Csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) ültetése, gondozása, szaporítása

Csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) ültetése, gondozása, szaporítása

Csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) származása, története

A csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus), más néven csokoládévirág, egy igazán különleges növény, melynek története és származása is érdekes.

Származása:

Eredetileg Mexikó hegyvidéki régióiból származik, ahol a tengerszint feletti 1800-2500 méteres magasságban található meg. A természetes élőhelyén sajnos a kihalás szélére került, ezért vadon élő példányai már alig találhatók.

Története:

 • Felfedezés: A 19. század végén fedezték fel a növényt, és hamar népszerű kerti dísznövény vált különleges, csokoládéra és vaníliára emlékeztető illata miatt.
 • Kipusztulás a vadonban: A 20. század elejére a természetes élőhelyén kipusztultnak nyilvánították, mivel az erdőirtások és a mezőgazdasági terjeszkedés miatt elvesztette élőhelyét.
 • Újra felfedezés: Az 1980-as években néhány példányát újra felfedezték botanikus kertekben és magángyűjteményekben.
 • Szaporítás és termesztés: Azóta a botanikusok és kertészek sikeresen szaporították a növényt vegetatív úton (gumók, dugványok), így ma már újra elérhető kerti dísznövényként.

Érdekességek:

 • A csokoládéillatú pillangóvirág nem valódi pillangóvirág (Cosmos bipinnatus), hanem egy külön faj.
 • A csokoládé illatot adó vegyületek hasonlóak azokhoz, amelyeket a kakaóbab is tartalmaz.
 • A növény steril, azaz nem hoz magokat, ezért csak vegetatív úton szaporítható.
Csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) ültetése, gondozása, szaporítása
Csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) ültetése, gondozása, szaporítása

Csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) jellemzői

A csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) egy igazán különleges és egyedi megjelenésű növény, amelynek szépsége és illata egyaránt rabul ejti az embert.

Megjelenése és jellemzői:

 • Magasság: Általában 30-60 cm magasra nő, bokros növekedésű.
 • Levelek: Sötétzöld, finoman szeldelt levelei kissé a dáliáéra emlékeztetnek.
 • Virágok: A legfeltűnőbb és legjellegzetesebb részei a növénynek a virágok. Bársonyos, sötét bordó vagy barna színűek, átmérőjük 3-5 cm. A szirmok különleges, kissé visszahajló formája és a középen található sárga porzók teszik igazán egyedivé. A virágok intenzív, édes csokoládé és vanília illatot árasztanak, különösen a délutáni és esti órákban.
 • Virágzás: Nyár közepétől egészen az első fagyokig virágzik, így sokáig gyönyörködhetünk szépségében.

Felépítése:

A csokoládéillatú pillangóvirág gumós gyökérzettel rendelkezik, amelyből a hajtások fejlődnek ki. A növény nem hoz magokat, ezért csak vegetatív úton, a gumók osztásával szaporítható.

Rövid leírás, bemutatás:

A csokoládéillatú pillangóvirág egy igazi különlegesség a kertben. Sötét színű, bársonyos virágai és édes illata egzotikus hangulatot varázsolnak környezetükbe. A növény viszonylag igénytelen, napos helyen és jó vízelvezetésű talajban érzi jól magát.

Összefoglalva: A csokoládéillatú pillangóvirág egyedi szépségével, különleges illatával és viszonylag hosszú virágzási idejével kitűnik a dísznövények közül. Bár kissé igényesebb a gondozása, a különleges látvány és illat mindenképpen megéri a fáradságot.

Csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) ültetése, gondozása, szaporítása
Csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) ültetése, gondozása, szaporítása

Gondozása, igényei

A csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) gondozása során fontos figyelembe venni a növény speciális igényeit a napfény, víz, hőmérséklet, öntözés, tápoldatozás és növényvédelem terén.

Napfény igény:

A csokoládévirág teljes napfényt igényel a virágzáshoz és az egészséges fejlődéshez. Legalább napi 6-8 óra közvetlen napfényre van szüksége.

Vízigény:

Mérsékelt vízigényű növény. A talajt tartsuk nedvesen, de ne legyen túlöntözve, mert a pangó víz a gyökerek rothadásához vezethet. A nyári hónapokban rendszeres öntözésre van szükség, különösen a száraz időszakokban.

Hőmérséklet:

A csokoládévirág melegkedvelő növény, de a szélsőséges hőséget nem tolerálja jól. Az ideális hőmérséklet számára a 20-25 °C közötti tartomány. A téli hónapokban fagymentes helyen kell teleltetni, például egy világos, hűvös helyiségben.

Öntözés:

Rendszeresen öntözzük, de ügyeljünk arra, hogy a talaj ne álljon vízben. Az öntözés gyakorisága függ az időjárástól és a talaj típusától. A legjobb, ha az ujjunkkal ellenőrizzük a talaj nedvességét, és csak akkor öntözzünk, ha a felső réteg már kiszáradt.

Tápoldatozás:

A virágzási időszakban (nyár) kéthetente adjunk a növénynek kiegyensúlyozott tápoldatot, hogy biztosítsuk a megfelelő tápanyagellátást.

Növényvédelem:

A csokoládévirág általában ellenálló a kártevőkkel és betegségekkel szemben. Azonban a túlöntözés gombás betegségekhez vezethet, ezért fontos a megfelelő vízelvezetés biztosítása. Ha kártevőket észlelünk, alkalmazzunk megfelelő növényvédő szereket.

Teleltetés:

A csokoládévirág nem fagytűrő, ezért télen fagymentes helyen kell teleltetni. A gumókat ősszel kiáshatjuk, és száraz, hűvös helyen tárolhatjuk tavaszig. Tavasszal, amikor elmúlik a fagyveszély, újra kiültethetjük a gumókat.

Ezeket a gondozási tanácsokat követve a csokoládéillatú pillangóvirág egészségesen fejlődik és hosszú ideig díszíti kertünket gyönyörű virágaival és édes illatával.

Csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) ültetése, gondozása, szaporítása
Csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) ültetése, gondozása, szaporítása

Csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) virágja

A csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) virágainak jellegzetességei a következők:

Szín: A virágok színe különleges és egyedi. Sötét bordó, mélyvörös, szinte már-már fekete árnyalatúak, ami igazán különlegessé teszi őket a dísznövények között.

Méret: A virágok átmérője általában 3-5 cm. Nem olyan nagyok, mint a közönséges pillangóvirágé (Cosmos bipinnatus), de színük és illatuk miatt sokkal feltűnőbbek.

Felépítés: A virágok összetett fészekvirágzatot alkotnak, amelyben kétféle virág található:

 • Nyelves virágok: A fészekvirágzat peremén helyezkednek el, hosszúkásak és színesek. Ezek adják a virág jellegzetes formáját.
 • Csöves virágok: A fészekvirágzat közepén találhatók, aprók és sárga színűek. Ezek tartalmazzák a pollent és a nektárt.

Illat: A virágok legjellegzetesebb tulajdonsága az intenzív, édes csokoládé és vanília illat. Ez különösen a délutáni és esti órákban érződik, amikor a növény vonzza a beporzó rovarokat.

Virágzási idő: A csokoládéillatú pillangóvirág nyár közepétől egészen az első fagyokig virágzik, így hosszú ideig gyönyörködhetünk különleges szépségében és illatában.

Egyéb jellemzők:

 • A virágok bársonyos tapintásúak, ami még különlegesebbé teszi őket.
 • A csokoládéillatú pillangóvirág virágai sterilnek számítanak, azaz nem hoznak magokat. Ezért a növényt csak vegetatív úton, a gumók osztásával lehet szaporítani.

Összességében a csokoládéillatú pillangóvirág virágai a különleges színükkel, egyedi illatukkal és bársonyos tapintásukkal igazán különleges látványt nyújtanak, és egyedivé teszik ezt a növényt a kertünkben.

Csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) ültetése, gondozása, szaporítása
Csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) ültetése, gondozása, szaporítása

Csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) ültetése a kertbe

A csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) ültetése a kertbe tavasszal, a fagyok elmúltával, jellemzően április végén vagy május elején ajánlott.

Ültetés lépései:

 1. Helyszínválasztás: Válasszunk napos, meleg fekvést a növény számára, ahol legalább napi 6-8 óra közvetlen napfény éri. A talaj legyen jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag és enyhén savas vagy semleges kémhatású.
 2. Talajelőkészítés: Az ültetés előtt alaposan lazítsuk fel a talajt, és keverjünk hozzá komposztot vagy érett trágyát a tápanyagellátás javítása érdekében.
 3. Ültetés: Ássunk akkora ültetőgödröt, hogy a gumó kényelmesen elférjen benne. A gumót helyezzük 5-10 cm mélyre a talajba, a hajtásrügyekkel felfelé. Ügyeljünk arra, hogy a gumó ne legyen se túl mélyen, se túl sekélyen.
 4. Öntözés: Az ültetés után alaposan öntözzük meg a növényt, hogy a talaj kellően átnedvesedjen.
 5. Támrendszer: Mivel a csokoládévirág magasra nőhet, érdemes már az ültetéskor támrendszert (karó, rács) biztosítani a növénynek, hogy a szél ne döntse ki.

További tippek:

 • A gumókat ültethetjük cserépbe is, és előnevelhetjük őket fagymentes helyen, majd a fagyok elmúltával kiültethetjük a kertbe.
 • Az ültetés során ügyeljünk arra, hogy a gumókat ne sértsük meg.
 • Az ültetés után rendszeresen öntözzük a növényt, különösen a száraz időszakokban.
 • A virágzási időszakban tápoldatozzuk a növényt kéthetente.
 • Ősszel, az első fagyok előtt vágjuk vissza a növényt, és a gumókat szedjük ki a talajból. Száraz, hűvös helyen tároljuk őket tavaszig, majd újra kiültethetjük.

Ezeket a tanácsokat követve a csokoládéillatú pillangóvirág biztosan meghálálja a gondoskodást, és hosszú időn át díszíti majd kertünket gyönyörű virágaival és édes illatával.

Csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) ültetése, gondozása, szaporítása
Csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) ültetése, gondozása, szaporítása

Szaporítása

A csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) szaporítása kizárólag vegetatív úton, a gumók osztásával lehetséges, mivel a növény nem hoz magokat.

A szaporítás lépései:

 1. Gumók kiásása: Ősszel, az első fagyok után, amikor a növény föld feletti része elszáradt, óvatosan ássuk ki a gumókat a talajból.
 2. Gumók tisztítása: A gumókat tisztítsuk meg a földtől és a sérült részektől.
 3. Gumók osztása: A gumókat éles késsel osszuk több részre úgy, hogy minden részleten legyen legalább egy-két hajtásrügy.
 4. Gumók tárolása: A gumókat száraz, hűvös (5-10 °C) és sötét helyen tároljuk tavaszig. Például egy ládában, száraz tőzegben vagy homokban.
 5. Gumók ültetése: Tavasszal, a fagyok elmúltával ültessük ki a gumókat a kertbe vagy cserépbe. Az ültetés mélysége 5-10 cm legyen.

Fontos:

 • A gumókat csak akkor osszuk szét, ha elég nagyok és erősek.
 • Az osztás során ügyeljünk arra, hogy ne sértsük meg a gumókat.
 • A gumókat csak akkor ültessük ki, ha a fagyveszély elmúlt.
 • Az ültetés után rendszeresen öntözzük a növényeket.

Alternatív módszer:

A csokoládéillatú pillangóvirágot dugványozással is lehet szaporítani, de ez a módszer kevésbé elterjedt és nagyobb szakértelmet igényel.

A csokoládéillatú pillangóvirág szaporítása nem bonyolult, de odafigyelést igényel. Ha betartjuk a fenti lépéseket, sikeresen szaporíthatjuk ezt a különleges növényt, és több példányban is élvezhetjük szépségét és illatát.

Csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) ültetése, gondozása, szaporítása
Csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) ültetése, gondozása, szaporítása

Teleltetése

A csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) nem fagytűrő növény, ezért Magyarország éghajlatán a kertben történő teleltetése nem javasolt. A gumók a fagy hatására elpusztulnak, így a növény nem élné túl a telet.

A csokoládéillatú pillangóvirág teleltetésére két lehetőség van:

 1. Gumók kiásása és fagymentes helyen történő tárolása:

  • Ősszel, az első fagyok után, amikor a növény föld feletti része elszáradt, óvatosan ássuk ki a gumókat a talajból.
  • Tisztítsuk meg a gumókat a földtől és a sérült részektől.
  • Tároljuk a gumókat száraz, hűvös (5-10 °C) és sötét helyen, például egy ládában, száraz tőzegben vagy homokban.
  • Tavasszal, a fagyok elmúltával ültessük ki újra a gumókat a kertbe.
 2. Cserépben teleltetés:

  • Ha a csokoládévirágot cserépben neveljük, a teleltetés egyszerűbb lehet.
  • Az első fagyok előtt vigyük be a cserepet egy világos, hűvös (5-10 °C) helyiségbe, például egy télikertbe vagy egy garázsba.
  • A teleltetés során csökkentsük az öntözést, de ne hagyjuk teljesen kiszáradni a talajt.
  • Tavasszal, a fagyok elmúltával fokozatosan szoktassuk hozzá a növényt a kinti körülményekhez, majd ültessük ki a kertbe vagy hagyjuk a cserépben.

Fontos:

 • A csokoládévirág teleltetése során a legfontosabb a fagymentes környezet biztosítása.
 • A gumók tárolása során ügyeljünk a megfelelő hőmérsékletre és páratartalomra.
 • A cserépben teleltetett növényeket tavasszal fokozatosan szoktassuk hozzá a kinti körülményekhez, hogy elkerüljük a sokkot.

A megfelelő teleltetéssel biztosíthatjuk, hogy a csokoládéillatú pillangóvirág a következő évben is virágozzon és díszítse kertünket.

Csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) ültetése, gondozása, szaporítása
Csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) ültetése, gondozása, szaporítása

Csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) lehetséges betegségei, kártevői

A csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) viszonylag ellenálló növény, de néhány betegség és kártevő mégis megtámadhatja:

Betegségek:

 • Gombás betegségek: A túlöntözés vagy a rossz vízelvezetés miatt a csokoládévirág hajlamos lehet gombás betegségekre, mint például a gyökérrothadás vagy a levélfoltosság. A megelőzés érdekében fontos a megfelelő öntözés és a jó vízelvezetésű talaj biztosítása. Ha a betegség már kialakult, gombaölő szerekkel kezelhetjük.
 • Vírusos betegségek: Ritkán előfordulhatnak vírusos betegségek is, amelyek a levelek elszíneződését, torzulását okozhatják. A vírusos betegségek ellen nincs hatékony gyógymód, ezért a megelőzésre kell törekedni.

Kártevők:

 • Levéltetvek: A levéltetvek szívogatják a növény nedveit, ami a levelek elszíneződését, deformálódását és a virágzás elmaradását okozhatja. A levéltetvek ellen rovarölő szappannal vagy neem olajjal védekezhetünk.
 • Takácsatkák: A takácsatkák apró, pókszerű kártevők, amelyek a levelek fonákján élnek és szívogatják a növény nedveit. Jelenlétüket a leveleken megjelenő apró, sárga foltok és a finom pókhálók jelzik. A takácsatkák ellen speciális atkaölő szerekkel védekezhetünk.
 • Csigák és meztelen csigák: A csigák és meztelen csigák a leveleket és a virágokat rágják, ami jelentős károkat okozhat a növényben. A csigák ellen csigaölő szerekkel vagy mechanikai védekezéssel (pl. csigakerítéssel) védekezhetünk.

Megelőzés:

A betegségek és kártevők elleni legjobb védekezés a megelőzés. Fontos a megfelelő gondozás, a rendszeres ellenőrzés és a korai beavatkozás.

 • Öntözés: Kerüljük a túlöntözést, és biztosítsuk a jó vízelvezetést.
 • Tápanyagellátás: Gondoskodjunk a megfelelő tápanyagellátásról, hogy a növény erős és ellenálló legyen.
 • Ellenőrzés: Rendszeresen ellenőrizzük a növényt betegségek és kártevők jelei után.
 • Korai beavatkozás: Ha betegséget vagy kártevőt észlelünk, azonnal lépjünk fel ellene, hogy megakadályozzuk a további terjedését.

A csokoládéillatú pillangóvirág gondozása során fontos odafigyelni a megelőzésre, hogy a növény egészséges és virágzó maradjon. Ha betegséget vagy kártevőt észlelünk, a megfelelő növényvédő szerekkel kezelhetjük a problémát.

Gyakori problémák és megoldások

A csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) gondozása során néhány gyakori probléma merülhet fel, de ezek megfelelő kezeléssel megoldhatók:

1. Nem virágzik:

 • Ok: Túl kevés napfény, tápanyaghiány, vagy túl sok nitrogén a talajban.
 • Megoldás: Helyezzük a növényt naposabb helyre, adjunk neki kiegyensúlyozott tápoldatot, és kerüljük a magas nitrogéntartalmú műtrágyákat.

2. Levelek sárgulnak:

 • Ok: Túlöntözés, tápanyaghiány, vagy betegség.
 • Megoldás: Ellenőrizzük az öntözést, és csak akkor öntözzük, ha a talaj felső rétege kiszáradt. Adjunk a növénynek tápoldatot, és vizsgáljuk meg, hogy nincs-e rajta betegség vagy kártevő.

3. Levelek barnulnak:

 • Ok: Túl száraz levegő, túl sok napfény, vagy só felhalmozódás a talajban.
 • Megoldás: Növeljük a páratartalmat a növény körül, árnyékoljuk a növényt a tűző naptól, és öblítsük át a talajt tiszta vízzel a sók eltávolítása érdekében.

4. Gyökérrothadás:

 • Ok: Túlöntözés, rossz vízelvezetésű talaj.
 • Megoldás: Csökkentsük az öntözést, és ültessük át a növényt jó vízelvezetésű talajba. Ha a gyökérrothadás már előrehaladott, távolítsuk el a sérült gyökereket, és kezeljük a növényt gombaölő szerrel.

5. Kártevők:

 • Ok: Levéltetvek, takácsatkák, csigák, meztelen csigák.
 • Megoldás: Alkalmazzunk megfelelő növényvédő szereket, vagy használjunk természetes módszereket, például neem olajat, rovarölő szappant, vagy csigakerítést.

Általános tanácsok:

 • Figyeljük meg a növény állapotát, és időben lépjünk fel a problémák ellen.
 • Rendszeresen ellenőrizzük a növényt kártevők és betegségek után.
 • Tartsuk be a csokoládéillatú pillangóvirág gondozási igényeit.
 • Ne féljünk segítséget kérni szakértőktől, ha nem tudjuk megoldani a problémát.

A megfelelő gondozással és odafigyeléssel a csokoládéillatú pillangóvirág sokáig díszíti majd kertünket gyönyörű virágaival és édes illatával.

Érdekességek róla

A csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) számos érdekességgel büszkélkedhet, amelyek még különlegesebbé teszik ezt a növényt:

 1. Kipusztult a vadonban: A csokoládévirág a 20. század elején kipusztultnak nyilvánították természetes élőhelyén, Mexikóban. Szerencsére néhány példány fennmaradt botanikus kertekben és magángyűjteményekben, így a fajt sikerült megmenteni a teljes pusztulástól.

 2. Klónok: A ma termesztett csokoládévirágok genetikailag azonosak, azaz klónok. Ez azt jelenti, hogy minden példány ugyanabból a néhány megmaradt növényből származik, így a genetikai sokféleségük korlátozott.

 3. Steril virágok: A csokoládévirág virágai sterilnek számítanak, azaz nem hoznak magokat. Ez megnehezíti a szaporítást, de egyben azt is jelenti, hogy a növény nem terjed invazív módon.

 4. Intenzív illat: A csokoládévirág illata a vanília és a csokoládé keverékére emlékeztet, és különösen a délutáni és esti órákban erősödik fel. Ez a különleges illat vonzza a beporzó rovarokat, de az ember számára is kellemes élményt nyújt.

 5. Gyógyászati felhasználás: A csokoládévirágnak a népi gyógyászatban is van szerepe. A növényből készült teát emésztési problémák, láz és fejfájás enyhítésére használták.

 6. Egyedi szín: A csokoládévirág sötét bordó, szinte fekete virágai igazán különlegesek a dísznövények között. Ez a szín a virágban található antocianinoknak köszönhető, amelyek antioxidáns hatásúak.

 7. Név eredete: A Cosmos atrosanguineus tudományos név a görög „kosmos” (rend, dísz) és az „ater” (fekete) és „sanguineus” (véres) szavakból származik, utalva a virág rendezett formájára és sötét színére.

 8. Népszerűség: A csokoládévirág egyre népszerűbb dísznövény, különösen a különleges növények kedvelői körében. A virág szépsége, illata és egyedisége miatt keresett növény a kertekben és a balkonokon.

Tények röviden összefoglalva

JellemzőLeírás
SzármazásMexikó
Élőhely
Hegyvidéki régiók (1800-2500 m tengerszint felett)
Megjelenés
Bokros, 30-60 cm magas
Levelek
Sötétzöld, szeldelt
Virágok
Sötét bordó/barna, bársonyos, 3-5 cm átmérőjű, csokoládé és vanília illatúak
Virágzás
Nyár közepétől az első fagyokig
Szaporítás
Vegetatív (gumók osztása)
Napfényigény
Teljes napfény (min. 6-8 óra/nap)
VízigényMérsékelt
Hőmérséklet20-25 °C
Teleltetés
Fagymentes helyen, gumók kiásása vagy cserépben
Betegségek és kártevők
Gombás betegségek, levéltetvek, takácsatkák, csigák
Érdekességek
Kipusztult a vadonban, klónok, steril virágok, intenzív illat, gyógyászati felhasználás, egyedi szín, népszerű dísznövény

 Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:Képek: Vistacreate, Pixabay

Csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a gyönyörű virágról. Ismerd meg közelebbről.