A fokhagyma (Allium sativum) ültetése, termesztése, gondozása

A fokhagyma (Allium sativum) ültetése, termesztése, gondozása

A fokhagyma (Allium sativum) származása, története

A fokhagyma (Allium sativum) mindannyiunk számára ismerős, erős aromájú és jellegzetes ízű fűszer, amelyet világszerte használnak az ínyencek és a konyhaművészet szerelmesei. De vajon honnan ered ez a kis csodanövény, és mi az elképesztő története?A fokhagyma eredete évezredekkel ezelőttre vezethető vissza, egészen az ókori Kínáig és Egyiptomig. Az első feljegyzések arról, hogy az emberek fokhagymát használtak, a Kínai Császárság korából származnak, mintegy 2000 évvel ezelőttről. Az ókori Egyiptomban a fokhagymát isteni tulajdonságokkal ruházták fel, és a rabszolgák étrendjének részét képezte a fizikai erőnlétük fenntartása érdekében. Egyiptomi sírokban találtak fokhagymát is, amely az emberek számára nyilvánvalóan fontos táplálék- és orvosi célokat szolgált.

A fokhagyma terjedése az ókorban Európába is bekövetkezett, ahol a rómaiak és a görögök is előszeretettel alkalmazták a kulináris élvezetekben és az egészségmegőrzésben. A rómaiak azt tartották, hogy a fokhagyma növeli a fizikai erejüket és kitartásukat, ezért a katonák étrendjének részét képezte.

A középkorban a fokhagymát számos orvosi és vallási célra használták. Az emberek hisznek benne, hogy a fokhagyma hatékonyan védi őket a betegségektől és a gonosz szellemektől. Ezért a fokhagyma gyakran megtalálható volt a középkori kastélyok és erődítmények falain, hogy elűzze a rossz szellemeket és a fertőzéseket.

A fokhagyma népszerűsége és használata az évszázadok során folyamatosan növekedett. Az emberek megtapasztalták annak számos egészségügyi előnyét, például a fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és immunerősítő tulajdonságokat. Emellett a fokhagyma ízesítőként és tartósítószerként is szolgált a húsok, zöldségek és savanyúságok elkészítésében.A fokhagyma (Allium sativum) jellemzése, rendszertani besorolása

A fokhagyma (Allium sativum) a hagymafélék családjába tartozó növény, amelyet világszerte elterjedten termesztenek. Ez a kis növény hosszú története során számos kultúrában és konyhában fontos szerepet töltött be.

A fokhagyma felépítése egyszerű, de rendkívül hatékony. A föld alatt található a hagyma, amelynek a tövét használjuk fűszerként. A hagyma külső rétegei védelmet nyújtanak az alatta lévő részeknek, és azokat a környezeti hatásoktól óvják. A belső részek között találhatók a szegmensek vagy gerezdek, amelyeket hártya választ el egymástól.

A fokhagyma mérete változó lehet, de általában a hagyma átmérője körülbelül 4-6 centiméter, bár vannak nagyobb méretű változatok is. A gerezdek vagy szegmensek hossza általában 2-3 centiméter, és mindegyiket egy vékony hártya borítja.

A fokhagyma virága egy fehér vagy halvány rózsaszínű gömb alakú kupac, amely a növény hajtásának végén helyezkedik el. Bár a virágok szépek és illatosak, a fokhagyma leggyakrabban vegetatív módon, vagyis a hagymák felosztásával szaporodik.

Rendszertani besorolása szerint a fokhagyma a hagymafélék (Alliaceae) családjába tartozik, amely többek között más hagymaféléket, például a hagymát, a snidlinget és a póréhagymát is magába foglalja.

Összességében a fokhagyma egy egyszerű, de rendkívül ízletes és sokoldalú növény. Mérete, virága és felépítése mellett kivételes ízével és számos egészségügyi előnyével hódította meg a világot, és az ételeink elengedhetetlen részévé vált.

A fokhagyma (Allium sativum) ültetése, termesztése, gondozása
A fokhagyma (Allium sativum) ültetése, termesztése, gondozásaIsmertebb fajtái

A fokhagyma (Allium sativum) számos különböző fajtája létezik, amelyek közül néhány különösen ismert és gyakran használt a konyhában. Ismerjük meg néhányat közülük!

 1. Szárított fokhagyma: Ez a leggyakrabban elérhető fokhagyma a piacon. A szárítási folyamat során a fokhagyma elveszíti nedvességtartalmát, és megkeményedik. Ez a fajta hosszabb tárolhatósággal rendelkezik, és sokszínűen felhasználható. Általában őrölt formában találkozhatunk vele.
 2. Fehér fokhagyma: A fehér fokhagyma a legelterjedtebb fajták közé tartozik, amelyet szerte a világon termesztenek. Külső héja fehér, és belül rendelkezik egy sor gerezddel. Ez a fajta erős és jellegzetes ízű, és szinte minden receptben használható.
 3. Lila fokhagyma: Ez a fajta különleges megjelenésével tűnik ki. Külső héja lila vagy bordó színű, és a gerezdek szintén gyakran hordoznak lila árnyalatokat. Ízük enyhébb lehet, mint a fehér fokhagymáé, és bizonyos ételek, például saláták vagy szószok díszítésére is alkalmasak.
 4. Fekete fokhagyma: A fekete fokhagyma különleges, fermentációs folyamaton megy keresztül, amely során a fokhagyma hosszú időn át alacsony hőmérsékleten érik. Ennek eredményeként a fokhagyma színe feketéssé válik, és textúrája puhábbá és ragacsossá válik. Ízét illetően édeskésebb és enyhébb, gyakran leírják, mint karamellizált vagy füstös ízű.

Ezek csak néhány példa a fokhagyma ismertebb fajtáira, amelyek közül mindegyik sajátos jellegzetességekkel és ízzel rendelkezik. A konyhában számos kreatív módon felhasználhatók, és segítenek a fogásainknak egyedi és gazdag ízt adni.Ültetése, szaporítása

A fokhagyma (Allium sativum) ültetése egy izgalmas és kihívást jelentő folyamat, de a megfelelő módszerrel és időzítéssel sikeresen elvégezhető. Ismerjük meg, mikor és hogyan kell ültetni a fokhagymát, valamint a sor és tőtávolságot!

Az ültetés időpontja általában őszre esik, körülbelül szeptember és november között. Ez azért fontos, mert a fokhagymának hosszú, hideg pihenőidőre van szüksége a megfelelő növekedéshez. Így a téli hónapokban a hagyma megfelelően fejlődik és gyökerezik, hogy tavasszal erős növényként keljen életre.

Az ültetési folyamat egyszerű, és a következő lépéseket kell követni:

 1. Válasszon egészséges, száraz hagymákat. A hagymákat vásárolhatja kertészetekben vagy magokat kínáló üzletekben.
 2. Készítsen egy napos és jól megművelt ágyást a kertben. Távolítsa el a gyomokat és lazítsa fel a talajt.
 3. Szétválasztás: A hagymafejeket óvatosan szedje szét gerezdekre, anélkül hogy megsértené azokat.
 4. Ültetés: Tegye a fokhagyma gerezdeket a talajba, a hosszabb végüket lefelé, körülbelül 5-8 centiméter mélységbe. Ügyeljen arra, hogy a gerezdek között megfelelő távolság legyen.
 5. Sor és tőtávolság: A sorokat körülbelül 25-30 centiméter távolságra hozza létre. A gerezdeket pedig körülbelül 10-15 centiméter távolságra ültessen egymástól a sorokban.
 6. Fedés és öntözés: Borítsa be a gerezdeket földdel, majd jól locsolja meg a talajt. Ez segít a gyökerek kialakulásában és a növények erősítésében.

Fontos megjegyezni, hogy a fokhagyma szereti a napos helyet és a jó vízelvezetéssel rendelkező talajt. Rendszeres öntözést és gyomlálást igényel, hogy optimális körülmények között növekedjen.

A fokhagyma (Allium sativum) ültetése, termesztése, gondozása
A fokhagyma (Allium sativum) ültetése, termesztése, gondozásaA fokhagyma (Allium sativum) termése

A fokhagyma (Allium sativum) termése egy nagyon izgalmas pillanat minden kertész életében. Az ültetés és a gondozás után érdemes várni a növény teljes fejlődését, hogy betakaríthassuk a termést.

A fokhagyma termesztési időszaka hosszú és türelmet igényel. A hagymák általában az ősz folyamán ültetve fejlődnek, majd a téli hónapokban nyugalmi állapotban vannak. Tavasszal a fokhagyma újra megkezdi növekedését, és a nyár elején érik be a hagymák.

A betakarítás időpontja a hagymák fajtájától és a termesztési körülményektől függően változhat. Általában akkor érdemes betakarítani, amikor a növény levelei elkezdenek megsárgulni és elszáradni. Ez általában június vagy július környékén van.

A betakarítás folyamata a következő lépéseket tartalmazza:

 1. Kíméletesen emelje ki a növényeket a talajból. Használhat egy ásót vagy kerti villát, hogy óvatosan megemelje a hagymákat.
 2. Tisztítsa meg a hagymákat: Távolítsa el a földet és a törmeléket a hagymák körül. Vigyázzon, hogy ne sérüljön meg a hagymák héja.
 3. Szárítás: Helyezze a betakarított fokhagymákat egy jól szellőző helyre, ahol árnyékban vannak. Hagyja őket néhány hétig száradni. Ez segít megszilárdítani a héjat és meghosszabbítja a tartósságukat.
 4. Tárolás: Miután a fokhagyma teljesen megszáradt, tárolja őket egy száraz, hűvös és sötét helyen. Lehetőség szerint függesztheti fel őket fonálra vagy kosarakba helyezheti őket.

A fokhagyma betakarítása örömteli pillanat, mert az egész év során végzett munkája meghozza a gyümölcsét. A frissen betakarított fokhagyma ízletes és intenzív ízt nyújt az ételeknek, és hosszú távon tárolható, így hozzáadhatja az ételekhez egész évben.

A fokhagyma (Allium sativum) ültetése, termesztése, gondozása
A fokhagyma (Allium sativum) ültetése, termesztése, gondozásaA fokhagyma (Allium sativum) gondozása

A fokhagyma (Allium sativum) gondozása fontos lépés a növény egészséges növekedése és jó termésének elérése érdekében. Ez a kis csodanövény viszonylag könnyen gondozható, de néhány alapvető teendőre figyelmet kell fordítani. Ismerjük meg, hogyan kell gondoskodni a fokhagymáról!

 1. Talaj és vízellátás: A fokhagyma szereti a jó vízelvezetéssel rendelkező talajt. Ügyeljen arra, hogy a talaj ne legyen túl nedves vagy vízálló. Gondoskodjon a megfelelő öntözésről, különösen a száraz időszakokban, de ügyeljen arra, hogy a talaj ne legyen túlzottan vizes.
 2. Gyomlálás: Fontos, hogy rendszeresen gyomlálja a fokhagyma ágyását, hogy megszabaduljon a gyomoktól, amelyek versenyezhetnek a tápanyagokért és a vízért. Ügyeljen arra, hogy óvatosan gyomláljon, hogy ne károsítsa a növényeket.
 3. Tápanyagellátás: A fokhagyma jól reagál a tápanyagokkal való megfelelő ellátásra. Tavasszal és nyáron ajánlott komposztot vagy egy univerzális kerti trágyát bekeverni a talajba. Ez biztosítja a növények számára a szükséges tápanyagokat a növekedéshez.
 4. Virágzatvágás: A fokhagyma virágzatának eltávolítása javasolt a hagyma fejlődésének elősegítése érdekében. Amikor a fokhagyma virágzik, a növény energiája a virágzat kifejlődésére koncentrálódik, és ez csökkentheti a hagyma méretét és minőségét.
 5. Betegségek és kártevők elleni védelem: A fokhagyma általában ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben, de időnként megtámadhatják őket. Figyeljen a levelek elszíneződésére, a rovarok jelenlétére vagy a gombás fertőzésekre. Szükség esetén alkalmazzon biológiai vagy természetes védekezési módszereket.
A fokhagyma (Allium sativum) ültetése, termesztése, gondozása
A fokhagyma (Allium sativum) ültetése, termesztése, gondozásaA fokhagyma (Allium sativum) begyűjtése, tárolása

A fokhagyma (Allium sativum) betakarítása és megfelelő tárolása nagyon fontos lépések ahhoz, hogy hosszú ideig élvezhessük az ízletes és egészséges fokhagymát. Ismerjük meg, hogyan lehet begyűjteni és tárolni ezt a csodás növényt!

A fokhagyma betakarításának időpontja attól függ, hogy milyen fajtát termesztünk, de általában a nyári hónapokban érik be. Figyelje meg a levelek sárgulását és elszáradását, ez jelzi, hogy eljött az ideje a betakarításnak.

Az alábbi lépéseket követve begyűjtheti és tárolhatja a fokhagymát:

 1. Betakarítás: Az érett fokhagyma leveleitől távolítsa el a földet, majd óvatosan emelje ki a talajból a hagymákat. Használjon ásót vagy kerti villát, hogy ne sérüljön a hagymák.
 2. Tisztítás: Távolítsa el a földet és a törmeléket a hagymákról. Ne mossuk meg a hagymákat, mivel ez ronthatja a tárolhatóságukat.
 3. Szárítás: Helyezze a fokhagymákat egy jól szellőző helyre, árnyékba. Fontos, hogy a hagymák szárazon és levegőn legyenek, és ne legyenek kitéve közvetlen napfénynek. Hagyja őket körülbelül két-három hétig száradni, amíg a külső héjuk megszilárdul.
 4. Tárolás: Miután a fokhagymák teljesen megszáradtak, válassza le a szárat, de hagyjon rajta egy kis szárat, amelyet használhat a későbbi azonosításhoz. Tárolja a fokhagymát egy száraz, hűvös és sötét helyen. Például kosarakban, fonálra felfűzve vagy papírzacskóban tárolhatja őket. Ügyeljen arra, hogy a hagymák ne érjenek össze egymással, és rendszeresen ellenőrizze őket a romlás vagy penész jeleiért.

Ezek a lépések segítenek a fokhagyma hosszú távú tárolásában, hogy hosszabb ideig élvezhessük az ízét és egészségügyi előnyeit.A fokhagyma (Allium sativum) felhasználása

A fokhagyma (Allium sativum) rendkívül sokoldalú és széles körben felhasználható növény, amelynek számos része értékes és hasznos lehet. Ismerjük meg, hogy mely részeit használják fel, és hol találhatjuk meg ezeket az alkalmazásokat!

 1. Hagyma: A fokhagyma legértékesebb része maga a hagyma. A hagymát frissen vagy szárítva használják fel, és az ételek ízét és aromáját fokozzák. Felaprítva, zúzva vagy szeletekre vágva adhatjuk hozzá szinte minden ételhez, levesekhez, szószokhoz és salátákhoz. A fokhagyma hagymája az a rész, amelynek jellegzetes íze és egészségügyi előnyei vannak.
 2. Gerezdek: A fokhagyma hagymája természetesen gerezdekre oszlik. Ezek a gerezdek szintén felhasználhatók külön-külön az íz és az aroma hozzáadásához az ételekhez. A gerezdeket általában meghámozzák és felaprítják vagy préselik, majd hozzáadják a kívánt receptekhez.
 3. Zöld hajtások és virágok: A fokhagyma zöld hajtásait és virágait is felhasználhatjuk. A friss zöld hajtásokat használhatjuk salátákban, szószokban vagy díszítésként az ételek tetején. A virágokat néha díszítésre használják, például a saláták vagy más ételköltemények színesítésére.
 4. Fokhagymaolaj: A fokhagymából kivont olaj nagyon intenzív ízű és aromájú. A fokhagymaolajat konyhai célra vagy az egészségügyi előnyei miatt is felhasználhatják. Használhatjuk sütéshez, pároláshoz vagy akár saját fűszerkeverékek elkészítéséhez is.
 5. Gyógynövényként: A fokhagymát hosszú ideje használják gyógynövényként is. A fokhagymának antimikrobiális, immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatásai vannak. A fokhagymát kapszula vagy kivonat formájában is fogyaszthatjuk, vagy akár házi gyógynövényként is felhasználhatjuk, például meghűléses időszakban.
A fokhagyma (Allium sativum) ültetése, termesztése, gondozása
A fokhagyma (Allium sativum) ültetése, termesztése, gondozásaA fokhagyma (Allium sativum) teleltetése

A fokhagyma (Allium sativum) teleltetése fontos lépés a növény hosszú távú túléléséhez és a következő évi termés előkészítéséhez. Megfelelő gondoskodásra van szükség ahhoz, hogy a fokhagyma megfelelően teleljen. Ismerjük meg, hogyan kell teleltetni a fokhagymát!

 1. Válasszon megfelelő fajtát: Fontos, hogy olyan fajtát válasszon, amely alkalmas a teleltetésre. Néhány fajta jobban alkalmazkodik a hidegebb éghajlati körülményekhez és ellenállóbb a téli hideg ellen.
 2. Ültetési időpont: Az őszi időszakban, általában szeptember és november között, ültessen fokhagymát a teleltetés céljából. Ügyeljen arra, hogy az ültetés időpontja a téli hideg előtt legyen, hogy a hagymák megfelelően meggyökeresedjenek és felkészüljenek a hideg időszakra.
 3. Talaj és tápanyagok: A fokhagyma szereti a jó vízelvezetéssel rendelkező, tápanyagokban gazdag talajt. Ültetés előtt gondoskodjon a talaj megfelelő előkészítéséről, laza és tápanyagban gazdag talajt hozzon létre. Alkalmazzon komposztot vagy szerves trágyát a talajban, hogy biztosítsa a megfelelő tápanyagokat a növényeknek.
 4. Védelem a hidegtől: A teleltetés során fontos megvédeni a fokhagymát a hideg időjárási viszonyoktól. Ha hideg téli időszak várható, húzzon mulcsot a földre a fokhagyma körül. Ez segít megőrizni a talaj hőmérsékletét, védelmet nyújtva a gyökereknek és a hagymáknak a hideg ellen.
 5. Tárolás: Ha olyan éghajlati körülmények között él, ahol a föld fagyhat, az ültetett fokhagyma teleltetésre átmenetileg tárolható. Helyezze a hagymákat egy száraz és hűvös helyre, például egy pincébe vagy hűvös helyiségbe, ahol a hőmérséklet stabil és fagymentes.Ismertebb betegségei, kártevői

A fokhagyma (Allium sativum) néhány betegségnek és kártevőnek lehet kitéve, amelyek károsíthatják a növényt és befolyásolhatják a termést. Ismerjük meg néhány ismertebb betegségét és kártevőjét!

 1. Penész: A penész a fokhagyma levelein és hagymáin jelentkező fehér, penészes bevonat. Ez a nedves és párás környezetben alakul ki, és könnyen terjedhet. A penész megakadályozhatja a fokhagyma normális növekedését és érését. Fontos, hogy a fokhagyma ágyását rendszeresen szellőztessük, és ügyeljünk a megfelelő vízelvezetésre a penész kialakulásának megelőzése érdekében.
 2. Rozsdásodás: A rozsdásodás olyan betegség, amely a fokhagyma leveleit érinti. A leveleken narancssárga vagy vörös foltok jelennek meg, amelyek később rozsdabarna pustulákká alakulnak. A rozsdásodás általában a nedves környezetben és a meleg időjárásban terjed. A beteg leveleket el kell távolítani, és gondoskodni kell a megfelelő szellőztetésről és a távoli vízelvezetésről.
 3. Fusárium hervadás: A fusárium hervadás gombás betegség, amely a fokhagyma gyökérrendszerét befolyásolja. A beteg növények lassan fejlődnek, sárgulnak, hervadnak és elhalnak. A fertőzött növényeket el kell távolítani és megsemmisíteni. Fontos a jó talajelőkészítés, a megfelelő öntözés és a tápanyagellátás a fusárium hervadás megelőzése érdekében.Élettani hatása a szervezetre

A fokhagyma (Allium sativum) nemcsak finom és aromás ízt ad az ételeknek, hanem számos élettani hatással is rendelkezik a szervezetre. Ismerjük meg, hogyan befolyásolhatja a fokhagyma egészségünket!

 1. Immunrendszer erősítése: A fokhagyma erős immunrendszer-erősítő hatással rendelkezik. Gazdag antioxidánsokban és az allicin nevű vegyületben, amelynek gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságai vannak. A fogyasztása segíthet megerősíteni az immunrendszert és növelni a szervezet ellenálló képességét a betegségekkel szemben.
 2. Szív- és érrendszer egészsége: A fokhagyma hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségének fenntartásához. A benne található anyagok segíthetnek csökkenteni a vérnyomást, a koleszterinszintet és a véralvadást. Ezáltal csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, és javíthatja a vérkeringést.
 3. Antimikrobiális hatás: A fokhagyma rendelkezik antimikrobiális tulajdonságokkal, ami azt jelenti, hogy képes harcolni a baktériumok, vírusok és gombák ellen. Ezért hozzájárulhat a fertőzések megelőzéséhez és kezeléséhez.
 4. Gyulladáscsökkentés: A fokhagyma gyulladáscsökkentő hatású lehet. Az allicin és más aktív vegyületek csökkenthetik a szervezetben lévő gyulladást, ami különösen hasznos lehet a krónikus gyulladásos betegségek, például az ízületi gyulladás vagy a bélgyulladás esetén.
 5. Rákellenes hatás: Néhány tanulmány szerint a fokhagyma rendelkezhet rákellenes tulajdonságokkal. A benne található vegyületek hatásosak lehetnek a rákos sejtek elleni harcban és a daganatok növekedésének gátlásában. Azonban további kutatásokra van szükség ezen hatások pontos mechanizmusának és hatékonyságának alátámasztásához.Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, kalóriatartalma

Az alábbi táblázatban összefoglalom a fokhagyma (Allium sativum) főbb értékeit, ideértve a vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket és kalóriatartalmát is.

TápanyagMennyiség 100g-ban
Kalóriatartalom149 kcal
Szénhidrát33 g
Fehérje6,4 g
Zsír0,5 g
Rost2,2 g
C-vitamin31,2 mg
B6-vitamin1,235 mg
Folsav3 μg
Kalcium181 mg
Vas1,7 mg
Mangán1,672 mg
Cink1,16 mg
Réz0,299 mg
Kálium401 mg
Foszfor153 mg
Szelén14,2 μg

Ez csak néhány kiemelt tápanyagérték a fokhagymában. A fokhagyma gazdag antioxidánsokban és bioaktív vegyületekben, amelyek további egészségügyi előnyöket nyújthatnak. Fontos megjegyezni, hogy a tápanyagértékek változhatnak a fokhagyma változatától és a termesztési körülményektől függően.

A fokhagyma kis kalóriatartalma mellett számos fontos vitamin, ásványi anyag és nyomelem forrása. Ezért nagyszerű választás lehet az egészséges étrend részeként.Érdekességek róla

A fokhagyma (Allium sativum) nem csak egy kiváló fűszer és gyógyító növény, hanem néhány érdekességgel is rendelkezik, amelyek még inkább érdekessé teszik ezt a kis csodanövényt. Ismerjünk meg néhány érdekességet a fokhagymáról!

 1. Történelmi használat: A fokhagyma évezredek óta használatban van. Egyiptomi piramisokban és az ókori görög és római kultúrában is megtalálták a fokhagyma maradványait. Az ókori Egyiptomban a fokhagymát olyan értékesnek tartották, hogy mivelistákkal fizették. A középkorban pedig állítólag a boszorkányokat tartotta távol.
 2. Egyedi illat: A fokhagyma jellegzetes illatot áraszt. Az allicin nevű vegyület felelős az erős, karakteres szagért. Ez az illat néhány ember számára kellemes lehet, míg másoknak inkább zavaró. De ez az illat a fokhagyma ízével és egészségügyi előnyeivel együtt jár!
 3. Egészségügyi előnyök: A fokhagyma számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Kutatások szerint segíthet a szív- és érrendszer egészségének fenntartásában, a vérnyomás csökkentésében, a koleszterinszint szabályozásában és az immunrendszer erősítésében. Emellett antibakteriális, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása is van.
 4. Superfood jellegzetességek: A fokhagymát néha a „szuperélelmiszerek” kategóriájába sorolják. Ez azért van, mert rendkívül tápláló, alacsony kalóriatartalmú és sok fontos tápanyagot tartalmaz, például C-vitamint, B6-vitamint, káliumot és mangánt.
 5. Konyhai sokoldalúság: A fokhagyma rendkívül sokoldalúan felhasználható a konyhában. Használhatjuk frissen, szárítva, porítva vagy fokhagymaolaj formájában. A fokhagyma intenzív ízét és aromáját szinte mindenféle ételben ki lehet hangsúlyozni, beleértve a leveseket, szószokat, húsételeket, salátákat és még sok mást.Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:Képek: Vistacreata, Pixabay

A fokhagyma (Allium sativum) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a növényről. Ismerd meg közelebbről.