A komposztálás előnyei: miért jó a kertednek és a környezetnek

Komposztálás

Mi az a komposzt, mi a kompsztálás célja ?

A komposzt egy természetes, ökológiai folyamat, amely során a növényi és állati maradványok, valamint más organikus anyagok lebomlanak és átalakulnak trágyává.

A komposztálás célja a természetes úton történő hulladékkezelés, valamint a trágya előállítása, amelyet a kertészeti és mezőgazdasági területeken használnak. A komposztáláskor javul a talaj minősége, növeli a talaj vízmegkötő képességét, és segít a növények növekedésében.

Komposztálás előnyei
A komposztálás előnyei: miért jó a kertednek és a környezetnek

A komposztálás előnyei: miért jó a kertednek és a környezetnek

A komposztálás előnye a kertészeti és mezőgazdasági területeken:

 • A trágya előállítása: A komposztálás során keletkező trágya nagyszerű tápanyagforrás a növények számára, amely segít a növekedésükben és egészségük megőrzésében.
 • A talaj minőségének javítása: A komposztált anyagok hozzáadása a talajhoz javítja a talaj szerkezetét, növeli a talaj vízmegkötő képességét és segít a talaj életközösségének fenntartásában.
 • A természetes hulladékkezelés: A komposztálás lehetővé teszi az organikus hulladékok természetes úton történő átalakítását, ami csökkenti azok mennyiségét a szeméttelepeken és segít az ökológiai egyensúly fenntartásában.
 • A környezetbarát megoldás: A komposztálás egy környezetbarát megoldás, mivel segít csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, mivel a komposztálás során keletkező metán (CH4) gázt lekötik és hasznosítják.

A komposztálás előnye a háztartásban:

 • A hulladékcsökkentés: A komposztálással lehetővé válik a háztartások számára, hogy csökkentsék a hulladék mennyiségét, ami így nem kerül a szeméttelepre.
 • Pénzmegtakarítás: A komposztálás segítségével a háztartások megtakaríthatják a trágya és a komposztáló anyagok beszerzésére fordított pénzt.
 • A saját termény előállítása: A komposztált trágya segítségével a háztartások előállíthatják saját terményeiket, ami javítja az élelmiszer biztonságukat és minőségét.
 • A kertészkedési lehetőségek növelése: A komposztálással előállított trágya segítségével a háztartások növelhetik a kertészkedési lehetőségeiket, mivel a trágya segít a növények növekedésében és egészségének megőrzésében.
 • Környezetbarát megoldás: A komposztálás egy környezetbarát megoldás, mivel segít csökkenteni a hulladék mennyiségét és a természetes úton történő hulladékkezelést biztosítja, ami hozzájárul az ökológiai egyensúly fenntartásához.

 

Komposztálás előnyei
Komposztálás előnyei

Hogyan készítsünk komposztálót házilag?

Milyen szerszámok kellenek hozzá?

A komposztáló házilag való elkészítése nagyon egyszerű folyamat, amelyhez alapvetően néhány alapvető eszközre van szükség:

 1. Hely: Válasszunk egy száraz, napos helyet a komposztáló elhelyezésére, ami lehetőleg könnyen hozzáférhető legyen.
 2. Tartály: A komposztálóhoz használhatunk egy műanyag vagy fából készült tartályt, vagy egyszerűen egy föld alatti gödröt is kialakíthatunk.
 3. Kézi szerszámok: Egy lapát, egy kapa, egy ásó és egy fűkasza segítségével könnyedén összekeverhetjük és átforgathatjuk a komposztáló anyagokat.
 4. Szellőztető eszközök: A komposztáláshoz szükséges oxigénhez, használhatunk szellőztető eszközöket. Pl. egy fém rudat, amelyet a komposztálóba helyezünk, hogy biztosítsa a szükséges oxigén áramlását.
 5. Víz: A komposztáló anyagokat rendszeresen meg kell locsolni, hogy megfelelő páratartalmú legyen.

A komposztáló elkészítésekor fontos, hogy a komposztáló anyagokat jól összekeverjük, hogy biztosítsuk a megfelelő oxigén áramlását és a baktériumok számára megfelelő páratartalmú legyen. A komposztálót rendszeresen át kell forgatni, hogy biztosítsuk a megfelelő oxigén áramlását és gyorsítsuk a lebomlás folyamatát.

Milyen anyagok kerülhetnek a kész komposztálóba a kertből?

A kertből származó anyagok, amelyeket a komposztálóba lehet adagolni:

 • Növényi maradványok: Levelek, fű, bokrok, virágok, gyümölcs- és zöldségmaradványok.
 • Fűnyesedék és fűmag: A fűnyesedék és a fűmag jó tápanyagforrás a komposztáló számára.
 • Trágya: A trágya jó tápanyagforrás a komposztáló számára, és segít a talaj minőségének javításában.
 • Levélzet: A levélzet jó tápanyagforrás a komposztáló számára, és segít a talaj minőségének javításában.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy nem minden anyag alkalmas a komposzlásra. Ilyen például a fehérje alapú élelmiszerek, hal, hús, tejtermékek, készételek, zsiradék, stb. ezek felbomlása baktériumokkal nehézkesebb, és általában illatot és rovarokat is vonzhat.

Emellett kerülni kell a kémiai szereket, mint például a műtrágyát, a gyomirtó szereket és a vegyszereket. Ezek károsak lehetnek a komposztáló baktériumaira és a későbbiekben a talajra is.

Komposztálás előnyei
Komposztálás előnyei

Milyen anyagok kerülhetnek a kész komposztálóba a házból?

A házból származó anyagok, amelyeket a komposztálóba lehet adagolni:

 • Konyhai hulladék: A konyhai hulladék, mint például a zöldség- és gyümölcsmaradványok, a kávézacc, a tea zacskók, a tojások, a héjak, stb. jó tápanyagforrás a komposztáló számára.
 • Papír: A papír, mint például a fénymásolatok, a papírzsebkendők, a papírzacskók, stb. jó tápanyagforrás a komposztáló számára.
 • Szövet: A szövet, mint például a ruhabetétek, a szövetpapír, a textilből készült dolgok, stb. jó tápanyagforrás a komposztáló számára.

Milyen anyagok NEM kerülhetnek a kész komposztálóba?

Érdemes megemlíteni, hogy nem minden anyag alkalmas a komposzlásra.  Ilyen például a fehérje alapú élelmiszerek, hal, hús, tejtermékek, készételek, zsiradék, stb. ezek felbomlása baktériumokkal nehézkesebb, és általában illatot és rovarokat is vonzhat.

Emellett kerülni kell a kémiai szereket, mint például a műtrágyát, a gyomirtó szereket és a vegyszereket, mert ezek károsak lehetnek a komposztáló baktériumaira és a későbbiekben a talajra is.

 • Fehérje alapú élelmiszerek: Hal, hús, tejtermékek, tojás és egyéb fehérje alapú élelmiszerek ne kerüljenek a komposztálóba, mert ezek a baktériumok számára nehezen emészthetők, és gyakran rovarokat és illatokat vonzanak.
 • Készételek: A készételek, mint például a félkész vagy elkészített ételek, ne kerüljenek a komposztálóba, mert ezek a baktériumok számára nehezen emészthetők.
 • Zsiradékok: A zsiradékok, mint például a vaj, az olaj, a zsír, ne kerüljenek a komposztálóba, mert ezek  gyakran rovarokat és illatokat vonzanak.
 • Kémiai szerek: Ne kerüljenek kémiai szerek, mint például a műtrágyák, a gyomirtó szerek, a vegyszerek, stb. a komposztálóba. Ezek károsak lehetnek a komposztáló baktériumaira és a későbbiekben a talajra is.
 • Beteg növények: Beteg növények, vagy növények, amelyeket károsító rovarok vagy betegségek támadt ak meg, ne kerüljenek a komposztálóba. Ezek a betegségek és kártevők továbbra is jelen lehetnek a komposztban, és később átterjedhetnek a kert más növényeire.
 • Méreges anyagok: Ne kerüljenek méreges anyagok, mint például a vegyszerek, a festékek, a háztartási vegyszerek, stb. a komposztálóba. Ezek károsak lehetnek a komposztáló baktériumaira és a későbbiekben a talajra is.
 • Fém: Ne kerüljenek fémek, mint például a szögek, csavarok, tűk, stb. a komposztálóba, mert ezek károsak lehetnek a komposztáló baktériumaira és nem bomlanak le.
 • Kertészeti szennyvíz: Ne kerüljön a komposztálóba kertészeti szennyvíz, mert ez szennyeződést okozhat és betegségeket terjeszthet.
 • Fekália: Ne kerüljön a komposztálóba emberi vagy állati fekália, mert ez baktériumokat és vírusokat tartalmazhat, amelyek károsak lehetnek az emberi egészségre és károsak lehetnek a komposztáló baktériumaira.

Mire figyeljünk, ha komposzt készítésébe kezdünk?

 • Hely: Válasszunk egy száraz, napos helyet a komposztáló elhelyezésére, ami lehetőleg könnyen hozzáférhető legyen.
 • Szellőztetés: A komposztáláshoz szükséges oxigénhez, használjunk szellőztető eszközöket, mint például egy fém rudat, amelyet a komposztálóba helyezünk, hogy biztosítsa a szükséges oxigén áramlását.
 • Páratartalom: A komposztáló anyagokat rendszeresen meg kell locsolni, hogy megfelelő páratartalmú legyen.
 • Összekeverés: A komposztáló anyagokat jól össze kell keverni, hogy biztosítsuk a megfelelő oxigén áramlását és a baktériumok számára megfelelő páratartalmú legyen.
 • Átforgatás: A komposztálót rendszeresen át kell forgatni, hogy biztosítsuk a megfelelő oxigén áramlását és gyorsítsuk a lebomlás folyamatát.
 • Válogatás: Ne tegyünk a komposztálóba olyan anyagokat, amelyeket nem ajánlott.  Például fehérje alapú élelmiszerek, készételek, zsiradékok, kémiai szerek, beteg növények, méreges anyagok, fémek, kertészeti szennyvíz, fekália, stb.
 • Méret: A komposztáló mérete megfelelő legyen az Ön igényeihez és mennyiséghez.
 • Tárolás: A komposztáló anyagokat zárt edényben kell tárolni, hogy elkerüljük a szennyeződést és a rovarokat.
 • Tisztán tartás: A komposztálót rendszeresen kell tisztán tartani, hogy elkerüljük a szagokat és a rovarokat.
 • Talajminőség: A komposztálás után a talajminőség javul, és a növények jobban fejlődnek, ezért a komposztot a kertben vagy a virágágyakban is használhatjuk.
 • Figyelni kell a tápanyagok egyensúlyára, a komposztban legyen jelen növényi és állati eredetű anyag egyaránt, valamint legyen megfelelő szén-nitrogén arány.
 • Megfelelően összekeverve, rendszeresen átforgatva, és megfelelő hőmérsékleten tárolva, a komposzt általában 3-12 hónap alatt lesz elkészül.
Komposztálás előnyei
A komposztálás előnyei: miért jó a kertednek és a környezetnek

Miért jó a megfelelően kezelt komposzt?

A megfelelően kezelt komposzt jó a kertben lévő növényeknek, mert:

 • Tápanyagokat biztosít: A komposztban lévő összetett anyagok lebomlanak, és tápanyagokat bocsátanak ki, amelyek a növények számára elérhetővé válnak.
 • Szerves anyagot biztosít: A komposzt szerves anyagot biztosít a talaj számára, ami javítja a talaj szerkezetét, és segít a növényeknek a gyökérzet fejlődésében.
 • Talajerősítő hatása van: A komposzt talajerősítő hatása van, ami segít a talajban lévő víztartalom megtartásában és javítja a talaj minőségét.
 • Segít a talaj pH-jának szabályozásában: A komposzt segít a talaj pH-jának szabályozásában, ami fontos a növények számára, mivel a megfelelő pH-érték segít a tápanyagok felszívódásában és a növények egészséges fejlődésében.
 • Védi a növényeket a betegségektől: A komposztban található baktériumok és gombák védik a növényeket a különböző betegségektől, így a növények erősebbek és ellenállóbbak lesznek.
 • Megakadályozza a gyomok növekedését: A komposzt megakadályozza a gyomok növekedését, mivel a komposzt anyagok tápanyagokat vonnak el a gyomoktól, így a gyomok nem képesek fejlődni és terjedni.
 • Energia megtakarítás: A komposztálás ökológiai módszer, megtakarítja az energia és a környezeti erőforrásokat, mivel nem szükséges a komposztanyagokat elszállítani és újrahasznosítani.
 • Visszajuttatja a környezetbe a tápanyagokat: A komposztálás visszajuttatja a környezetbe a tápanyagokat, amelyeket a növények felhasználtak, így segít a természetes ciklusok fenntartásában.

Összegezve

A komposztálás az egyik legjobb dolog, amit tehetünk a kertünknek és a növényeinknek, mivel ez biztosítja a szükséges tápanyagokat, szerves anyagot, talajerősítő hatást, segít a talaj pH-jának szabályozásában. Védi a növényeket a betegségektől, megakadályozza a gyomok növekedését, és segít a természetes ciklusok fenntartásában.

A komposztálás ökológiai módszer, megtakarítja az energia és a környezeti erőforrásokat, valamint visszajuttatja a környezetbe a tápanyagokat.

 Fűszer és gyógynövények
Kerti ötletek témájú cikkek
Kerttervezés témájú cikkek
Kertépítés témájú cikkek
Díszkert témájú cikkek
Gyógynövényinfó