Csalán (Urtica dioica) gyógynövény vagy gyom?

Csalán (Urtica dioica) gyógynövény

Csalán, a gyom- vagy inkább gyógynövény?

Nem szép, csíp, mégis rendkívül hasznos

Aki sokszor jár kirándulni, bizonyára találkozott már vele. És ha igen, bizonyára maradandó emlékeket őrzött meg róla. Főleg, ha hozzáérve megtapasztalta kellemetlen csípését… Igen, ez a nem különösebben vonzó, ámde annál csípősebb növény a csalán.

De azt már jóval kevesebben tudják, hogy a gyógynövényt szokták nevezni „isteni gyom”-nak is. Mégpedig azért, mert a csalán ellenszenves külseje valójában egy különleges, sokoldalú gyógynövényt álcáz, és még ételeket is készíthetünk belőle. Lehetséges volna, hogy irtás helyett inkább a kertünkben kellene termesztenünk?

A gyógynövény jellemzői, származása

A növény valójában több faj gyűjtőneve: a csalánfélék a rózsavirágúak rendjének egyik családja, 53 másik nemzetséggel együtt. A csalánféléknek összességében 80 faja van, melyek közül a legtöbbjük trópusi növény.

Európában és Magyarországon csak néhány faj található, de ezek rendkívül elterjedtek. Közülük legismertebb a kis csalán és a nagy csalán. Ezek igen hasonlóak, leginkább méretükben térnek el. Viszont a nagy csalánnak többféle gyógyhatása ismert, míg a kis csalán inkább erősebb csípéséről nevezetes.

A gyógynövény egyéb ismertebb nevei: csanál, csalány, csohán, csovány, csollán, csólyány.

Csalán (Urtica dioica)
Urtica dioica gyógynövény

A csalán gyógynövény előfordulása, megjelenése

Szinte minden természetes élőhelyen megtalálható: nedves erdőkben, tisztásokon, mocsarakban, vágásokban.

Indás évelő növény, melyen mindenütt csalánszőrök találhatóak, melynek érintése fájdalmas, viszkető érzést okoz, a benne található hangyasav miatt. Hajtása szögletes, levelei szív/tojásdad alakúak, porzós virágai lecsüngenek, termése makkocska.

Csalán (Urtica dioica) gyógynövény
Urtica dioica gyógynövény levele

A csalán gyógynövény igényei, szaporodása

A csalán nem véletlenül olyan elterjedt hazánkban, hiszen nem különösebben kényes gyógynövény. A félárnyékos helyeket kedveli, és a nitrogénben gazdag talajt.

Ha szeretnénk saját kertünkben is néhány tövet, nincs más dolgunk, mint elültetni a gyökereit humuszban gazdag talajba, egy félárnyékos helyre. Ha túl száraz a talaj, néha öntözzük meg kicsit, de ha jól érzi magát, innentől kezdve már magától fog szaporodni.

Csalán (Urtica dioica) gyógynövény
A gyógynövény virágzása

A csalán gyógynövény felhasználása

A csalán nemcsak gyógynövénynek jó. Leveleit, zsenge hajtását leves, saláta vagy akár főzelék formájában is fogyaszthatjuk, sőt, sört is fűszereznek is vele. Íze karakteres, kissé savanyú. Leveleit március-áprilisban szedik (védőkesztyűvel!) és kiszárítják, gyökérzetét tavasszal-ősszel takarítják be.

A gyógynövény alkoholos kivonatát hajhullás ellen is használják, sampon, tonik formájában. A középkorban fonalat készítettek belőle, manapság pedig a növényvédelemben is használják.

A csalán gyógynövény gyógyhatásai

A gyógynövénynek magas a vas- és C-vitamin-tartalma, és számos gyógyhatással rendelkezik, többek között jó:

  • vizelethajtásra,
  • cukorbetegség ellen,
  • vesekőképződés megelőzésére,
  • prosztatavédelemre,
  • magas vérnyomásra,
  • vérképzésre,
  • méregtelenítésre, vértisztításra,
  • torokgyulladásra.

A gyógynövénynek még a csípő hatását is kihasználják. Régen azért ostorozták magukat, hogy felmelegedjenek, míg manapság ízületi, reumás panaszok enyhítésére alkalmazzák.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek