A közönséges spárga (Asparagus officinalis) ültetése és gondozása

A közönséges spárga (Asparagus officinalis) ültetése és gondozása

A közönséges spárga (Asparagus officinalis) származása, története

élőhelye

A közönséges spárga (Asparagus officinalis) az egyik legkedveltebb zöldség, amely számos ételhez és ínyencséghez ad hozzá egyedi ízt és textúrát. De vajon honnan ered ez a finomság, és mi a története? Ismerjük meg a közönséges spárga származását és élőhelyét!

A közönséges spárga régóta fontos táplálékforrás az ember számára. A legkorábbi feljegyzések már az ókori egyiptomiakhoz vezetnek vissza, akik a spárgát nem csak étkezésre használták, hanem gyógyászati célokra is alkalmazták. Az ókori rómaiak is nagy becsben tartották ezt a zöldséget, és a spárgakertészet elterjedté vált Róma birodalmában.A középkorban a spárga népszerűsége csökkent, de a reneszánsz korban újra felfedezték és divatos étel lett az európai udvarokban. A spárgát a francia királyi udvarban is rendszeresen fogyasztották, és a legenda szerint XIV. Lajos franciakirály még a spárga árával versengő ajándékot is elfogadott.

A közönséges spárga eredetileg az európai és az ázsiai kontinensen őshonos, és a természetben elterjedt élőhelyei változatosak. Gyakran megtalálható füves réteken, legelőkön, erdőszéleken és folyóvölgyekben. Azonban az évszázadok során a spárgát elkezdték termeszteni számos országban, beleértve Magyarországot is.

A spárgatermesztés egy speciális folyamatot igényel, amely magában foglalja a magok vagy a spárga koronák ültetését a talajba. Ezután a spárga növekedésének következő évében a hajtásokat le kell metszeni, hogy a növény energiája a gyökérrendszer fejlesztésére koncentrálódjon. A megfelelő gondozás és az optimális környezeti feltételek mellett a spárga növekedése során idővel vastag és ropogós hajtások fejlődnek ki.

Manapság a közönséges spárga széles körben termesztett növény, és számos országban elérhető az év nagy részében. A spárga szezon általában a tavasztól a nyár kezdetéig tart, amikor a friss és ízletes spárgát a piacokon és éttermekben megtalálhatjuk. Az emberek szeretik a spárga ízét és tápanyagdús jellegét, amely számos egészségügyi előnnyel jár.

A közönséges spárga gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például A-, C-, E-vitamin, valamint kalcium, vas és rost. Ezek az összetevők hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, a szem egészségének megőrzéséhez, a vérkeringés javításához és még számos más egészségügyi előnyhöz.

A spárga kiváló alapanyag különféle ételekhez és receptekhez. Lehet főzni, párolni, sütni, grillezni vagy akár nyersen is fogyasztható. Sokan kedvelik a spárga ízét és textúráját salátákban, levesekben, tésztákban, és akár köretként is tálalható más hús- vagy halételek mellé.

Magyarországon is egyre népszerűbbé válik a spárga, és számos helyen termesztik és fogyasztják. A spárgaszezonban a piacokon és az éttermekben gyakran találkozhatunk friss, helyi spárgával, amely a hazai ízek szerelmeseinek kiváló választás.

A közönséges spárga származása és története gazdag és érdekes. Ókori kultúrákban már nagyra értékelték gyógyító és tápláló tulajdonságait, és azóta is folyamatosan népszerűségét növeli. A spárga termesztése és fogyasztása továbbra is élénk a mai világban, és sokan élvezik a friss és ízletes spárga kínálta ízélményeket és egészségügyi előnyöket. Tehát ne feledjük, amikor következő alkalommal spárgát választunk az étkezésünkhöz, annak története és sokszínűsége miatt élvezzük minden harapását!A közönséges spárga (Asparagus officinalis) jellemzése, rendszertani besorolása

A közönséges spárga (Asparagus officinalis) egy különleges és ízletes zöldség, amely jellegzetes megjelenésével és felépítésével kitűnik. Engedjük meg, hogy közelebbről is megismerjük ezt a növényt!

A közönséges spárga hosszú, vékony hajtásokkal rendelkezik, amelyeket gyakran hosszú zöld vagy fehér pálcikák formájában láthatunk a piacon vagy a boltokban. A spárga mérete és vastagsága változó lehet, de általában 15-30 centiméter hosszú és 1-2 centiméter vastag. Fontos megjegyezni, hogy a spárga a növekedés során a talaj alatt fejlődik, és amikor a hajtások a felszínre törnek, gyorsan növekednek, és elkezdenek zöldes vagy fehéres árnyalatot ölteni.

A spárga hajtásainak végén találhatóak apró tüskék, amelyekkel a növény védelmezi magát. Ezeket a tüskéket érdemes eltávolítani a fogyasztás előtt, hogy a spárga fogyasztása kellemes legyen.

A közönséges spárga rendszertani besorolása a következőképpen néz ki:

 • Ország: Növények (Plantae)
 • Osztály: Liliopsida
 • Rend: Spárgavirágúak (Asparagales)
 • Család: Spárgafélék (Asparagaceae)
 • Nemzetség: Spárga (Asparagus)
 • Faj: Közönséges spárga (Asparagus officinalis)

A spárga virágai aprók és fehérek vagy halvány rózsaszínűek lehetnek. Ezek a virágok kis csoportokban, csüngő bugában jelennek meg a növény tetején. A virágzás időszaka általában május és július között van, és bár nem feltétlenül jellemző a spárga termesztésére vagy fogyasztására, azok, akik szeretik a növényeket és a virágokat, élvezhetik ezt a látványt is.

Összességében a közönséges spárga egy szép és különleges növény, amely felismerhető hosszú és vékony hajtásaival. Mérete változó lehet, de általában a hajtások 15-30 centiméter hosszúak és 1-2 centiméter vastagok.

A közönséges spárga (Asparagus officinalis) ültetése és gondozása
A közönséges spárga (Asparagus officinalis) ültetése és gondozásaIsmertebb fajtái

A közönséges spárga (Asparagus officinalis) mellett számos ismertebb fajta létezik, amelyek eltérő megjelenéssel és ízzel rendelkeznek. Ismerjük meg néhányat ezek közül!

 1. Zöld spárga: Ez a leggyakoribb és legismertebb spárgafajta. Hosszú, vékony, zöld szárakkal rendelkezik, amelyek a föld felett nőnek. A zöld spárga intenzívebb ízzel rendelkezik, és széles körben elérhető a piacokon és üzletekben.
 2. Fehér spárga: A fehér spárga különleges, mivel a növényt a föld alatt termesztik. Ezért hiányzik belőle a klorofill, amiért fehér színű. A fehér spárga enyhébb ízű és lágyabb textúrájú lehet, és gyakran különleges és ínyencségeknek tartják.
 3. Lila spárga: Ez a fajta spárga különleges, mert a hajtásai lila vagy bordó árnyalatúak. A lila spárga íze hasonló a zöld spárgáéhoz, de egy kis gyümölcsösséggel és édességgel. A lila spárga látványos megjelenésével különösen dekoratív lehet az ételkészítés során.
 4. Vad spárga: A vad spárga (Asparagus prostratus) a közönséges spárgához hasonló, de általában kisebb méretű és ízletesebb. A vad spárga vadon nő, és a természetben gyakran találkozhatunk vele. Ez a fajta spárga különösen népszerű a természetbeni gyűjtők és a gasztronómiai kedvelők körében.

Ezek csak néhány példa a közismertebb spárgafajták közül. Azonban érdemes megjegyezni, hogy a spárgatermesztés során folyamatosan új fajták kerülnek elő, amelyek különböző színekkel, méretekkel és ízekkel rendelkezhetnek. Ez lehetővé teszi, hogy a spárga kedvelői széles választékból válogathassanak, és felfedezhessék a számukra leginkább ízletes és megfelelő fajtákat.

