Lestyán (Levisticum officinale) fűszernövény

Lestyán (Levisticum officinale)

Lestyán, a vicces nevű, ám annál praktikusabb fűszernövény

Nagyanyáink falusi növénye a te kertedben is díszeleghet

A fűszernövény – számos társához hasonlóan – nemcsak már az ókortól kezdve népszerű, de még gyógyhatással is rendelkezik. A tetejében pedig rendkívül vicces neveken is emlegetik hazánkban. Íme most néhány érdekes tudnivaló a lestyán fűszernövényről.

A lestyán fűszernövény rendszertani besorolása, előfordulása

Lestyán (Levisticum officinale)
Lestyán (Levisticum officinale)

 

Hivatalos neve orvosi lestyán. A zellerfélék családjába tartozó, kedvelt évelő fűszer- és gyógynövény.

Hazánkban még ezeken a neveken is emlegetik a lestyánt: lóstya, leustyan, lecsihan, levescsík, levestikom, levestököm, löböstök.

A fűszernövény eredetileg Dél- és Nyugat-Ázsiából származik, hazánkban már régen is megtalálható volt a falusi kiskertekben. Főleg a Mátrában rendelkezünk nagy lestyán-állománnyal, de akár vadon is találkozhatunk vele nedves, erdei területeken.

 

 

 

A lestyán fűszernövény jellemzése, igényei, termesztése, szaporítása

A  fűszernövény akár másfél-két méterre is megnőhet. Szárai üregesek, vastagok, levelei fényes világoszöldek, virágai aprók, sárga színben pompáznak, termése sárgásbarna.

A fűszernövényt akár magunk is termeszthetjük a kertünkben. Kedveli a hazánkra is jellemző, mérsékelt éghajlatot, bár a meleget is szereti. A lestyán fényigénye azonban magas, félárnyékos helyen csökken illóolajtartalma, amitől az íze és illata is veszít intenzitásából.

Óvjuk a lestyánt a fagytól, mert nem tesz jót a leveleinek. Szerencsére azonban gyökereit nem viseli meg annyira a hideg. Vízigénye magas, de gyökerei mélyre hatolva elérik a vizet, amennyiben laza, levegős talajba ültetjük. A teljesen homokos talajt azért kerüljük az esetében, és lehetőleg olyan fajtát válasszunk, melynek magas a tápanyagtartalma. Ezenkívül óvjuk lestyánunkat a gombás megbetegedésektől (pl. peronoszpóra), valamint a levéltetvektől.

A növényt könnyű szaporítani, maggal, palántázással, tőosztással is próbálkozhatunk. A magokat késő ősszel, a fagyok előtt érdemes elvetni, a tőosztáshoz viszont inkább a tavaszi időszak a megfelelő.

Lestyán (Levisticum officinale)
Levisticum officinal

A fűszernövény felhasználása

A növény frissen és szárított formában is kiváló, elsősorban a leveleit és gyökerét hasznosítják különböző célokra. Ez utóbbi használatos a gyógyszeriparban, de a konzervipar is kiaknázza előnyeit.

A lestyán fűszernövény többek között tartalmaz illóolajat, gumit, cukrot és angelikasavat is. Aromája kissé emlékeztet a görögszénára és zellerre, jellegzetesen intenzív, ezért kis mennyiségben szokták alkalmazni.

A fűszernövény tea formájában fogyasztva számos jótékony hatással is bír: vizelethajtó, étvágynövelő, emésztést elősegítő tulajdonságokkal is rendelkezik. Jól jöhet továbbá alkohol- és nikotinmérgezés tüneteinek enyhítésére is.

Lestyán (Levisticum officinale)
Lestyán (Levisticum officinale) fűszernövény fiatal hajtása.

A lestyán fűszernövény felhasználása a konyhában

A fűszernövény gyökere és termése hasonlít a levél ízére, csak annál kicsit intenzívebb. Fűszerként a lestyánnak a magját is hasznosítják, például pékáruk ízesítésére.

A lestyán fűszernövényt többek között használják savanyúságok, ecetek ízesítésére, paradicsomos mártásokhoz, burgonyás ételekhez. De levesekben és diétás italokban is találkozhatunk jellegzetes ízével. Sőt, még likőröket is ízesítenek vele.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek