A Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) ültetése, gondozása, szaporítása

A Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) ültetése, gondozása, szaporítása

A Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) származása, története

A Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus), azaz a kisasszonycipő, egy különleges és ritka orchidea fajta, melynek származása és története magával ragadó és érdekes. Az orchidea neve magyarul Boldogasszony papucsaként is ismert, és számos népi névvel rendelkezik, melyeket a növény különleges virágformája inspirált.A Boldogasszony papucsa hazánkban is őshonos, és Európában szétszórtan található meg. Az elnevezése eredetileg arra utal, hogy a virágok alakja hasonlít egy cipőhöz vagy papucsra. Az orchidea virágai sárga és zöld színűek, és egyedi kialakításuk miatt az emberek gyakran asszociálják őket egy kis cipővel vagy papuccsal. Ezért is kapta ezt a mesés nevet.

A Boldogasszony papucsa története és kultúrája szorosan kapcsolódik a magyar folklórhoz és hagyományokhoz. A virág neve arra utal, hogy Boldogasszony napján, május 1-jén virágzik, ami egy hagyományos magyar ünnep. Az orchidea virágzása ilyenkor számos népi megfigyeléshez és babonához vezetett, például azt tartották, hogy a virág szemében a szűz Boldogasszony lelke él, és aki megtalálja a virágot, az szerencsés és boldog élet elé néz.

Sajnos a Boldogasszony papucsája az évek során ritkábbá vált, és az élőhelyei is csökkennek. Az orchideát az európai országokban is védelmezni kezdték, hogy megőrizzék ezt a gyönyörű és különleges növényt a kihalástól.

A Boldogasszony papucsa tehát nem csupán egy különleges orchidea fajta, hanem egy fontos része Magyarország kulturális örökségének is. A virág származása és története méltán büszkévé teszi azokat, akik értékelik a természeti szépséget és a hagyományokat. Érdemes megőrizni és védeni ezt a különleges növényt, hogy a jövő generációi is élvezhessék annak szépségét és jelentőségét.

A Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) ültetése, gondozása, szaporítása
A Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) ültetése, gondozása, szaporításaA Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) jellemzői

A Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) egy igazán különleges orchidea fajta, melynek megjelenése és jellemzői minden virágkedvelőt lenyűgöznek. Ebben a rövid leírásban bemutatjuk ennek a különleges növénynek a fontosabb jellemzőit.

Az orchidea megjelenése már önmagában is lenyűgöző. Magas szárának végén egyetlen virág nyílik, melynek sárga és zöld színű szirmai vannak. A virágok alakja pedig igazán egyedülálló, mivel hasonlít egy kis papucshoz vagy cipőhöz, innen is ered a Boldogasszony papucsa elnevezés. A virágok mérete általában 5-9 centiméter között változik, így kisebb orchideia fajtának tekinthető.

Az orchidea levelei lándzsaszerűek és szélesek, zöld színűek. A növény egész megjelenése különlegesen elegáns és exkluzív.

A Boldogasszony papucsa hazánkban is őshonos, és az Európai Unióban is védett növényfajként szerepel. Az élőhelyeinek fokozatos csökkenése és a túlzott gyűjtés miatt egyre ritkábban találkozhatunk vele a vadonban. Ezért is fontos, hogy megóvjuk és tiszteletben tartsuk ezt a gyönyörű növényt, és ne gyűjtsük le vadon élő példányait.

A Boldogasszony papucsa egyedülállóan szép és értékes része Magyarország növényvilágának. Érdemes felfedezni és megőrizni ezt a természeti kincset, hogy a jövő generációk is gyönyörködhessenek benne.

A Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) ültetése, gondozása, szaporítása
A Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) ültetése, gondozása, szaporításaGondozása, igényei

A Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) gondozása izgalmas és kihívásokkal teli feladat lehet, de megfelelő odafigyeléssel és gondoskodással érdemes befektetni az időt és energiát. Ebben a részben részletezzük a napfény, víz, hőmérséklet, öntözés, tápoldatozás és növényvédelem fontos szempontjait.