A közönséges spárga (Asparagus officinalis) ültetése és gondozása
A közönséges spárga (Asparagus officinalis) ültetése és gondozásaÜltetése, szaporítása

A közönséges spárga (Asparagus officinalis) ültetése és szaporítása időben és módszerben is meghatározott lépéseket igényel. Ismerjük meg, mikor és hogyan történjen az ültetése, valamint a sor és tőtávolság fontosságát!

Az ültetést általában tavasszal célszerű elvégezni, amikor a talaj már kellően felmelegedett és a fagyok veszélye elmúlt. Az ültetés előtt előkészítsük a talajt, lazítsuk fel és távolítsuk el a gyomokat.

A spárga ültetésekor az ültetőanyagot vagy spárgakoronákat használhatjuk. A koronák kis növények, amelyek már kezdődő gyökérrendszerrel rendelkeznek. Először ássunk mély és széles ágyást, ahol a spárga elhelyezkedhet. Az ágyásba ássunk 30-40 cm mély és 25-30 cm széles árkot.

Az árokban készítsünk dombokat, ahol elhelyezhetjük a spárgakoronákat vagy ültethetjük a magokat. Az árokba helyezzük a koronákat úgy, hogy a gyökerek lefelé mutassanak, és a koronák teteje 10-15 cm mélyen legyen a talajban. Ha magokat ültetünk, helyezzünk egyenként 3-5 cm mély lyukakat, majd a magokat ültessük el a lyukakba, és takarjuk be földdel.

Fontos megjegyezni, hogy a spárga ültetése után türelmesnek kell lennünk, mivel az első természetes hajtások csak a következő évben jelennek meg.

A sor és tőtávolság meghatározása is fontos a spárga termesztésekor. Általában a sorok közötti távolság 120-150 cm, és a sorok közötti távolság 30-40 cm lehet. Ez megfelelő térkínálatot biztosít a spárga növekedéséhez és elágazódásához.

A spárga szaporítása a tőosztással is lehetséges. A felnőtt spárgatőről levághatunk egészséges oldalhajtásokat, majd ezeket új helyre ültethetjük. Azonban a tőosztás során fontos figyelni a megfelelő gyökérrendszerrel rendelkező, erős és egészséges hajtások kiválasztására.

A közönséges spárga (Asparagus officinalis) ültetése és gondozása
A közönséges spárga (Asparagus officinalis) ültetése és gondozásaA közönséges spárga (Asparagus officinalis) termése

A közönséges spárga (Asparagus officinalis) egy igazán különleges növény, amelynek termése nem a hagyományos értelemben vett gyümölcs vagy mag. Ismerjük meg, hogyan néz ki és hogyan érik el a spárga termését!

A közönséges spárga növényének termése apró, piros bogyók formájában jelenik meg. Ez a bogyók hordozzák a spárga magjait, amelyek a növény szaporodásához szükségesek. Az érett bogyók látványa színpompás és díszes lehet a spárga növényen.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a közönséges spárgát általában nem a termése miatt termesztik vagy fogyasztják. A spárga legértékesebb részei a hajtásai, amelyeket fiatalon, még mielőtt a virágzás bekövetkezne, szüretelnek. Ezek a hajtások a spárga fogyasztására alkalmas részei, amelyek ízletesek és táplálók.

A spárga hajtásai sokáig nőnek és fejlődnek a talaj alatt, amíg elérik a megfelelő méretet és vastagságot. Ezután a hajtásokat óvatosan levágják a növény tövétől, hogy a spárga újra kinövő hajtásokat fejleszthessen.

A spárga termése tehát elsősorban a magok hordozására szolgál, de a spárga fogyasztása és élvezete a fiatal hajtásokban rejlik. A hosszú és vékony hajtások, amelyeket a spárgatermesztés során szüretelünk, rendkívül ízletesek és sokoldalúan felhasználhatóak a kulináris élvezetekben.

Tehát, amikor a spárga vásárlására vagy fogyasztására gondolunk, emlékezzünk arra, hogy a spárga termése egy apró bogyó formájában jelenik meg, de az igazi kulináris élményt a friss, ropogós hajtások jelentik, amelyeket értékesítenek a piacon és megtalálhatunk az éttermekben.A közönséges spárga (Asparagus officinalis) virágja

A közönséges spárga (Asparagus officinalis) virágja egy gyönyörű és különleges jelenség, bár nem az a része, amelyet általában a spárga termesztése vagy fogyasztása során hangsúlyozunk. Ismerjük meg közelebbről a közönséges spárga virágját!

A közönséges spárga virágai aprók és finomak. Általában fehér vagy halvány rózsaszín árnyalatúak, és csoportosan, csüngő bugában jelennek meg a növény tetején. Ez a virágzás időszaka általában május és július közé esik, bár ez a pontos időszak a földrajzi és éghajlati tényezőktől függően változhat.

A közönséges spárga virágjainak megjelenése általában diszkrét és szerény, mégis meglepően szép. A virágzás ideje alatt a növény egész megjelenése különlegessé és vonzóvá válik. A virágok apró méretük miatt könnyen elkerülhetik a figyelmet, de aki közelebbről megvizsgálja őket, felfedezi a természet apró csodáját.

Fontos megjegyezni, hogy a közönséges spárga termesztése és fogyasztása során általában nem a virágokra koncentrálunk. A spárga hajtásai, amelyeket fiatalon és ropogósan szüretelünk, az igazi értéket képviselik, és ízletes, tápláló fogásokat készíthetünk belőlük.

Így, amikor a közönséges spárga virágjára gondolunk, tartsuk szem előtt, hogy bár gyönyörű és egyedülálló látványt nyújt, az igazi gasztronómiai élmény a friss, ízletes hajtásokban rejlik. A spárga virágai azonban emlékeztetnek minket arra, hogy még egy olyan hétköznapi növény is, mint a spárga, rejtegethet csodás és megkapó részleteket a természet gazdagságából.

A közönséges spárga (Asparagus officinalis) ültetése és gondozása
A közönséges spárga (Asparagus officinalis) ültetése és gondozásaA közönséges spárga (Asparagus officinalis) gondozása

A közönséges spárga (Asparagus officinalis) gondozása alapvetően egyszerű, de figyelmet és törődést igényel. Ismerjük meg néhány alapvető gondozási teendőt, amelyek segítenek a spárga egészséges és termékeny növekedésében!

A spárga gondozásának első lépése a megfelelő hely kiválasztása. A spárga napos, jól megvilágított területet igényel, így fontos olyan helyet választani, ahol a növények számára elegendő napfény áll rendelkezésre.

A talaj minősége is kulcsfontosságú a spárga gondozásában. A spárga kedveli a jó vízelvezetésű talajt, amely laza szerkezetű és tápanyagban gazdag. A talajt előzetesen meg lehet gazdagítani komposzttal vagy szerves anyagokkal, hogy segítsük a növények tápanyagfelvételét.

A spárga rendszeres öntözést igényel, különösen a növekedési időszakban. A talajt tartsuk nedvesen, de vigyázzunk, hogy ne áztassuk el. A túlzott vízelvezetés elkerülése érdekében érdemes figyelni a talaj állapotára, és igazodni az adott időjárási körülményekhez.

A gyomirtás is fontos része a spárga gondozásának. A gyomok versenyezhetnek a spárga növekedéséért és tápanyagfelvételéért, ezért rendszeresen távolítsuk el őket a növények közvetlen közeléből. Mulccsal vagy gyomirtóval védeni lehet a spárga ágyását a gyomok terjedése ellen.

A spárga számára a tápanyagellátás is lényeges. Tavasszal, amikor a hajtások megjelennek, trágyázzuk a talajt szerves vagy műtrágyával, hogy biztosítsuk a növények megfelelő tápanyagellátását. Azonban ügyeljünk arra, hogy ne vigyük túlzásba a műtrágya mennyiségét, mert ez károsíthatja a növényeket.

A spárga gondozásához hozzátartozik a hajtások vágása is. Az első évben általában nem szüreteljük a hajtásokat, hogy a növény megerősödjön és a gyökérrendszer jól kifejlődhessen.

A közönséges spárga (Asparagus officinalis) ültetése és gondozása
A közönséges spárga (Asparagus officinalis) ültetése és gondozásaA közönséges spárga (Asparagus officinalis) begyűjtése, tárolása

A közönséges spárga (Asparagus officinalis) begyűjtése és tárolása azért fontos lépés, hogy a frissességét és minőségét hosszabb ideig megőrizzük. Ismerjük meg, hogyan hajtsuk végre a spárga begyűjtését és milyen módon tarthatjuk frissen a felhasználásig!

A spárga hajtásait általában akkor szüreteljük, amikor elérték a kívánt méretet és vastagságot, de még mindig rugalmasak és ropogósak. A spárga hajtását óvatosan vágjuk le a növény tövétől, hogy ne károsítsuk a többi hajtást vagy a gyökérrendszert.

A begyűjtött spárga hajtásokat lehetőleg azonnal használjuk fel, mivel a frissességük és az ízük legjobb ekkor érvényesül. Azonban ha a spárgát nem azonnal kívánjuk felhasználni, akkor helyesen tároljuk, hogy minél tovább frissen maradjon.

A legegyszerűbb módja a spárga tárolásának az, ha a begyűjtött hajtásokat enyhén nedves konyharuhával vagy papírtörlővel becsomagoljuk, majd hűtőszekrénybe helyezzük. Ez a módszer segít megőrizni a frissességüket és az ízüket akár néhány napig is.

Ha hosszabb távú tárolást tervezünk, akkor az előzetes előkészítés után a spárgát fagyasztózacskóba helyezhetjük, majd lezárjuk és fagyasztóba tesszük. A fagyasztás segít megőrizni a spárga frissességét hosszabb ideig, és későbbi felhasználásra is alkalmas lesz.

Fontos megjegyezni, hogy a spárga tárolásánál a minél gyorsabb fogyasztás a legjobb. A friss és ropogós spárga az igazi ízélmény, ezért érdemes mielőbb felhasználni, hogy élvezhessük a legfinomabb ízeket, amelyeket nyújt.

Tehát, amikor a közönséges spárga begyűjtéséről és tárolásáról van szó, gondoskodjunk arról, hogy óvatosan vágjuk le a hajtásokat, és a frissességük megőrzése érdekében tároljuk őket hűvös helyen vagy fagyasztóban.

A közönséges spárga (Asparagus officinalis) ültetése és gondozása
A közönséges spárga (Asparagus officinalis) ültetése és gondozásaA közönséges spárga (Asparagus officinalis) felhasználása

A közönséges spárga (Asparagus officinalis) különböző részeit fel lehet használni az ételkészítésben, és számos kulináris alkalmazása ismert. Ismerjük meg, hogy mely részeit használják fel és hol lehet megtalálni a spárga felhasználását!

A spárga legértékesebb részei a fiatal hajtások, amelyeket a föld felett növekedésük korai szakaszában szüretelnek. Ezeket a hajtásokat hosszú és vékony formájuk miatt értékesítik és felhasználják a legtöbb ételkészítésben. A fiatal spárgahajtások jellegzetes ízűek, ropogósak és táplálóak.

A spárga felhasználása rendkívül sokoldalú. Az előkészítés során általában levágják a hajtások kemény, fás részét, majd a maradékot feldolgozzák és elkészítik. A spárgát főzve, párolva, sütve, grillezve vagy akár nyersen is fogyaszthatjuk.

A spárga kiválóan alkalmas salátákhoz, levesekhez, tésztákhoz és köretekhez. Sokan kedvelik a spárga ízét és textúráját egyéb fogásokhoz is, például omletekhez, tócsnikhoz vagy quiche-hez adható. A spárga ízletes és tápláló alapanyag lehet számos főételben is, beleértve a húsokat és a halakat.

A spárga felhasználása során a kreativitásunkra van bízva. Össze lehet kombinálni más zöldségekkel, fűszerekkel és szószokkal, hogy különleges és ízletes ételeket készítsünk. A spárga kulináris sokoldalúsága lehetővé teszi, hogy különböző ízekkel és stílusokkal kísérletezzünk, és új fogásokat alkossunk.

A spárga felhasználása széles körben elterjedt a világ különböző konyháiban. Elérhető az éttermekben, kávézókban, és gyakran megtalálható a házi konyhákban is. Emellett a spárga frissen vagy tartósítva is elérhető a piacokon, zöldséges boltokban és szupermarketekben.A közönséges spárga (Asparagus officinalis) teleltetése

A közönséges spárga (Asparagus officinalis) teleltetése fontos lépés annak érdekében, hogy a növény a hideg időjárás során is megfelelő védelmet kapjon. Ismerjük meg, hogyan kell gondoskodni a spárga teleltetéséről!

A spárga teleltetésekor az első lépés a növény felkészítése a hideg hónapokra. Először vágjuk vissza a hervadó hajtásokat, hogy csak az egészséges növényi részek maradjanak meg. Ezután távolítsuk el a talaj körülöttük lévő gyomokat és törmelékeket.

A következő lépés a spárga tövek védelme. Ezt megtehetjük azzal, hogy fedezzük be őket mulccsal, például szalmával vagy falevelekkel. Ez a mulcsréteg védelmet nyújt a fagyok és az extrém hideg ellen, valamint megőrzi a talaj nedvességét és hőmérsékletét.

Fontos az is, hogy a spárga ágyását és környékét tisztán tartsuk. Távolítsuk el a növényi hulladékot és a szárított leveleket, amelyek betegségeket vagy kártevőket vonzanak. Ez segít megőrizni a spárga egészségét és csökkenti a teleltetés során jelentkező problémák kockázatát.

A spárga teleltetése során ügyeljünk a talaj nedvességtartalmára. A talaj legyen enyhén nedves, de vigyázzunk, hogy ne áztassuk el, mivel ez károsíthatja a növény gyökereit. A rendszeres ellenőrzés és szükség szerinti öntözés segít megőrizni a megfelelő talajnedvességet.

A spárga teleltetése általában a hideg időjárás beálltával kezdődik, és egészen a következő tavaszig tart. Amikor elérkezik a tavasz, a spárga újra kezd növekedni, és a teleltetés alatt alkalmazott védelmi intézkedések révén egészséges és erős növényeket kapunk.Ismertebb betegségei, kártevői

A közönséges spárga (Asparagus officinalis) néhány betegségnek és kártevőnek is kitett lehet a növekedése során. Ismerjük meg néhány ismertebb betegségét és kártevőjét!

 1. Rozsdás levélfoltosság (Puccinia asparagi): Ez a betegség jellegzetes rozsdás foltokat okoz a spárga levelein. A fertőzött levelek elszáradnak és sárgásbarnává válnak. A megfelelő növényvédelem és a fertőzött részek eltávolítása segíthet a betegség terjedésének megakadályozásában.
 2. Fusárium hervadás (Fusarium spp.): Ez a gomba okozza a spárga gyökereinek hervadását és elhalását. A fertőzött növények lelassulnak a növekedésben, sárgásbarna levelekkel és elhaló hajtásokkal. Fontos a fertőzött növények azonnali eltávolítása és a talaj fertőtlenítése a további terjedés megakadályozása érdekében.
 3. Spárgarozsda (Puccinia asparagi): Ez a gomba betegség sárgásbarna vagy vörösesbarna foltokat okoz a spárga hajtásain és tüskéin. A fertőzött részek levágása és megsemmisítése, valamint a megfelelő növényvédelmi intézkedések alkalmazása segít a betegség elleni küzdelemben.

A közönséges spárga kártevői között a következők találhatók:

 1. Spárgabogár (Crioceris asparagi): Ez a bogár a spárga hajtásait támadja meg, és a leveleken és hajtásokon lyukakat hagyva károsítja a növényt. Az időben történő észleléssel és a kártevők kézi begyűjtésével vagy biológiai módszerekkel történő kezeléssel csökkenthető a kártétel mértéke.
 2. Gyökérgubacsatkák (Meloidogyne spp.): Ezek a mikroszkopikus fonálférgek a spárga gyökereiben élnek és károsítják a növényeket. A fertőzött növények visszamaradnak a növekedésben, sárgásbarna levelekkel és elhaló hajtásokkal. A talaj fertőtlenítése és a kártevők elleni védekezés segíthet a probléma kezelésében.Élettani hatása a szervezetre

Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, kalóriatartalma

A közönséges spárga (Asparagus officinalis) számos értékes tápanyagot tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az egészséges életmódhoz és a jólétünkhöz. Ismerjük meg néhány fontosabb adatot a spárga táplálkozási értékéről, beleértve a vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket és kalóriatartalmat!

Az alábbi táblázatban bemutatok néhány fontos táplálkozási információt 100 gramm közönséges spárga (nyers) esetén:

TápanyagokMennyiség
Kalóriatartalom20 kcal
Fehérje2,2 g
Szénhidrát3,9 g
Zsír0,2 g
Rost2,0 g
C-vitamin31,0 mg
A-vitamin38,0 µg
K-vitamin41,0 µg
Folsav52,0 µg
Kálium202,0 mg
Vas2,1 mg
Kalcium24,0 mg
Magnézium14,0 mg

Ahogy látható, a közönséges spárga alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, így ideális választás lehet azoknak, akik figyelnek a testsúlyukra. Gazdag fehérjében, rostban és számos fontos vitaminban és ásványi anyagban, mint például a C-vitamin, A-vitamin, K-vitamin, folsav, kálium, vas, kalcium és magnézium.

A C-vitamin segíthet az immunrendszer erősítésében és az antioxidáns védelemben, míg az A-vitamin fontos szerepet játszik a látás és a bőr egészségében. A K-vitamin hozzájárul a véralvadáshoz és a csontok egészségéhez, míg a folsav fontos a sejtek növekedéséhez és fejlődéséhez.

A kálium, vas, kalcium és magnézium fontos ásványi anyagok, amelyek szerepet játszanak az idegrendszer, az izmok és a csontok megfelelő működésében.

Fontos megjegyezni, hogy a spárga tápértéke változhat a fajtától, az érettségtől és az elkészítési módtól függően. Az itt közölt adatok csak tájékoztató jellegűek, és az átlagos értékeket tükröznek.Érdekességek róla

A közönséges spárga (Asparagus officinalis) számos érdekességet rejt magában, amelyek még izgalmasabbá teszik ezt az egészséges és ízletes zöldséget. Ismerjük meg néhány érdekességet a közönséges spárgáról!

 1. Történelmi vonatkozások: A spárga már évezredek óta része az emberi táplálkozásnak. Az ókori egyiptomiak és a görögök is termesztették és fogyasztották ezt a zöldséget. A rómaiaknak pedig kifejezetten nagyra becsülték az egészségügyi előnyeit.
 2. Színváltozatok: Bár a közönséges spárga leggyakrabban zöld színű, található fehér és lila változata is. A fehér spárga a föld felett növekedését megakadályozzák, így nem fejlődik ki a klorofill, ami a zöld színért felelős. A lila spárga pedig magasabb antocián tartalmának köszönheti színezt.
 3. Érzékeny növény: A spárga rendkívül érzékeny növény. Frissességét és ízét a lehető leghamarabb meg kell őrizni a betakarítás után. Az optimális frissesség és minőség érdekében a spárgát lehetőleg aznap vagy legkésőbb másnap használjuk fel.
 4. Tisztító hatás: A spárga húgysav-ürítő hatással rendelkezik, így segít a szervezet méregtelenítésében és a veseműködés serkentésében.Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:Képek: Vistacreata, Pixabay

 

A közönséges spárga (Asparagus officinalis) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a növényről. Ismerd meg közelebbről.