A póréhagyma (Allium porrum) ültetése, termesztése, gondozása

A póréhagyma (Allium porrum) ültetése, termesztése, gondozása

A póréhagyma (Allium porrum) nagyon jó választás lehet, ha zöldséget szeretnénk termeszteni a kertünkben. Nemcsak könnyen termeszthető és ápolható, de gazdag tápanyagokban és egészségügyi előnyökben is bővelkedik.

Emellett a póréhagyma sokoldalúan felhasználható a konyhában, így ételeinket is változatosabbá teheti. Ha szeretnénk kertünkben egészséges és ízletes zöldségeket termeszteni, érdemes beilleszteni a póréhagymát a növények közé.A póréhagyma (Allium porrum) származása, előhelye

A póréhagyma (Allium porrum) az Allium család egyik tagja, melynek származási helye az európai kontinens. Azóta világszerte elterjedt növény, melynek termesztése számos országban gyakori.

A póréhagyma előszeretettel termesztett zöldség, mely a hagymához hasonlóan az ételek ízesítésére, illetve alapanyagként is felhasználható. A növény hosszú, fehér szárú, széles levelű, zöld-fehér részekkel rendelkezik, melyeket a fehér részre vágva használnak fel.

A póréhagyma számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, így például gazdag C-vitaminban, magnéziumban és káliumban. Fogyasztása jótékony hatással lehet az emésztőrendszerre, valamint segíthet az immunrendszer erősítésében is.

A póréhagymát általában tavasszal és nyáron szokás termeszteni, de a modern termesztési technikák lehetővé teszik az év bármely szakaszában történő termesztést. A növény a jó vízelvezetésű talajokat kedveli, és a napsütéses helyeket részesíti előnyben.

Összességében elmondható, hogy a póréhagyma egy gazdag tápanyagforrás és sokoldalúan felhasználható zöldség, melynek termesztése világszerte elterjedt.

A póréhagyma (Allium porrum) ültetése, termesztése, gondozása
A póréhagyma (Allium porrum) ültetése, termesztése, gondozásaA póréhagyma (Allium porrum) jellemzése, rendszertani besorolása

A póréhagyma (Allium porrum) egy hosszú, fehér szárú növény, amely a hagymához hasonlóan az Allium családba tartozik. Széles levelű, zöld-fehér részekből áll, amelyeket a fehér részre vágva használnak fel az ételek ízesítésére és alapanyagként is. A növény virágzása nyáron kezdődik, és a levelek tövénél található virágzatban virágzik.

A póréhagyma általában 30-50 cm magasra nő, bár kivételesen akár 90 cm magasra is megnőhet. A növény fehér, vastag gyökerei vannak, amelyek a talajba mélyen behatolnak, hogy megtalálják a víz és a tápanyagokat. A fehér szárú rész magában foglalja a leveleket és a virágzatot, amelyek a levelek tövénél találhatóak. A virágok aprók és rózsaszín vagy lila színűek.

A póréhagyma rendszertani besorolása a következőképpen alakul: Az Allium nemzetséghez, az Allioideae alcsaládhoz, az Amaryllidaceae (nősziromfélék) családhoz tartozik. Az Allium porrum az Allium nemzetség egyik legfontosabb tagja, amelynek más fajai is ismertek a világban, mint például a vöröshagyma (Allium cepa), a fokhagyma (Allium sativum) és a snidling (Allium schoenoprasum).

Összefoglalva, a póréhagyma egy hosszú, fehér szárú, virágzó növény, amely a hagymához hasonlóan az Allium családba tartozik. Széles levelű, zöld-fehér részekből áll, amelyeket a fehér részre vágva használnak fel az ételek ízesítésére és alapanyagként is. A növény általában 30-50 cm magasra nő, virágai rózsaszín vagy lila színűek.Ismertebb fajtái

A póréhagymának számos fajtája létezik, amelyek eltérő méretűek és alakúak lehetnek, illetve eltérő időpontban érnek be. Néhány ismertebb fajta a következők:

 1. „Musselburgh”: Ez a fajta nagy, vastag fehér szárakkal és vastag levelekkel rendelkezik. Általában késő őszi és téli betakarításra termesztik.
 2. „American Flag”: Ez a fajta közepes méretű, és vastag, hosszúkás levelekkel rendelkezik. Általában kora tavasszal és késő ősszel érik be.
 3. „Giant Carentan”: Ez a fajta hosszú, vastag és húsos fehér szárakkal rendelkezik, amelyek 45-60 cm hosszúak lehetnek. Általában nyáron és ősszel betakarítják.
 4. „Albinstar”: Ez a fajta korán érik be, és közepes méretű, vékonyabb fehér szárakkal rendelkezik. A levelének íze nagyon finom és édes.
 5. „Kilima”: Ez a fajta nagyon vastag, húsos szárral rendelkezik, amelynek külső része zöld-fehér színű. A levelének íze kellemesen édes.

A fajták kiválasztásakor fontos szempont lehet a növények betegségre és kártevőkre való ellenállósága, valamint a terméshozam és az íz. Válasszunk olyan fajtákat, amelyek megfelelőek az adott terület talaj- és klímajellemzőihez.

A póréhagyma (Allium porrum) ültetése, termesztése, gondozása
A póréhagyma (Allium porrum) ültetése, termesztése, gondozásaÜltetése, szaporítása

A póréhagyma termesztése általában tavasszal és nyáron történik, de a modern termesztési technikák lehetővé teszik az év bármely szakaszában történő termesztést. A termesztéshez először is megfelelő talajt kell biztosítani a növény számára. A póréhagyma kedveli a jó vízelvezetésű, laza talajt, amelyben a víz és a tápanyagok könnyen elérhetőek.

A póréhagyma ültetése általában sorban történik, amelynek során az ültetőlyukakat a talajba kell ásni. A sorok közötti távolság általában 30-40 cm, míg a tőtávolság 10-15 cm lehet. A magokat vagy a palántákat az ültetőlyukba kell elhelyezni, és a talajt jól be kell fedni. Az ültetés előtt célszerű trágyázni a talajt, hogy a növények megfelelő tápanyaghoz jussanak.

A póréhagyma növények rendszeres öntözést igényelnek, hogy a talaj mindig nedves maradjon, de ne legyen túl nedves. A növényeket rendszeresen kell műtrágyázni és védelmezni őket a kártevők és betegségek ellen.

Ha a póréhagymát későbbi időpontban szeretnénk betakarítani, akkor célszerű a növényeket tőtávolságban ültetni, hogy a növények fejlődése és a termések érési ideje ne befolyásolja egymást. A növényeket rendszeresen kell ápolni, eltávolítani a gyomokat és a sérült leveleket.

Összefoglalva, a póréhagyma ültetése sorban történik, a sorok közötti távolság általában 30-40 cm, míg a tőtávolság 10-15 cm lehet. A növényeket rendszeresen kell öntözni és tápanyaggal ellátni, hogy megfelelően fejlődjenek. Ha a növényeket későbbi időpontban szeretnénk betakarítani, célszerű a tőtávolságot növelni, hogy a növények egymást ne befolyásolják.

A póréhagyma (Allium porrum) ültetése, termesztése, gondozása
A póréhagyma (Allium porrum) ültetése, termesztése, gondozásaA póréhagyma (Allium porrum) termése

A póréhagyma (Allium porrum) termése egy hosszú, vastag, fehér szár, amelyet a talajba mélyen kell ültetni. A növény gyökerei és levelei szintén ehetőek, de a leggyakrabban a fehér szárat használják fel konyhakészítésre.

A póréhagyma termése akkor érik be, amikor a szár megfelelő vastagságot és hosszúságot ért el. A betakarítás általában nyáron vagy ősszel történik, attól függően, hogy milyen időpontban történt az ültetés. A termést a talajból óvatosan kiemelik, majd a leveleket és a gyökereket levágják, hogy csak a fehér szárat hagyják meg. A szárakat tisztítják és készen állnak az ételek elkészítésére.

A póréhagyma termése gazdag tápanyagforrás, többek között C-vitamint, káliumot és magnéziumot tartalmaz. A növény enyhítheti az emésztési problémákat és erősítheti az immunrendszert.

A póréhagyma termése különböző formákban kapható az élelmiszerboltokban, például egész, feldarabolt, vagy fagyasztott formában. A termés kiválasztásakor célszerű a szár vastagságára és állapotára figyelni. Ha a szár túl vékony, akkor kevesebb húst tartalmaz, és kevésbé ízes lehet.

Összességében a póréhagyma termése egy hosszú, vastag, fehér szár, amelyet a talajból óvatosan kiemelnek. Gazdag tápanyagforrás és enyhítheti az emésztési problémákat. A termés különböző formákban kapható az élelmiszerboltokban.A póréhagyma (Allium porrum) virágja

A póréhagyma (Allium porrum) virága apró, rózsaszín vagy lila színű, és a növény tövénél található virágzatban nyílik. A virágok szárakon vannak elhelyezve, és általában július és augusztus hónapokban nyílnak. A virágok 6 levélszálat tartalmaznak, amelyek körbeveszik a virág közepén lévő apró szirmokat.

Bár a póréhagyma virágzata kisebb jelentőséggel bír, mint a növény fehér szára és levelei, a virágok fontos szerepet játszanak a növény szaporodásában. A póréhagyma önrészelő növény, ami azt jelenti, hogy az új növények képesek kifejlődni a már meglévő növény részeiből.

Ha a póréhagyma virágai megtermékenyülnek, akkor magvakat termelnek. A magvakból új növények nőhetnek, de a termesztők általában a palántáztatást választják a termesztési folyamat szabályozása és a terméshozam növelése érdekében.

Azonban az Allium családba tartozó növények, beleértve a póréhagymát is, hajlamosak kereszteződésre más Allium fajokkal, amelyek magasabb termelékenységet és erősebb növekedést eredményezhetnek, de az ízük és a méretük is változhat.

Összefoglalva, a póréhagyma virága apró, rózsaszín vagy lila színű, és a növény tövénél található virágzatban nyílik. Bár a virágok kisebb jelentőséggel bírnak, mint a fehér szár és a levelek, fontos szerepet játszanak a növény szaporodásában. A magvakból új növények nőhetnek, de a termesztők általában a palántáztatást választják a termesztési folyamat szabályozása és a terméshozam növelése érdekében.

A póréhagyma (Allium porrum) ültetése, termesztése, gondozása
A póréhagyma (Allium porrum) ültetése, termesztése, gondozásaA póréhagyma (Allium porrum) gondozása

A póréhagyma (Allium porrum) termesztése során fontos a növények megfelelő gondozása, hogy megfelelően növekedjenek és egészséges termést hozzanak. A következőkben bemutatjuk, milyen gondozási lépésekre van szükség a póréhagyma termesztése során:

 1. Talaj előkészítése: A póréhagyma kedveli a jó vízelvezetésű, laza talajt. Az ültetés előtt célszerű a talajt trágyázni, hogy a növények megfelelő tápanyaghoz jussanak.
 2. Öntözés: A póréhagyma növények rendszeres öntözést igényelnek, hogy a talaj mindig nedves maradjon, de ne legyen túl nedves.
 3. Tápanyagellátás: A növényeket rendszeresen kell műtrágyázni, hogy megfelelő tápanyaghoz jussanak.
 4. Gyomirtás: A póréhagyma termesztése során fontos, hogy az ágyás tiszta legyen a gyomoktól, mivel azok elvehetik a tápanyagokat a növényektől.
 5. Betegségek és kártevők elleni védekezés: A póréhagyma érzékeny a különböző betegségekre és kártevőkre, mint például a póréhagyma-fűlke, a póréhagyma-rothadás, a póréhagyma-bagolylepke vagy a póréhagyma-gallemelék. A növények védelmében célszerű kártevő- és betegségellenes szereket használni.
 6. Tőtávolság: Ha a növényeket későbbi időpontban szeretnénk betakarítani, célszerű a növényeket tőtávolságban ültetni, hogy a növények fejlődése és a termések érési ideje ne befolyásolja egymást.
 7. Levélvágás: A növényeket rendszeresen kell ápolni, eltávolítani a sérült leveleket, hogy azok ne terjesszenek betegséget, és javítani a levegőáramlást a növények között.
 8. Betakarítás: A póréhagyma betakarítása általában nyáron vagy ősszel történik, attól függően, hogy milyen időpontban történt az ültetés. A termést a talajból óvatosan kiemelik, majd a leveleket és a gyökereket levágják, hogy csak a fehér szárat hagyják meg. A szárakat tisztítják és készen állnak az ételek elkészítésére.
 9. Téli védelem: Ha hideg téli időszak következik, a póréhagyma növényeket védeni kell az erős fagyoktól, amelyek károsíthatják a szárakat és a gyökereket. A növényeket célszerű bedagasztani, hogy megvédjék a hidegtől.

Összefoglalva, a póréhagyma gondozása során fontos a növények rendszeres öntözése, tápanyagellátása, gyomirtása és védelme a kártevők és betegségek ellen. A tőtávolság és a levélvágás szintén fontosak a növények egészségének és terméshozamának növelése érdekében. A betakarítás után a szárakat tisztítani kell, és a növényeket védeni kell a hidegtől a téli hónapokban.A póréhagyma (Allium porrum) begyűjtése, tárolása

A póréhagyma (Allium porrum) begyűjtése és tárolása kulcsfontosságú a frissesség és a minőség megőrzése érdekében. A következőkben bemutatjuk, hogyan lehet helyesen begyűjteni és tárolni a póréhagymát:

 1. Betakarítás: A póréhagyma betakarítása általában nyáron vagy ősszel történik, attól függően, hogy milyen időpontban történt az ültetés. A termést a talajból óvatosan kiemelik, majd a leveleket és a gyökereket levágják, hogy csak a fehér szárat hagyják meg.
 2. Tisztítás: A póréhagyma szárát alaposan meg kell tisztítani a talajról és a piszoktól, hogy megőrizzék a frissességüket.
 3. Tárolás: A póréhagymát a lehető leggyorsabban célszerű felhasználni, hogy megőrizze frissességét és tápértékét. Azonban, ha a növényeket nem azonnal használják fel, akkor a póréhagyma szárakat a hűtőszekrény alsó polcán lehet tárolni, körülbelül 5-7 napig. Fontos, hogy a szárakat ne vágjuk el, mivel azok segítenek megőrizni a nedvességet a növényben.
 4. Fagyasztás: Ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni a póréhagymát, akkor lehetőség van a fagyasztásra. A póréhagyma szárakat először meg kell tisztítani és fel kell darabolni, majd légmentesen zárható zacskókba kell csomagolni, és le kell fagyasztani. A fagyasztás megőrzi a póréhagyma frissességét és tápértékét, és akár 8-10 hónapig is tárolható így.
 5. Tartósítás: A póréhagyma tartósítása lehetőséget ad arra, hogy hosszú ideig tároljuk a növényt. A póréhagyma konzerválása vagy savanyítása azonban eltérő folyamat, és célszerű a megfelelő recepteket követni.

Összességében, a póréhagyma betakarítása és tárolása kulcsfontosságú a frissesség és a minőség megőrzése érdekében. A szárakat alaposan meg kell tisztítani, és lehetőleg minél gyorsabban fel kell használni vagy fagyasztani.

A póréhagyma (Allium porrum) ültetése, termesztése, gondozása
A póréhagyma (Allium porrum) ültetése, termesztése, gondozásaA póréhagyma (Allium porrum) felhasználása

A póréhagyma (Allium porrum) különböző részeit, beleértve a szárakat, leveleket és gyökeret, számos ételek elkészítéséhez fel lehet használni. A következőkben bemutatjuk, milyen módon és hol használják fel a póréhagymát:

 1. Szárak: A póréhagyma fehér részét, vagyis a szárakat általában használják fel a konyhában. A szárakat szeletekre vágják, és salátákba, levesekbe, mártásokba és egyéb ételekbe keverik. A szárakat akár grillezhetik, vagy használhatják pizza, tészta vagy quiche feltétként is.
 2. Levelek: Bár a póréhagyma levelei nem olyan hosszúak, mint a hagyományos hagyma levelei, mégis hasznosak a konyhában. A leveleket általában apróra vágják, majd felhasználják szószokban, szendvicsekben vagy szószokban.
 3. Gyökér: A póréhagyma gyökereit általában nem fogyasztják el, mivel kisebbek és keményebbek, mint a hagyományos hagyma gyökerei.
 4. Felhasználási területek: A póréhagyma széles körben felhasználható az ételek elkészítéséhez, beleértve a salátákat, leveseket, mártásokat, pizzákat, tésztákat és quiche-t. A póréhagyma intenzív ízét és aromáját a konyhában általában azért kedvelik, mert finom, de nem annyira erős, mint a hagyományos hagyma.
 5. Egészségügyi előnyök: A póréhagyma gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, például A-, C- és K-vitaminban, folsavban, kalciumban, káliumban és vasban. A póréhagyma rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a vérnyomást, javítani a szív- és érrendszeri egészséget, és elősegítheti az egészséges emésztést is.

Összefoglalva, a póréhagyma különböző részeit széles körben felhasználják az ételek elkészítéséhez. A póréhagyma fehér részét általában fogyasztják, és a konyhában sokféle módon használják fel, míg a leveleket apróra vágják és szószokban.

A póréhagyma (Allium porrum) ültetése, termesztése, gondozása
A póréhagyma (Allium porrum) ültetése, termesztése, gondozásaIsmertebb betegségei, kártevői

A póréhagyma (Allium porrum) termesztése során a növényeket különböző betegségek és kártevők támadhatják meg. A következőkben bemutatjuk, melyek a legismertebb betegségei és kártevői a póréhagymának:

Betegségek:

 1. Póréhagyma-fűlke: Ez a betegség a gombák által okozott fertőzés következtében jelenik meg, és a leveleken és a szárakon sötét foltokat okoz. A póréhagyma-fűlke megelőzése érdekében célszerű a növényeket rendszeresen permetezni fungicid szerekkel.
 2. Póréhagyma-rothadás: Ez a betegség a baktériumok által okozott fertőzés következtében jelenik meg, és a növények gyökerein és a szárakon sötét foltokat és rothadást okoz. A betegség megelőzése érdekében fontos a növényeket megfelelően öntözni, és a talajt megfelelően dönteni, hogy elkerüljük a talajnedvesség felhalmozódását.
 3. Póréhagyma-gallemelék: Ez a betegség a rovarok által okozott fertőzés következtében jelenik meg, és apró, piros pöttyöket okoz a növény levelein. A betegség elleni védekezés érdekében célszerű a növényeket rendszeresen ellenőrizni, és kártevőirtó szereket használni.

Kártevők:

 1. Póréhagyma-bagolylepke: Ez a kártevő a növények leveleit rágja, és fehér, vattaszerű anyagot hagy maga után. A póréhagyma-bagolylepke elleni védekezés érdekében célszerű a növényeket rendszeresen permetezni kártevőirtó szerekkel.
 2. Póréhagyma-toklász: Ez a kártevő a növények levelein él, és a növények sárgulását és hervadását okozza. A póréhagyma-toklász elleni védekezés érdekében célszerű a növényeket rendszeresen permetezni kártevőirtó szerekkel.
 3. A póréhagyma-pajor elleni védekezés érdekében célszerű a talajt rendszeresen megfelelően ápolni és a növényeket megfelelően öntözni, hogy elkerüljük a talajnedvesség felhalmozódását.
 4. Póréhagyma-légy: Ez a kártevő a növények leveleit rágja, és apró, fehér vagy sárga foltokat hagy maga után. A póréhagyma-légy elleni védekezés érdekében célszerű a növényeket rendszeresen permetezni kártevőirtó szerekkel.

Fontos megjegyezni, hogy a megelőzés a legjobb módja a betegségek és kártevők elleni védekezésnek a póréhagyma termesztése során. A növényeket rendszeresen ellenőrizni és megfelelően gondozni, valamint kártevőirtó szereket alkalmazni, ha szükséges, segíthet megőrizni a növények egészségét és terméshozamát.Élettani hatása a szervezetre

A póréhagyma (Allium porrum) számos élettani hatással rendelkezik a szervezetre. A következőkben bemutatjuk, hogyan befolyásolja a póréhagyma a szervezetet:

 1. Javítja az emésztést: A póréhagyma rostokban gazdag, ami elősegíti az emésztést és javítja az anyagcserét. A póréhagyma fogyasztása segíthet megelőzni a székrekedést és elősegítheti az egészséges bélmozgást.
 2. Csökkenti a gyulladást: A póréhagyma gazdag antioxidánsokban, például A-, C- és E-vitaminban, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladást a szervezetben. A póréhagyma fogyasztása segíthet csökkenteni az ízületi gyulladás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
 3. Javítja az immunrendszert: A póréhagyma magas C-vitamin-tartalma elősegíti az immunrendszer működését, így segíthet megelőzni a fertőzéseket és betegségeket.
 4. Csökkenti a vérnyomást: A póréhagyma magas káliumtartalma segíthet csökkenteni a vérnyomást, ami elősegíti az egészséges szív- és érrendszeri funkciókat.
 5. Javítja az agyműködést: A póréhagyma gazdag B-vitaminokban, amelyek elősegítik az agyműködést és javítják a hangulatot. A póréhagyma fogyasztása segíthet csökkenteni a stresszt és javítani az általános mentális egészséget.
 6. Csökkenti a rák kockázatát: A póréhagyma kénvegyületeket tartalmaz, amelyek segíthetnek megakadályozni a rákos sejtek növekedését és terjedését a szervezetben.

Összességében a póréhagyma számos élettani előnnyel rendelkezik, és fogyasztása segíthet javítani az emésztést, csökkenteni a gyulladást, javítani az immunrendszert, csökkenteni a vérnyomást, javítani az agyműködést és csökkenteni a rák kockázatát. A póréhagyma gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban, amelyek kulcsfontosságúak az egészséges életmód fenntartásában.Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek

A póréhagyma (Allium porrum) számos vitaminban, ásványi anyagban és nyomelemben gazdag, amelyek fontos szerepet játszanak az egészség fenntartásában és a szervezet megfelelő működésében. Az alábbiakban bemutatjuk, melyek a póréhagyma legfontosabb vitaminjai, ásványi anyagai és nyomelemei:

 1. Vitaminok: A póréhagyma gazdag A-, C-, E-, K- és B-vitaminokban. A C-vitamin segíti az immunrendszer működését, a K-vitamin elősegíti a véralvadást, az A-vitamin javítja a látást és az E-vitamin antioxidáns hatása révén védi a sejteket a káros szabad gyököktől.
 2. Ásványi anyagok: A póréhagyma gazdag káliumban, kalciumban, magnéziumban, foszforban és vasban. A kálium segíti a szív- és érrendszer működését, a kalcium az erős csontok és fogak kialakulásához szükséges, a magnézium szerepet játszik a izmok és az idegrendszer működésében, a foszfor fontos a sejtek és a DNS működéséhez, az vas pedig a vérképzéshez szükséges.
 3. Nyomelemek: A póréhagyma gazdag rézben, mangánban, szelénben és cinkben. A réz elősegíti a vörösvértestek kialakulását, a mangán fontos a csontok és porcok egészséges fejlődéséhez, a szelén antioxidáns hatása révén védi a sejteket a káros szabad gyököktől, a cink pedig fontos a sejtosztódás és a sejtek megújulása szempontjából.

