Illatos Ibolya (Viola odorata) a szolid külsejű gyógynövény

Ibolya (Viola odorata)

Illatos ibolya a szolid külsejű, ám annál varázslatosabb gyógynövény

Kinek ne csendült már meg szívében a tavasz harangjátéka, mikor meglátta az első ibolyát, és lehajolva mélyen beszívta csodálatos illatát?

Minden évben meghat ez a szépséges, mélykék virágocska, melynek illata gyógyír a bánatra. Eddig azonban nem is sejtettem, hogy a hivatalos nevén „illatos ibolya” nem csupán kedves a szemnek, bájital az orrnak. Az  ibolya, amellett, hogy az egyik legkeresettebb és legdrágább parfüm-alapanyag, egyben csodálatos gyógynövény is.

Az illatos ibolya gyógynövény eredete, megjelenése, előfordulása

Az  ibolya évelő gyógynövény. Európában és Ázsiában őshonos, de találkozhatunk vele Észak-Amerikában is.

Az  ibolyát számos más, kedves névvel illették a néphagyományban, így például: vénuszvirág, bájos ibolya vagy violetta.

A gyógynövénynem nő túl magasra, de élénklila színével így is kitűnik a zöldes aljnövényzetből. Levelei fogazottak, kis, kerekded szíveket formáznak.

De nemcsak kék ibolya létezik, találkozhatunk fehér színű ibolyával is, sőt, van rózsaszín változata is. A növény főleg erdőkben és cserjésekben fordul elő, és kora tavasszal nyílnak a virágai.

Illatos Ibolya (Viola odorata)
Ibolya (Viola odorata)

Az illatos ibolya gyógynövény igényei, termesztése

Az  ibolya az árnyékos helyeket kedveli, így a kertben is ilyen, védettebb részre érdemes ültetni. Ha azonban van olyan terület, ahol az illatos ibolya jól érzi magát, ott magától is könnyen és gyorsan elszaporodik.

Az gyógynövény a nyirkos, humuszban gazdag talajt kedveli. Szerencsére nem különösebben igényes növény, és a kártevőkkel szemben is viszonylag ellenálló.

Az illatos ibolyát lehet szaporítani mind tőosztással, mind magról.

Ibolya (Viola odorata)
Ibolya (Viola odorata)

Az illatos ibolya gyógynövény felhasználása

Az ibolya, köszönhetően esztétikus megjelenésének és egyszerű igényeinek, az egyik legnépszerűbb dísznövény.

Az illatos ibolya virágának illóolaját a parfümipar hasznosítja. De az illatos ibolyát akár ételek dekorálására, ízesítésére is használják. Saláták, sütemények tetején kiválóan mutat, de fogyaszthatunk akár kandírozott ibolyát is.

A növénynek leginkább a levelét és virágát használják fel. A gyökere is tartalmaz gyógyító anyagokat, ennek hatása azonban sokkal erősebb.

A virágait teljes nyílásakor érdemes leszedni, április-május környékén, és akár nyersen is megehetjük. A gyökereket ősszel szedik ki, majd kiszárítják.

Az illatos ibolyát elsősorban tea formájában szokták fogyasztani.

Ibolya (Viola odorata)
Ibolya (Viola odorata)

Az illatos ibolya gyógynövény gyógyhatásai

A gyógynövény rengeteg hasznos anyagot tartalmaz, többek között flavonoidokat, tanninokat, C-vitamint és E-vitamint, valamint számos egyéb antioxidáns, gyulladásgátló anyagot.

Az illatos ibolya gyógyhatásait alkalmazzák többek között:

  • sebgyógyításra;
  • bőrbetegségek, pattanások kezelésére;
  • lázcsillapításra;
  • az influenza és megfázás tüneteinek enyhítésére;
  • hashajtónak, méregtelenítésre;

Az ibolya jótékony hatással van továbbá a különböző emésztőrendszeri problémákra. Erősíti az immunrendszer ellenálló képességét, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is csökkenti.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek