Izsóp (Hyssopus) fűszernövény

Izsóp (Hyssopus)

Izsóp (Hyssopus) fűszernövény, a méhek aromás kedvence

+1 érdekesség

Az izsóp (Hyssopus) bizonyára nem a legismertebb fűszernövény; de még csak gyógynövényként sem kifejezetten híres.

Pedig az izsóp igazán megérdemelné a népszerűséget: jellegzetes, fűszeres aromáját a méhek is kedvelik, és ősidők óta használják gyógynövényként is. És a tetejébe még egy kellemes megjelenésű, dekoratív dísznövény is, melynek még különlegesebb igényei sincsenek. Ezért javasoljuk minden, kertészkedést szerető embernek – akár kezdő kertészeknek is – hogy neveljen izsóp fűszernövényt a saját kertjében.

A kerti izsóp fűszernövény rendszertani besorolása, élőhelye

Az izsóp, és ezen belül a leggyakrabban használt kerti izsóp fűszernövény az ajakosvirágúak rendjébe és árvacsaládfélék családjába tartozó évelő növényfaj.

Az izsóp fűszernövény leginkább a Földközi-tenger, Kis-Ázsia környékén honos, de sok helyütt a világban, köztünk hazánkban is előszeretettel termesztik kiskertekben.

Az izsóp fűszernövényt ismerhetjük még izsópfű és őszbogáncs neveken is; de nem tévesztendő össze a kerti izsópnak is nevezett borsikafűvel.

Izsóp (Hyssopus)
Izsóp (Hyssopus)

A kerti izsóp fűszernövény megjelenése, igényei, termesztése

Az izsóp egy félig örökzöld növény. Mintegy 40-60 centiméterre nő meg, és erősen elágazó szerkezetű. Sötétzöld levelei lándzsásak, virágai lehetnek kék, piros vagy fehér színűek is; július-augusztusban virágoznak, és füzért alkotnak. Az izsóp kis makkocskaterméseket hoz.

Az izsóp fűszernövény nem különösebben igényes. Legjobban a meszes vagy lúgos talajt és a közepes meleget kedveli, a nem túl kemény fagyokat (kb. -4C-ig) is átvészeli. Ilyenkor még virágzik is, ezeket akár télen is leszedhetjük.

Az izsóp fűszernövényt lehet szaporítani tőosztással, dugványozással és akár magról is. Csakúgy, mint a levendulát, az izsópot is lehet sövényként is ültetni.

Az izsóp fűszernövény felhasználása

Az izsóp fűszernövénynek a fiatal virágzó hajtásait: leveleit és a virágait is felhasználják különböző területeken. Szinte egész évben szedhető; kiszárítva, árnyékos, szellős helyen tartva vagy fagyasztva hosszabban is eláll, kezelése megegyezik a citromfűével.

Különleges illatát a benne található illóolajoknak köszönheti, ezt a kozmetikaiparban is kiaknázzák: a kölnivíz egyik alkotórésze is. Biokertekben méhek vonzására és káposzta közé ültetik, a káposztalepkék csalogatására.

Az izsópban számos hasznos anyag, köztük C-vitamin is található, ezért gyógynövényként, tea formájában fogyasztják. Leggyakrabban köhögéscsillapításra, gyulladás ellen, megfázásra, görcsoldásra, izzadáscsökkentésre, emésztésjavításra. Mindazonáltal fogyasszuk mértékkel, és illóolaját csak külsőleg használjuk.

Izsóp (Hyssopus)
Izsóp (Hyssopus)

Az izsóp (Hyssopus) fűszernövény felhasználása a konyhában

Az izsóp fűszernövény illata a mentához hasonló, enyhén kesernyés; pástétomok, húspácok, vadételek, zöldséglevesek, saláták, halak, burgonyás ételek ízesítésére használják. Sok országban nehéz, zsíros ételeket is fűszereznek vele, hogy kihasználják emésztést javító hatását is.

Az izsóp fűszernövény likőrök ízesítésére is kiválóan alkalmas; például ez az abszint egyik hagyományos alapanyaga.

+1 érdekesség:

Az izsóp nem csupán gyógy- és fűszernövény és dísznövény, és nem csupán a méhek kedvence. Mindezeken túl még a szőlő egyik leghatékonyabb védőnövénye is.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek

Gyógynövényinfó