Modern sziklakert

Modern sziklakert

Modern sziklakert: Egyesítsük a természetest az emberi alkotóképességgel

Ha sziklakert, akkor az már nem is igen lehet más, mint modern. A sziklakertben egyesül a vadon természetes szépsége és a kreatív alkotó ember minden időben éppen aktuális modern szemlélete.

Ha tehát kertünkbe is szeretnénk odavarázsolni a természet tökéletes tökéletességét: építsünk sziklakertet. De ha mindezt úgy szeretnénk, hogy kellően megfeleljen napjaink haladó szellemű elvárásainak: akkor számunkra a modern sziklakert a tökéletes választás. Sziklakertet a bátrabbak akár saját kezűleg is építhetnek otthonukba.

Mitől lesz egy sziklakert valóban szép és modern?

Általános szabály, hogy minél nagyobb területen helyezkedik el a sziklakert, annál esztétikusabb, modernebb látványt nyújt. Ám önmagában a sziklakert mérete még nem elég ahhoz, hogy valóban modern legyen. Ezekre érdemes hangsúlyt fektetni az igazán modern, trendi sziklakert építésénél:

  • találjuk meg az egyensúlyt, az arany középutat

Ez mind a sziklakertben található növények színére, fajtájára vonatkozik, mind a sziklakertben található elemek formájára. Kerüljük a túlzott, kaotikus sokaságot, összevisszaságot – de vigyázzunk, hogy ne essünk az ellenkező végletbe sem. Az erőltetetten precíz, geometriailag kialakított, milliméter pontosságú méretek és alakok inkább mesterkéltté, mint modernné teszik sziklakertünket.

  • találjuk meg a sziklakertünk és kertünk többi része közötti összhangot

Lehetőleg ügyeljünk arra, hogy a kiválasztott növények, virágok közül egyik se kerüljön túlsúlyba. Ha egyikük természetellenesen, jóval nagyobb arányban uralja a sziklakertet, mint amennyire természetes körülmények között előfordulni szokott, csökken a dekoratív hatás. Ez pedig nemcsak az egész kert összhangját rontja, de a sziklakert is veszít modern külsejéből.

  • tervezzük meg, mikor, hova és hogyan épüljön meg sziklakertünk

A helyszín kiválasztása, a sziklakert megépítése a megfelelő helyre ugyancsak segít abban, hogy kellően ideális sziklakertünk legyen.

Modern sziklakert
Sziklakert és víz

A modern sziklakertek legnépszerűbb típusai

A sziklakertek között is számos megjelenési forma, variáció közül lehet választani, melyek alapvetően két fő csoportba oszthatóak. Napjaink legnépszerűbb, legmodernebb sziklakertfajtája közül néhány stílus:

  1. Természetes hatású, más néven tájképi sziklakertek

  • rétegkibúvásos sziklakert;
  • miniatűr sziklakert.
  1. Modern, geometriai formájú sziklakertek

  • mértani sziklakert;
  • sík sziklakert.

Modern sziklakert

A modern sziklakert kulcsa az összhang

Valójában azonban az, hogy sziklakertünk modern-e vagy sem, nem azon múlik, hogy melyik kategóriába sorolható. Legyen sziklakertünk akár természetes hatású, akár geometriai formájú, bármelyik lehet kellően modern.

A lényeg, ahogyan korábban is írtuk, alapvetően az összhatásban van. Lehet természetes és lehet mesterséges kialakítású és formájú is, a lényeg az összhang. Használjuk ki a természet eredendő szépségét, és egyesítsük az emberi kreativitással. Éljünk együtt a természettel békességben, egymást kiegészítve, így erősítve egymás eredendő adottságait.

Egy valóban modern sziklakert arról ismerszik meg, hogy látszik rajta az emberi kéz átgondolt megfontoltsága – és az összhatás is kiegyensúlyozott.

Modern sziklakert

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek