A bugakosbor (Cattleya) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei

A bugakosbor (Cattleya) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei

A bugakosbor (Cattleya) származása, története

A Bugakosbor (Cattleya) egy gyönyörű orchidea faj, amely az egzotikus növények rajongói körében rendkívül népszerű. Ez a lenyűgöző növény gyönyörű virágairól, gazdag történelméről és érdekes származásáról híres. Kövessük vissza az időben, és fedezzük fel, honnan ered ez a különleges orchidea!A bugakosbor eredeti hazája Dél-Amerika, pontosabban a brazil esőerdők és a Kolumbiai hegyvidékek területe. Az orchideafajta nevét Sir William Cattleya nevéhez kötik, aki a 19. század elején volt az egyik első európai, aki sikeresen termesztette ezt a növényt. Cattleya 1818-ban először virágzott ezzel az orchideával, és azonnal az egzotikus növények rajongásának középpontjába került.

A bugakosborokat számos fajtában és hibridben találjuk meg, amelyek mindegyike különböző színű és méretű virágokkal büszkélkedhet. A virágok lenyűgöző szépsége és illatuk miatt a Cattleya hamar világszerte népszerűvé vált, és sok növényszerető szívét elrabolta.

A bugakosborokat gyakran ajándékként is adományozzák, különösen esküvőkön és különleges alkalmakkor. Virágaik szimbolikus jelentősége miatt a szeretet és a szépség jelképei, ami teszi őket az egyik legkedveltebb orchideafajtává a világon.

Az orchideák termesztése és ápolása egyértelmű gondoskodást igényel, de az eredmény mindenképpen megéri a fáradságot. A bugakosborok különleges szépsége és történelme miatt valószínűleg még hosszú ideig az orchideák királynői maradnak.

Összességében, a bugakosbor (Cattleya) gazdag történelemmel és csodálatos virágokkal rendelkezik, amelyek elbűvölik a világ számos részét. Az orchidea iránti szenvedély és rajongás az évek során tovább nőtt, és továbbra is inspirációt nyújt a kertészeknek és növénykedvelőknek világszerte.

A bugakosbor (Cattleya) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei
A bugakosbor (Cattleya) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségeiA bugakosbor (Cattleya) jellemzői

A bugakosbor (Cattleya) egy lenyűgöző orchidea faj, melyet nem lehet csak úgy elsétálni, anélkül hogy megcsodálnánk szépségét. Most nézzünk meg néhány kulcsfontosságú jellemzőjét, hogy jobban megismerhessük ezt a különleges növényt!

Megjelenés: A bugakosbor egy magasabb orchidea faj, mely hosszú, húsos leveleket növeszt. Ezek a levelek általában zöldes árnyalatúak, és egyenesen felfelé nőnek. A levelek tetején hosszú száron nyílnak ki a lenyűgöző virágok, melyek igazi ékességei ennek a növénynek.

Virágai: A bugakosborok virágai olyanok, mintha egy valódi műalkotás lenne. A virágok hatalmasak és rendkívül színpompásak lehetnek. A virágok színe változatos, megtalálhatóak például a rózsaszín, a piros, a lila és a fehér árnyalatai. Az orchideák virágai két különböző szép rétegből állnak. A külső része egy erőteljes széles szirom, mely körülöleli a belső, szűkebb szirom réteget. Az orchideák virágai gyakran rendkívül illatosak, és ez a jellemzőjük teszi őket igazán vonzóvá a növénykedvelők és orchidea-rajongók számára.

Mérete: A bugakosborok mérete változó, de általában közepes vagy nagy orchideák. A levelei hosszúak és szélesek, de a virágok mérete változó lehet, a fajtától függően. Néhány fajta kisebb virágokkal rendelkezik, míg mások igazi óriások lehetnek a virágok méretében.

Az orchideák ápolása: Annak érdekében, hogy a bugakosborok jól fejlődjenek és virágzanak, speciális ápolásra van szükségük. A megfelelő fény, hőmérséklet és vízellátás elengedhetetlen a sikeres gondozáshoz. Az orchideák kifejezetten érzékenyek a túlöntözésre, így fontos, hogy szakértői tanácsokat kövessünk az ápolásuk során.

Összességében, a bugakosbor (Cattleya) egy gyönyörű és lenyűgöző orchidea faj, mely az egzotikus növények kedvelőinek igazi csemege. Virágai színpompásak és illatosak, míg a növénye maga is egyedi és különleges. Az orchideák gondozása némi odafigyelést igényel, de a virágok szépsége minden erőfeszítést megér.

A bugakosbor (Cattleya) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei
A bugakosbor (Cattleya) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségeiGondozása, igényei

A bugakosbor (Cattleya) gondozása során az egyik legfontosabb tényező az, hogy megfelelően figyeljük a növény fényigényét, víz- és hőmérsékleti igényeit. Ismerkedjünk meg néhány kulcsfontosságú szemponttal, amelyek segítenek abban, hogy ezt a gyönyörű orchideát egészségben és virágzásban tartsuk.

Napfény és hőmérséklet: A bugakosborok szeretik a közepes és erős fényt, de közvetlen napsütésnek nem szabad kitéve lenniük, mivel a tűző nap könnyen károsíthatja a leveleiket. Ideális hely a növény számára a szűrt fény vagy az enyhe délutáni napfény. A hőmérséklet tekintetében a bugakosborok melegkedvelők, és optimálisan 20-25 Celsius fok között érzik jól magukat. Télen a hőmérséklet ne essen 15 Celsius fok alá, mivel a hideg károsíthatja a növényt.

Öntözés: Az orchideák esetében az öntözés egyik legkritikusabb szempont. A bugakosborokat általában hetente egyszer vagy kétszer kell megöntözni. Fontos, hogy a növény alatt ne álljon víz, mert a túlöntözés gyökérrothadást okozhat. Használjunk jó vízelvezetésű talajt vagy speciális orchideatalajt. A legjobb módszer az, hogy alaposan öntözzük meg a növényt, majd hagyjuk, hogy a talaj szárazabbá váljon a következő öntözésig.

Tápoldatozás: A bugakosboroknak szükségük van tápanyagokra a virágzás és a növekedés támogatásához. Tavasztól őszig, hetente vagy kéthetente egyszer, használjunk speciális orchidea tápoldatot, és adjuk hozzá a locsoláshoz. Azonban télen, a növény nyugalmi időszakában a tápoldatozást csökkenteni kell, vagy akár teljesen elhagyni.

Növényvédelem: A bugakosborok hajlamosak a különböző betegségekre és kártevőkre, mint például a levéltetvek vagy a pajzstetvek. Rendszeresen ellenőrizzük a leveleket és a növényt, és ha szükséges, használjunk megfelelő növényvédelmi szereket. Tartsuk távol a növényt a más növényektől, hogy elkerüljük a fertőzések terjedését.

Összességében a bugakosbor (Cattleya) gondozása némi odafigyelést és gondoskodást igényel, de a megfelelő feltételek mellett ez a csodálatos orchidea éveken át hozhat örömöt és gyönyörű virágokat a lakásunkba vagy kertünkbe. Ne feledjük, hogy minden növény egy kis törődést és szeretetet érdemel, és a bugakosbor sem kivétel!

A bugakosbor (Cattleya) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei
A bugakosbor (Cattleya) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségeiA bugakosbor (Cattleya) ismertebb fajtái

A bugakosborok (Cattleya) az orchideafajok között talán a leginkább ismertek és elismertek, és számos különböző fajta és hibrid létezik közöttük. Ismerkedjünk meg néhányan a legismertebb és legnépszerűbb bugakosbor fajtákkal!

 1. Cattleya trianae: Ez a fajta Kolumbia nemzeti virága, és rendkívül népszerű az orchidea-kedvelők körében. A virágok hatalmasak és fehérek, néha lila vagy rózsaszín csíkokkal díszítve.
 2. Cattleya labiata: A Cattleya labiata Brazíliából származik, és gyakran találkozhatunk vele az orchidea-samponokban és különböző virágdekorációkban. Virágai nagyok és illatosak, gyakran piros vagy bordó színűek.
 3. Cattleya warscewiczii: Ezt a fajtát Közép-Amerikában és Kolumbia trópusi területein találjuk. A Cattleya warscewiczii virágai különösen látványosak, nagy méretűek és gyakran rózsaszín, lila vagy bordó színűek.
 4. Cattleya mossiae: A Cattleya mossiae Venezuelából származik, és a legkorábbi bugakosborok egyike. Virágai rendkívül illatosak és hófehérek, néha lila vagy rózsaszín foltokkal.
 5. Cattleya aclandiae: Ez a fajta Dél-Amerikában honos, és rendkívül különleges virágokkal büszkélkedik. A Cattleya aclandiae virágai aprók és élénk színűek, gyakran sárga vagy narancssárga árnyalatokban pompáznak.
 6. Cattleya lueddemanniana: Ezt a fajtát az Egyesült Államokban honosították, és a virágai rendkívül színpompásak. Általában lila vagy rózsaszín színűek, és különösen vonzók.

Ezek csak néhány példa a bugakosborok sokféle fajtájára és hibridjére. Mindegyiknek megvan a maga egyedi szépsége és vonzerője, és az orchidea-rajongók örömüket lelik a különböző fajták nevelésében és gyűjtésében. Az orchideák világában mindig van valami új felfedezni és megszeretni, és a bugakosborok biztosan a legkiemelkedőbbek közé tartoznak!

A bugakosbor (Cattleya) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei
A bugakosbor (Cattleya) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségeiA bugakosbor (Cattleya) virágja

A bugakosbor (Cattleya) virágja egy igazi természetes csoda, mely elvarázsolja az orchidea-rajongók és a növénykedvelők szívét egyaránt. Az orchideák királynőjeként is emlegetett Cattleya virág rendkívül karakteres és megkapó, és számos egyedi jellemzővel rendelkezik.

Első pillantásra az ember szinte elbűvölődik a bugakosbor virágának eleganciájától és színpompájától. A virágok általában közepes vagy nagy méretűek, és rendkívül összetettek a szerkezetüket tekintve. A külső szirom vastag és erőteljes, míg a belső szirom sokszor finomabb és ívelt forma. A virágok színe változatos lehet, a rózsaszíntől a lila és a bordóig, de gyakran megtalálható a fehér vagy krém árnyalataiban is.

Az illatuk is egyedi és lenyűgöző. Sok bugakosbor fajta rendkívül aromás, és az egész szobát betölti az édes és kifinomult illatuk. Ez a jellemző teszi őket népszerű választássá esküvői dekorációkban és különleges alkalmakon.

Az orchidea-rajongók szerint a bugakosbor virága a szépség és a grácia megtestesítője. A virágok tartósak, és akár több hétig is elragadóan szépek maradhatnak. Az orchidea-szerelmeseink örömmel töltik el napjaikat a gondozásukkal és ápolásukkal, cserébe pedig a bugakosborok mindig hűségesen virágoznak, és meghálálják a törődést.

Röviden, a bugakosbor (Cattleya) virágja egy igazi ékszer a növényvilágban. Lenyűgöző megjelenése és illata örömöt és szépséget hoz az otthonokba és kertekbe egyaránt, és mindazokat lenyűgözi, akik szerencsések, hogy találkozhatnak vele. Az orchideák királynőjeként a bugakosborok méltán népszerűek és tiszteltek a növénykedvelők között.

A bugakosbor (Cattleya) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei
A bugakosbor (Cattleya) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségeiA bugakosbor (Cattleya) ültetése cserépbe

A bugakosbor (Cattleya) ültetése cserépbe izgalmas és kihívást jelentő feladat lehet, de ha megfelelően végrehajtjuk, akkor a gyönyörű orchidea hosszú éveken át örömöt szerezhet nekünk. Íme néhány lépés, amelyek segítenek a bugakosbor sikeres ültetésében cserépbe:

 1. Válassz megfelelő cserépet: A bugakosborok szeretik, ha a cserépük jó vízelvezetéssel rendelkezik. Olyan cserépet válassz, amely alján lyukakkal rendelkezik, hogy a felesleges víz könnyen elfolyhasson. Az ültetőedény méretét is gondosan válaszd meg, mivel az orchideának megfelelő méretű cserépre van szüksége.
 2. Válassz megfelelő talajt: Ne használj hagyományos virágföldet az orchideákhoz. Az orchideákhoz speciális orchidea talajra van szükségük, ami jó vízelvezetést biztosít. Ezt találhatod szaküzletekben vagy online virágáruházakban.
 3. Ültessd be a bugakosbort: Cserépbe ültetéskor először is az orchidea gyökereit óvatosan mossuk meg és ellenőrizzük, hogy ne legyenek betegségek vagy rovarok rajtuk. Majd helyezzünk egy réteg orchideatalajt a cserép aljára, és ültessük be a bugakosbort a közepére. Ügyeljünk arra, hogy a gyökerei szabadon lógjanak a talajban.
 4. Rögzítsd az orchideát: Használj orchideakötőt vagy speciális támogatást, hogy rögzítsd az orchideát a cserépben, és ne engedd, hogy elbillenjen vagy kibillenjen.
 5. Öntözd megfelelően: Az öntözés kulcsfontosságú az orchideák számára. Általában hetente egyszer vagy kétszer öntözd meg a bugakosbort, de mindig figyelj arra, hogy a talaj kissé megszáradjon az öntözések között. A cserép aljának lyukai segítenek a felesleges víz eltávolításában.
 6. Biztosíts megfelelő fényt: Az orchideák szeretik a közvetlen vagy szűrt fényt, de kerüld a közvetlen napsütést, mert az károsíthatja a leveleket. A megfelelő világítás segíti a virágzást.
 7. Tartsd szem előtt a hőmérsékletet: A bugakosborok melegebb környezetet kedvelnek, így a hőmérsékletet tartsd 20-25 Celsius fok között nappal, és ne essen 15 Celsius fok alá éjszaka.

Az orchideák gondozása némi odafigyelést igényel, de a bugakosborok szépsége és eleganciája minden erőfeszítést megér. Ne feledd, hogy a törődésed meghálálja majd virágzásukkal és gyönyörűségükkel!Szaporítása

A bugakosbor (Cattleya) szaporítása valóban izgalmas folyamat, amely lehetővé teszi, hogy továbbterjesszük ezt a gyönyörű orchidea fajtát. Habár a szaporítás egy kicsit kihívást jelenthet, ha betartjuk a megfelelő lépéseket, akkor jó eredményeket érhetünk el.

Az egyik leggyakoribb módszer a bugakosbor szaporítására a csemeték vagy sarjak elkülönítése a már meglévő növényről. Íme, hogyan teheted meg:

 1. Készíts elő mindent: Az első lépés az előkészületek elvégzése. Legyél felkészülve a szaporításra, és győződj meg róla, hogy minden szükséges eszköz és anyag (cserép, talaj, olló stb.) kéznél van.
 2. Válaszd ki a megfelelő sarjat: Válaszd ki az anyanövényről a megfelelő sarjat, amelyet elválasztasz. Általában olyan sarjakat válassz, amelyek már legalább néhány levelet és gyökereket fejlesztettek ki.
 3. Vágd le az anyanövényről: Használj steril ollót vagy kés, és óvatosan válaszd le a kiválasztott sarjat az anyanövényről. Győződj meg róla, hogy a levágott részen nincsenek betegségek vagy károsítók.
 4. Ültessd el a sarjat: Ültessd el a levágott sarjat egy kisebb cserépbe, amelyben orchideatalaj található. Fontos, hogy a sarjat ne túl mélyre, csak enyhén nyomd be a talajba, és biztosítsd, hogy a gyökerek szabadon lógjanak.
 5. Tartsd megfelelő körülmények között: Az új sarjat helyezd ugyanabba a fény- és hőmérsékleti környezetbe, mint az anyanövényt. A csemetéknek szükségük van jó fényre és melegre a sikeres növekedéshez.
 6. Öntözés és gondozás: Az öntözést óvatosan végezd, és ügyelj arra, hogy a talaj mindig enyhén nedves legyen, de ne áztasd el. A csemeték lassabban növekednek, mint a felnőtt növények, így türelemre lesz szükség.

A bugakosborok szaporítása időigényes folyamat, de a megfelelő gondoskodással és türelemmel sikeres lehet. Amikor az új sarjak már megfelelően kifejlődtek, saját gyönyörű bugakosborokat ültethetsz, amelyek éveken át örömet szereznek majd neked.Teleltetése

A bugakosborok (Cattleya) teleltetése izgalmas időszak a növények életében, és kulcsfontosságú a virágok jövőbeli egészségének és virágzásának szempontjából. Megfelelő teleltetéssel az orchideáid éveken át örömüket lelhetik a hideg hónapok alatt is. Íme néhány hasznos tipp a bugakosborok teleltetéséhez:

 1. Hőmérséklet: A bugakosboroknak a teleltetés során hűvösebb környezetre van szükségük. A legtöbb fajta 10-15 Celsius fok között érzi jól magát télen. Kerüld a hirtelen hőmérséklet-ingadozásokat, és ne engedd, hogy a hőmérséklet ne essen 7 Celsius fok alá.
 2. Fény: A megfelelő mennyiségű fény továbbra is fontos tényező télen is. Az orchideák szeretik a fényt, de kerüld a közvetlen napsütést. Egy világos ablakpárkány vagy egy műanyag fólia a cserép felett is segíthet a megfelelő fényviszonyok biztosításában.
 3. Öntözés: A téli hónapokban az öntözést mérsékelni kell. A bugakosboroknak pihenő időszakot kell biztosítani, és a talajnak kissé kiszáradtaknak kell lennie az öntözések között. Csökkentsd az öntözések gyakoriságát és mennyiségét.
 4. Lélegeztetés: Biztosítsd a növénynek a friss levegőt, de kerüld a huzatot és a hideg légáramlatot. Nyitogasd az ablakot időnként, hogy a növény számára szükséges oxigénhez juthasson.
 5. Tápoldatozás: A télen általában nem szükséges tápoldatot adni az orchideáknak, mivel pihenő időszakban vannak. A tápoldatozást tavasszal, a növekedés kezdetén folytathatod.
 6. Védelem: Védd a növényt a hidegtől és a huzattól. Ha a hőmérséklet hirtelen zuhan, takard le az orchideát vagy helyezd egy olyan helyre, ahol védve van a hideg széltől.

A bugakosborok teleltetése nem bonyolult, de megfelelő odafigyelést és gondoskodást igényel. A megfelelő hőmérséklet, fényviszonyok és öntözési gyakoriság biztosítása a téli hónapokban lehetővé teszi az orchideák számára, hogy kipihenjék magukat és felkészüljenek a tavaszi virágzásra.A bugakosbor (Cattleya) lehetséges betegségei, kártevői

A bugakosbor (Cattleya) egy csodálatos orchidea faj, de sajnos hajlamos lehet különböző betegségekre és kártevők támadására. Az orchideák egészségének megőrzése érdekében fontos tudnunk, hogy milyen problémák fenyegetik őket, és hogyan kezelhetjük ezeket a problémákat.

Lehetséges betegségek:

 1. Gombás betegségek: Az orchideák gyakran szenvedhetnek gombás fertőzésektől, például penészektől vagy rozsda keltőktől. Ezek a betegségek gyakran a túl nedves vagy rosszul szellőző körülmények miatt alakulnak ki. A gombás fertőzéseket általában fungicid szerekkel lehet kezelni.
 2. Bakteriális betegségek: A nedves környezet és a rossz higiénia bakteriális fertőzéseket is okozhat az orchideákon. A lehullott levelek és a nedves közeg kedvez a baktériumok szaporodásának. A beteg részeket vágd le, és a növényt kezeld antibiotikumos permetezéssel.
 3. Vírusok: A vírusok is veszélyeztethetik az orchideákat, de ezeknek a betegségeknek a diagnosztizálása és kezelése általában nehéz. A fertőzött növényeket gyakran el kell távolítani, hogy ne terjedjen a betegség.

Lehetséges kártevők:

 1. Levéltetvek: A levéltetvek kárt tehetnek az orchidea levelein és hajtásain, szívva a növény nedveit. Ez a kártevők azonnali cselekvést igényelnek. Használj szappanos vízzel vagy rovarirtó spray-vel a levéltetvek elleni harcban.
 2. Pajzstetvek: A pajzstetvek a levelekre tapadnak és pajzsot alkotnak, ami alatt elrejtőznek. Ezek a kártevők lassan mozognak, és a levél nedveit szívják. Az érintett területeket alkoholos vattacsomóval töröld le.
 3. Pókokatka: A pókokatka vékony hálót hoz létre az orchidea levelein, és a levél alsó felületén él. A pókokatka fertőzést gyakran permetezéssel vagy mosással lehet kezelni.

Fontos a rendszeres ellenőrzés és a megfelelő gondozás az orchideák egészségének megőrzéséhez. Ha időben felismerjük a betegségeket vagy a kártevők jelenlétét, akkor hatékonyan cselekedhetünk, hogy megmenthessük az orchideáinkat és megőrizzük szépségüket.Gyakori problémák és megoldások

Az orchidea-gazdák számára gyakori problémák és megoldások az alábbiakban:

1. Levélsárgulás: Ha az orchidea levelei sárgulni kezdenek, az általában túlzott öntözés vagy tápoldatozás eredménye. Csökkentsd az öntözés gyakoriságát, és győződj meg róla, hogy az orchidea gyökerei nem állnak vízben. Táplálkozásnál ne használj túl sok tápoldatot.

2. Levelek barnulása vagy száradása: A levelek barnulása vagy száradása azt jelezheti, hogy az orchideának nem megfelelő a páratartalom vagy a világítás. Biztosítsd a megfelelő páratartalmat, és ellenőrizd, hogy megfelelő mennyiségű közvetlen vagy szűrt fény éri a növényt.

3. Levélszél befordulása: Ha az orchidea leveleinek szélei befordulnak, az általában a száraz levegő vagy a száraz talaj eredménye. Használj levegőpárologtatót a páratartalom növelésére, és gondoskodj róla, hogy az orchidea talaja mindig kissé nedves legyen.

4. Virágzás hiánya: Ha az orchidea nem virágzik, az lehet, hogy nem megfelelőek a fényviszonyok vagy a hőmérséklet. Biztosítsd a megfelelő mennyiségű közvetlen vagy szűrt fényt, és tartsd a növényt az optimális hőmérsékleten. Az időszakos hűvösebb hőmérsékletváltozások is serkenthetik a virágzást.

5. Gyökérszáradás: A gyökérszárak száradása általában a túlzott öntözés vagy a gyökerek rothadásának eredménye. Tartsd be az öntözési útmutatókat, és győződj meg róla, hogy a növényed talaját jó vízelvezetésű talajban tartod.

Az orchideák gondozása némi odafigyelést igényel, de ha időben észreveszed a problémákat és megfelelően cselekszel, akkor gyönyörű és egészséges növényeket nevelhetsz. Ne habozz kérdezni, és kérj segítséget, ha problémák merülnek fel az orchideáiddal kapcsolatban. Az orchideák kedves és hálás növények, és a megfelelő gondozással hosszú éveken át élvezheted szépségüket.Érdekességek róla

Az orchideák gazdag és érdekes világa magában foglal néhány különleges történetet és érdekességet. Íme néhány a nagyvilágból:

 1. Orchideák és a fajok felfedezése: Az orchideák fajgazdagsága hatalmas, és számos fajtát még mindig felfedeznek a világ különböző részein. Egyik példa erre a „Ghost Orchid” vagy Szellemorchidea (Dendrophylax lindenii), amely Floridában él. A 19. században egyik angol orchidea-sammler, Henry Frederick Conrad Sander, kereste a szellemorchidea példányait a mocsarakban, és hírnevet szerzett magának a faj felfedezésével.
 2. Orchideák a tudományban: Az orchideák az orvostudományban is fontos szerepet játszanak. Például a Vanillin, a vaníliaízű élelmiszerek egyik alapanyaga, az orchideafélékben található vanilin molekulából származik. A vanilin számos iparágban, például a parfümgyártásban és a gyógyszeriparban is felhasználják.
 3. Történelmi szerep: Az orchideákat hosszú ideig a gazdagság és a luxus jelképezték. A 19. századi Nagy-Britanniában például az orchideák iránti szenvedély olyan méreteket öltött, hogy az emberek hatalmas összegeket fizettek egy-egy ritka orchideaért. Az „orchidea-mánia” egy egész korszakot alakított ki, és sokan szálltak versenybe az orchideák ritkaságaiért.
 4. A legdrágább orchidea: Az egyik leghíresebb orchidea, a szászoros áron meghaladó Kék Vanda. Ez a ritka orchidea, amelynek természetes színe kék, igen magas áron kel el a világ orchidea-kereskedelmi piacain. Egy őrült licit során őt vették meg rekordösszegért.
 5. Orchideák és a szimbólumok: Az orchidea különböző kultúrákban különböző jelentéseket hordoz. Ázsiai kultúrákban a tisztaság és a szeretet szimbóluma, míg a victoriánus Angliában a rafinált és kifinomult ízlés jelképe volt.

Az orchideák gazdag kulturális és biológiai öröksége inspiráló és érdekes, és folyamatosan lenyűgözi az embereket szépségükkel és sokszínűségükkel. Az orchideák világában mindig találunk valami újat, ami elvarázsolja a szívünket és elménket.Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:Képek: Vistacreate, Pixabay

A bugakosbor (Cattleya) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a gyönyörű virágról. Ismerd meg közelebbről.