Torma (Armoracia rusticana) ültetése, termesztése, gondozása

Torma (Armoracia rusticana) ültetése, termesztése, gondozása

Torma (Armoracia rusticana) származása, története

A Torma (Armoracia rusticana) egy ősi gyökérzöldség, amely számos kulturális és ízletes ételek alapanyaga. A torma eredete évezredekkel ezelőttre vezethető vissza, és számos történelmi és legendás történet kapcsolódik hozzá.A torma származási helye vitatott, de a legvalószínűbb, hogy az európai kontinens keleti részén található. A torma vadon is előfordul, ahol a nedves erdők és patakok partjain megtalálható. Az emberi tevékenységnek köszönhetően azonban a torma elterjedt a világ számos részén.

A tormát már az ókori görögök és rómaiak is fogyasztották. Számos egészségügyi előnye miatt kedvelték, például immunerősítő és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt. A középkorban a tormát gyógyászati célokra is használták, és azt tartották, hogy erősíti az emberi szervezetet és segít az emésztésben.

Azonban a torma különleges íze és szúrós illata miatt az ételek fűszerezésére is gyakran használták. Sok népi hiedelem és népszokás is kapcsolódik a tormához. Az emberek gyakran tormát használtak az ünnepek alkalmával, például a húsvéti sonka mellé, hogy a fogadásra érkező vendégeket meglepjék és élénkítsék az ízlelőbimbóikat.

A torma világhódító útjára a felfedezőknek és kereskedőknek köszönhetően indult el. Az új világ felfedezése során a torma eljutott Amerikába is, és hamarosan népszerűvé vált a kontinensen. Az amerikai konyha szerves részévé vált, és a tormát számos ételben felhasználták, például szendvicsekben és salátákban.

A torma termesztése manapság is elterjedt a világ számos részén. A hideg éghajlatot kedveli, és a gazdag, jó vízelvezetésű talajban fejlődik a legjobban. A torma termesztése időigényes és gondos munkát igényel, de az eredmény magáért beszél. A frissen szedett torma ízletes és aromás, és számos ételnek adhat különleges karaktert.Torma (Armoracia rusticana) jellemzése

A torma (Armoracia rusticana) egy lenyűgöző növény, mely jellegzetes megjelenésével és egyedi tulajdonságaival azonnal magára vonja a figyelmet. A torma a keresztesvirágúak (Brassicaceae) családjába tartozik, és főleg a gyökere miatt termesztik, melyet ételek ízesítésére használnak.

A torma nagy, lándzsás alakú levelekkel rendelkezik, melyek a földből nőnek ki. A levelek hosszúak és szabálytalan szélűek lehetnek. A torma gyökerét azonban sokan ismerik igazán, mivel ez a növény fő vonzereje. A gyökér hosszú, vastag és sárgásbarna színű. Különlegessége abban rejlik, hogy a gyökeret feldarabolva intenzív és éles illatú illóolajok szabadulnak fel, melyek a torma jellegzetes csípős ízét és aromáját adják.

Ami a méreteket illeti, a torma gyökere elérheti a 30-60 cm hosszúságot és 5-10 cm vastagságot. A levelek hossza általában 30-60 cm lehet, de ez változhat a fajtától és a termesztési körülményektől függően.

A torma virágai aprók és fehérek, és általában hosszú, szoros csomókban helyezkednek el a száron. A virágzás ideje április és június közé esik, és a virágok néhány héten belül termésekkel helyettesülnek. Ezek a termések hosszú, vékony tokok, melyek apró magokat tartalmaznak.

A torma egy rendkívül tartós növény, amely képes alkalmazkodni a különböző éghajlati és talajviszonyokhoz. A gazdag, jó vízelvezetésű talajokat részesíti előnyben, de nem igényel különösebb gondozást. Mivel erőteljes terjedésre képes, célszerű olyan helyen termeszteni, ahol terjedése nem zavaró, például kerti ágyásokban vagy konténerben.

Összességében a torma egy különleges megjelenésű növény, mely a nagy gyökerével és markáns ízével maradandó benyomást kelt.

Torma (Armoracia rusticana) ültetése, termesztése, gondozása
Torma (Armoracia rusticana) ültetése, termesztése, gondozásaIsmertebb fajtái

A torma (Armoracia rusticana) több ismert fajtával rendelkezik, amelyek közül néhány kiemelkedik az ízében, méretében vagy más jellemzőiben. Íme néhány ismertebb tormafajta:

 1. Nagygyökérű torma (Armoracia rusticana ‘Grandifolia’): Ez a fajta torma a gyökerének méretében és ízében kiemelkedő. A nagyobb gyökerek lehetővé teszik a bőséges torma szüretelést, és a karakterisztikus csípős ízével hozzájárul az ételek ízletes kiegészítéséhez.
 2. Közönséges torma (Armoracia rusticana ‘Common’): A közönséges torma a legelterjedtebb fajta, amelyet leggyakrabban találunk a kertekben és a piacon. Ez a fajta torma mérete átlagos, de ízében és aromájában egyedülálló. Kiváló választás azoknak, akik szeretnék felfedezni a torma jellegzetes ízét.
 3. Vöröshúsú torma (Armoracia rusticana ‘Rubra’): Ez a fajta torma a gyökerének vöröses színéről ismerhető fel. Vizuálisan vonzó és ízében is egyedi, mivel a vörös gyökér intenzívebb ízt adhat az ételeknek.
 4. Szelíd torma (Armoracia rusticana ‘Mild’): Ha valaki a torma csípős ízét szeretné enyhíteni, a szelíd torma a tökéletes választás. Ez a fajta kevésbé intenzív, csípős ízzel rendelkezik, így azok is élvezhetik, akik kevésbé tolerálják a csípősséget.

Ezek csak néhány példa az ismertebb tormafajták közül, és természetesen további változatok is létezhetnek. Fontos megjegyezni, hogy a tormafajták között eltérő lehet a termesztési igény, így érdemes tájékozódni és kiválasztani azt a fajtát, amely a legjobban megfelel az igényeknek és a helyi körülményeknek.Ültetése, szaporítása

A torma (Armoracia rusticana) ültetése és szaporítása néhány alapvető szempontot igényel annak érdekében, hogy sikeresen megteremjen és fejlődjön. Íme néhány tipikus gyakorlat, amelyet követhetünk:

Ültetés időpontja: A torma ültetése általában tavasszal vagy kora ősszel ajánlott, amikor a talaj már felmelegedett vagy még meleg. Előnyben részesíthetjük az április és május hónapot, valamint a szeptember és október időszakát.

Sor- és tőtávolság: A torma ültetésekor célszerű a sorokat 30-45 cm távolságra kialakítani. A tőkék közötti távolság legyen körülbelül 15-30 cm, hogy elegendő hely legyen a gyökereknek kifejlődni. Fontos, hogy a tőkéket elég mélyre ültessük, hogy a gyökérzet jól átvegye a nedvességet és tápanyagokat a talajból.

Szaporítás: A tormát általában gyökeres dugványokkal vagy gyökérrészekkel szaporítják. A legjobb időpont a szaporításra a vegetációs időszak kezdetén van, amikor a növények aktívan növekednek. Válasszunk egészséges, erős gyökérrészeket, és ültessük őket a kívánt helyre, ahol megfelelő tápanyaggal és nedvességgel rendelkező talaj várja őket.

Gondozás: A torma igényli a rendszeres öntözést, különösen a szárazabb időszakokban. A gyomokat rendszeresen távolítsuk el a növények körül, hogy ne versenyezzenek a tápanyagokért és a helyért. A mulcsolás is hasznos lehet a talaj nedvességének megőrzésében és a gyomok elleni védekezésben.

Fontos megjegyezni, hogy a torma erőteljesen terjedő növény, és gyökerei akár mélyen is behatolhatnak a talajba. Ezért érdemes olyan helyet választani a torma számára, ahol a terjedése nem zavaró vagy nem akadályozza a környező növényeket.

A torma ültetése és gondozása szakértelemmel és odafigyeléssel jár, de a fáradságos munka meghozza a gyümölcsét, amikor friss, ízletes és aromás tormát szüretelhetünk.

Torma (Armoracia rusticana) ültetése, termesztése, gondozása
Torma (Armoracia rusticana) ültetése, termesztése, gondozásaTorma (Armoracia rusticana) termése

A torma (Armoracia rusticana) termése egy hosszú, vékony tok, amely apró magokat tartalmaz. A torma virágzás után, általában július és szeptember között, a virágok helyén megjelennek a termések. Ezek a termések a növény reprodukciójában játszanak szerepet.

A torma termése hozzájárul a faj fenntartásához és elterjedéséhez. Amikor a virágok beporzódnak, a termések kezdenek kialakulni. Ezek a termések hosszúkás alakúak, és az érés során szárazabbá és barnábbá válnak. Amikor az érett termések megnyílnak, apró magok kerülnek elő, amelyek a növény újabb generációját képesek termeszteni.

A torma termése különösen érdekes a termesztők és kertészek számára, akik szaporítani vagy új tormanövényeket előállítani szeretnének. Az érett terméseket összegyűjthetjük, majd a magokat megőrizhetjük és később ültethetjük, hogy új tormanövényeket hozzunk létre.

Fontos megjegyezni, hogy sok ember inkább a torma gyökereit fogyasztja, mivel azok adják a növény legértékesebb részét. A gyökerek aromájuk és csípős ízük miatt népszerűek, és széles körben felhasználják az ételek ízesítésére és különleges fogások elkészítésére.

A torma termése tehát egy fontos része a növény életciklusának és a faj fenntartásának. Az apró magok segítenek az új tormanövények termesztésében, és a gazdag örökséget hordozzák tovább a következő generációknak, akik élvezhetik ennek a csodálatos növénynek a ízét és egészségügyi előnyeit.Torma (Armoracia rusticana) gondozása

A torma (Armoracia rusticana) gondozása egy kis odafigyelést és időt igényel, de meghálálja a befektetett munkát. Íme néhány fontos gondozási tipp:

 1. Talaj és víz: A torma szereti a gazdag, jó vízelvezetésű talajokat. Ügyeljünk arra, hogy a torma kertészeti területét jól előkészítsük, távolítsuk el a gyomokat és lazítsuk fel a talajt. Öntözzük rendszeresen, különösen a szárazabb időszakokban, hogy a talaj nedves maradjon, de kerüljük a túlzott víz stagnálását.
 2. Gyomirtás: Fontos, hogy rendszeresen távolítsuk el a gyomokat a torma növények körül. Ez segít elkerülni a gyomok versenyét a tápanyagokért és a helyért, valamint megakadályozza a gyomok által terjesztett betegségek megjelenését.
 3. Tápanyagellátás: A torma megfelelő tápanyagokat igényel a jó növekedéshez és terméshez. Készítsünk elő gazdag talajt, amely tartalmazza a szükséges tápanyagokat. A trágyázás és a komposzt használata segíthet a talaj táplálásában és a növények egészségének fenntartásában.
 4. Védőborítás: Az első fagyok beköszöntével, a torma levelei sárgulni és elhervadni kezdenek. Ebben az időszakban érdemes védőborítást alkalmazni a torma fölé, például szalmát vagy faleveleket teríteni rájuk. Ez segít megvédeni a gyökereket a hideg időjárási viszonyoktól, és megőrizni a növény vitalitását.
 5. Gyökérszaporítás: Ha szeretnénk új tormanövényeket létrehozni, a gyökérszaporítás kiváló módszer. Válasszunk egészséges gyökérrészeket, vágjuk le és ültessük őket a megfelelő távolságra egymástól a kiválasztott területen.

Fontos megjegyezni, hogy a torma erőteljesen terjedő növény, ezért figyeljünk arra, hogy ne terjedjen túlságosan és ne zavarja a környező növényeket. Szükség esetén karbantartsuk a növényeket, és távolítsuk el az elterjedő hajtásokat.

Torma (Armoracia rusticana) ültetése, termesztése, gondozása
Torma (Armoracia rusticana) ültetése, termesztése, gondozásaTorma (Armoracia rusticana) begyűjtése, tárolása

A torma (Armoracia rusticana) begyűjtése és tárolása az értékes gyökérzöldség frissességének és minőségének megőrzése érdekében fontos lépések. Íme néhány tipp a sikeres begyűjtés és tárolás érdekében:

 1. Begyűjtés: A torma begyűjtését általában az első fagyok előtt végzik, amikor a levelek sárgulni és elhervadni kezdenek. Használjunk gereblyét vagy ásót, hogy óvatosan kiemeljük a torma gyökerét a talajból. Ügyeljünk arra, hogy ne sértsük meg vagy törjük el a gyökeret.
 2. Tisztítás: Azután, hogy kiszedtük a földből, mossuk le a tormagyökeret alaposan folyó víz alatt. Távolítsuk el a talajmaradványokat és a földet, valamint a sérült vagy rothadt részeket. Vigyázzunk, mert a torma gyökerének szúrós illata és íze irritálhatja a bőrt és a szemet.
 3. Tárolás: A tormát hűvös, sötét és nedvességtől távol tartó helyen kell tárolni, hogy megőrizze frissességét. Az ideális tárolási hőmérséklet körülbelül 2-4 °C. Egy jó lehetőség a hűtőszekrény alsó része vagy egy pince, ahol a hőmérséklet és a páratartalom stabil.
 4. Csomagolás: Az ideális tárolás érdekében a tormát csomagoljuk be egy műanyag zacskóba vagy papírtörlőbe, hogy megóvjuk a kiszáradástól és a nedvességvesztéstől. Győződjünk meg róla, hogy a gyökér nem érintkezik közvetlenül a nedvességet tartalmazó anyaggal, mert ez elősegítheti a penészesedést.
 5. Tartósság: A torma általában hosszú ideig tárolható, akár 2-3 hónapig is, ha megfelelően kezeljük. Időről időre ellenőrizzük a tárolt tormát, és távolítsuk el az esetlegesen penészesedő vagy rothadt részeket.

Érdemes megjegyezni, hogy a frissen szedett torma a legízletesebb és aromásabb. Ezért a lehető legfrissebben fogyasszuk el, hogy kihozzuk belőle a legtöbbet.Torma (Armoracia rusticana) felhasználása

A torma (Armoracia rusticana) sokoldalú növény, és számos részét felhasználják a kulináris világban. Íme néhány fontos része, amelyeket gyakran felhasználnak:

 1. Gyökér: A torma gyökerét a leggyakrabban használják. Ez a része adja a torma jellegzetes csípős ízét és aromáját. A frissen reszelt vagy aprított torma ideális hozzávaló sok ételhez, például húsfélékhez, halakhoz, salátákhoz és szendvicsekhez. A torma gyökere frissen fogyasztható vagy ecetben vagy tejfölben savanyítva is eltartható.
 2. Levél: A torma leveleit is felhasználhatjuk, bár kevésbé gyakori, mint a gyökér használata. Frissen vagy főzve használhatók, például zöldségként vagy ízesítőként. A levelek általában kissé keserűek, ezért érdemes kipróbálni és kis mennyiséggel kezdeni az ízjegyeik miatt.
 3. Virágzat: A torma virágait néha felhasználják díszítésként vagy szószok készítéséhez. Bár a virágok nem annyira elterjedtek, mint a gyökér, különleges megjelenésükkel és enyhe ízükkel bizonyos ételek kiegészítésére szolgálhatnak.

Fontos megjegyezni, hogy a torma intenzív íze és szúrós illata miatt általában kis mennyiségben használják. Így lehetővé teszi, hogy az ételek egyedi karaktert kapjanak anélkül, hogy túlzottan dominálna az ízük. A torma kulináris felhasználása széles körű, és a kreativitásra is lehetőséget ad az ízek kombinálásában.

Emellett a tormát népi gyógyászatban is alkalmazzák, mivel immunerősítő és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A hagyományos gyógyászatban például a tormát torokfájás, megfázás vagy légúti problémák kezelésére használják.

Összességében a torma egy sokoldalú növény, amelynek gyökere, levelei és virágai különféle módon felhasználhatók az ételkészítésben és a gyógyászatban.

Torma (Armoracia rusticana) ültetése, termesztése, gondozása
Torma (Armoracia rusticana) ültetése, termesztése, gondozásaTorma (Armoracia rusticana) teleltetése

A torma (Armoracia rusticana) teleltetése fontos lépés a növény egészségének és túlélésének biztosításában a hideg időjárási viszonyok között. Íme néhány tipp a torma sikeres teleltetéséhez:

 1. Felkészítés: A teleltetés előtt gondoskodjunk arról, hogy a torma egészséges és erős állapotban legyen. Távolítsuk el a gyomokat és a hervadt leveleket a növény körül, és végezzünk szükséges metszést, hogy megfelelő formában legyen a teleltetéshez.
 2. Védőborítás: A torma fagyérzékeny növény, ezért a hideg idő beköszöntével fontos védőborítást biztosítani számára. Terítsünk rétegeket szalmát, száraz leveleket vagy faleveleket a torma növényekre. Ez az extra réteg segít megvédeni a növényeket a hideg és a fagytól.
 3. Talajfedés: Fontos, hogy a torma gyökereit megvédjük a fagyhatásoktól. Télen fedjük be a talajt mulccsal vagy száraz levelekkel a torma körül, hogy megtartsa a talaj hőmérsékletét és megvédje a gyökereket a fagyás veszélyétől.
 4. Helyválasztás: A megfelelő helyválasztás is fontos a torma teleltetésekor. Válasszunk olyan területet, ahol a növények részben vagy teljesen védettek a hideg szelektől és az erős fagyoktól. Például olyan területet válasszunk, ahol a torma élvezheti a fák vagy épületek által nyújtott természetes védelmet.
 5. Időbeni ellenőrzés: Figyeljünk a teleltetés alatt a növényekre, és ellenőrizzük a borítást, a mulcsot és a talajállapotot rendszeresen. Ha szükséges, frissítsük a védőborítást vagy a talajfedést, hogy megőrizzük a megfelelő körülményeket a torma számára.

A torma teleltetése során a cél az, hogy megvédjük a növényt a hideg, a fagy és a túlzott nedvesség hatásaitól. A fent említett gondozási tippek segítenek abban, hogy a torma egészségesen átvészelje a téli időszakot.Ismertebb betegségei, kártevői

A torma (Armoracia rusticana) néhány betegséggel és kártevővel szembesülhet, amelyek befolyásolhatják a növény egészségét és termelését. Íme néhány ismertebb betegség és kártevő:

 1. Tormabogár (Phyllotreta spp.): A tormabogár a torma leveleit támadja meg, és apró lyukakat rág a levelek felületén. Ez csökkentheti a növény fotoszintézisét és gyengítheti az egészséget. Fontos a rendszeres megfigyelés és a kártevők időben történő kezelése.
 2. Torma fonálféreg (Meloidogyne spp.): Ez a fonálféreg a torma gyökereiben él és táplálkozik. A fertőzött növények gyengébbek és hajlamosabbak a betegségekre. A talajban élő fonálférgekkel fertőzött területeken fontos a megelőző intézkedések, például a talajfertőtlenítés.
 3. Rozsdás levélfoltosság (Albugo armoraciae): Ez a gomba okozza a torma levelein megjelenő fehér vagy sárga foltokat. A fertőzött levelek elszáradhatnak, ami csökkenti a növény egészségét és termelését. A betegség terjedésének megelőzése érdekében fontos a levelek rendszeres ellenőrzése és az elszáradt részek eltávolítása.
 4. Szürkepenész (Botrytis cinerea): Ez a gomba a nedves környezetben fejlődik, és barnás vagy szürkés bevonatot hoz létre a torma levelein és gyökerein. A szürkepenész csökkentheti a termés minőségét és tárolhatóságát. Fontos a növény leveleinek és gyökereinek szellőztetése, valamint a nedves környezet elkerülése a betegség megelőzése érdekében.

Fontos megjegyezni, hogy a betegségek és kártevők elleni védekezésben a megelőzés és a rendszeres megfigyelés a legfontosabb. Az egészséges és erős tormanövények kevésbé hajlamosak a betegségekre és kártevőkre, ezért fontos a megfelelő gondozás, a jó tápanyag- és vízellátás, valamint a megfelelő teleltetés biztosítása.Élettani hatása a szervezetre

A torma (Armoracia rusticana) rendkívül gazdag tápanyagokban és bioaktív vegyületekben, amelyek számos egészségügyi előnyt nyújthatnak. Az alábbiakban bemutatunk néhány élettani hatást, amelyeket a torma fogyasztása a szervezetre gyakorolhat:

 1. Immunrendszer támogatása: A torma rendkívül magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik, ami segíthet erősíteni az immunrendszert és elősegítheti a fertőzésekkel szembeni védekezést. A C-vitamin fontos antioxidáns, amely segít csökkenteni az oxidatív stresszt és erősíti az immunrendszer működését.
 2. Gyulladáscsökkentő hatás: A torma gyökere jelentős mennyiségű gyulladáscsökkentő vegyületet tartalmaz, például izotiocianátokat és flavonoidokat. Ezek az anyagok hozzájárulhatnak a gyulladásos folyamatok csökkentéséhez a szervezetben, ami különösen fontos lehet az ízületi gyulladás és más gyulladásos betegségek esetén.
 3. Rákellenes hatás: A torma bioaktív vegyületei, például az izotiocianátok, antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek segíthetnek a rákos sejtek elszaporodásának gátlásában és a tumorok növekedésének megállításában. Egyes tanulmányok szerint a torma fogyasztása összefüggésbe hozható a vastagbél- és gyomorrák kockázatának csökkenésével.
 4. Emésztést támogató hatás: A torma fogyasztása elősegítheti az emésztést és enyhítheti az emésztési problémákat, például puffadást vagy gyomorégést. Az izotiocianátok és más enzimek, amelyek a tormában találhatók, segíthetnek az emésztőenzimek aktiválásában és a gyomor-bélrendszer egészséges működésének támogatásában.
 5. Szív- és érrendszer védelme: A torma alacsony kalóriatartalmú és koleszterinszegény élelmiszer, amely segíthet a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében. A benne található antioxidánsok, például a C-vitamin és a flavonoidok, segíthetnek a szabad gyökök semlegesítésében és a szívbetegségek kialakulásának megelőzésében.Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, kalóriatartalma

Torma (Armoracia rusticana)

TápanyagokMennyiség 100 g-ban
Kalória48 kcal
Szénhidrátok11 g
Fehérjék1,2 g
Zsírok0,5 g
Rost3,3 g
C-vitamin56 mg
K-vitamin127 µg
Kálium426 mg
Kalcium98 mg
Vas1,4 mg
Magnézium21 mg
Mangán0,2 mg
Réz0,1 mg
Cink0,5 mg

A táblázatban bemutatott értékek csak tájékoztató jellegűek és változhatnak a termesztési és tápanyag-összetételtől függően. A torma alacsony kalóriatartalmú zöldség, ugyanakkor gazdag C-vitaminban, K-vitaminban és ásványi anyagokban, mint például a kálium, kalcium és vas. Ezek a tápanyagok hozzájárulhatnak az egészséges étrendhez és a szervezet megfelelő működéséhez.Érdekességek róla

A torma (Armoracia rusticana) egy érdekes növény, amely sok tekintetben kiemelkedik. Íme néhány érdekesség róla:

 1. Csípős íz: A torma gyökerének jellegzetes csípős íze miatt sokaknak azonnal az eszébe jut, amikor említik. Ez a csípős íz az izotiocianátoknak köszönhető, amelyeket a torma tartalmaz. Ez az ízhatás gyorsan terjed a szájban, és egyedi élményt nyújt azoknak, akik fogyasztják.
 2. Gyógyító tulajdonságok: A torma hosszú ideje használatos a népi gyógyászatban. A benne található bioaktív vegyületeknek, például az izotiocianátoknak és a flavonoidoknak, számos egészségügyi előnye van, beleértve a gyulladáscsökkentő, immunerősítő és rákellenes hatásokat.
 3. Háborús orvosság: A tormát az első világháborúban is használták sebfertőtlenítő szerként. Az erős, csípős hatása miatt alkalmazták sebek kezelésére és fertőtlenítésére a harci területeken.
 4. Szimbólum és hagyomány: A torma számos kultúrában fontos szimbólum és hagyomány része. Például az angol konyhában hagyományosan a sonkával és a roston sült marhahússal együtt tálalják karácsonykor. Oroszországban a tormát hozzáadják a vodkához, hogy fokozzák az ital ízét.
 5. Gazdag tápanyagtartalom: A torma egy tápanyagokban gazdag növény, amely számos fontos vitamin, ásványi anyag és rostforrás. A C-vitaminban és a K-vitaminban gazdag, amelyek kulcsszerepet játszanak az immunrendszer támogatásában és a véralvadásban.

A torma egy különleges növény, amely a csípős ízével és egészségügyi előnyeivel kitűnik. Egyedülálló íze és tápanyagösszetétele miatt érdemes felfedezni és beépíteni az étrendbe, hogy kihozzuk a legtöbbet a torma által nyújtott előnyökből.Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:Képek: Vistacreata, Pixabay

 

 

Torma (Armoracia rusticana) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a növényről. Ismerd meg közelebbről.