Búzavirág (Centaurea cyanus) gyógynövény

Búzavirág (Centaurea cyanus)

Búzavirág gyógynövény

Búzavirág a lányok hajában,

szemükben is, szívükben is láng van.

Száll a daluk a bút összetépve,

úgy kötözik a búzát kévébe.

(Mátyás Ferenc: Búzavirág)*

Búzavirág (Centaurea cyanus) gyógynövény, a szerelmesek virága, búzavirágkék a szerelmesünk szeme… A magyar népköltészet egyik kedvenc virága a búzavirág, melyet kedves megjelenésének, szépséges, élénkkék színű virágának köszönhet.

Ám a búzavirág több mint a búza kísérője, gyomnövénye: a búzavirág – méghozzá ugyancsak gyönyörű virágai jóvoltából – egy hasznos gyógynövény is. Ismerjük meg közelebbről a kék búzavirágot, mely szerelmes dalokra ihlette nagyapáinkat, szerelmes nagyanyáink szemébe pillantva.

Búzavirág (Centaurea cyanus)
Búzavirág (Centaurea cyanus)

A Búzavirág (Centaurea cyanus) gyógynövény rendszertani besorolása, származása, élőhelye

A kék búzavirág gyógynövény a fészkesvirágzatúak rendjébe és az őszirózsafélék családjába tartozik. Alapvetően gyomnövényként van számon tartva: főleg a gabonavetésekben, szántásokban fordul elő.

A kék búzavirág gyógynövény Dél-Európából származik; hazánkban is elterjedt, bár sajnos az intenzív mezőgazdasági termelés következtében egyre ritkábban találkozhatunk vele.

A búzavirág egyéb ismert nevei: dődike, égi virág, gabonavirág, kék búzavirág, kékvirág, sukolat, vadpézsma, vetési csüküllő, imolya, kék konkoly, zsukollat. De még ezeknél is kacifántosabbak is vannak, mint például: cianózis, hajféreg, agglegénygomb.

Búzavirág (Centaurea cyanus)
Búzavirág (Centaurea cyanus)

A kék búzavirág gyógynövény megjelenése, igényei, termesztése

A búzavirág egynyári növény, ami 30-60 centiméter magas, szárai dúsan elágaznak. Levelei hosszúkásak, keskenyek. A szárak végén találhatóak virágai: a fejecske kék, illetve ennek közepében egy kis, vöröses, lila színű termővirág.

A búzavirág gyógynövény májustól júliusig virágzik; a kéken kívül létezik rózsaszín, levendula vagy bíbor változata is.

A búzavirág a nedves, agyagos-homokos talajt és a meleget kedveli. Ezért napos helyre ültessük, és öntözzük rendszeresen, de arra is ügyelve, hogy ne öntözzük túl, mert akkor megrothadhat. A téli fagyok ellen egy szalmatakaróval fedjük le.

A gyógynövény magvetéssel szaporítható április második felében, de ne frissen trágyázott földbe, mert attól elpusztulhat.

A búzavirág gyógynövény felhasználása

A gyógynövénynek alapvetően a kék virágát szokták felhasználni, melyet érdemes teljesen kinyílt állapotban leszedni, és napos időben (június-augusztusban) begyűjteni. Minél jobban megmaradt kék színe, annál jobban megőrzi jótékony hatásait; leszedés után szárítsuk meg gyorsan, árnyékos helyen.

A kék búzavirágot természetes textíliák festésére, valamint a kozmetikaiparban is használják; ősz hajra vagy arclemosóként. De találkozhatunk vele füstölőkben, dohánylevélhez keverve is. A kék búzavirág emellett dísznövényként is kertünk dísze lehet.

Búzavirág (Centaurea cyanus)
Búzavirág (Centaurea cyanus)

A Búzavirág (Centaurea cyanus) gyógynövény gyógyhatásai

A búzavirágot teakeverék formájában fogyasztják, valamint külsőleg, szemborogatásra. A kék búzavirág jótékony hatásai többek között:

  • étvágyjavító, görcsoldó, emésztést javító;
  • vizelethajtó;
  • reumás tünetek enyhítésére;
  • szívnyugtató, vérnyomáscsökkentő;
  • láz, köhögés, bronchitis ellen;
  • szemproblémákra (pl. kötőhártya-gyulladás);
  • enyhe antibiotikus hatás torokgyulladásra;
  • szépíti a hajat és a bőrt.

Fontos tudni, hogy teáját magában nem szokták fogyasztani; de például borba keverve lázcsillapítónak kiváló.

* Utolsó megtekintés: 2022-03-07

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek

Gyógynövényinfó