Összességében a póréhagyma számos fontos vitaminban, ásványi anyagban és nyomelemben gazdag, amelyek fontos szerepet játszanak az egészség fenntartásában és a szervezet megfelelő működésében. A póréhagyma rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a betegségeket és javítani az általános egészségi állapotot.A póréhagyma (Allium porrum) kalóriatartalma

A póréhagyma (Allium porrum) alacsony kalóriatartalmú zöldség, így nagyon jól illeszkedik az egészséges étrendbe. Egy póréhagyma átlagosan körülbelül 50 kalóriát tartalmaz, ami nagyon kevés a napi kalóriabevitel szempontjából.

A póréhagyma többnyire vízben gazdag, és rostokban is gazdag, ami segíti az emésztést és javítja a bélrendszer egészségét. Emellett a póréhagyma számos fontos tápanyagban is gazdag, például A-, C-, K- és B-vitaminokban, valamint káliumban, kalciumban és vasban.

A póréhagyma sokoldalúan felhasználható a konyhában, például levesekben, salátákban, főzelékekben és egyéb ételkészítési módszerekben. Az alacsony kalóriatartalom és a magas tápanyagtartalom miatt a póréhagyma nagyszerű választás lehet azoknak, akik diétáznak vagy egészséges életmódot szeretnének folytatni.Érdekességek róla

A póréhagyma (Allium porrum) az egyik legelterjedtebb zöldségféle, amely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Azonban nemcsak az egészségre gyakorolt hatása miatt érdekes, hanem sok más érdekessége is van róla, amelyeket az alábbiakban bemutatunk:

 1. Az ókori egyiptomiak tisztelői voltak a póréhagymának, és gyógyászati célokra használták. Emellett az ókori görögök és rómaiak is értékelték a póréhagymát, mint tápláló és gyógyító növényt.
 2. A póréhagyma kiváló forrása a prebiotikus rostoknak, amelyek elősegítik a bélflóra egészségét és a tápanyagok felszívódását. Emellett a póréhagyma gazdag kénvegyületekben, amelyek elősegítik a méregtelenítést és a rák elleni védelmet.
 3. Az angolok híresek arról, hogy a póréhagymát a legszívesebben pite formájában fogyasztják. Az angol póréhagyma pite egy hagyományos angol édesség, amelynek alapja a póréhagyma, a tojás és a tejszín.
 4. A póréhagyma az egyik legmagasabb C-vitamin forrás a zöldségek között. Egyetlen közepes méretű póréhagyma tartalmazza a napi C-vitamin szükségletünk 30 százalékát.
 5. A póréhagyma fogyasztása az agyműködés javítását is segítheti. A póréhagyma gazdag B-vitaminokban, amelyek fontos szerepet játszanak az agyműködésben és a memória javításában.
 6. A póréhagyma fogyasztása segíthet csökkenteni a vércukorszintet. A póréhagyma alacsony glikémiás indexű zöldség, ami azt jelenti, hogy lassan emeli meg a vércukorszintet, így hosszabb ideig biztosítja az energiát.

Összességében a póréhagyma gazdag tápanyagokban és számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, emellett pedig számos érdekessége is van. Ha még nem kóstolta, érdemes beilleszteni a konyhai repertoárjába és kihasználni az általa nyújtott előnyöket.Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:

Gyógynövényinfó 

A póréhagyma (Allium porrum) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a növényről. Ismerd meg közelebbről.