Lila akác növény

Lila akác növény

Lila akác növény

Akár 50 évig gyönyörködhetünk benne – csak ne hagyjuk a fejünkre nőni

+1 érdekesség

Lila akácok, minek a szív, ha úgy fáj?

Lila akácok, minek a vágy, ha elszáll?

(Köteles István: Lila akácok*)

A lilaakác az egyik legnépszerűbb, legismertebb kúszónövény, és ez nem is véletlen. Gyönyörű, dús, lecsüngő, legtöbbször lila virágfürtjei különösen jól mutatnak egy kerítés vagy fal mentén.

Ráadásul a lilaakác egy viszonylag igénytelen növény, így hamar otthon érzi magát a legtöbb kertben – talán túlzottan otthonosan is. Ha nem vigyázunk, könnyen átveheti az uralmat kertünk és növényei felett.

Mit érdemes tudni a lilaakác növény meghatározásáról, származásáról?

A lilaakác a pillangósvirágúak családjába tartozó fás szárú, lombhullató indás kúszónövény, mely a Wisteria nemzetségbe tartozik. Őshazája Kína, és a tizenkilencedik század során terjedt el Európába és Észak-Amerika egyes részeibe.

A lilaakác hazánkban ismert egyéb nevei: kékakác, kínai lilaakác, kúszóakác.

Jellegzetes dekoratív megjelenése miatt elsősorban dísznövényként kedvelt, de használják illóolaját is, valamint a textiliparban is.

Lila akác növény
Lila akác növény

A lilaakác növény jellemzése, igényei

A lilaakác növény tavasszal nyílik. Dús, 20-30 centiméter hosszú, illatos lila virágai ilyenkor meghódítják a kerítések, falak oldalait, és büszkén virítanak rajtuk. Április végén, május elején virágzik, színe, ahogyan a neve is mutatja, leggyakrabban lila, de létezik kékes, halványrózsaszín, fehér változata is.

A lilaakác akár 8-10 méterre is képes felkúszni, gyorsan, évente akár 3 métert is nőhet. Élettartama kifejezetten hosszú, akár 50 évig is elélhet, de léteznek 500 éves példányok is. Viszonylag igénytelen növény, vízigénye közepes, kedveli a meleget és a napot. A lilaakác legjobban a savanyú talajban érzi magát.

Ám ha túl jól érzi magát, érdemes vigyázni a lilaakáccal, mert könnyen elkezdhet agresszívan terjeszkedni, ami kárt okozhat kertünkben.

Lila akác növény
Lila akác növény

A lilaakác növény gondozása, szaporítása

A lilaakác helyét érdemes gondosan megválogatni ültetéskor: laza, jó vízáteresztő talajba, sok napot kapó területet válasszunk. Fontos, hogy olyan helyet találjunk, ahova fel tud csavarodni (házfal mellé, lugasra, pergolára). Ültetéskor öntözzük meg alaposan, majd hetente, meleg nyarakon pedig ennél gyakrabban locsoljuk. Fiatalkorában óvjuk a fagyoktól.

A lilaakác rendszeres visszametszést igényel évente kétszer: két hónappal a virágzás előtt és tél végén.

A lilaakác szaporítása legkönnyebben tavasszal, nyár elején dugványozással vagy bujtással történhet. Hagyjuk ki 1-1 méter helyet a tövek között.

Tudtad-e?

A lilaakác, bár neve azt sejtetné, semmiféle rokonságban nincs a fehér akáccal. Bár mindkettő a pillangósvirágúak családjába és a bükkönyformák alcsaládjába tartozik, a nemzetségük már eltér egymástól. Míg a lilaakác a Wisteria, a fehér akác a Robinia (azaz akác) nemzetségébe tartozik. A fehér akácfa napjainkban egyébként hazánk egyik leggyakoribb fafaja, a legtöbb erdőben ő veszi át az uralmat.

* Utolsó megtekintés: 2021-05-11

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek