Tárkony: a bevándorolt ősmagyar fűszernövény
+1 érdekesség
A tárkony (Artemisia dracunculus) egy igen népszerű, jellegzetes ízű fűszernövény. Több fajtája van, ezek közül leginkább kettőt használunk. Akárcsak a legtöbb fűszernövény, nemcsak kellemes ízével, de gyógyhatásával is segíti életünket. Tudj meg többet a tárkonyról!
A tárkony fűszernövény eredete, jellemzői
A fűszernövény világszerte megtalálható. Eredetileg Ázsia volt az őshazája, de bizonyos elméletek szerint honfoglaló őseinknek köszönhető az elterjedése. Ezért a tárkonyt akár igazi ősmagyar növénynek is tarthatjuk.
Évelő fűszer- és gyógynövény. Az őszirózsafélék családjába és az üröm nemzetségébe tartozik.
Több más néven is ismerhetjük, mint például tárkonyüröm vagy esztragon.
A növény magasra, akár 120-150 centiméterre is megnőhet, szárai elágazóak, hosszant barázdáltak. Vékony levelei élénkzöldek, csöves virágai zöldessárgák.
A fűszernövény fajtái
A főbb fajták:
- francia tárkony,
- orosz tárkony,
- vad tárkony (Szibéria),
- német tárkony,
- amerikai tárkony,
- mississippi tárkony,
- északnyugati tárkony,
- mexikói tárkony.
A fentiek közül gyógy- és fűszernövényként elsősorban a francia és orosz fajtát használják.
A tárkony fűszernövény termesztése, igényei
Mint a legtöbb fűszernövény, viszonylag könnyen termeszthető, így kezdő kertészek is megpróbálkozhatnak vele.
A tárkony számára fontos a nem túl magas tápanyagtartalmú, de jó vízelvezetésű talaj. A napot és a félárnyékot is jól tűri, kiszáradás ellen viszont védjük kellő mennyiségű locsolással.
Ősszel érdemes szaporítani dugványozással, de magvetéssel, tőosztással tavasszal is próbálkozhatunk.
A fűszernövény felhasználása
A tárkony borsos, kissé ánizsos ízű, enyhén csípős fűszernövény, de bizonyos betegségek tüneteinek enyhítésére is használják.
A tárkonynak elsősorban a leveleit és gyökereit fogyasztjuk, frissen vagy szárítva, de akár ecetes lében is eltehetjük.
A tárkony felhasználása fűszernövényként
Fűszerként a tárkonynak csak a levelét használjuk, és a francia és erdélyi konyhaművészet egyik fontos kellékének számít. Fontos tudni, hogy a tárkony adagolására érdemes odafigyelni, mivel túlzott mennyiségben ehetetlenné teheti ételünket.
A tárkony levele kedvelt fűszere különböző szószoknak, leveseknek, főzeléknek, fűszeres salátalének. Különleges íze jól illik a legtöbb ételhez, legyen szó halból, sertésből, marhából, baromfiból vagy burgonyából készült fogásról. A vadételek, saláták is különleges aromát kapnak a tárkonytól, valamint mustárt is ízesítenek vele.
A fűszernövény felhasználása gyógynövényként
A tárkonyból teát is szoktak készíteni, ezt elsősorban étvágynövelő, epehajtó, vesetisztító hatása miatt fogyasztják, valamint illólaj is készül belőle.
A tárkony főbb gyógyhatásai:
- menstruációs görcsök,
- fogfájás,
- gyomorrontás,
- álmatlanság,
- magas vérnyomás
- depresszió,
- bélféreg, paraziták,
- csuklás,
- hurutos megbetegedések ellen, valamint
- külsőleg sebekre, antibakteriális fertőzések ellen.
Tudtad-e?
A tárkonyt más néven sárkánynövénynek is hívják. Ennek oka az, hogy régebben kígyómarás ellen is használták.
Tárolásáról itt olvashatsz