Jácint (Hyacinthus orientalis)

Jácint (Hyacinthus orientalis)

A jácintot tavaszi virágként értékeljük, mert a virágzása a tavaszi időszakban történik, amikor még a többi növény nem virágzik. A jácint (Hyacinthus orientalis) színes és dús virágai, melyek lehetnek fehérek, rózsaszínek, lila, pirosak, kékek, világoszöldek, sárgák és aranysárgák, jelentős díszei lehetnek a kertnek.

A jácint, mint alapnövény, vagy mint kiemelkedő növény a kertben, és jól mutat a kertészeti kompozíciókban, és a virágos ágyakban. A jácintot jól lehet használni, a kertben, és jól mutat a kertészeti kompozíciókban, és a virágos ágyakban.

Jácint (Hyacinthus orientalis)
Jácint (Hyacinthus orientalis)

Jácint (Hyacinthus)jellemzése, rendszertani besorolása

A jácint (Hyacinthus) egy kis méretű, hagymás növény, amelynek szép, intenzív színű virágai vannak. A virágzatok általában fehér, rózsaszín, lila, kék vagy piros színűek. A jácint rendszertani besorolása:

 • Osztály: Liliopsida (Monocotyledon)
 • Rend: Asparagales
 • Család: Hyacinthaceae
 • Faj: Hyacinthus

A jácintokat általában kerti növényként termesztik, de vannak változatok, amelyeket dísznövényként is tarthatunk belső térben. A növény magassága általában 15-30 cm közötti, és a virágok általában március és április között nyílnak.

A jácint (Hyacinthus) eredeti elterjedési területe Európa és Ázsia középső része, de ma már széles körben elterjedt, szinte mindenhol termesztik. Számos fajtája és változata létezik, és a termesztett jácintok többsége hibrid.

Az eredeti fajok természetes előfordulási helye főként a mediterrán térségben található, ott találkozhatunk velük a sziklás meredek lejtőkön, a füves és erdős területeken, valamint a köves talajokon. Az eredeti fajok általában alacsonyak, 10-20 cm magasak és kis virágúak.

A termesztett jácintok általában a kertben, parkokban, erkélyeken és teraszokon találhatók. A jácintokat általában nyári virágos kertekben, illetve téli fényterápiás berendezésekben termesztik. A jácintokat egyébként szobanövényként is tarthatjuk, amennyiben megfelelő feltételeket biztosítunk nekik.

Ültetése, szaporítása

A jácint ültetése néhány fontos lépésből áll:

 1. Ültetés időpontja: A jácintokat legjobb ősszel ültetni, hogy a hagymák elég időt kapjanak a gyökeresedésre és a növekedésre a téli hónapokban.
 2. Hely kiválasztása: A jácintokat napos, vagy félárnyékos helyen ültessük, jó vízáteresztő talajban.
 3. Hagymák előkészítése: A hagymákat általában 1-2 hétig szárítják, mielőtt ültetnék.
 4. Ültetés: Hagymákat ültessük 8-10 cm mélyen, és kb. 10-15 cm távolságra egymástól.
 5. Gondozás: A jácintokat rendszeresen öntözzük, és ha szükséges, tápoldatozzuk.

A jácintok szaporítása:

 1. Magról: A jácintokat magról is szaporíthatjuk, de ez hosszú időt vesz igénybe, mire virágzó növényt kapunk.
 2. Hagymából: A jácintokat hagymából is szaporíthatjuk, hagymák kicsi hagymák lesznek a hagymák alján. Amikor elég nagyok, elválaszthatjuk őket és ültethetjük el őket.
 3. Rizómából: A jácintokat rizómából is szaporíthatjuk, amikor a növény eléri a végét a virágzásának és a levelek elkezdenek sárgulni, vágjuk le a virágzatot és várjunk amíg a rizóma elég erős és elválasztható.
Jácint (Hyacinthus orientalis)
Jácint (Hyacinthus orientalis)

Jácint (Hyacinthus) gondozása

A kerti jácint vagy keleti jácint (Hyacinthus orientalis) gondozása

A kerti jácint vagy keleti jácint (Hyacinthus orientalis) gondozása néhány egyszerű lépésből áll:

 1. Hely kiválasztása: A kerti jácintot napos, vagy félárnyékos helyen ültessük, jó vízáteresztő talajban.
 2. Ültetés időpontja: A kerti jácintot legjobb ősszel ültetni, hogy a hagymák elég időt kapjanak a gyökeresedésre és a növekedésre a téli hónapokban.
 3. Ültetés: Hagymákat ültessük 8-10 cm mélyen, és kb. 10-15 cm távolságra egymástól.
 4. Gondozás: A kerti jácintot rendszeresen öntözzük, és ha szükséges, tápoldatozzuk. A kerti jácintot általában március és április között virágzik.
 5. Szükség esetén szedjük le a virágzatot és a szárat, hogy a növény erősebb legyen és ne fektessen erőforrásokat a magot termelésébe.
 6. Tárolás: A kerti jácintot ősszel ásjuk ki, és szárítsuk meg, majd tároljuk száraz helyen, és ültessük újra ősszel.
 7. A kerti jácintot védelmezzük a fagytól, hogy a hagymák ne fagynak el, mivel ez károsíthatja a növényt.
 8. A kerti jácintot védelmezzük az állatoktól is, mivel sok állat szereti a jácintot, és könnyen károsíthatják a növényt.

A cserepes jácint gondozása

A cserepes jácint nem tartós cserepes növény, de ha megfelelő gondozást biztosítunk neki, meghosszabbíthatjuk a virágzás idejét és a növény élettartamát.

A cserepes jácintot olyan helyen kell elhelyezni, ahol jól érzi magát, például egy napos, de nem túl meleg helyen, ahol a huzat minimális.

A földjét is folyamatosan nedvesen kell tartani, de ne áztassuk el, mert ez károsíthatja a növényt. Amikor a virág és a levelek elkezdenek száradni, várjuk meg, amíg teljesen száradnak, és csak utána ültessük ki a kertbe, hogy aztán egy év múlva újra virágozzon.

Jácint (Hyacinthus orientalis)
Jácint (Hyacinthus orientalis)

Jácint teleltetése

A jácint teleltetése néhány egyszerű lépésből áll:

 1. Hagymák kiválasztása: Válasszunk egészséges, sérülésmentes hagymákat a teleltetéshez.
 2. Hagymák előkészítése: Hagymákat általában 1-2 hétig szárítják, mielőtt teleltetnék.
 3. Teleltetés időpontja: A jácintot legjobb ősszel teleltetni, hogy a hagymák elég időt kapjanak a gyökeresedésre és a növekedésre a téli hónapokban.
 4. Hely kiválasztása: A jácintot egy hűvös, száraz helyen kell teleltetni, például egy pincében vagy garázsban, ahol a hőmérséklet 5-10 °C között van.
 5. Teleltetés: Hagymákat ültessük 8-10 cm mélyen, és kb. 10-15 cm távolságra egymástól.
 6. Gondozás: A jácintot rendszeresen ellenőrizzük, hogy a talaj ne száradjon ki, de ne is legyen nedves, mert ez károsíthatja a hagymákat. A jácintot általában nem kell tápoldatozni a teleltetés alatt, mert a hagymák pihennek.
 7. A jácintot folyamatosan ellenőrizzük, hogy biztosítva legyen a megfelelő hőmérséklet, és hogy ne legyen túl meleg, mert ez károsíthatja a hagymákat.
 8. A jácintot védelmezzük a fagytól, hogy a hagymák ne fagynak el, mivel ez károsíthatja a növényt.
 9. Amikor a tavaszi időszak közeledik, a jácintot átültethetjük a kertbe, vagy a teraszra és várhatjuk a virágzását.
 10. Ha a jácintot nem ültetjük ki, hanem a hagymákat őrizzük tovább, akkor a hagymákat általában ősszel ásjuk ki, és tároljuk száraz helyen, hogy a hagymák ne rothadjanak. A tárolási helynek száraznak és jól szellőzőnek kell lennie, hogy a hagymák ne penészedjenek. A tárolt hagymákat újra ültethetjük ősszel, amikor a megfelelő idő jön, és várhatjuk a következő virágzást.
Jácint (Hyacinthus orientalis)
Jácint (Hyacinthus orientalis)

Jácint (Hyacinthus) betegségei, kártevői

A jácint (Hyacinthus) néhány leggyakoribb betegsége és kártevője:

 1. Botrytis: A botrytis egy gombabetegség, amely a jácintot is érintheti. A betegséget a nedves, párás környezet váltja ki, és a virágokat, a leveleket és a hagymákat is érintheti. A beteg növények fehéres penészréteggel borítottak, amelyek elszíneződhetnek és elpusztulhatnak.
 2. Fonálféreg: A fonálférgek károsíthatják a jácintot, és a föld alatti részeket támadják meg. A beteg növények gyenge növekedést mutatnak, és a hagymák elpusztulhatnak.
 3. Vörös áfonyalégy: A vörös áfonyalégy a jácintot is támadja, és a leveleken és a virágokon lévő károsodásokat okoz. A beteg növényeken apró piros foltok jelenhetnek meg, és a levelek elszíneződhetnek és elpusztulhatnak.
 4. Levéltetvek: A levéltetvek a jácintot is támadhatják, és a leveleken és a virágokon okozhatnak károsodást. A levéltetvek apró, zöld színű rovarok, amelyek a növények leveleit rágcsálják, és a növények elszíneződhetnek, elgyengülhetnek és kiszáradhatnak.
 5. Talajbetegségek: A jácintot érintheti néhány talajbetegség, mint például a verticillium wilt, amely a növény gyökereit és a talajban lévő hagymákat támadja meg, és a növény elpusztulhat.

Az ilyen betegségek, kártevők ellen a megfelelő talajápolással és a növények rendszeres ellenőrzésével, illetve a kártevőkkel szembeni küzdelemmel lehet megelőzni. Ha a betegség már jelentkezett, akkor a megfelelő növényvédőszerekkel, és a beteg részek eltávolításával lehet kezelni.

Jácint (Hyacinthus orientalis)
Jácint (Hyacinthus orientalis)Fűszer és gyógynövények
Kerti ötletek témájú cikkek
Kerttervezés témájú cikkek
Kertépítés témájú cikkek
Díszkert témájú cikkek
Konyhakert
Zöldségek
Gyümölcsök
Kerti virágok
Szobanövények
Gyógynövényinfó