Gyömbér fűszer- és gyógynövény
A legtöbb olyan növény, ami ehető, nemcsak kiváló fűszerként válhat be a konyhánkban, hanem a tetejében még gyógyhatásokkal is rendelkezik. De azért valahogyan mindig igyekszünk egyféle kategóriába belesűríteni, amelyiket csak tudjuk. Vagy elkönyveljük gyógyhatású fűszernövénynek, vagy azt mondjuk, gyógynövény, ami szerencsére finom is.
Aztán egyszer csak megismerjük a gyömbért, ami meglehetősen komoly dilemma elé állít bennünket. A gyömbér ugyanis annyira jellegzetes ízvilágú, hogy nem is lehetne kihagyni a fűszernövények listájáról. Ugyanakkor a gyömbér elmaradhatatlan része a hagyományos indiai, kínai orvoslásban használt gyógynövényeknek is. Melyik legyen akkor a gyömbér, fűszer- vagy gyógynövény…?
A legjobb tehát, ha abban maradunk: a gyömbér egy jellegzetes ízű fűszernövény, és egyúttal számos gyógyhatással rendelkező gyógynövény is. És ami a legjobb: akár kezdő kertészként, mi magunk is termeszthetünk otthonunkban gyömbért.
A gyömbér gyógy- és fűszernövény rendszertani besorolása, származása
A közönséges gyömbér a gyömbérvirágúak rendjébe, ezen belül a gyömbérfélék családjába tartozik. Eredetileg a gyömbér őshazája Kelet- és Dél-Ázsia volt, manapság főként Japánban, Kínában, Indiában, valamint Dél-Amerikában, Ausztráliában és Nigériában is termesztik.
A gyömbérnek elsősorban a gyöktörzsét (rizómáját) használják fel. Ez a növény vastag, rendszerint el nem ágazó, belül tömör, függőlegesen vagy vízszintesen növő, föld alatti módosult szárát jelenti.
A gyömbér gyógy- és fűszernövény igényei, gondozása
Ha kezdő kertészként gyömbért termesztenénk, legegyszerűbb, ha boltban vásárolunk egy minél egészségesebb, frissebb gyömbérgyökeret. De ha biztosra akarunk menni, érdemes inkább valamilyen kertészeti boltból beszerezni, mert azok biztosan ki fognak csírázni. Ültetéshez azok a jók, melyeknek frissen kibújt hajtásai vannak: ezeket ültessük a földbe vagy egy jó minőségű táptalajjal feltöltött cserépbe.
A gyömbért eleinte öntözzük bőségesen; trópusi növényként ugyancsak fontos számára a sok napfény és a meleg. A gyömbért lehetőleg ültessük szélárnyékos helyre, és jó vízelvezetésű talajba. Mivel a gyömbér nem fagytűrő, télire vigyük be a lakásba. A gyömbér mintegy 8 hónappal az ültetése után fejlődik ki teljesen.
A közönséges gyömbér mint fűszernövény
A gyömbér ehető része a rizóma. Vágjuk le a föld alatti gyömbér egyik ujjszerű kinövését; távolítsuk el a gyökereket, majd tisztítsuk meg.
A gyömbért vékonyra szeletelve vagy reszelve szokták fogyasztani; ha kiszárítjuk, akkor tovább is eltartható fűszerre tehetünk szert. Készítenek belőle teát, de ételekbe is kiváló: csirkéhez, húsokhoz, halakhoz, levesekhez, főételekhez, süteményekhez: mindegyiknek különleges indiai ízvilágot ad. Azért vigyázzunk: ne fogyasszunk napi 50 gramm friss gyökérnél vagy 5 gramm gyökérpornál többet.
A gyömbér gyógyhatásai
A gyömbérben számos hasznos anyag található: vitaminokat, magnéziumot, káliumot, vasat és cinket tartalmaz. A gyömbér gyógyhatásai egyebek között:
- görcsoldó,
- gyulladáscsökkentő,
- köhögéscsillapító,
- hányinger-csökkentő,
- enyhíti a gyomorbántalmakat;
- erősíti az immunrendszert,
- csökkenti menstruációs fájdalmakat.