Kardamom fűszernövény (Elettaria cardamomum)

Kardamom (Elettaria cardamomum)

Kardamom, az egzotikus nevű és ízű fűszernövény

Nehéz kimondani ezt a szót: kardamom. De inkább ne is a nevével próbálkozzunk, hanem az ízével, mert az legalább olyan különleges. Ismerjük meg a kardamomot, ezt az egzotikus fűszernövényt!

A kardamom (Elettaria cardamomum) fűszernövény származása, eredete

A kardamom név nem véletlenül egzotikus hangzású: ez a fűszernövény ugyanis Sri Lankáról, Elő-Indiából származik. Napjainkban elsősorban a trópusi éghajlatú területeken található meg, így például Guatemalában nagyban terjesztik, kellemes aromája és jótékony hatásai miatt.

A kardamom egyébként egy másik, ugyancsak fűszernövényként ismert elnevezésű családba, a gyömbérfélék közé tartozik, és elsősorban a magját használják fel.

Kardamom (Elettaria cardamomum)
Kardamom (Elettaria cardamomum)

A kardamom fűszernövény megjelenése, fajtái

A kardamom egy évelő, egyszikű lágyszárú fűszernövény, melynek szárai akár kétméteresre is megnőhetnek. Legalábbis azok, amelyek a kardamom leveleit hordozzák, ugyanis a virágaihoz, terméseihez külön szárakat növesztenek. Ezek a szárai csupán félméternyi magasak lehetnek.

A kardamom fűszernövény apró magjai, melyeket tulajdonképpen hasznosítunk, ugyancsak kisméretű, háromszög keresztmetszetű hüvelyében teremnek. A magok éretten fekete színűek, azonban háromféleképpen kerülnek forgalomba:

  • zöld kardamom: éretlenül leszüretelt állapotban;
  • fehér kardamom: az éretlen, zöld magok kifehérített változata;
  • fekete kardamom: az érett mag, füstben szárítva.

A kardamom fűszernövény termesztése, igényei

Bár a kardamom fűszernövény származásából adódóan eredendően a párás, meleg klímát kedveli, termesztésével akár otthon is megpróbálkozhatunk.

Fontos, hogy folyamatosan és sok napfény érje, de lehetőleg nem közvetlen napsugárzással. A hideget, fagyokat nem kedveli a kardamom, legalább 15°C-os hőmérsékletet kell neki biztosítani.

A kardamom a laza, földneves talajt kedveli. Igényli az öntözést, de csak akkor, ha a földje már száraz. Tavasztól nyár végéig érdemes egy kicsit trágyázni, de nem túl sokszor (kb. kéthetente). Ha át szeretnénk ültetni a kardamomot, a legalkalmasabb a tél-tavasz közötti átmeneti (február-márciusi) időszak.

A kardamom fűszernövény szaporítása történhet magról is, de ha már szépen megnőtt, bokrosodott, átültetéskor szétoszthatjuk a töveket.

Kardamom (Elettaria cardamomum)
Kardamom (Elettaria cardamomum)

A kardamom (Elettaria cardamomum) fűszernövény felhasználása

A kardamom, mint a legtöbb fűszernövény, sokoldalúan felhasználható, ráadásul különleges aromája mellett gyógyhatásokkal is rendelkezik (pl. emésztési zavarok csökkentésére). Mivel a kardamomnak nemcsak az íze, de az illata is jellegzetes, a kozmetika- és parfümiparban is előszeretettel használják.

A kardamomot érdemes egész hüvelyek formájában megvenni, mert így tartja meg legjobban az aromáját.

A kardamom felhasználása a konyhában

A kardamom egyes változatai közül a legkevésbé erőteljes aromája a fehérnek van, leginkább krémekhez, mártásokhoz használják.

A zöld kardamom jellegzetes, enyhén kámforos aromájával elsősorban édes ételeket, desszerteket és italokat (mézeskalácsot, marcipánt, likőröket) ízesítenek.

A fekete kardamon kissé füstös ízvilága saláták, húsok fűszerezésére lehet alkalmas.

A kardamomot akár kávéba is tehetjük, ha kedveljük az egzotikus ízeket, illetve arra is kiváló, hogy frissen tartsa a leheletünket.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek