Hibiszkusz, a természetes gyógynövény

Hibiszkusz, a természetes gyógynövény

Hibiszkusz, a természetes gyógynövény

Kivonata akár 11%-kal is csökkentheti a magas vérnyomást

Aki szereti a finom és egészséges gyógyteákat, bizonyára ismerősen cseng a számára a hibiszkusz gyógynövény neve. Ez a jellegzetes, feltűnő virágú növény azonban nemcsak gyógyhatásairól ismert, hanem látványos megjelenésének köszönhetően dísznövénynek is kiválóan alkalmas lehet.

Hibiszkusz, a természetes gyógynövény

A hibiszkusz gyógynövény rendszertani besorolása, eredete, főbb fajai

A hibiszkusz kétszikű zárvatermő, a mályvavirágúak rendjébe és a mályvaformák családjába tartozó nemzetség. Másik neve, a mályvacserje is innen ered. Rendkívül sok, mintegy 200-300 faját különböztetik meg, és gyógyhatásai mellett ráadásul világszerte elterjedt dísznövény.

A hibiszkusz gyógynövény a trópusokon, szubtrópusokon a legelterjedtebb, Európába Ázsiából került be. Ismertebb fajai:

  • kenaf vagy rostmályva (Hibiscus cannabinus)
  • kenderlevelű mocsárihibiszkusz (Hibiscus coccineus)
  • mocsári hibiszkusz (Hibiscus moscheutos)
  • tarkalevelű hibiszkusz (Hibiscus purpurea)
  • kínai hibiszkusz, szobahibiszkusz vagy rózsamályva (Hibiscus rosa-sinensis)
  • szudáni hibiszkusz, rozella (Hibiscus sabdariffa L.)
  • csüngő korallhibiszkusz (Hibiscus schizopetalus vagy Hibiscus rosa-sinensis var. schizopetalus)
  • férfiak szerelme (Hibiscus mutabilis)
  • törökrózsa (Hibiscus syriacus)
  • varjúmák (Hibiscus trionum)

Hibiszkusz, a természetes gyógynövény

A hibiszkusz gyógynövény megjelenése, igényei, termesztése

A növény akár másfél méter magasra is megnőhet. Levelei nagyok, de legjellegzetesebb része óriási, tölcsért formázó virágai, melyek állhatnak magányosan és csoportosan is.

Ha jól érzi magát nálunk, akkor a hibiszkusz gyógynövény akár egész évben is virágozhat szemünk gyönyörködtetésére, mediterrán hangulatot teremtve.

A gyógynövénynek magas a fényigénye, és nem fagytűrő. Ezért érdemes inkább dézsában tartani, hogy védjük a hidegtől. De szerencsére ezen kívül nem különösebben nehezen kezelhető növény: talajigénye átlagos, akár a szárazabb, homokos talaj is megfelel neki. Ebben az esetben viszont ügyeljünk a rendszeres vízutánpótlásra.

A hibiszkusz  kifejezetten szereti a gyakori öntözést és a párás környezetet, még a pangó víz sem árt neki különösebben. A napfény viszont különösen fontos számára, ezért ügyeljünk rá, hogy olyan helyre ültetjük, ami nem árnyékos.

A kertben élő hibiszkusz növény szaporítható magról, a kényesebb szobai változatait általában dugványozásával szokták megoldani.

A hibiszkusz növényt ültethetjük szoliter növényként, hiszen önmagában is rendkívül dekoratív, de akár sövényt is kialakíthatunk belőle.

Hibiszkusz, a természetes gyógynövény

A gyógynövény felhasználása

A hibiszkusz egyes fajaiból Közép-Ázsiában díszeket faragnak, Indiában és Afrikában pedig ipari növényként használják. Hazánkban dísznövénynek is előszeretettel ültetik kertekbe.

Leginkább persze a gyógyteák ismert összetevője a hibiszkusz, magas illóolajtartalmának köszönhetően, de virága ehető, ezért ételeket is díszítenek vele.

Hibiszkusz, a természetes gyógynövény

A  gyógynövény gyógyhatásai

A hibiszkusz gyógynövény tea formájában antioxidánsként is kiváló, mely a szervezetünkben található káros hatású szabad gyökök ellen véd minket.

A hibiszkusz gyógynövény teaként rendszeresen fogyasztva továbbá csökkenti a magas vérnyomást*, valamint a vesebetegségek kialakulását, érrendszeri megbetegedések kockázatát is.

* Utolsó megtekintés: 2021-05-25

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek