Kertek a nagyvilágban – a világ legszebb házikertjei

Kertek a nagyvilágban – a világ legszebb házikertjei

Kertek a nagyvilágban – a világ legszebb házikertjei 2.

Gyöngyszemek Ázsiából

Azt mondják, a szépség relatív fogalom, és erőteljesen kultúrafüggő. Minél közelebb áll hozzánk valami, annál könnyebben fogadjuk el, és annál könnyebben értjük meg, érezzük át az esztétikáját.

De természetesen azért ez nem teljesen igaz. Ha valami teljesen eltér a megszokottól, az valami különlegességet, egzotikumot jelenthet, és lehet, hogy éppen ebben rejlik a szépsége.

A növények, a kert világában is van eltérés az európai és ahhoz közeli, valamint a távol-keleti felfogásban. Mi szeretjük a rendezett, geometriai formákat, míg ők inkább a természetes, szokatlan elrendezésben látják a szépséget. De azért nálunk is éppen elég divatos a japánkert, mi is szívesen elmerülünk megnyugtató, szabálytalan kompozícióikban.

Lássunk most néhány szemet és lelket gyönyörködtető, híres ázsiai parkot!

Kertek a nagyvilágban – Japán

És ha már szó volt a japánkertről, nézzük meg az őshazáját! Számos gyönyörűség közül lehetne válogatni, íme egy a három legszebb, Japánban található kertek közül.

Kenroku-en park

Nevének jelentése „hat az egyben”, ez a tökéletesség hat összetevőjére utal. Ezek pedig: nyugalom, tágasság, a kifinomult tervezés, emelkedettség, a víz jelenléte és a gyönyörű kilátás. Kanazava városában található, és már az 1600-as évektől létezik. Körülbelül 8750 fa és mintegy 183 féle növényfaj található a területén. Ez a gyönyörűséges park egész évben nyitva áll a látogatók számára, így minden évszakban lehetőségünk nyílik megcsodálni különböző arcait. A hagyományos japánkert minden jellegzetessége megtalálható itt: a pavilonok, sziklák, teaházak és persze a sok-sok virág. További érdekességek itt találhatók róla.

Kertek a nagyvilágban – a világ legszebb házikertjei
Kertek a nagyvilágban – Japán

Kertek a nagyvilágban – Kína

A négy leghíresebb Kínában található kert a Hálók mesterének kertje, a Megmaradt kert, az Oroszlánliget, valamint a legnagyobb:

a Szerény hivatalnok kertje

Első változata a Szung-dinasztia idejében készült, 1131. és 1162. között. Neve a közélettől való visszavonulás vágyára utal egy Csin-dinasztia korabeli tudós írásának egy sorával. Több tulajdonosváltás és módosítás után végül a kínai kormányzat 1952-ben nyitotta meg a nyilvánosság számára. 1997-ben a világörökség listájára is felkerült. Középpontjában egy nagy tó található, de számos további tavacskájának, szigetének, pavilonjainak és hídjainak útvesztőjében könnyű eltévedni.

Azt tartják róla, hogy az egyik leghíresebb kínai regény, A vörös szoba álma alkotója, Cao Hszüe-csin itt töltötte fiatalkorát. Ezért nagy valószínűséggel ez a helyszín adta az ihletet a művében található kerthez.

Kertek a nagyvilágban – a világ legszebb házikertjei
Kertek a nagyvilágban – Kína kert

Kertek a nagyvilágban – Thaiföld

Egy kicsit más világba, a trópusi élettérbe tekinthetünk bele, ha lehetőségünk adódik ezt a csodálatos parkot megtekinteni:

Nong Nooch Botanikus Kert

Megtalálhatóak itt kaktuszok, orchideák, páfrányok is, de a világon itt van a legnagyobb pálmafaj-gyűjtemény: több mint 650 féle. Eredetileg zöldség- és gyümölcstermesztésre szánták. Pattayától délre található, mintegy 500 hektárnyi területet foglal el.

A látvány mesebeli világot idéz, és ráadásul több másik országban található virágoskert kicsinyített mása is megtalálható benne. Aki még többet szeretne megtudni róla, keresse fel ezt a honlapot.

Kertek a nagyvilágban – a világ legszebb házikertjei - Nong Nooch Botanikus Kert
Kertek a nagyvilágban: Nong Nooch Botanikus Kert

Kertek a nagyvilágban – a világ legszebb házikertjei 1.