagyhatnak. Ha levéltetveket észlelünk, használjunk rovarirtót vagy készítsünk szappanos vizet, amellyel lemoshatjuk őket a növényről.
 3. Kártevők: Más kártevők, például a fehér lepke hernyói és cserebogarak is károsíthatják a kerti sarkantyúkát. Ellenőrizzük a növényeket rendszeresen, és alkalmazzunk rovarirtó szert vagy vegyünk fel harcot a kártevők ellen kézi begyűjtéssel.
 4. Vízhiány: A kerti sarkantyúka nem szereti a túl száraz talajt, ezért rendszeres öntözésre van szüksége, különösen a forró nyári hónapokban. Ne hagyjuk kiszáradni a talajt, de kerüljük a túlzott öntözést is, mert a pangó víz káros lehet a növény számára.
 5. Túl sűrű ültetés: Ha túl sok sarkantyúkát ültetünk egymás mellé, a növények versengeni fognak a tápanyagokért és a helyért. Ügyeljünk arra, hogy legalább 20-30 centiméternyi távolság legyen a növények között, hogy megfelelően szellőzhessenek.

Ezek a gyakori problémák és megoldások segítenek abban, hogy a kerti sarkantyúka egészségesen növekedjen és látványosan virágzik. Fontos azonban rendszeres ellenőrzés és gondozás, hogy a növényünk mindig a legjobb állapotban legyen, és élvezhessük a gyönyörű virágokat a kertünkben vagy teraszunkon.Érdekességek róla

A kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) nemcsak gyönyörű és díszítő növény, hanem érdekes és sokrétű is. Néhány érdekesség és rövid történet a nagyvilágból a kerti sarkantyúkáról:

 1. Étkezési célok: A kerti sarkantyúka levelei és virágai ehetők, és ízük kissé csípős és pikáns. Számos konyhában használják saláták, szendvicsek és más ételek ízesítésére. A „kerti kresszként” ismert, és néhány országban népszerű hozzáadott ízzel és dísszel.
 2. Az inkák hagyományai: A kerti sarkantyúka származása Dél-Amerikára vezethető vissza, és az inkák már évszázadokkal ezelőtt is termesztették és használták az ételeikben. Még ma is fontos növény a perui és bolíviai konyhákban.
 3. Játékos növény: A kerti sarkantyúka hajtásai kúsznak és másznak, és ha megfelelő támogatást kapnak, akár játékos zöldítőként is használhatók a kertekben. Körbekeríthetik kerítéseket, pergolákat és más kerti elemeket, így látványos és szórakoztató látványt nyújtva.
 4. Virágnyelv: A kerti sarkantyúka virágai is üzenhetnek. Az angol nyelvben például a virágok piros színének azt az üzenetét hordozza, hogy „Isteni szépség”. A virágok színe és formája változatos, így különböző érzelmeket és üzeneteket hordozhatnak.
 5. Gyógynövény: Az andoki népek hagyományosan használták a kerti sarkantyúka növényt gyógyászati célokra is. A leveleket és a virágokat évszázadok óta alkalmazzák köhögés, torokfájás és más egészségügyi problémák enyhítésére.
 6. Kerttervezés: A kerti sarkantyúka a virágok világában is rendkívül népszerű, és számos kerttervező és virágos hobbista is előszeretettel alkalmazza a kertek és teraszok díszítésére. A különböző színű virágok és a kúszó növekedési mód lehetővé teszi kreatív kerttervezési lehetőségeket.

A kerti sarkantyúka tehát sokkal több, mint egy egyszerű növény. A történelem során fontos szerepet játszott az ételek és a gyógyászat területén, és ma is kedvelt dísznövény a kertekben és teraszokon. Gazdag színvilágával és sokoldalúságával mindig örömet hoz a kertészek és a virágkedvelők számára.

 Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:Képek: Vistacreate, Pixabay

A kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a gyönyörű virágról. Ismerd meg közelebbről.