Menta, a fűszerek királynője – vagy inkább nimfája
+ egy érdekesség: a menta és a macska
Manapság már biztosan mindenki találkozott valamilyen formában vele, menta, mint fűszernövénnyel. Ha máshol nem, akkor olyakor, amikor bekapta a leheletfrissítő rágót étkezések után.
De természetesen a menta rengetegféleképpen felhasználható különböző ételeink-italaink ízesítésére, ezért ha tehetjük, mindenképpen érdemes otthon termeszteni. Így bármikor kéznél lehet, hogy frissen leszedve különleges, pikáns zamattal fűszerezzük hétvégi ebédünket.
Menta, a fűszerek királynője: származása, jellemzői
Európából származik. Igen ősi eredetű, mivel már az ókori görögök is használták balzsamozásra.
A neve is innen ered: a mitológia szerint Minthé egy szépséges nimfa volt, aki elbűvölte Hádészt, az alvilág istenét. Amikor azonban el akarta csábítani, féltékeny felesége, Perszephoné közbelépett: Minthét illatos fává változtatta.
A fűszernövény mintegy 60-70 centiméterre növő, bokros cserje, jellegzetes leveleit már kicsit megdörzsölve is élvezhetjük különleges, fűszeres illatát.
A menta fűszernövény fajtái gondozása
A menta nem különösebben kényes növény, ezért bátran próbálkozhatunk az ültetésével. Szereti a tápanyagban gazdag talajt, a napfényt és a vizet; ha viszont valahol jól érzi magát, könnyen elszaporodhat.
Számos alfaja van, melyek mindegyike jellegzetes illatú. Nálunk az ismertebbek:
- vízi menta,
- mezei menta,
- lómenta,
- csombormenta,
ezek pedig, melyeket nálunk leginkább felhasználunk:
- fodormenta
- és ennek később kifejlesztett hibridje, a borsmenta.
Egyébként olyan alfajai is léteznek, melyeknek a jellegzetes friss illatuk mellett további egyéni aromájuk van. Így például egy kis alma, csokoládé vagy citromos beütés.
A menta növény felhasználása
Mint annyi más hasznos növény, a menta sem kizárólag fűszernövényként hasznosítható: gyógynövényként is sokat köszönhetünk neki. Így például többek között frissítő, stresszoldó hatása is van, de fogfehérítőként is megállja a helyét.
Természetesen ételeink és italaink ízesítésére is kiváló.
A legismertebb felhasználási módja talán a mentatea, melyet az arabok a barátságuk megpecsételésének jeleként is fogyasztják közösen. De bármilyen italba tehetjük ízesítőnek, ha a nyári hőségben egy kis frissülésre vágynánk, sőt, szörpöt is készíthetünk belőle. Nem beszélve a koktélokról: a Mojito, melynek fő ízesítője a menta, az egyik legkedveltebb frissítő alkoholos ital. De a híres belga detektív, Poirot kedvenc likőrje is mentából készül.
Az ételeknek pedig különlegesen pikáns ízt tud adni. Előszeretettel teszik különböző salátákba, de csirkehúspácba, halakhoz is kiváló.
Mentáról + 1 érdekesség
Sokan hallottak talán már a macskamentáról. Ez a növényfaj is a menták családjának tagja, de egy másik nemzetség. Egyik képviselője az illatos macskamenta, mely, nevéből adódóan ugyancsak aromás, és a macskákra való különleges hatása miatt ismert. Ők ugyanis imádják szaglászni, rágcsálni és pofozgatni. Egyébként nemcsak rájuk van ilyen hatással, hanem a legtöbb nagymacskára is, például az oroszlánra, leopárdra, hiúzra.