Articsóka (Cynara cardunculus var. scolymus)

Articsóka (Cynara cardunculus var. scolymus)

Az articsóka (Cynara cardunculus var. scolymus), egy nagyon hasznos és ízletes zöldség, amely sokféleképpen felhasználható a konyhában. A növény könnyen termeszthető, és sokféle klímában jól tartható, így egy remek választás a saját kertünkbe.

Az articsóka rendszeres fogyasztása javíthatja az egészségünket, mivel gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben, amelyek számos betegség megelőzésében és kezelésében segíthetnek.

Ezenkívül, a kertünkben termesztve, friss és ízletes zöldséget tudunk fogyasztani, ami a kertészkedés szépségét is hozzáadja.

Articsóka (Cynara cardunculus var. scolymus) jellemzése, rendszertani besorolása

Az Articsóka (Cynara cardunculus var. scolymus)  egy évelő növény, amely a cikória családjába tartozik. Magassága elérheti a 2-3 métert, és a levelei szürkészöldek, nagyméretűek és szárnyasak. A virágai fehér vagy rózsaszínűek, és áprilisban-májusban nyílnak. A virágokat követően az articsóka termése, amely egy húsos, föld alatti része a növénynek, amelyet általában főzés után fogyasztanak.

A rendszertani besorolása : Kingdom: Plantae Clade: Angiosperms Clade: Eudicots Clade: Asterids Order: Asterales Family: Asteraceae Genus: Cynara Species: C. cardunculus subspecies: C. cardunculus var. scolymus (Artichoke) A növény megjelenése szárnyas levelekkel, nagyméretű, és a virágai fehér vagy rózsaszín.

Az articsóka a Mediterráneum és a Közel-Kelet eredeti őshazája, de ma már széles körben termesztik világszerte. Elterjedése főként a mediterrán éghajlati övezetben található, ahol a nyári hőmérséklet magas és a téli hőmérséklet alacsony, valamint ahol bőséges esőzés áll rendelkezésre.

Az articsóka jól tud alkalmazkodni a szárazsághoz is, így a kontinentális éghajlatú területeken is termeszthető. A termesztése földlabdás, és a talajnak jó vízáteresztő képességgel kell rendelkeznie. A legjobb előhelye a napos, meleg területek, ahol a talaj szénsavas, laza és jó vízáteresztő képességű.

Articsóka (Cynara cardunculus var. scolymus)
Articsóka (Cynara cardunculus var. scolymus)

Ültetése, szaporítása

Az articsóka ültetése általában tavasszal történik, amikor a talaj felmelegszik és a fagytól mentes. A magokat áprilisban-májusban lehet elvetni, vagy előnevelt növényeket ültetni. A magot egy cm mélyen kell elvetni, és a tőtávolság legalább 30 cm legyen. Az ültetés után a növényeket rendszeresen öntözni kell, hogy a talaj nedves maradjon.

Az articsóka szaporítása is lehetséges többféleképpen:

 • Magszórással: A magokat áprilisban-májusban lehet elvetni, és a tőtávolság legalább 30 cm legyen.
 • Rizómából: Tavasszal, amikor a talaj felmelegszik és a fagytól mentes, a rizómákat lehet elültetni.
 • Fejekből: A fejeket tavasszal, amikor a talaj felmelegszik és a fagytól mentes, lehet elültetni.

Minden módszerrel, az új növényeket rendszeresen öntözni kell, hogy a talaj nedves maradjon, és a növényeket napos, meleg helyen kell elhelyezni.

Articsóka (Cynara cardunculus var. scolymus)
Articsóka (Cynara cardunculus var. scolymus)

Gondozása

Az articsóka gondozása közepes nehézségű. Az alábbiakat kell figyelembe venni a gondozás során:

 • Öntözés: Az articsókát rendszeresen kell öntözni, különösen a nyári hónapokban, hogy a talaj nedves maradjon.
 • Talaj: Az articsóka jól tud alkalmazkodni a szárazsághoz is, de a talajnak jó vízáteresztő képességgel kell rendelkeznie. A talajnak szénsavasnak, lazának és jó vízáteresztő képességűnek kell lennie.
 • Napfény: Az articsókát napos, meleg helyen kell elhelyezni.
 • Tápanyag: Az articsókának sok tápanyagot igényel. A növényeket tavasszal és nyáron műtrágyával kell etetni.
 • Védelem: Az articsóka védelme a kártevőktől és a betegségektől fontos. Az articsókát rendszeresen ellenőrizni kell, hogy kártevők ne jelenjenek meg rajta.

 Begyűjtése és tárolása

Az articsóka szüretelése a virágzás után történik. A fejeket úgy kell leszedni, hogy a rügyek még nem nyíltak ki. A fejeket hűtőben kell tárolni, és minél hamarabb fel kell használni őket.

A hűtőben tárolt articsókát akár 2 hétig is el lehet tartani, ha jól van tárolva. A legjobb, ha a fejeket egy műanyag zacskóban tároljuk, és levegőt engedünk a zacskóba, hogy a fejek ne rothadjanak. A hűtőben tárolt articsókát lehet főzni, sütni, vagy salátákba is tenni.

Articsóka magot is gyűjteni lehet, a magokat szárítva, vagy hűtőben tárolva lehet tárolni. A magokat legkésőbb egy év múlva használják fel, mivel az idővel csökken a kelési arányuk.

Articsóka (Cynara cardunculus var. scolymus)
Articsóka (Cynara cardunculus var. scolymus)

Articsóka teleltetése

Az articsóka egy évelő növény, így nem igényli a teleltetést, de a téli időszakban a fagytól való védelem fontos. A téli időszakban a növényeket földdel le kell fedni, hogy megvédjék a fagytól.

Az articsóka fagyérzékeny, a talaj felszínén hajlamos a fagytól megfagyni, így a talaj felszínét földdel vagy levélzetével kell fedni. Ha lehetőség van rá, a növényeket át kell ültetni egy fedett helyre, ahol a hőmérséklet nem esik a 0 fok alá.

Az évelő növények általában képesek túlélni az enyhe téli időszakot, de ha a téli hőmérséklet állandóan alacsony marad, akkor a növényeket be kell vinni egy meleg helyre.

Az articsóka ültetése tavasszal történik, amikor a talaj felmelegszik és a fagytól mentes, tehát a teleltetés nem szükséges.

Articsóka (Cynara cardunculus var. scolymus)
Articsóka (Cynara cardunculus var. scolymus)

Articsóka betegségei, kártevői

Az articsóka betegségei és kártevői közül néhány leggyakoribb:

 • Botritisz: A betegséget a Botrytis cinerea nevű gomba okozza, amely a nedves időjárás miatt alakul ki. A tünetek a fejek fekete, rothadó foltjai, amelyek a termés minőségét és a termést is csökkenthetik. A betegség ellen a növények rendszeres permetezésével és a talaj szellőztetésével lehet védekezni.
 • Szárazszeműség: A betegséget a Pseudomonas syringae nevű baktérium okozza, amely a nedves időjárás miatt alakul ki. A tünetek a levelek fehéres, száraz foltjai, amelyek a növények életerejét csökkenthetik. A betegség ellen a növények rendszeres permetezésével és a talaj szellőztetésével lehet védekezni.
 • Kártevők: Az articsókát számos kártevő támadja, például a levéltetvek, a levél- és a gyökérkártevők. A kártevők ellen a növények rendszeres permetezésével és a talaj szellőztetésével lehet védekezni.

Az articsókát rendszeresen ellenőrizni kell, hogy kártevők ne jelenjenek meg rajta. Ha bármilyen jellegzetes tünetet észlel, akkor azonnal kell cselekedni, hogy a betegség ne terjedjen tovább.

Fontos megjegyezni, hogy az articsóka érzékeny a herbicidekre, így a kártevők elleni védekezésnél természetes módszereket is használni, és kerülni kell a növényvédőszereket.

Articsóka (Cynara cardunculus var. scolymus)
Articsóka (Cynara cardunculus var. scolymus)

Articsóka élettani hatása a szervezetre

Az articsóka sok élettani hatással bír a szervezetre. A legtöbb hatás a fejben található keserű anyagok miatt alakul ki, amelyek a cinarin, a kvercetin és a luteolin nevű flavonoidok, valamint a kolin nevű aminosav.

 • Vérnyomáscsökkentő hatás: Az articsóka képes csökkenteni a vérnyomást, ami segíthet a magas vérnyomásban szenvedőknek.
 • Véd a májbetegségek ellen: Az articsóka segíthet a májbetegségek megelőzésében és kezelésében, mivel képes csökkenteni a májban található zsír mennyiségét.
 • Véd a szívbetegségek ellen: Az articsóka segíthet a szívbetegségek megelőzésében és kezelésében, mivel képes csökkenteni a „rossz” LDL koleszterin és triglicerid szintjét, valamint növelni a „jó” HDL koleszterin szintjét.
 • Antioxidáns hatás: Az articsóka gazdag flavonoidokban, amelyek segíthetnek a szabad gyökök elleni védelemben és a rák megelőzésében.
 • Véd a vesekárosodás ellen: Az articsóka segíthet a vesekárosodás megelőzésében és kezelésében, mivel képes csökkenteni a vesében található kalcium lerakódások mennyiségét.
 • Segít a fogyásban: Az articsóka segíthet a fogyásban, mivel képes csökkenteni az étvágyat, valamint növelni az anyagcserét.

Az articsóka fogyasztása előnyös lehet az egészségre nézve, de a használatával kapcsolatban orvossal kell megbeszélni, mert az articsókának lehetnek mellékhatásai, és ellenjavallatok is vannak.

Articsóka (Cynara cardunculus var. scolymus)
Articsóka (Cynara cardunculus var. scolymus)

Milyen vitamin, ásványi anyag, nyomelemek található benne?

Az articsóka gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben. A benne található vitaminok és ásványi anyagok közül néhány fontosabb:

 • Vitaminok: Az articsóka gazdag C-vitaminban, B-vitaminokban, E-vitaminban és K-vitaminban.
 • Ásványi anyagok: Az articsóka gazdag káliumban, kalciumban, magnéziumban, foszforban és vasban.
 • Nyomelemek: Az articsóka gazdag cinkben, rézben, szelénben és mangánban.

Az articsóka fogyasztása javíthatja a szervezet vitamin és ásványi anyagok ellátottságát, és javíthatja az egészséget. Azonban, ha az articsóka kizárólagos táplálékforrásként szolgál, akkor hiánybetegségek alakulhatnak ki, mivel hiányozhatnak más fontos tápanyagok.

Articsóka felhasználása

Az articsóka sokféleképpen felhasználható. A leggyakoribb felhasználási módok:

 • Ételekben: Az articsókát salátákban, levesekben, raguokban, tésztákban, és pizzákban is használhatjuk. A legtöbb konyhában a fejek belsejét használják, amelynek íze kellemesen keserű.
 • Lében: Az articsóka levét gyógyászati célokra is használják, mert vértisztító, máj- és veseműködést javító hatása van.
 • Kapszulában: Az articsóka kivonatot kapszulában is kapható, ami kényelmes és egyszerű módja annak, hogy a szervezetbe juttassuk az articsóka által nyújtott előnyöket.
 • Kozmetikai termékekben: Az articsóka kivonatot kozmetikai termékekben is használják, mint például bőrápoló krémekben, testápolókban, szamponokban, és hajápoló termékekben. Az articsóka kivonatot használják, mert hidratáló, tápláló és regeneráló hatású.
 • Articsóka likőr: Az articsóka likőr is készíthető, ami a keserű ízét kedvelőknek nagyon ízletes lehet.

 

Az articsóka többféle módon is felhasználható, de mivel keserű ízű, nem mindenki szereti.  Az articsóka felhasználása előtt fontos, hogy a növényt jól mossuk, hogy eltávolítsuk a talajt és a kártevőket róla.Fűszer és gyógynövények
Kerti ötletek témájú cikkek
Kerttervezés témájú cikkek
Kertépítés témájú cikkek
Díszkert témájú cikkek
Konyhakert
Zöldségek
Gyümölcsök
Kerti virágok
Szobanövények
Gyógynövényinfó