Napfény és hőmérséklet: A Boldogasszony papucsa egy árnyékot kedvelő növény, így fontos, hogy ne tegyük ki közvetlen napfénynek. Árnyékos vagy félárnyékos helyen érzi jól magát, például egy erdei területen vagy egy jól árnyékolt kertben. A túlzott napfény okozhatja a levelek leégetését, így vigyázzunk rá, hogy ne legyen túl sok közvetlen napsugárzás.

Víz és öntözés: A Boldogasszony papucsa igényli a nedves környezetet, de ne engedjük, hogy a gyökerei pangjanak vízben. Fontos, hogy a talaj mindig kissé nedves legyen, de ne hagyjuk, hogy a víz álljon. Az öntözéshez puha, desztillált vagy esővízet használjunk, mivel a kemény víz és a túlzott sótartalmú víz károsíthatja a növényt.

Tápoldatozás: A Boldogasszony papucsa nem igényel túl sok tápoldatozást. Tavasszal és nyáron néhány hónaponként adjunk neki egy kiegyensúlyozott orchidea tápoldatot, amelyet a címkéjén ajánlanak. Ne túlozzuk el a tápoldatozást, mivel a túlzott műtrágya károsíthatja a növényt.

Növényvédelem: Mivel a Boldogasszony papucsa védett növény, tilos gyűjteni vagy károsítani a vadonban. Ha otthon tartjuk, gondoskodjunk róla, hogy ne kerüljön veszélyeztetett fajták közé. Ellenőrizzük rendszeresen a növényt kórokozók és rovarok szempontjából, és ha szükséges, alkalmazzunk biológiai növényvédelmi módszereket.

A Boldogasszony papucsa gondozása sok türelmet és figyelmet igényel, de a virágok különleges szépsége és az orchidea ritkasága miatt minden erőfeszítés megéri. Tartsuk be ezeket a gondozási tanácsokat, hogy egészséges és gyönyörű növényünk legyen, amely évről évre megörvendeztet bennünket virágzásával.

A Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) ültetése, gondozása, szaporítása
A Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) ültetése, gondozása, szaporításaA Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) ismertebb fajtái

A Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) rendkívül izgalmas növényfaj, melynek számos altípusa és faja létezik. Ezek a különböző fajták változatosak és egyedülállóak, és a világ különböző részein találhatók. Most bemutatjuk néhány ismertebb fajtáját.

 1. Cypripedium calceolus var. parviflorum: Ez az altípus a Boldogasszony papucsa legelterjedtebb faja Észak-Amerikában. A virágai kisebbek lehetnek, mint a másik fajtáké, és szép sárga szirmokkal rendelkeznek.
 2. Cypripedium calceolus var. pubescens: Ezt a változatot Észak-Amerikában és Kelet-Ázsiában találjuk meg. A virágok szép, sárga színűek, és enyhén pubeszcens (szőrös) levelek jellemzik.
 3. Cypripedium calceolus var. speciosum: Az USA és Kanada területén honos, és a virágok szokatlan módon pirosan csillogóak. Ez a fajta különösen lenyűgöző és ritka.
 4. Cypripedium calceolus var. flavum: Egy másik változat, mely a sárga virágok iránt érdeklődőknek kedvez. A szirmok szép sárga színűek, és egyedi látványt nyújtanak.
 5. Cypripedium calceolus var. albiflorum: Ennek a változatnak a virágai fehérek vagy krém színűek, és egy ritka és gyönyörű változatot képviselnek.

Fontos megjegyezni, hogy a Boldogasszony papucsának az egyes fajtái eltérhetnek a virágok színében, méretében és megjelenésében, de mindegyikük egyedi és különleges a saját módján. Ezek a különböző fajok és altípusok színesítik a Boldogasszony papucsa családját, és az orchidea kedvelők számára izgalmas lehetőségeket kínálnak a gyűjtésre és a kertek szépítésére.

A Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) ültetése, gondozása, szaporítása
A Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) ültetése, gondozása, szaporításaA Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) virágja

A Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) virágja valóban különleges és egyedülálló látványt nyújt. Ebben a rövid leírásban bemutatjuk ennek a gyönyörű orchideának a virágját.

A Boldogasszony papucsa virágja az orchideák között az egyik legfelismerhetőbb és legkarakteresebb. A virág formája miatt kapta a népnyelvben ismert nevét, hiszen a virágok hasonlítanak egy kis cipőhöz vagy papucshoz. Ez a különleges forma és a virágok szép sárga és zöld színű szirmai azonnal felismerhetővé teszik ezt a növényt.

A Boldogasszony papucsa virágja általában egyetlen virág található egy hosszú száron. A szirmok származása a virág közepéből kiindul, és a virág tetején találhatók. A virág szív alakú és egyedülálló, varázslatos szépséggel bír. A sárga szirmok közepén találhatóak a zöld és barna foltok, melyek a természet egyedi teremtésére emlékeztetnek.

A Boldogasszony papucsa virágja nem csak a látványával bűvöli el az embereket, hanem az illatával is. Az orchidea virágai kellemes és enyhe illatot árasztanak, ami tovább fokozza a virágzás élményét.

Ez a gyönyörű virág májusban virágzik, azaz éppen Boldogasszony napjára, és ilyenkor a természet egyik csodáját mutatja meg. A Boldogasszony papucsa virágja valóban egyedi és elbűvölő, és érdemes megőrizni és megvédeni, hogy még sok generáció öröklésként élvezhesse annak szépségét.

A Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) ültetése, gondozása, szaporítása
A Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) ültetése, gondozása, szaporításaA Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) ültetése a kertbe

A Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) ültetése egy kis odafigyelést igényel, de ha betartjuk néhány alapvető lépést, akkor a kertünk egyik ékessége lehet. Most megmutatjuk, mikor és hogyan érdemes ezt a különleges orchideát ültetni a kertünkbe.

 1. Ültetés időpontja: A Boldogasszony papucsa ültetésének ideális időpontja ősz vagy kora tavasz. Ezekben az időszakokban a növénynek van ideje gyökereket fejleszteni, mielőtt a virágzás kezdetét veszi. Ősszel az ültetés előtt győződjünk meg arról, hogy a növénynek van ideje meggyökeresedni, mielőtt a tél beállna.
 2. Válasszunk megfelelő helyet: A Boldogasszony papucsa árnyékos vagy félárnyékos helyet kedvel, így keressünk egy olyan területet a kertünkben, ahol a növényt ne érje közvetlen napsütés. Talajszempontból válasszunk egy jó vízelvezetésű helyet, mivel a növény nem szereti a pangó vizet.
 3. Talaj és ültetés: A növény számára a laza, jó vízelvezetésű talaj ideális. Ha talajunk nem felel meg ennek a kritériumnak, akkor vegyünk a talajhoz kavicsot vagy perlitet, hogy javítsuk a vízelvezetést. Az orchideát ültessük mélyen, úgy hogy a gyökerek szabadon helyezkedjenek el a talajban. Vigyázzunk, hogy ne temessük el túlságosan mélyen a növényt, mert az ronthatja a virágzást.
 4. Öntözés és gondozás: Az ültetés után rendszeresen öntözzük a növényt, hogy a talaj mindig kissé nedves maradjon. Az orchidea szereti a nedves környezetet, de ügyeljünk arra, hogy ne hagyjuk a gyökereket vízben állni. A Boldogasszony papucsa különösen érzékeny a túl kemény vízre, így érdemes esővízzel vagy desztillált vízzel öntözni.
 5. Tavaszi és nyári gondozás: Tavasszal és nyáron gondoskodjunk a növény rendszeres tápoldatozásáról, de ne túlozzuk el vele. Alkalmazzunk orchideákhoz kifejlesztett műtrágyát, és tartsuk be a csomagoláson található utasításokat.

Az orchideákat rendszeresen ellenőrizni kell kórokozók és betegségek szempontjából, és szükség esetén alkalmazzunk megfelelő növényvédelmi intézkedéseket.

A Boldogasszony papucsa ültetése egy izgalmas kerti projekt lehet, és a virágok különleges szépségét nyújtja. Bár gondozása némi figyelmet igényel, az eredmények igazán megéri a fáradozást. Tartsuk be ezeket az alapvető lépéseket, és gyönyörködjünk a virágzó Boldogasszony papucsa szépségében a kertünkben.

A Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) ültetése, gondozása, szaporítása
A Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) ültetése, gondozása, szaporításaSzaporítása

A Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) szaporítása egy kicsit kihívást jelentő folyamat, de néhány alapvető lépés segíthet a siker elérésében. Most megmutatjuk, hogyan lehet ezt a különleges orchideát szaporítani.

 1. Magvetés: A leggyakoribb módja a Boldogasszony papucsa szaporításának a magvetés. A virágok beporzásával vagy kézi műveléssel szerezhetünk magokat. Fontos, hogy a magokat minél hamarabb ültessük el, mert frissen a lepattant magoknak a legnagyobb az esélye az életben maradásra.
 2. Ültetés és termesztés: A magokat egy speciális orchidea talajba vagy perlitbe ültessük, ami jó vízelvezetést biztosít. Ne temessük el túlságosan mélyen, csak könnyen szellőző közegben helyezzük el őket. Fontos, hogy a magokat takarjuk le egy átlátszó fóliával vagy műanyag palackkal, hogy megőrizzük a nedvességet. Tartsuk az ültetőedényt árnyékos helyen és hőmérsékletet 20-25 Celsius fok között.
 3. Csírázás és kihajtás: Az orchidea magokból kicsi csírák fognak kifejlődni. Amikor elérik a megfelelő méretet és erősödnek, akkor átültethetjük őket nagyobb cserépbe vagy a kertbe. Legyünk türelmesek, mert a Boldogasszony papucsa lassan nő és fejlődik.
 4. Gondoskodás: Az új növények gondozása hasonló az érett Boldogasszony papucsa gondozásához. Ügyeljünk a megfelelő öntözésre és a megfelelő körülményekre, mint például az árnyékos helyre és a jó vízelvezetésű talajra.

Fontos megjegyezni, hogy a Boldogasszony papucsa szaporítása türelmet igényel, és nem mindig garantálja a gyors eredményeket. Azonban azoknak, akik elkötelezettek a növény szeretetében és gondozásában, a szaporítás egy izgalmas kihívás lehet. A szép és ritka orchideák megszerzése és megőrzése érdekében azonban fontos, hogy törvényeket és rendeleteket is figyelembe vegyük, mivel sok országban a Boldogasszony papucsa védett növényként szerepel, és a vadonban történő gyűjtése vagy károsítása tilos lehet.Teleltetése

A Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) kertben való teleltetése néhány fontos lépést igényel, hogy a növény egészségesen átvészelje a hideg és hűvös téli hónapokat. Most megmutatjuk, hogyan lehet gondoskodni erről a különleges orchideáról télen.

 1. Készítsünk elő egy megfelelő helyet: A Boldogasszony papucsa kertben való teleltetése során először is fontos egy megfelelő hely kiválasztása. A növény általában félárnyékos vagy árnyékos helyet kedvel, ezért keressünk olyan területet, ahol a növényt ne érje közvetlen napfény. A helyet gondosan válasszuk meg, hogy a növénynek megfelelő hőmérsékleten legyen lehetősége telelni.
 2. Fedjük be a növényt: A téli hónapokban a Boldogasszony papucsát érdemes betakarni. Használhatunk leleplező anyagot, például száraz leveleket vagy fenyőágakat, hogy megóvjuk a hideg széltől és a fagyoktól. Fontos, hogy ne takarjuk be a növényt műanyag fóliával vagy hőszigetelő anyaggal, mert az elnyomhatja a levegőcserét és károsíthatja a növényt.
 3. Alkalmazzunk mulcsot: A talaj körülött a Boldogasszony papucsa körül alkalmazzunk egy vastag réteg mulcsot. Ez segít megőrizni a talaj hőmérsékletét és nedvességtartalmát, valamint a gyökerek védelmét is szolgálja.
 4. Rendszeres ellenőrzés: A teleltetés során rendszeresen ellenőrizzük a növényt. Ha az időjárás enyhe és néhány napig melegebb, akkor néha szellőztessük meg a leleplezett növényt. Ellenőrizzük a növény egészségi állapotát és a talaj nedvességtartalmát is.
 5. Tartsuk be a helyi előírásokat: Az orchideák, ideértve a Boldogasszony papucsát is, védelmet élvezhetnek a vadonban, és teleltetésüket szigorúan szabályozhatják helyi jogszabályok. Győződjünk meg róla, hogy betartjuk a helyi rendeleteket és előírásokat, hogy ne kerüljünk jogi problémákba.

A Boldogasszony papucsa téli teleltetése a növény egészségének megőrzése szempontjából kritikus időszak. Ha gondoskodunk a megfelelő védelemről és körülményekről, akkor a növényünk egészségesen és erősen tavasszal virágozhat, és továbbra is gyönyörködhetünk különleges szépségében a kertünkben.A Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) lehetséges betegségei, kártevői

A Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) egy különleges orchidea faj, amelynek sajátos gondozást igényel, de sajnos érzékeny lehet bizonyos betegségekre és kártevőkre. Most bemutatjuk néhány lehetséges problémát, amelyekkel találkozhatunk, és hogyan kezelhetjük azokat.

Lehetséges betegségek:

 1. Gombás megbetegedések: A Boldogasszony papucsa hajlamos lehet gombás megbetegedésekre, különösen a magas páratartalom és a nedves környezet miatt. A fekete foltok vagy a penész megjelenése a leveleken vagy a gyökereken arra utalhat, hogy a növény gombás fertőzést kapott. Kezelhetjük gombaölő szerrel vagy a fertőzött részek levágásával.
 2. Bakteriális megbetegedések: A bakteriális megbetegedések is előfordulhatnak, és a levelek sárgulását, hervadását vagy foltosodását okozhatják. A fertőzött részeket távolítsuk el, és ügyeljünk a növény körüli higiéniára.
 3. Vírusos megbetegedések: Bár ritkák, de néha a Boldogasszony papucsákat is érhetik vírusos megbetegedések. Ezek a betegségek leggyakrabban az elhalt vagy beteg részek eltávolításával kezelhetők.

Lehetséges kártevők:

 1. Levéltetvek: A levéltetvek károsíthatják a Boldogasszony papucsa leveleit, és szívhatják a növény nedveit. Az apró zöld vagy fekete levéltetvek megjelenése a növényen általában a kártevő jelenlétére utal. Kezelhetjük a kártevőket szappanos vízzel vagy rovarölő szerekkel.
 2. Takácsatkák: Ezek a mikroszkopikus méretű atkák a levelek alatt élnek, és sárgulást vagy elszíneződést okozhatnak. A takácsatkák ellen rovarölő szerekkel vagy a levelek alá permetezett vízzel védekezhetünk.
 3. Golyvás virágmoly: A golyvás virágmoly hernyói a növény leveleinek szélét vagy szirmait rágják. A károkat gyakran a levelek széleiben láthatjuk. Kezelhetjük feromoncsapdákkal vagy rovarölő szerekkel.

A Boldogasszony papucsa gondozása során fontos rendszeresen ellenőrizni a növényt, hogy időben észleljük a betegségeket vagy kártevőket. Az elrettentő intézkedések és a megfelelő kezelés segíthetnek megvédeni ezt a különleges orchideát, hogy egészségesen és gyönyörűen növekedjen a kertünkben.Gyakori problémák és megoldások

A Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) gondozása izgalmas kihívás lehet, mivel ez a különleges orchidea faj érzékeny és egyedi igényeket támaszt. A következőkben felsorolunk néhány gyakori problémát, amelyekkel találkozhatunk a Boldogasszony papucsa gondozása során, és megoldásokat is kínálunk ezekre a problémákra.

