Ázsiai boglárka (Ranunculus Asiaticus) ültetése, gondozása, szaporítása

Ázsiai boglárka (Ranunculus Asiaticus) ültetése, gondozása, szaporítása

Ázsiai boglárka (Ranunculus Asiaticus) származása, története

Származás:

Az ázsiai boglárka a Ranunculus nemzetségbe tartozó, gumós évelő növény. A mediterrán térségből, Kis-Ázsiából és a Közel-Keletről származik. A vadonban Törökország, Görögország, Ciprus, Izrael, Libanon, Szíria és Irán területén is megtalálható.Történelem:

Az ázsiai boglárkát már az ókorban is termesztették dísznövényként. A Kr. e. 7. századból származó asszír domborművek ábrázolnak boglárkákat, és az ókori görögök és rómaiak is kedvelték a virágot. A 16. században a boglárka Európa szerte népszerűvé vált, és a kertészek elkezdték keresztezni a különböző fajokat, hogy új színeket és formákat hozzanak létre.

Napjainkban:

Az ázsiai boglárka ma is kedvelt dísznövény, és a kertészetekben, virágboltokban kapható. A virág sokféle színben kapható, többek között piros, sárga, narancs, rózsaszín, fehér és lila színben. A boglárka népszerű választás esküvői csokrokba és virágrendezésekbe.

Érdekességek:

 • Az ázsiai boglárka a „bőség virága” néven is ismert.
 • A virág szimbolikája a bőség, a boldogság és a varázslat.
 • A boglárka a rák elleni küzdelem szimbóluma is.
Ázsiai boglárka (Ranunculus Asiaticus) ültetése, gondozása, szaporítása
Ázsiai boglárka (Ranunculus Asiaticus) ültetése, gondozása, szaporításaÁzsiai boglárka (Ranunculus Asiaticus) jellemzői

 • Gumó: Az ázsiai boglárka gumós évelő növény. A gumó kerekded, barna színű, és rügyekkel borított.
 • Szár: A boglárka szára egyenes, elágazó, és 20-50 cm magasra nő.
 • Levelek: A levelek sötétzöldek, tenyeresen összetettek, és fogazott szélűek.
 • Virágok: A virágok nagyok, 5-8 cm átmérőjűek. Számos sziromból állnak, amik lehetnek egyszerűek, félig teltek vagy teltek. A virágok színe rendkívül változatos, lehetnek pirosak, sárgák, narancsok, rózsaszínek, fehérek, lilák, sőt, akár többszínűek is.

Rövid leírás:

Az ázsiai boglárka egy gyönyörű, tavaszi virágzó növény. Színes virágaival díszíti a kerteket, balkonokat és teraszokat. A virág hosszan, akár 6-8 hétig is virágzik.

Méret:

A boglárka 20-50 cm magasra nő.

Virág:

A virágok nagyok, 5-8 cm átmérőjűek. Számos sziromból állnak, amik lehetnek egyszerűek, félig teltek vagy teltek. A virágok színe rendkívül változatos.

Felhasználása:

Az ázsiai boglárka kedvelt dísznövény. Ültethető kertekbe, virágedényekbe és balkonládákba. A virág vágott virágként is használható.

Gondozás:

Az ázsiai boglárka napos helyet és jó vízelvezetésű talajt igényel. A növényt rendszeresen öntözni kell, de a pangó vizet kerülni kell. A virágzás után a gumókat ki kell ásni és hűvös, száraz helyen tárolni a következő tavaszig.

Ázsiai boglárka (Ranunculus Asiaticus) ültetése, gondozása, szaporítása
Ázsiai boglárka (Ranunculus Asiaticus) ültetése, gondozása, szaporításaGondozása, igényei

Napfény:

Az ázsiai boglárka napos helyet igényel. A naponta legalább 6 óra napsütés szükséges a virágzáshoz.

Víz:

A boglárka vízigényes növény. Rendszeresen öntözni kell, de a pangó vizet kerülni kell. A legjobb, ha a talaj nedves, de nem ázott.

Hőmérséklet:

A boglárka a hűvösebb időjárást kedveli. A 10-20 °C közötti hőmérséklet ideális a növény számára. A fagyot nem bírja.

Öntözés:

A boglárkát reggel vagy este kell öntözni, amikor a nap nem tűz közvetlenül a növényre. A legjobb, ha a talajt locsolókannával öntözzük, és nem a leveleket.

Tápoldatozás:

A boglárkát havonta egyszer tápoldatozni kell. A tápoldat legyen nitrogénben gazdag, hogy a növény dús lombozatot és sok virágot hozzon.

Növényvédelem:

A boglárkát a levéltetvek, a meztelencsigák és a fonálférgek károsíthatják. A levéltetvek ellen rovarölő szerrel lehet védekezni. A meztelencsigákat kézzel kell összeszedni. A fonálférgek ellen a talajfertőtlenítés a leghatékonyabb védekezés.

Tippek:

 • A boglárka gumókat ősszel kell elültetni.
 • A gumókat 10 cm mélyre kell ültetni, 30 cm távolságra egymástól.
 • A boglárka virágzás után visszavágható, hogy újabb virágokat hozzon.
 • A boglárka gumókat a fagyok elől védett helyen kell tárolni.
Ázsiai boglárka (Ranunculus Asiaticus) ültetése, gondozása, szaporítása
Ázsiai boglárka (Ranunculus Asiaticus) ültetése, gondozása, szaporításaÁzsiai boglárka (Ranunculus Asiaticus) ismertebb fajtái

A ‘Bloomingdale’ egy telt virágú fajta, élénk rózsaszín színben. A ‘Claudine’ egy félig telt virágú fajta, krémszínű szirommal és rózsaszín szegéllyel.

A ‘Double Picotee’ egy telt virágú fajta, fehér szirommal és piros szegéllyel. A ‘Elegance’ egy telt virágú fajta, lazacszínű szirommal. A ‘Floret Pleno’ egy telt virágú fajta, élénk sárga színben.

A ‘Giant Mixed’ egy vegyes színű fajta, telt virágokkal. A ‘Pink Perfection’ egy telt virágú fajta, rózsaszín színben. A ‘Purple Picotee’ egy telt virágú fajta, lilák szirommal és fehér szegéllyel. A ‘Superba’ egy telt virágú fajta, élénkvörös színben.

A ‘Tecolote’ egy félig telt virágú fajta, sötétnarancs színben. A ‘White Perfection’ egy telt virágú fajta, fehér színben.

Méret alapján:

 • Törpe: ‘Little Boy’, ‘Pixie’, ‘Dwarf Red’
 • Közepes méretű: ‘Bloomingdale’, ‘Superba’, ‘Elegance’
 • Nagyvirágú: ‘Giant Double’, ‘Hollywood’, ‘Picotee’

Virágzási idő alapján:

 • Korai: ‘Claudine’, ‘Clematis’, ‘Flore Pleno’
 • Középérésű: ‘Black Magic’, ‘Double Yellow’, ‘Pink Pearl’
 • Kései: ‘Anna Marie’, ‘Orange Glow’, ‘White Perfection’

Tippek a fajtaválasztáshoz:

 • Válasszon olyan fajtát, amelynek színe harmonizál a kertjének színvilágával.
 • Vegye figyelembe a kertje adottságait. Ha a kertje napos, akkor választhat olyan fajtát, amelynek élénk színű virágai vannak. Ha a kertje árnyékos, akkor válasszon olyan fajtát, amelynek pasztellszínű virágai vannak.
 • Gondolja át, hogy mire szeretné használni a boglárkát. Ha vágott virágnak szeretné használni, akkor válasszon olyan fajtát, amelynek erős szára van. Ha a kertjében szeretné ültetni, akkor válasszon olyan fajtát, amelynek kompakt növekedési formája van.

Ezek csak néhányak a legismertebb ázsiai boglárka fajták közül. Számos más fajta is létezik, különböző színekben, méretekben és virágformákban.

Ázsiai boglárka (Ranunculus Asiaticus) ültetése, gondozása, szaporítása
Ázsiai boglárka (Ranunculus Asiaticus) ültetése, gondozása, szaporításaÁzsiai boglárka (Ranunculus Asiaticus) virágja

Az ázsiai boglárka virága nagy, élénk színű. Számos szirmokból állnak, amelyek lehetnek egyszerűek, félig teltek vagy teltek. A virágok színe rendkívül változatos, lehet piros, sárga, narancs, rózsaszín, fehér, lila, sőt, akár többszínű is.

A virág részei:

 • Szirom: A virág szirmai vékonyak, papírszerűek. Számos szirmokból állnak, amelyek lehetnek egyszerűek, félig teltek vagy teltek.
 • Porzó: A porzók a virág hímivarú szervei. Portokból és porzószálakból állnak. A portok a polleneket termelik.
 • Termő: A termő a virág női ivarú szerve. Magkezdeményekből és bibéből áll. A magkezdemények a magokat tartalmazzák. A bibe a polleneket fogadja be.

A virágzás:

Az ázsiai boglárka tavasztól nyárig virágzik. A virágok hosszan, akár 6-8 hétig is virágzanak.

A virág jelentése:

Az ázsiai boglárka a bőség, a boldogság és a varázslat szimbóluma. A virág a rák elleni küzdelem szimbóluma is.

Ázsiai boglárka (Ranunculus Asiaticus) ültetése, gondozása, szaporítása
Ázsiai boglárka (Ranunculus Asiaticus) ültetése, gondozása, szaporításaÁzsiai boglárka (Ranunculus Asiaticus) ültetése a kertbe

Az ázsiai boglárka gumókat kora tavasszal, márciusban vagy áprilisban kell elültetni. A fagyok elmúltával, amikor a talaj már felmelegedett.

Hogyan:

 1. Válasszunk napos helyet a kertben, ahol a talaj jó vízelvezetésű.
 2. Ássunk ültetőgödröket 10 cm mélyre és 30 cm távolságra egymástól.
 3. Helyezzük a gumókat a gödrökbe, a rügyekkel felfelé.
 4. Töltsük be a gödröket földdel, és enyhén nyomkodjuk le.
 5. Öntözzük meg a gumókat.

Tippek:

 • A gumókat ültetés előtt egy éjszakára áztassuk vízbe.
 • A gumókat ültetés után ne öntözzük túl, mert a pangó víz rothadást okozhat.
 • A boglárka virágzás után visszavágható, hogy újabb virágokat hozzon.
 • A boglárka gumókat a fagyok elől védett helyen kell tárolni.

Fontos megjegyezni:

Az ázsiai boglárka mérgező növény. A növény minden része mérgező, beleértve a leveleket, a szárakat, a virágokat és a gumókat. A növény elfogyasztása hányingert, hányást, hasmenést és hasi fájdalmat okozhat. Ezért fontos, hogy a boglárkát gyermekektől és háziállatoktól elzárva tartsuk.Szaporítása

Gumóosztással:

Ez a legegyszerűbb és leggyakoribb szaporítási mód. A gumókat ősszel, a virágzás után kell kiásni. A gumókat éles késsel szét kell osztani, ügyelve arra, hogy minden darabon legyen rügy. A gumókat ezután száraz, hűvös helyen kell tárolni a tavaszi ültetésig.

Magról:

Az ázsiai boglárka magról is szaporítható, de ez a módszer hosszabb és bonyolultabb. A magokat ősszel kell elvetni, és a palántákat tavasszal kell kiültetni a kertbe.

Vetés:

A magokat ősszel, közvetlenül a talajba kell vetni. A magokat 1 cm mélyre kell vetni, és 30 cm távolságra kell egymástól ültetni. A magokat tavaszig nedvesen kell tartani.

Palántázás:

A palántákat tavasszal, a fagyok elmúltával kell kiültetni a kertbe. A palántákat 30 cm távolságra kell egymástól ültetni.Ázsiai boglárka (Ranunculus Asiaticus) lehetséges betegségei, kártevői

Betegségek:

 • Lisztperonospenész: Ez a gombabetegség fehér foltokat okoz a leveleken. A fertőzött levelek elszáradnak és lehullanak.
 • Botrytisz: Ez a gombabetegség barna foltokat okoz a leveleken és a szárakon. A fertőzött növények elpusztulhatnak.
 • Gyökérrothadás: Ez a gombabetegség a gyökerek rothadását okozza. A fertőzött növények elpusztulhatnak.

Kártevők:

 • Levéltetvek: A levéltetvek apró, szúró-szívó rovarok, amelyek a növény nedveit szívogatják. A levéltetvek károsíthatják a leveleket és a virágokat.
 • Meztelencsigák: A meztelencsigák nyálkás puhatestűek, amelyek a növény leveleit és szárakat fogyasztják.
 • Fonálférgek: A fonálférgek apró, fonalas férgek, amelyek a növény gyökereit károsítják.

Védekezés:

 • Megelőzés: A megelőzés a legjobb védekezés a betegségek és kártevők ellen. A boglárkákat napos helyre kell ültetni, ahol jó a vízelvezetés. A növényeket rendszeresen ellenőrizni kell, hogy a korai stádiumban fel lehessen ismerni a betegségeket és kártevőket.
 • Vegyszeres védekezés: Ha a növények fertőzöttek, akkor vegyszeres védekezésre lehet szükség. A vegyszereket óvatosan kell használni, és csak a címkén szereplő utasítások betartásával.
 • Természetes védekezés: A természetes védekezési módszerek közé tartozik a neemolaj, a csalánlé és a kálium-szappan. Ezek a szerek nem mérgezőek, és hatékonyak lehetnek a kártevők ellen.Gyakori problémák az ázsiai boglárka (Ranunculus Asiaticus) termesztése során és megoldások

Probléma: A boglárka nem virágzik.

Megoldás:

 • A boglárka napos helyet igényel. Győződjön meg róla, hogy a növény elegendő napfényt kap.
 • A boglárka nem szereti a pangó vizet. Ügyeljen arra, hogy a talaj jó vízelvezetésű legyen.
 • A boglárka tápanyagigényes növény. Rendszeresen tápoldatozza a növényt.

Probléma: A boglárka levelei elszáradnak és lehullanak.

Megoldás:

 • A boglárka nem szereti a szárazságot. Rendszeresen öntözze a növényt.
 • A boglárka érzékeny a lisztharmatra és a botrytiszre. Ha a leveleken foltokat észlel, akkor valószínűleg gombabetegségről van szó. A gombabetegségek ellen vegyszeres védekezésre lehet szükség.

Probléma: A boglárkát megtámadják a kártevők.

Megoldás:

 • A boglárkát levéltetvek, meztelencsigák és fonálférgek károsíthatják. A kártevők ellen vegyszeres vagy természetes védekezési módszereket lehet alkalmazni.Érdekességek az ázsiai boglárkáról (Ranunculus Asiaticus)

 • Szimbolika: Az ázsiai boglárka a bőség, a boldogság és a varázslat szimbóluma. A virág a rák elleni küzdelem szimbóluma is.
 • Történelem: Az ázsiai boglárkát már az ókorban is termesztették. A virágot a perzsák, a görögök és a rómaiak is kedvelték.
 • Fajták: Az ázsiai boglárkának számos fajtája létezik, amelyek különböző színben és méretben kaphatóak.
 • Felhasználás: Az ázsiai boglárkát dísznövényként termesztik. A virágokat vágott virágként is használják.
 • Gyógyhatás: Az ázsiai boglárkának gyógyhatásai is tulajdoníthatók. A növényből készült tea enyhíti a köhögést és a torokfájást.

Történetek a nagyvilágból

 • Perzsia: A perzsák úgy hitték, hogy az ázsiai boglárka a boldogság virága. A virágot gyakran használták esküvői dekorációként.
 • Görögország: A görögök az ázsiai boglárkát Aphrodité istennővel társították. A virágot a szerelem és a szépség szimbólumaként tartották számon.
 • Róma: A rómaiak az ázsiai boglárkát a győzelem szimbólumaként tartották számon. A virágot gyakran használták katonai ünnepségeken.
 • Kína: Kínában az ázsiai boglárkát a szerencse virágának tartják. A virágot gyakran használják a kínai újév ünneplésekor.
 • Japán: Japánban az ázsiai boglárkát a tavasz szimbólumaként tartják számon. A virágot gyakran használják ikebana virágkötészetben.

Magyarországi vonatkozások:

 • Magyarországon az ázsiai boglárka a kertészetekben és a virágboltokban kapható.
 • A boglárka népszerű virág a magyarországi esküvőkön.
 • A boglárka a magyar népdalokban is gyakran szerepel.

Egyéb érdekességek:

 • Az ázsiai boglárka a méhek kedvenc virága.
 • A boglárka a National Garden Bureau (Nemzeti Kertészeti Hivatal) 2023-as „Év Virága”.

 Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:Képek: Vistacreate, Pixabay

Ázsiai boglárka (Ranunculus Asiaticus) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a gyönyörű virágról. Ismerd meg közelebbről.