Krizantém (Chrysanthemum)

Krizantém (Chrysanthemum)

A krizantémok (Chrysanthemum) gyönyörű színei és virágai miatt szeretjük, és ezért szívesen ültetjük a kertünkbe. A krizantémok széles skálával rendelkeznek, így biztosan találhatunk olyat, ami illik a kertünk stílusához és színvilágához.

A krizantémok őszre nyílnak ki, amikor már a többi növény elhervadt, így a kertünkben továbbra is színt hoznak és élettel teli marad.

A krizantémokat egyszerűen gondozni, és teleltetni is, így mindenki számára ajánlható. Ültessünk krizantémot a kertünkbe, és élvezhessük a szépségüket évről évre!

Krizantém (Chrysanthemum) jellemzése, rendszertani besorolása

A krizantém (Chrysanthemum) egy évelő, vagy évelő-éves növény, amelynek méretei változóak lehetnek, attól függően, hogy mely fajtáról van szó. A virágai színesek, színe lehet fehér, rózsaszín, piros, sárga, vagy lila.

A virágok általában kör alakúak, és a virágzatok nagyon dúsak. A krizantém rendszertani besorolása a Compositae (Asteraceae) családba tartozik. A krizantém megjelenése és felépítése a fajtától függ, de általában széles, levelekkel borított tövekkel rendelkezik, és a virágzatok a tövek tetején jelennek meg.

A krizantém virágai színesek, színe lehet fehér, rózsaszín, piros, sárga, vagy lila, és általában kör alakúak. A virágzatok nagyon dúsak, és a virágok mérete és alakja is változó lehet, attól függően, hogy mely fajtáról van szó. A krizantém fajták több ezer variációban léteznek, és a szivárvány összes színében pompáznak. A krizantém virágok alakja is változó lehet, létezik többek közt gömb vagy labda alakú, visszahajló, göndörödő, szellős és tömött virágok is, méretük lehet gombnyi, sőt, focilabda nagyságú is.

A krizantém őshazája Ázsia, elsősorban Kínában és Japánban található meg. Ma már azonban széles körben elterjedt, és sokféle fajtája megtalálható világszerte, így Európában és Észak-Amerikában is.

Az előfordulási helye attól függ, hogy mely fajtáról van szó, de általában szeretik a napfényt és a jó vízelvezetést. A krizantémokat általában szárazabb, sziklás talajokon találjuk. A téli krizantémokat a szabadban ültetve, szélsőséges hőmérséklet ellenére is jól tudják túlélni, nyáron azonban árnyékot igényelnek.

Krizantém (Chrysanthemum)
Krizantém (Chrysanthemum)

Ültetése, szaporítása

Az ültetéskor fontos, hogy a krizantémokat napos helyen ültessük el, mivel ezek a növények szeretik a napfényt. A talajnak jó vízelvezetést kell biztosítania, hogy ne álljon a víz a talajban, mert ez a gyökérrothadást okozhatja. A krizantémokat tápanyagban gazdag talajban kell ültetni, hogy jól fejlődhessenek. A legjobb, ha a talajt tavasszal előkészítjük, és hozzáadunk trágyát és komposztot, hogy jó minőségű legyen.

Az ültetési idő a fajtától függ, de általában május-júniusban ültetjük el őket. Az ültetéskor a növényt úgy ültessük el, hogy a gyökerek ne szoruljanak össze, és hogy a víz könnyen eljuthasson a gyökerekhez. A növényt úgy kell ültetni, hogy a talajszint a növény fölött legyen, és hogy a töve ne merüljön el a talajban. Az ültetést követően a krizantémokat rendszeresen öntözzük, hogy a talaj ne száradjon ki, és hogy a gyökerek jól fejlődhessenek.

 • A krizantémokat többféleképpen lehet szaporítani:
  • Magról: a magot április-májusban kell elvetni.
  • Rügyről: a rügyeket tavasszal vagy ősszel lehet elültetni.
  • Osztódással: a növényt tavasszal vagy ősszel lehet osztani.
  • Virágos hajtásokból készült csírából is lehet szaporítani.

Cserepes krizantém ültetése szaporítása

A cserepes krizantémokat egyszerűbb szaporítani dugványozással.

A dugványozást általában tavasszal végezzük, amikor a növény új hajtásokat hoz. A dugványokat úgy választjuk le, hogy 5-6 cm hosszúak legyenek, és a növény alsó részéről vágjuk le őket. A dugványokat tápanyagdús virágföldbe ültetjük, és napsütéses helyre tesszük, hogy jól fejlődhessenek.

A dugványokat rendszeresen öntözzük, és tápoldatozzuk, hogy a gyökerek jól fejlődhessenek. A dugványokat eleinte visszavágjuk, hogy a bokrok ne nőjenek túl nagyok, és hogy a növény erőforrásait a gyökerek fejlődésére fordíthassa.

A dugványokat még a gyökérzet kialakulása előtt is vissza kell csípni, és a oldalbimbókat is el kell távolítani, hogy a növény erőforrásai a dugvány fejlődésére legyenek fordítva.

Ha bokros krizantém palántát szeretnénk vásárolni, amit később szaporítani is akarunk, akkor mindig olyan fajtát válasszunk, amelyik még csak bimbós-leveles állapotban van, és ne azokat, amelyek már nyíltak, mert ezek már kevesebb energiát fordítanak a szaporodásra.

Ha a dugványokat jól gondoztuk, akkor általában 3-4 hét múlva gyökerezni fognak, és akkor ültethetjük át őket a kertbe, vagy átültethetjük őket nagyobb cserépbe.

Fontos megjegyezni, hogy a krizantém dugványokat a kezdeti időszakban folyamatosan öntözzük és tápoldatozzuk, hogy a gyökerek jól fejlődhessenek és a dugványokat megerősödjenek, hogy a későbbiekben növekedni tudjanak.

Krizantém (Chrysanthemum)
Krizantém (Chrysanthemum)

Népszerű krizantém fajták

A krizantém fajták számos variációban léteznek, de néhány népszerű fajta a következők:

 1. Téli krizantém: ez a fajta télen is virágzik, és a virágai fehér, rózsaszín, piros, sárga, vagy lila színűek.
 2. Sprenger krizantém: ez a fajta nagyon dús virágzatot hoz, és a virágai fehér, rózsaszín, piros, sárga, vagy lila színűek.
 3. Pompon krizantém: ez a fajta kicsi, gomb alakú virágokat hoz, és a virágai fehér, rózsaszín, piros, sárga, vagy lila színűek.
 4. Anemone krizantém: ez a fajta göndör, szellős virágokat hoz, és a virágai fehér, rózsaszín, piros, sárga, vagy lila színűek.
 5. Nagyvirágú krizantém: ez a fajta nagyméretű, labda alakú virágokat hoz, és a virágai fehér, rózsaszín, piros, sárga, vagy lila színűek.
 6. Szelektált krizantém: ezek a krizantém fajták a szelektált fajták, amelyeket speciális virágszín, virág alak, virágzás időszak, vagy más egyedi tulajdonságok miatt választják ki.

Az egyes fajták termesztési feltételét, ápolási igényét érdemes megnézni, mielőtt ültetnénk, hogy a kiválasztott fajta megfelelően tudjon fejlődni.

Krizantém (Chrysanthemum)
Krizantém (Chrysanthemum)

Krizantém gondozása

A krizantémok gondozása elsősorban a megfelelő talaj, tápanyag, víz és napfény biztosításán alapul.

 1. Talaj: A krizantémokat jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajban kell ültetni. A talajt tavasszal előkészítve, trágyával és komposzttal javíthatjuk minőségét.
 2. Tápanyag: A krizantémoknak szükségük van tápanyagokra a fejlődéshez és virágzáshoz. A trágyázást általában a virágzás előtt kell végezni, és később is folyamatosan táplálni kell őket.
 3. Víz: A krizantémokat rendszeresen öntözni kell, hogy a talaj ne száradjon ki. A túlzott öntözés azonban a gyökérrothadást okozhatja, ezért fontos, hogy a talajt ne áztassuk el.
 4. Napfény: A krizantémok szeretik a napfényt, ezért a legjobb ha napos helyen ültetjük őket. Nyáron azonban árnyékot is igényelnek.
 5. Szakmai felügyelet: A krizantémokat szakmai felügyelet alatt kell tartani, hogy megelőzzük a betegségek és a kártevők megjelenését. A krizantémokat rendszeresen ellenőrizni kell, és ha szükséges, azonnal beavatkozni.
 6. Visszavágás: A krizantémokat tavasszal visszavágjuk, hogy serkentse a virágzást. A visszavágás előtt a növényt védőruhában végezzük, hogy elkerüljük a sérülést.
 7. Téli védelem: A téli krizantémokat télen is virágzik, de a hideg időszakokban védni kell őket a fagy ellen, hogy a tavaszi virágzás ne sérüljön.
Krizantém (Chrysanthemum)
Krizantém (Chrysanthemum)

Krizantém teleltetése

A krizantémokat télen védeni kell a fagy ellen, ha teleltetni szeretnénk őket. A teleltetésnek több módja is létezik, de az alábbiakban a leggyakoribbakat fogom összefoglalni:

 1. Föld alatti teleltetés: A krizantémokat ásva átültetjük a kertbe, ahol a föld alatt tudják átvészelni a telet. Ezt általában ősszel tesszük, mielőtt a fagyok beállnának.
 2. Fóliázás: A krizantémokat lefedjük fóliával, hogy a fagy ne érje őket. A fólia alatt a növények átveszik a telet, de ügyelni kell, hogy ne alakuljanak ki benne párásodás.
 3. Szobai teleltetés: A krizantémokat belső helyiségekbe teleltetjük, ahol a hőmérséklet magasabb és a fagy ne érje őket. Fontos, hogy a helyiségnek napfényt kell kapnia, hogy a növények nehogy elszáradjanak.
 4. Száraz teleltetés: A krizantémokat száraz helyen tároljuk, ahol a hőmérséklet megfelelő és a fagy ne érje őket. A növényeket átültetjük egy száraz, jól szellőző helyre, ahol a föld is száraz és a hőmérséklet is megfelelő.

Ezt a fajtát érdemes ügyelni, hogy milyen körülményeket igénylik, hogy megfelelően tudjanak túlélni a teleltetés alatt.

Egynyári krizantémokat és a cserepes krizantémok teleltetése

Az egynyári krizantémokat és a cserepes krizantémokat is teleltetni kell, ha túlélni szeretnénk a telet. A cserepes krizantémokat egyszerűbb teleltetni, mert általában kisebbek és áthelyezhetőek. Az egynyári krizantémokat viszont általában kézzel kell ásni, és átültetni egy száraz, jól szellőző helyre, ahol a hőmérséklet megfelelő és a fagy ne érje őket.

A cserepes krizantémokat általában föld alatti teleltetéssel óvjuk a fagyoktól, amit általában ősszel tesszük, mielőtt a fagyok beállnának. A cserép alját átlyukasztjuk, hogy a felesleges víz távozhasson, és a cserepet takaróval, fóliával, vagy más anyaggal fedjük le, hogy a fagy ne érje őket.

Az egynyári krizantémokat fóliázás és szobai teleltetés is védhetik a fagyoktól. A fóliázást úgy végezzük, hogy a növényt lefedjük fóliával, és ügyelni kell rá, hogy ne alakuljanak ki benne párásodás. A szobai teleltetés esetén a növényeket belső helyiségekbe teleltetjük, ahol a hőmérséklet magasabb és a fagy ne érje őket. A helyiségnek napfényt kell kapnia, hogy a növények nehogy elszáradjanak.

Krizantém (Chrysanthemum)
Krizantém (Chrysanthemum)

Krizantém (Chrysanthemum) betegségei, kártevői

A krizantémoknak, mint minden növénynek, vannak betegségei és kártevői, amelyek jelentősen befolyásolhatják a növekedését és virágzását.

 1. Gombás betegségek: A krizantémokat gyakran támadják gombás betegségek, mint például a fehérpenész, a foltos szürkepenész, és a talajlakó gombák. A betegségeket elsősorban a túlzott öntözés, a rossz szellőzés és a talaj túlzott nedvességtartalma okozza.
 2. Baktériumos betegségek: A krizantémokat baktériumos betegségek is támadhatják, mint például a fekete láb és a vírusos betegségek.
 3. Kártevők: A krizantémokat számos kártevő is támadhatja, mint például a levéltetvek, a rovarok és a levélmolyok. A kártevők jelentősen csökkenthetik a növény virágzását és a termését.
 4. Szárazság, túl sok napfény: A krizantémokat a túl sok napfény és a szárazság is károsíthatja, ami a levelek elszáradásához és a virágzás csökkenéséhez vezethet.
 5. Túlzott öntözés és túl sok tápanyag: A túlzott öntözés és túl sok tápanyag is károsíthatja a krizantémokat, ami a gyökérrothadáshoz és a növekedés gyengüléséhez vezethet.

Az ilyen problémák megelőzésére és kezelésére, fontos a növényeket rendszeresen ellenőrizni, és ha szükséges, azonnal beavatkozni. A betegségek és kártevők ellen a megfelelő vegyszerekkel és a növényeket jól gondozva is védekezni lehet.

Krizantém (Chrysanthemum)
Krizantém (Chrysanthemum)

A krizantém felhasználása

Magyarországon a krizantém a kegyeleti virág, és Halottak napján szokás a temetőbe vinni, hogy a sírokat díszítsék vele. A cserepes és vágott krizantém is megfelel erre a célra, attól függően, hogy a sírra akarjuk tenni, vagy vázába akarjuk helyezni. A szabadföldi krizantém is elültethető a sír földjébe, és sokáig díszítheti a sírt. A vágott krizantém szálakat válasszunk nagyfejű fajtát, és metsszük le azokat olyan hosszan, ahogy csak tudjuk, végüket pedig vágjuk be, így sokáig szépek lesznek a virágok, hacsak a november eleji fagy el nem viszi őket. A nagyfejű, figyelemfelkeltő pókkrizantém közkedvelt a temetőbe való díszítésre.

A krizantémokat további számos módon használhatjuk fel, például:

 1. Dísznövényként: A krizantémokat gyakran használják dísznövényként, mert szép színeik és virágaik miatt nagyon látványosak és vonzóak. A krizantémokat általában kerti ágyásokban, cserépben, és virágágyásokban ültetjük.
 2. Virágkötészeti célokra: A krizantémokat virágkötészeti célokra is használják, mert színes és változatos virágaik miatt nagyon alkalmasak arra, hogy virágcsokrokat, koszorúkat, és egyéb virágkompozíciókat készítsünk belőlük.
 3. Gyógyászatban: A krizantémokat gyógyászatban is használják, mert számos gyógyhatást tulajdonítanak nekik, például enyhítik a fejfájást, csökkentik a lázat, és segítenek megelőzni a megfázást és az influenza.
 4. Kulturális célokra: A krizantémokat Kínában és Japánban kulturális célokra is használják, mert az országok egyik nemzeti szimbólumává váltak, és számos ünnepen és ceremonián részt vesznek, mint például a krizantém fesztiválon. A krizantémokat Japánban például a Halottak napján (Obon) és a Chrysanthemum dia (Krizantém nap) ünnepén használják, amikor a krizantémokat templomokban és kertészetekben állítják ki. A krizantémokat Kínában is használják hasonló célokra, mint például a Mid-Autumn Festival (Közép-őszi ünnep) és a Double Ninth Festival (Kettes kilencedik ünnep) ünnepén.
 5. Ételekben: A krizantém levelei és virágai is fogyaszthatóak, és számos ételben használják őket, mint például a kínai, japán és koreai konyhában. A krizantém levelek és virágok íze lehet kicsit keserű, de sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.

 Fűszer és gyógynövények
Kerti ötletek témájú cikkek
Kerttervezés témájú cikkek
Kertépítés témájú cikkek
Díszkert témájú cikkek
Konyhakert
Zöldségek
Gyümölcsök
Kerti virágok
Szobanövények
Gyógynövényinfó