Bazsarózsa vagy pünkösdi rózsa?

Pünkösdi rózsa (Paeonia officinalis)

Bazsarózsa vagy pünkösdi rózsa?

…És hogy még fokozzuk a zűrzavart: miért rózsa a bazsarózsa vagy pünkösdi rózsa – amikor valójában nincs is köze a rózsához?



Bazsarózsa vagy pünkösdi rózsa: mi a név eredete?

Mindenekelőtt nézzük meg: mi a bazsarózsa?

A bazsarózsa elnevezés valójában egy növénynemzetséget takar, ami – nem túl meglepő módon – a bazsarózsafélék családjába tartozik. Ez a nemzetség mintegy 34 fajt foglal magába, melyekből 33 Eurázsiában, 1 pedig Észak-Amerikában honos.

De a köznyelv a mindennapokban nem ezt a növénynemzetséget hívja bazsarózsának, hanem konkrétan az egyik legismertebb fajtáját: a kerti bazsarózsát. Vagyis a bazsarózsa, pünkösdi rózsa megnevezés erre a virágra értendő, melyet gyakran láthatunk házikertekben. Főleg olyan kertekben, melyek a vidékies hangulatot szeretnék belecsempészni mai modern világunkba.




Ezek után a következő kérdés a sorban: pünkösdi rózsa, de miért rózsa, ha nem rózsa?

Pünkösdi rózsa (Paeonia officinalis)
Pünkösdi rózsa (Paeonia officinalis)

Bazsarózsa vagy pünkösdi rózsa: miért (nem) rózsa?

A bazsarózsa, pünkösdi rózsa érdekes módon – a nevével ellentétben – nem áll közeli kapcsolatban a rózsa nemzetséggel. Míg a bazsarózsa vagy pünkösdi rózsa (Paeonia officinalis) a bazsarózsafélék (Paeoniaceae) családjába tartozik, addig a rózsa a rózsafélék (Rosaceae) családjába.

De mi az oka akkor annak, hogy a bazsarózsa vagy pünkösdi rózsa nevében szerepel a „rózsa” szó? Valószínűleg a bazsarózsa vagy pünkösdi rózsa külseje a válasz erre: virágai ugyanis úgy néznek ki, mint a rózsáé.




És hogy tovább bonyolítsuk a kérdést: miért bazsarózsa vagy pünkösdi rózsa? A bazsarózsa valójában egy szószaporító összetétel: az eredetileg „bazsar” szó és a rózsa összevonása. És hogy egyszerűbb legyen kimondani, a bazsar végéről lekopott az „r” betű. A legszebb pedig, hogy a bolgár „bazsar” szó azt jelenti: pünkösdi rózsa…

Pünkösdi rózsa (Paeonia officinalis)
Pünkösdi rózsa (Paeonia officinalis)

Bazsarózsa vagy pünkösdi rózsa: pünkösdi?

A következő rejtvény a bazsarózsa vagy pünkösdi rózsa elnevezésében: miért pünkösdi rózsa?

Ennek megoldása viszonylag egyszerű: a bazsarózsa vagy pünkösdi rózsa virágzása pünkösd ünnepének környékére esik. Vagyis ha szeretnénk, hogy kertünket már pünkösdkor is ellepje a vadul, szépségesen virágzó bazsarózsa vagy pünkösdi rózsa látványa – ültessünk bazsarózsát. Lehetőleg még pünkösd ünnepe előtt…




Végül egy további érdekesség a bazsarózsa vagy pünkösdi rózsa kapcsán:

Bazsarózsa vagy pünkösdi rózsa – netán babarózsa?

A bazsarózsa vagy pünkösdi rózsa megnevezés kapcsán egy másik virág is felmerülhet: a babarózsa.

A babarózsa (Prunus triloba) is egy szép virág, vagyis cserje, ami ugyancsak vidékies hangulatot áraszt a kertben. Ő azonban valóban rózsaféle, így nincs köze a bazsarózsa vagy pünkösdi rózsa virághoz. Ráadásul nem is pünkösdkor virágzik, hanem már jóval előbb, áprilisban lombfakadás kezdetekor. Az összetévesztés oka tehát valószínűleg csak a nagyon hasonló hangzású elnevezés lehet.

Babarózsa (Prunus triloba)
Babarózsa (Prunus triloba)

Bazsarózsa vagy pünkösdi rózsa, netán babarózsa? Termesztését bátran ajánljunk minden kezdő kertésznek – nem csak pünkösdkor.




Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek