Fejtőbab fajták: Tudj meg mindent a kifejtőbabról!
Talán nem tévedünk nagyot, ha azt állítjuk, a bab egy olyan zöldség, ami hazánkban igen ismert és kedvelt ételnek számít. Itt van például a bableves, babgulyás vagy akár a sólet.
De vajon melyiket melyik fajta babból készítik? És egyáltalán: hányfajta bab van?
Fejtőbab fajták és a babfélék csoportosítása
Nehéz erre a kérdésre egyszerű választ adni.
Már úgy általában a különböző babokat ugyanis, mint annyi minden mást, többféle szempont alapján lehet csoportosítani. Így például a babok csoportosíthatóak többek között:
a növekedésük szerint:
- karós vagy futóbabok;
- bokorbabok.
a hüvelyük színe szerint:
- zöldhüvelyű bab;
- sárgahüvelyű bab.
a bab színe szerint:
- fehérbab,
- tarkabab,
- feketebab.
a felhasználásuk módja szerint:
- zöldbab,
- fejtőbab (vagy salátabab),
- szárazbab.
a bab hüvelyének formája szerint:
- kerekbab (pl. a rendkívül vékony, úgynevezett ceruzabab);
- ovális hüvelyű bab;
- lapos hüvelyű bab.
a végfelhasználás módja szerint:
- főzelékbe való,
- salátába való stb.
A fejtőbab fajták felhasználási lehetőségei
A fejtőbab tehát attól fejtőbabfajta, hogy ez valami speciális felhasználási módja a babnak. A fajtákat egyébként szokták még kifejtőbabként vagy fejtett babként is emlegetni – ez már talán enged sejtetni valamit a felhasználásáról.
Ezek alapján tehát akkor mik is azok a fejtőbab fajták?
A babfajtákat többféle módon is fel lehet használni. Így például, egyes bokorbabokat zöldbabként is lehet fogyasztani – azaz ilyenkor a bab még nem teljesen érett.
Ha viszont nem érés előtt szedjük le, akkor további lehetőségek is felmerülhetnek. Az egyik, ha a bab hüvelye már száraz, szinte pergamenszerű, de benne a magok, vagyis babszemek még nem teljesen érettek. Ilyenkor a bab még nem keményedett meg teljesen, azaz még zsenge. Ezekből lesznek a fejtőbabok, melyeknek sokféle fajtája ismeretes.
Végül pedig az utolsó fázis, amikor a hüvely száraz, és a benne levő babok is teljesen megérettek: ekkor nevezzük szárazbabnak.
Az sem mindegy, hogy milyen fajta babból lesz fejtőbab, és melyikből zöldbab vagy szárazbab. A fejtőbab fajták többsége a közönséges paszulybabok (Phaseolus vulgaris) közé tartozik. Ezzel szemben jó zöldbab vagy szárazbab inkább a török paszulybabból, más néven tűzbab (Phaseolus coccineus) fajtákból válhat.
A fejtőbabnak sokféle fajtája ismeretes
Hazánkban is számos babfajta van, amit elsősorban fejtőbabként is szoktak használni. Ezek közül néhány ismertebb fejtőbab fajta:
- Carmen bab,
- Carioca bab,
- Etna bab,
- Stromboli bab,
- Rocco bab,
- Borlotto lingua di fuoco nano bab,
- Inka bab,
- Eureka bab.
A kifejtőbab fajták nagy előnye az, hogy zöldbabként és szárazbabként vízbe áztatás nélkül egyaránt fel lehet használni őket.