 1. Levélsárgulás: Ha a Boldogasszony papucsa levelei sárgulnak vagy hervadnak, az lehet a jele, hogy valami nincs rendben. Ennek oka lehet túlzott vízöntözés, vagy éppen ellenkezőleg, vízhiány. Ellenőrizzük a talaj nedvességtartalmát, és ügyeljünk rá, hogy a növénynek megfelelően nedves környezetet biztosítsunk.
 2. Betegségek: A Boldogasszony papucsa érzékeny lehet gombás megbetegedésekre és más kórokozókra. Ha a leveleken vagy a gyökereken fekete foltok vagy penész jelenik meg, az gombás fertőzést jelezhet. Kezeljük a növényt gombaölő szerrel, és távolítsuk el a fertőzött részeket.
 3. Kártevők: Levéltetvek, takácsatkák és más kártevők is megtámadhatják a Boldogasszony papucsát. Az ellenőrzés és az időbeni beavatkozás segíthet megelőzni a károkat. Használjunk szappanos vizet vagy rovarölő szereket a kártevők ellen.
 4. Rossz talajminőség: A Boldogasszony papucsa számára a jó vízelvezetésű talaj fontos. Ha a talaj pangó víz miatt rosszul vezeti el a nedvességet, a növény könnyen rothadhat. Kezeljük a talaj minőségét, és adjunk hozzá perlitet vagy kavicsot a jobb vízelvezetés érdekében.
 5. Helyzet és környezet: Ha a Boldogasszony papucsánk nem virágzik vagy nem növekszik megfelelően, az lehet, hogy a helyzet vagy a környezet nem megfelelő. Biztosítsunk számára árnyékos vagy félárnyékos helyet, és ügyeljünk a megfelelő hőmérsékletre és páratartalomra.

A Boldogasszony papucsa gondozása némi odafigyelést és türelmet igényel, de a megfelelő intézkedésekkel és gondossággal a növény egészségesen és gyönyörűen növekedhet. Ne habozzunk kérdezni szakértőktől vagy kertészektől, ha problémák merülnek fel, és figyeljük a növényt rendszeresen, hogy időben észleljük és kezeljük a problémákat. A Boldogasszony papucsa egy különleges és ritka növény, és megérdemli a különleges gondoskodást.Érdekességek róla

A Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) nem csupán egy gyönyörű orchidea, hanem számos érdekességgel és történettel is rendelkezik. Nézzünk meg néhány érdekes tényt és történetet e különleges növényről a nagyvilágból!

 1. Ritka és védett: A Boldogasszony papucsa számos országban védett faj, és természetvédelmi törvények védelme alatt áll. Az Egyesült Királyságban például a növény megtalálása vagy gyűjtése tilos.
 2. Történelmi használat: A növényt hosszú időn keresztül használták gyógyászati célokra. A középkorban úgy tartották, hogy a Boldogasszony papucsa képes meggyógyítani különböző betegségeket és sebeket.
 3. Elnevezése: A Boldogasszony papucsa név eredetét a növény virágának formája ihlette, amely egy cipő vagy papucs alakját idézi. A név eredetét és használatát különböző kultúrákban különböző legendák és történetek is befolyásolták.
 4. Közösségi védelem: Számos természetvédelmi csoport és botanikai kert dolgozik azon, hogy megóvják és helyreállítsák a Boldogasszony papucsa természetes élőhelyeit. Ez a munka elengedhetetlen a faj túléléséhez.
 5. Történelmi személyek és a Boldogasszony papucsája: A Boldogasszony papucsa iránti szenvedélyt több történelmi személy is megmutatta. Az angol királynő, II. Erzsébet például ismert orchideagyűjtő volt, és a Boldogasszony papucsa is szerepelt a gyűjteményében.

Ezek csak néhány érdekesség és történet a Boldogasszony papucsa körül. Ez a különleges orchidea nem csak szépségével, hanem történelmi és természeti jelentőségével is lenyűgözi az embereket. Tiszteletben tartva a növényvédelmi törvényeket, érdemes felfedezni és megőrizni ezt a ritka és csodálatos növényt a jövő generációk számára is.

 Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:Képek: Vistacreate, Pixabay

A Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a gyönyörű virágról. Ismerd meg közelebbről.