Sóska (Rumex acetosa)

Sóska (Rumex acetosa)

Sóska, a fűszernövény és zöldség, ami ízt ad ételeinknek

A sóskáról nem biztos, hogy rögvest mindenkinek az jut eszébe, hogy az egy fűszernövény. A köznyelvben az ilyen jellegű ételek, mint a sóska is, inkább a zöldségek közé tartoznak.

A sóska fűszernövény-e?

Pedig valójában a fűszerek, ahogyan a zöldségek is, növények. A zöldségek ráadásul olyan növények, amelyeknek legalábbis valamelyik része ehető.

Ahogyan a wikipédia* is írja:

A fűszerek mindazon növényekből/gombákból/állatokból/ásványokból nyert anyagok, amelyeket hatóanyagaik (illat-, íz-, zamat-, szín- és tartósítóanyagok) miatt ételeink elkészítéséhez, tartósításához felhasználunk. A fűszerek nagy többsége növényi eredetű; a zömmel fűszernek termesztett/használt növények a fűszernövények.” [ … ]

A fűszer a növények erős ízhatású vagy aromájú része, amit ételkészítéskor az ételek ízének, illatának megőrzésére, módosítására használnak csekély mennyiségben.”

Márpedig a zöldségek zöme pontosan olyan növény, amit ételeink ízesítésére használunk – ergo a zöldségek nagy része tekinthető fűszernövénynek is.

Nos, hogy ezt tisztáztuk, ismerkedjünk meg a sóska fűszernövénnyel, ami nemcsak finom, de termeszthetjük saját házikertünkben – akár kezdő kertészek is.

Sóska (Rumex acetosa)
Sóska (Rumex acetosa)

A sóska fűszernövény rendszertani besorolása, előfordulása

A hivatalos nevén mezei sóska a keserűfélék családjába tartozó évelő levélzöldség és fűszernövény. Egyéb ismert nevei: réti sóska, kerti sóska; népiesen bábikó, rekenye.

A mezei sóska Európában őshonos, de megtalálható Észak-Amerikában, Chilében is. Nálunk szinte bárhol találkozhatunk vele: réteken, ligetekben, egyéb nedves talajokon.

Sóska (Rumex acetosa)
Sóska (Rumex acetosa)

A sóska fűszernövény megjelenése, igényei, termesztése

A sóska 30-100 centiméter magasra növő fűszernövény, levelei nyíl alakúak, húsosak. Virágzata lazán elhelyezkedő, vörös színű, és májustól augusztusig virágzik.

A sóska kedveli a napfényt, akkor nő legjobban, ha folyamatosan hozzájuthat; ám nagy kánikulában részlegesen árnyékos helyen tovább elél.

A sóskát olyan helyre érdemes ültetni, ami jó vízelvezetésű. Ha valóban finom, egészséges leveleket szeretnénk fogyasztani, tápanyagban gazdag talajt válasszunk neki.

A sóska fűszernövény magról, dugványból, gyökérmegosztásból, átültetéssel egyaránt jól szaporítható. A nem magról ültetett sóska a könnyű fagyokat is elviseli, így közvetlenül kertünkbe is kiültethetjük. De konténeres termesztésre is kiválóan alkalmas, és így, ha szükség van rá, könnyen tudjuk helyezni árnyékosabb helyre is.

Sóska (Rumex acetosa)
Sóska (Rumex acetosa)

A sóska fűszernövény felhasználása

A sóskának a fiatal hajtásait és leveleit szokták fogyasztani, melyeket tavasztól őszig szüretelhetünk le. A sóskát a természetgyógyászatban is alkalmazzák gyógyhatásai miatt: emésztésjavításra, vizelettartási problémákra. Magas vastartalma vértisztító hatású, és segíti a vérképződést. Forrázatként pedig külsőleg és belsőleg is használhatjuk rovarcsípés, viszketés ellen, valamint egyes bőrbetegségekre.

A sóska fűszernövény felhasználása a konyhában

A sóska legismertebb felhasználása a spenótéhoz hasonlít: leveleiből főzeléket készítenek. De jellegzetes savanykás íze miatt fűszerként is használják: saláták, omlettek, levesek ízesítésére. Nagyobb mennyiségben való fogyasztását viszont inkább kerüljük magas oxálsav- és a káliumbioxalát-tartalma miatt.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek

* Utolsó megtekintés: 2022-05-11