Bogarak elleni védekezés

Bogarak elleni védekezés

Bogarak elleni védekezés

A 2 legrettegettebb kerti kártevő

Mi, emberek a nagyon apró állatokat – néhány kivételtől eltekintve – valahogyan nem annyira szívelhetjük. Gondolunk itt konkrétan a különböző bogarakra, rovarokra, csigákra…

És bár a katicabogarakat szeretjük, és minden évben csodálattal tölt el bennünket a szentjánosbogarak nyáreleji rajzása – maradjanak tőlünk minél távolabb.

A bogarak ellen tehát védekezés dukál, legyen szó a lakásunkról, közvetlen környezetünkről – vagy legyen szó a kertünkről.

Mert hát ugye, bizonyos bogarak sajnos a kertünket, veteményesünket sem kímélik. Ha nem vigyázunk, akkor szépséges fáink levelét bizony alaposan megrágcsálhatják ezek a látszólag ártatlan kis bogárkák.

Nincs mit tenni tehát, a kertünkben sem árt némi bogarak elleni védekezés.

Bogarak elleni védekezés – a kétfajta védekezési módszer

Napjainkban alapvetően kétféle megközelítés létezik a növényeket károsító bogarak és egyéb kártevők elleni védekezés terén:

  • vegyszeres védekezés,
  • természetes, biomódszerek alkalmazása.

Nagy általánosságban elmondható az, hogy az első esetben, vagyis, amikor előregyártott kemikáliákkal védekezünk, az általában gyorsabb, hatékonyabb szokott lenni.

A másik, természetes bogarak elleni védekezés híveinek viszont abban van igazuk, hogy ez viszont jóval környezetbarátabb megoldás. Ami, lássuk be, mára már igencsak nem elhanyagolható szempont.

A szakértők azonban inkább azt tanácsolják: érdemes azért mindkettőt alkalmazni, mert mindegyiknek megvan a maga létjogosultsága és helye. Fontos, hogy mindig mérjük fel a várható károkat, és ehhez mérten próbáljuk meghatározni, hogy melyik védekezés lehet a leghatásosabb.

Bogarak elleni védekezés – két kártevő, többféle védekezés

Az alábbiakban két jellegzetes kerti kártevő bogarat mutatunk be. És bár ezek is komoly károkat tudnak okozni, igyekszünk minél hatékonyabb, de egyúttal környezetbarát tippet adni az ellenük való védekezésre.

  1. Cserebogár, a föld alatt és felett egyaránt pusztító kártevő elleni védekezés

A cserebogarak elterjedését jobb inkább megelőzni, mielőtt komolyan el tudnak szaporodni kertünkben. Ha ugyanis beteszik a pici lábaikat, meglehetősen körülményes lesz végleg megszabadulni tőlük.

A cserebogár már lárva állapotában is képes kárt okozni. Ekkor még a föld alatt él, így elsősorban a gyökereket éri el – és sajnos pusztítja is rendesen. Kifejlett korában a föld felett a fák leveleit rágja. Attól függően, hogy milyen az idő, akár júliusig, augusztusig is keserítheti a kerttulajdonosok életét.

Védekezés a cserebogarak ellen:

  • mérjük fel a talaj érintettségét próbaásással;
  • amennyiben 5-10 pajor is van négyzetméterenként, alkalmazzunk talajfertőtlenítőt; (természetes ellenségeik pl. a varjak, vakondok, tyúkok);
  • vessünk be csalinövényeket (burgonya, sárgarépa, szamóca), majd ássuk ki az odavonzódott cserebogarakat.
Bogarak elleni védekezés
Cserebogár elleni védekezés
  1. Krumplibogár, a burgonya ellensége

..de ezen kívül a padlizsánt, paradicsomot sem veti meg.

Védekezés a krumplibogarak ellen:

  • készítsünk összezúzott, leforrázott lárvákból permetet;
  • alkalmazzunk csalinövényként padlizsánt;
  • cirokseprűvel rendszeresen verjük le a tövekről a lárvákat.
Bogarak elleni védekezés
Bogarak elleni védekezés

 

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek