Bokrok metszése tavasszal

Bokrok metszése tavasszal

Bokrok metszése tavasszal

A növények metszése egy igen jellegzetes kertészeti feladat. De miért kell egyáltalán metszeni, és mikor kell metszeni a bokrokat? Ezt és még sok mást is megtudhatsz a cikkünkből. Bokrok metszése tavasszal.

Bokrok metszése tavasszal – miért kell metszeni?

A metszési munkálatok nem egyszerűen csak arról szólnak, hogy le kell vágni egyes növények végét. A metszés szükséges és fontos ahhoz, hogy meglévő növényeink továbbra is egészségesen tudjanak fejlődni.

Többféle oka lehet annak, hogy például egy cserje vagy egy bokor metszést igényel:

  • a virágzás késleltetése miatt: ez ugyanis segít a növény nyugalmas, zavartalan fejlődésében;
  • a túl sűrűvé vált bokrok ágainak ritkítására;
  • bizonyos agresszívan terjeszkedő fajok visszaszorítására.
Bokrok metszése tavasszal
Bokrok metszése tavasszal

Bokrok metszése tavasszal – pontosan mikor érdemes metszeni?

Egy elterjedt nézet szerint minden János napja előtt virágzó bokrot közvetlenül a virágzás után. Amelyik cserje ezután (jún. 26.) virágzik, azokat viszont érdemes már kora tavasszal vagy akár tél végén megmetszeni.

Valójában azért nem ennyire egyszerű a kérdés, ugyanis az, hogy pontosan mikor, attól függ, hogy milyen típusú metszést kívánunk végezni.

Bokrok metszése tavasszal
Bokrok metszése tavasszal

Bokrok metszése – metszésfajták metszési ideje

Lássuk, hogy milyen metszéstípusok vannak, és melyiket mikor érdemes végezni.

  1. Ritkításos metszés

Ez, ahogyan a neve is mutatja, a ritkítás célja, hogy az elvadult cserjék bokrok kicsit rendezettebb külsőt kapjanak. Ezáltal levegősebbé teszed őket, és a napfény is jobban tudja érni a növényt. Ritkításnak hívjuk ezen kívül még azt is, amikor beteg, sérült részeket távolítunk el a bokorról.

A ritkítást olyankor érdemes elvégezni, amikor a növények még nyugalmi állapotban vannak. Ez általában az ősz végétől a kora tavaszig tartó időszak. Ilyenkor egyébként könnyebb is a feladat, mert nem takarják el a levelek a növény alakját.

  1. Alakformáló metszés

Ez is a rendezettebb külsőt segíti elő, viszont hosszú távon pont ellentétes a célja a ritkítással. Itt ugyanis a metszéssel azt érjük el, hogy utána jobban, gyorsabban tud nőni, fejlődni a növény. Így dúsabb, sűrűbb növésű bokrokat kapunk. Az alakformálás ezen kívül, ahogyan a nevéből is látszik, meghatározza a növény formáját és méretét is.

Az, hogy mikor érdemes alakformáló metszést végezni, elsősorban a növény fajtájától függ. A tavasszal virágzó bokrokat kis idővel a virágzás után érdemes metszeni. A nyáron, ősszel virágzó növényeket pedig tél végén vagy kora tavasszal metsszük, hogy ezzel serkentsük a növekedésüket.

  1. Az elvirágzott virágok lemetszése

Ez nemcsak esztétikai okokból előnyös, hanem elősegíti a bokrok erőteljesebb növekedését is. Ezt a fajta metszést rögtön akkor érdemes elvégezni, amikor elvirágzott részeket találunk a növényen.

Bokrok metszése tavasszal
Bokrok metszése tavasszal

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek