A koriander ültetése és gondozása a kertben

A koriander ültetése és gondozása a kertben

A koriander származása, története

A koriander, vagy más néven kínai petrezselyem, egyike azoknak a fűszernövényeknek, amelyeket már évezredek óta használnak az emberek kulináris élvezeteik fokozására. Ez a növény az ázsiai és mediterrán konyhák elengedhetetlen alkotóeleme, és sokan rajonganak a jellegzetes, frissítő ízéért és aromájáért.

A koriander származása messze visszanyúlik az időben, és a régészek felfedezéseinek köszönhetően ma már tudjuk, hogy az ókori Egyiptomban ismerték és használták. Az ókori egyiptomiak a koriandert nemcsak fűszerként használták, hanem gyógynövényként is értékelték. Az egyiptomi sírokban fellelhető feliratok és ábrázolások alapján úgy tűnik, hogy már i. e. 3000 körül ismerték és termesztették a koriandert az ókori Egyiptomban.

A koriander hamar elterjedt a Közel-Keleten és a Földközi-tenger térségében, és a római birodalom idején már széles körben elterjedt Európában is. A középkorban a koriander továbbra is népszerű maradt, és számos európai országban használták a különféle ételek ízesítésére. A koriandert a fűszerek királyának is nevezték, és a középkori konyhákban gyakran használták levesek, húsok és sütemények készítéséhez.

A koriander történetében fontos szerepet játszott a felfedezők és felfedezőutazók kora. A 15. és 16. században a koriander nagy népszerűségre tett szert a felfedezők által felfedezett új földrészek, például Amerika és Ázsia országaiban is. Az új világban a koriander gyorsan beilleszkedett az őslakos konyhákba, és a mai napig népszerű fűszer maradt az amerikai kontinensen.

A koriandert a világ számos táján különböző módon használják. Ázsiai konyhákban például a curryk és más fűszeres ételek nélkülözhetetlen összetevője, míg a mexikói konyhában az ismert salsa szószok és guacamole ízesítésére használják.A koriander jellemzése, rendszertani besorolása

A koriander (Coriandrum sativum) egy évelő növény, amely a kaporfélék (Apiaceae) családjába tartozik. Ez a gyönyörű és illatos növény számos kulináris és gyógyászati ​​felhasználásra is alkalmas. Többek között az ázsiai, mediterrán és mexikói konyhák elengedhetetlen alapfűszere.

A koriander egy hengeres, vékony szárú növény, amely általában 50-60 centiméter magasra nő, de néha elérheti a 1 métert is. Levelei szárnyaltak és szeldeltek, kettős vagy háromszoros levélkékkel rendelkeznek. A levelek színe világoszöld és érzékeny illatúak.

A koriander virágai kis, fehér vagy világosrózsaszín árnyalatúak, és ernyő alakban csoportosulnak a növény tetején. Ezek a virágok szépségüket a korianderben rejlő természetes szépséggel egészítik ki. Amikor a virágok beporozódnak, apró, gömbölyded termések alakulnak ki, amelyeket általában „korianderszemeknek” neveznek. Ezek a szemek a koriander fűszerei, amelyeket szárítás után használnak fel az ételek ízesítésére.

A koriander jellegzetes íze és aromája miatt egyedülálló és könnyen felismerhető. A levelek és a szárak frissítő, citrusos ízt adnak, míg a korianderszemek fűszeres, kissé édes és enyhén fás ízt biztosítanak. A koriander egyesek szerint kicsit hasonlít a szappanra vagy a bográcsban főtt ételre, ezért néhányan nem kedvelik ízét. Azonban mások imádják ennek a fűszernövénynek az egyedi és különleges ízét.

A koriander könnyen termeszthető növény, és a mérsékelt éghajlatú területeken nagy sikert arat a kertészek és a háztáji kertészek körében. A növény szereti a napos helyeket és a jó vízelvezetéssel rendelkező talajt. A koriander termesztése magvetéssel történik, és gyorsan növekszik. A kertekben és fűszerkertekben gyakran megtalálható, és színpompás megjelenése miatt dekoratív elemként is szolgálhat.

A koriander ültetése és gondozása a kertben
A koriander ültetése és gondozása a kertbenIsmertebb fajtái

A koriandernek számos különböző fajtája és változata létezik, amelyek eltérő íz- és aromaprofilokkal rendelkeznek. Itt bemutatok néhány ismertebb fajtát, amelyeket gyakran használnak a konyhában:

 1. Moroccan koriander (Coriandrum sativum ‘Moroccan’): Ez a fajta rendkívül aromás és enyhén édes ízű. A levelek és a szárak gazdagabb illatot és ízt adnak az ételeknek. Jól működik currykban, szószokban és salátákban.
 2. Lemon koriander (Coriandrum sativum ‘Lemon’): Mint a neve is sugallja, ez a fajta koriander frissítő citromos aromával rendelkezik. Az édeskés íz és a citrusos illat kellemesen feldobja a salátákat, tenger gyümölcseit és a halételeket.
 3. Vietnamese koriander (Persicaria odorata): Bár ez a fajta nem a Coriandrum nemzetséghez tartozik, de sokak által „vietnami koriander”-nak nevezik. Csípős íze van, ami kissé emlékeztet a feketeborsra. A vietnami koriandert általában frissen használják salátákban, levesekben és ázsiai ételekben.
 4. Russian koriander (Coriandrum sativum ‘Russian’): Ez a fajta koriander borsosabb és intenzívebb ízű, mint a hagyományos változat. Jól működik a húsok, levesek és mártások ízesítéséhez.
 5. Slow-bolting koriander: Ez egy olyan korianderváltozat, amely lassabban hajt szárba, így hosszabb ideig élvezhetjük a friss levelek és szárak ízét. Különösen hasznos a konyhában, ha gyakran szeretnénk friss koriandert használni.

Ezek csak néhány példa a különböző korianderváltozatokra, és természetesen még számos más fajta és hibrid létezik. Minden változat sajátos íz- és aromaprofilokkal rendelkezik, amelyek különleges élményt nyújtanak a konyhában. Érdemes kipróbálni őket, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb koriandert!Ültetése, szaporítása

A koriander ültetése és szaporítása egyszerű és könnyen elvégezhető, így akár otthoni kertben vagy fűszerkertben is nevelhetünk saját friss koriandert. Itt van néhány fontos lépés és tipp az ültetéshez:

 1. Ültetési idő: A koriandert legjobb a hűvös évszakokban ültetni, például tavasszal vagy ősszel. A túl meleg időszakokban a növény hajlamos gyorsan virágozni és magokat hozni, ami a levelek minőségét csökkentheti.
 2. Talaj és hely: A koriander számára jól elvezetett, laza és tápanyagban gazdag talaj a legideálisabb. Fontos, hogy a növény számára napos vagy félárnyékos helyet válasszunk ki.
 3. Magvetés: A koriandert általában magokból ültetik. Az előkészített talajba szórjuk a magokat, majd enyhén szórjük be földdel. A magokat nem kell túl mélyre ültetni, csak könnyen fedjék be őket a föld.
 4. Sor- és tőtávolság: Az ültetéskor figyeljünk a megfelelő sor- és tőtávolságra. Általában 20-25 cm távolságot hagyjunk a sorok között, és 10-15 cm távolságot a tőtávolságnál. Ez biztosítja, hogy a növények egymást ne árnyékolják, és elég helyük legyen a növekedéshez.
 5. Locsolás: A koriandert rendszeresen öntözzük, különösen a kezdeti növekedési fázisban. Fontos azonban a túlzott víz elkerülése, mivel a koriander nem szereti a túl nedves talajt.
 6. Szaporítás: A koriandert a magok terméseivel lehet szaporítani. Hagyjuk, hogy néhány virág kifejlődjön és elszáradjon a növényen, majd a magokat gyűjtsük össze és tároljuk száraz, hűvös helyen. Ezeket a magokat később újra elültethetjük.

Az ültetés és szaporítás mellett a rendszeres trágyázás, gyomlálás és betakarítás is fontos a koriander gondozásában. A friss levelek és szárak gyűjtésekor vágjuk le a növényt a talajszint közelében, és hagyjuk, hogy újra kinövjön.

A koriander ültetése és gondozása a kertben
A koriander ültetése és gondozása a kertbenA koriander gondozása

A koriander gondozása viszonylag egyszerű, és ha néhány alapvető lépést betartunk, könnyedén nevelhetünk egészséges és bőséges növényeket. Itt van néhány tipp a koriander gondozásához:

 1. Víz és talajnedvesség: A koriander szereti a mérsékelt nedvességet, így rendszeresen öntözzük meg, különösen a szárazabb időszakokban. Fontos azonban, hogy ne áztassuk túl a talajt, mert a túlzott nedvesség károsíthatja a gyökereket. Ellenőrizzük a talaj nedvességtartalmát, és csak akkor öntözzük, ha a felső réteg kissé kiszáradt.
 2. Tápanyagok: A koriander tápanyagban gazdag talajban fejlődik a legjobban. A növény egészségének és növekedésének támogatása érdekében rendszeresen trágyázzuk. Használhatunk általános célú folyékony műtrágyát, amelyet a csomagoláson ajánlott adagolással használjunk.
 3. Gyomlálás: Ügyeljünk arra, hogy a koriander környezetét gyommentesen tartsuk. A gyomok konkurenciát jelenthetnek a növénynek a vízért, tápanyagokért és a növekedésért. Rendszeresen gyomláljuk ki a környező területet, hogy megakadályozzuk a gyomnövények terjedését.
 4. Növényvédelem: A koriander általában ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben, de néha támadhatják őket levéltetvek vagy más kártevők. Amennyiben problémát észlelünk, használhatunk kerti rovarirtószert vagy természetes, környezetbarát módszereket a védekezésre.
 5. Betakarítás: A koriander levelei és szárak frissen használhatók, és általában a növekedési ciklus közepén vagy a növény elérésekor gyűjthetők. Használjunk ollót vagy kést, hogy levágjuk a leveleket a talajszint közelében. Érdemes csak a szükséges mennyiséget betakarítani, így a növény továbbra is friss leveleket hoz.
A koriander ültetése és gondozása a kertben
A koriander ültetése és gondozása a kertbenA koriander begyűjtése, tárolása

A koriander friss és intenzív ízének megőrzése érdekében fontos megfelelően begyűjteni és tárolni. Itt vannak néhány tipp a koriander helyes begyűjtéséhez és tárolásához:

 1. Begyűjtési időpont: A koriandert általában a növekedési ciklus közepén vagy a növény elérésekor lehet betakarítani. Ez általában 50-60 nap elteltével következik be a magvetéstől számítva. Győződjünk meg róla, hogy a növények elég nagyok és egészségesek a betakarításhoz.
 2. Levélgyűjtés: A koriander leveleit legjobb frissen használni, ezért gyűjtsük össze őket, amikor szükség van rájuk. Vágjuk le az egész levelet vagy a felső részét a szárakhoz közel. A fiatal levelek általában ízesebbek és enyhébbek, míg az idősebb levelek intenzívebb aromával rendelkeznek.
 3. Szárak gyűjtése: A koriander szárakat is felhasználhatjuk. Vágjuk le a szárakat a talajszint közelében vagy ahol szükséges. A szárakat használhatjuk egészben vagy apróra vágva az ételek ízesítéséhez.
 4. Tárolás: A friss koriander tárolása szükséges, ha nem használjuk azonnal. A legjobb módja annak, hogy hosszabb ideig frissen tartsuk, ha nedves papírtörlőbe vagy konyhai törlőbe csomagoljuk, majd műanyag zacskóba vagy tárolódobozba helyezzük. Ez segít megőrizni a nedvességet és a frissességet. Tartsuk a hűtőszekrényben, és használjuk fel minél előbb, általában 3-4 napig megőrzi frissességét.
 5. Szárítás: Ha a koriandert hosszabb távon szeretnénk tárolni, akkor lehetőségünk van szárításra is. A leveleket és szárakat kötegekbe kössük össze, majd lógassuk fel fejjel lefelé egy szellős, árnyékos helyen. Amikor teljesen megszáradnak, törjük le a leveleket és tároljuk légmentesen zárható üvegekben vagy fűszeres tárolókban.A koriander felhasználása

A koriander különböző részeit és formáit széles körben felhasználják a konyhában, hogy ízesítsék és gazdagítsák az ételeket. Itt van néhány példa a koriander különböző felhasználási módjaira:

 1. Friss levelek: A koriander friss levelei a leggyakrabban használt része a növénynek. Ezeket a leveleket frissen fogyaszthatjuk, salátákhoz, szószokhoz, salsa szószokhoz, guacamoléhoz és currykhoz adhatjuk. A levelek friss, citrusos ízt és frissítő aromát adnak az ételeknek.
 2. Szárak: A koriander szárakat is felhasználhatjuk az ételek ízesítésére. Apróra vágva hozzáadhatjuk levesekhez, szószokhoz, currykhoz vagy dúsított rizses ételekhez. A szárak mélyebb, fásabb ízt adnak a fogásoknak.
 3. Korianderszemek: A korianderszemek, amelyek a növény terméseiből származnak, száraz formában használatosak. Általában egészben vagy őrölve adhatjuk hozzá fűszerekhez, curryporokhoz, süteményekhez, marinádokhoz és pörkölthöz. Az őrölt koriander kicsit édeskés, fűszeres és enyhén fás ízt kölcsönöz az ételeknek.
 4. Virágok: Noha a koriandervirágok nem annyira elterjedtek a felhasználásban, néhány konyhában dekoratív célokra használhatják, például a saláták díszítésére vagy az ételek tetejére helyezve.

Fontos megjegyezni, hogy a koriander íze és illata egyedi, és néhány ember számára kicsit különleges lehet. Az ízlés kérdése, hogy ki mennyire kedveli és mennyire gyakran használja a koriandert az ételeiben. Azonban sokan rajonganak a koriander gazdag íze és aromája miatt, és számos kulináris kultúrában alapvető fűszernövényként használják.

A koriander ültetése és gondozása a kertben
A koriander ültetése és gondozása a kertbenIsmertebb betegségei, kártevői

A koriander általában ellenálló növénynek számít, de néhány betegség és kártevő támadhatja, ami befolyásolhatja a növény egészségét és terméshozamát. Itt vannak néhány ismertebb betegség és kártevő, amelyekkel a koriander szembesülhet:

 1. Lisztharmat: Ez egy gomba, amely fehér bevonatot képez a növény levelein és szárain. Lisztharmat esetén a levelek sárgulni kezdenek és deformálódhatnak. A betegség elkerülése érdekében ügyeljünk a megfelelő levegőáramlásra, távolítsuk el az érintett részeket, és gondoskodjunk a növény megfelelő öntözéséről.
 2. Penészgomba: A nedves környezetben könnyen megjelenő penészgomba barna vagy szürke bevonatot képezhet a leveleken és szárakon. Az érintett részeket el kell távolítani, és ügyelni kell a megfelelő vízelvezetésre, hogy megakadályozzuk a penészgomba kialakulását.
 3. Rozsdabetegség: Ez a betegség sárga vagy narancssárga foltokat okozhat a leveleken. Ha rozsdabetegséget észlelünk, távolítsuk el az érintett részeket, és ügyeljünk a rendséges öntözésre, hogy megelőzzük a betegség terjedését.
 4. Levéltetvek: Ezek a kis, zöldség vagy fekete kártevők az új hajtásokon és a levelek alatt telepedhetnek meg. Levéltetvek esetén a növények legyengülhetnek, és a levelek eltorzulhatnak. Az érintett részeket eltávolíthatjuk, vagy természetes rovarirtószerekkel kezelhetjük a problémát.
 5. Fehérlevél-bogarak: Ezek a kis, fehér vagy szürkés színű bogarak a leveleket rágják, ami sárgulást és lyukakat eredményezhet. Mechanikusan távolítsuk el őket, vagy használjunk természetes rovarirtószereket a károsítás megelőzésére.

Az elővigyázatosság és a megelőző intézkedések, például a rendszeres ellenőrzés, a gyomlálás és a megfelelő öntözés, segíthetnek megelőzni a betegségek és kártevők kialakulását.Élettani hatása a szervezetre

Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, kalóriatartalma

A koriander főbb élettani hatásait és tápértékei:

Tápanyag/ÉrtékMennyiség/100g
Kalóriatartalom23 kcal
Fehérje2,1 g
Szénhidrát3,6 g
Zsír0,5 g
Rost2,8 g
C-vitamin27 mg
A-vitamin6740 IU
K-vitamin310 µg
Folsav62 µg
Vas1,77 mg
Kálium521 mg
Kalcium67 mg
Magnézium26 mg
Mangán0,426 mg
Réz0,225 mg
Cink0,5 mg
Réz0,225 mg
Foszfor48 mg

A koriander alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, de gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. C-vitamin, A-vitamin és K-vitamin tartalma jelentős, ami hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez és a szervezet egészségének fenntartásához. A koriander magas káliumtartalma segíthet a vérnyomás szabályozásában és az idegrendszer megfelelő működésében. Továbbá, a korianderben található vas, kalcium és foszfor fontosak az egészséges vérképzéshez és a csontok erősítéséhez.

Ezen táblázatban található értékek az átlagos koriander tápértékeit mutatják, az értékek változhatnak a fajtától és a termesztési körülményektől függően.

Fontos megjegyezni, hogy a tápértékek változhatnak, ha a koriandert más ételekkel kombináljuk, vagy a növény különböző részeit használjuk fel (levelek, szárak, magok). A friss koriander fogyasztása jellemzően kisebb mennyiségben történik, így ezek az értékek nem feltétlenül jelentenek nagy tápértékű forrást. Azonban a koriander a kiegyensúlyozott étrend részeként hozzájárulhat az egészséges táplálkozáshoz és változatos ízekhez.

A koriander ültetése és gondozása a kertben
A koriander ültetése és gondozása a kertbenÉrdekességek róla

A koriander egy rendkívül érdekes fűszernövény, amely számos érdekességet rejt magában. Itt van néhány érdekesség a korianderről:

 1. Kettős ízlelés: A koriander különleges abban az értelemben, hogy az emberek többsége vagy imádja, vagy utálja az ízét és illatát. Ez azért van, mert a korianderben található vegyületek néhány ember számára kellemesen frissítő citrusos ízt és aromát adnak, míg másoknál olyan íz- és illatjegyeket érezhetnek, amelyeket inkább szappanra vagy bográcsban főtt ételre hasonlítanak.
 2. Kultúrtörténeti jelentőség: A koriander hosszú kultúrtörténettel rendelkezik, és évezredek óta használják az emberek szerte a világon. Az ókori Egyiptomban már ismerték és használták, és az ókori görögök és rómaiak is kedvelték a fűszerezésre és gyógyászati ​​célokra.
 3. Világkonyhák elengedhetetlen eleme: A koriander az ázsiai, mediterrán, mexikói és más világkonyhák elengedhetetlen fűszernövénye. Különleges íze és aromája miatt gyakran használják currykban, szószokban, levesekben, salátákban és egyéb hagyományos ételekben.
 4. Gyógynövényként használták: Az ókori kultúrákban a koriandert nemcsak fűszereként használták, hanem gyógynövényként is értékelték. Hitték, hogy segít a gyomorproblémák enyhítésében, az emésztés serkentésében és a vérnyomás szabályozásában.
 5. A természetes parfümökben: A koriander jellegzetes és friss illata miatt gyakran felhasználják a parfümökben és illatokban. Az illatiparban a koriander kivonatát és olaját használják a parfümök, testápolók és más kozmetikumok aromájának gazdagítására.
 6. Közösségi jelentőség: A koriander az egyik olyan növény, amely sok ember számára közösségi tevékenységekhez is kapcsolódik. Gyakran ültetik és termesztik közösségi kertekben vagy osztott kertekben, ahol az emberek megoszthatják a termést és tapasztalatokat cserélhetnek.Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:Képek: Vistacreata, Pixabay

A koriander ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a növényről. Ismerd meg közelebbről.