Kertünk hasznos állatai

Kertünk hasznos állatai

A kertünkben élő hasznos állatok fontosságát legtöbben nem is sejtik. A rovarok, madarak, bogarak és emlősök jelentős szerepet játszanak a kert biológiai egyensúlyának fenntartásában.

Ők segítenek az élelem láncolatban, mint például a ragadozó állatok, amelyek elpusztítják a kártevő rovarokat, és a növényevő állatok, amelyek a növényeket táplálják. Ők is fontosak a növények szaporodásában, mint például a méhek és a darazsak, amelyek a virágokat pollenezik.

A kertünkben élő hasznos állatok jelenléte segít abban, hogy környezetbarátabb és természetesebb kertet hozzunk létre, ami hozzájárul a kert biológiai egyensúlyának fenntartásához.

Kertünk hasznos állatai: Madarak

A madarak kulcsszerepet játszanak a kert biológiai egyensúlyának megőrzésében, mivel elpusztítják a káros rovarokat és lepkéket. Ha madárodút készítünk számukra, azzal odacsalogathatjuk őket a kertbe és segíthetjük őket a táplálék megszerzésében.

Az énekesmadarak, cinegék, rozsdafarkúk és légykapó-félék mind hasznosak lehetnek a kertben. Törpedenevérek is kitűnő szúnyogvadászok, melyeknek kapható készen is odúik, de házilag is készíthetünk nekik. Az odúk szemmagasságban helyezve lehetnek ki, így ősszel könnyen tisztíthatók, és a macskáktól való védelemre is figyeljünk.

A zöldséges kertben élő apró állatok jó táplálékforrások lehetnek a madarak számára.

Magyarországon a kertben hasznos madarak közé tartozik:

 • A fehér gólya, amely elpusztítja a kártevő rovarokat és az apróbb állatokat, mint például a rágcsálókat.
 • A fecske, amely elpusztítja a legyeket, a darazsakat és a szúnyogokat.
 • A veréb, amely elpusztítja a kártevő rovarokat, mint például a levéltetveket és a hernyókat.
 • A cinege, amely elpusztítja a kártevő rovarokat, mint például a levéltetveket és a hernyókat.
 • A rozsdafarkú, amely elpusztítja a kártevő rovarokat, mint például a levéltetveket és a hernyókat.

Ezek csak néhány példa a Magyarországon előforduló, hasznos madarakból, de még sok más madár is van ami segíthet a kert biológiai egyensúlyának megőrzésében.

Kertünk hasznos állatai
Kertünk hasznos állatai: Fecskék

Kertünk hasznos állatai: Rovarok

A rovarok fontosak a kertben mert ők játszanak kulcsfontosságú szerepet a kert biológiai egyensúlyának fenntartásában. Segítenek az élelem láncolatban, mint például a ragadozó rovarok, amelyek elpusztítják a kártevő rovarokat, és a növényevő rovarok, amelyek a növényeket táplálják. A rovarok is fontosak a növények szaporodásában, mint például a méhek és darazsak, amelyek a virágokat pollenezik.

Néhány példa a hasznos rovarokra:

 • A méh, amely a virágokat pollenezi és mézet termel
 • A darázs, amely a rovarokat fogyasztja és a rovarokat pollenezi
 • A lepke, amely a virágokat pollenezi
 • A levéltetű, amely a növényeket táplálja és a ragadozó rovaroknak biztosít táplálékot

Ez csak néhány példa a hasznos rovarokból, de sok más rovar is van, ami fontos szerepet játszik a kert biológiai egyensúlyának fenntartásában.

Kertünk hasznos állatai
Kertünk hasznos állatai közé tartozik a darázs.

Kertünk hasznos állatai: Bogarak

A bogarak fontosak a kertben mert ők is játszanak kulcsfontosságú szerepet a kert biológiai egyensúlyának fenntartásában. Bogarak segítenek az élelem láncolatban, mint például a ragadozó bogarak, amelyek elpusztítják a kártevő rovarokat, és a növényevő bogarak, amelyek a növényeket táplálják. Bogarak is fontosak a növények szaporodásában,  amelyek a virágokat pollenezik.

Néhány példa a hasznos bogarakra:

 • A katicabogár, amely a levéltetveket fogyasztja és a ragadozó rovaroknak biztosít táplálékot
 • A kabócák, amelyek a növényeket táplálják és a ragadozó rovaroknak biztosít táplálékot

Ezek csak néhány példa a hasznos bogarakból, de sok más bogár is van, ami fontos szerepet játszik a kert biológiai egyensúlyának fenntartásában.

Kertünk hasznos állatai
Kertünk hasznos állatai: Katicabogár

Kertünk hasznos állatai: Emlős állatok

Az emlős állatok, mint például a sünök és a gyíkok, fontosak és hasznosak a kertben, mert ők is játszanak kulcsfontosságú szerepet a kert biológiai egyensúlyának fenntartásában. Az emlős állatok elpusztítják a kártevő rovarokat és az apróbb állatokat, mint például a rágcsálókat. Ők is segítenek a természetes egyensúly fenntartásában, mint például a gyíkok, amelyek elpusztítják a kártevő rovarokat, és a sünök, amelyek elpusztítják a rágcsálókat.

Néhány példa a hasznos emlős állatra:

 • A sün, amely elpusztítja a rágcsálókat és a kártevő rovarokat
 • A gyík, amely elpusztítja a kártevő rovarokat és a kisemlősöket
 • A róka, amely elpusztítja a rágcsálókat és a kisemlősöket
 • A vadmacska, amely elpusztítja a kisemlősöket és a kártevő rovarokat
 • A fülesbagoly, amely elpusztítja a rágcsálókat és a kisemlősöket

Ez csak néhány példa a hasznos emlős állatokból, de még sok más emlős is van, ami fontos szerepet játszik a kert biológiai egyensúlyának fenntartásában.

Kertünk hasznos állatai
Kertünk hasznos állatai: sün

Egy kertben fontos, hogy elkerüljük a kémiai rovarirtó szereket, mivel ezek a hasznos állatokat is elpusztítják. A természetes ökoszisztéma rendszerben a kártevők jelenléte normális, és a hasznos állatok, mint például a rovarok, madarak és a ragadozó állatok szabályozzák őket.

A kártevőkkel való elnézőbb hozzáállás segíthet abban, hogy a természetes egyensúly fennmaradjon a kertben, és a hasznos állatoknak biztosítsunk táplálékot, búvóhelyet és szaporodási lehetőséget. A természetes körforgásban a kártevők is részt vesznek, és az embernek minél kevesebbet kell beavatkozni, hogy a természetes egyensúly fennmaradjon.Fűszer és gyógynövények
Kerti ötletek témájú cikkek
Kerttervezés témájú cikkek
Kertépítés témájú cikkek
Díszkert témájú cikkek
Konyhakert
Zöldségek
Gyümölcsök
Kerti virágok
Szobanövények
Gyógynövényinfó