Keskenylevelű Angyalfüzér (Angelonia angustifolia) ültetése, gondozása, szaporítása

Keskenylevelű Angyalfüzér (Angelonia angustifolia) ültetése, gondozása, szaporítása

Keskenylevelű Angyalfüzér (Angelonia angustifolia) származása, története

A Keskenylevelű Angyalfüzér (Angelonia angustifolia) Közép- és Dél-Amerika trópusi vidékeiről, főként Mexikóból származik. A növény az útifűfélék (Plantaginaceae) családjába tartozik.

Története:

 • Őshonos felhasználás: Az őshonos népcsoportok már régóta ismerték és használták ezt a növényt különböző célokra. Gyógyászati felhasználása is ismert volt, például lázcsillapítóként vagy emésztési problémák enyhítésére.
 • Európába kerülés: Az európaiak a gyarmatosítás során fedezték fel az angyalfüzért, és dísznövényként kezdték termeszteni különleges virágzata és illata miatt.
 • Modern dísznövény: Az angyalfüzér napjainkban világszerte népszerű dísznövény, számos kertben, parkban és balkonládában megtalálható. A nemesítők számos különböző színváltozatot hoztak létre, így a fehér, rózsaszín, lila és kék virágú változatok mellett már tarka virágú fajták is léteznek.

Érdekesség: Az angyalfüzér nemcsak szépsége, hanem szívóssága miatt is kedvelt. Jól tűri a meleget és a szárazságot, ezért ideális választás a nyári balkonládákba és a forró, napos kertrészekbe.

Keskenylevelű Angyalfüzér (Angelonia angustifolia) ültetése, gondozása, szaporítása
Keskenylevelű Angyalfüzér (Angelonia angustifolia) ültetése, gondozása, szaporítása

Keskenylevelű Angyalfüzér (Angelonia angustifolia) jellemzői

A Keskenylevelű Angyalfüzér (Angelonia angustifolia) egy elbűvölő dísznövény, amely a következő jellemzőkkel rendelkezik:

Megjelenése:

 • Levelek: Keskeny, lándzsás alakú, sötétzöld levelei enyhén fogazottak. A levelek aromás illatot árasztanak, ha megdörzsöljük őket.
 • Szár: Felálló, bokros növekedésű, általában 30-60 cm magasra nő meg, de egyes fajták akár 90 cm magasak is lehetnek.
 • Virágok: A virágok a szár csúcsán hosszú fürtökben nyílnak. A virágok tölcsér alakúak, öt sziromlevéllel rendelkeznek, és változatos színűek lehetnek, például fehér, rózsaszín, lila, kék vagy tarka. A virágzás általában nyáron kezdődik és őszig tart.

A Keskenylevelű Angyalfüzér egy kompakt, bokros növekedésű évelő növény, amely hosszú virágzási idővel és változatos színű virágaival díszít. A növény levelei kellemes illatot árasztanak, a virágok pedig vonzzák a beporzó rovarokat.

Keskenylevelű Angyalfüzér (Angelonia angustifolia) ültetése, gondozása, szaporítása
Keskenylevelű Angyalfüzér (Angelonia angustifolia) ültetése, gondozása, szaporítása

Gondozása, igényei

A Keskenylevelű Angyalfüzér (Angelonia angustifolia) gondozása a következőket foglalja magában:

Napfény igény:

 • Teljes napfény: Az angyalfüzér a teljes napfényt kedveli, legalább napi 6-8 óra közvetlen napfényre van szüksége az optimális növekedéshez és virágzáshoz. Árnyékos helyen a növény megnyúlik, kevesebb virágot hoz, és hajlamosabb a betegségekre.

Vízigény:

 • Mérsékelt öntözés: Az angyalfüzér mérsékelten vízigényes. Az öntözés között hagyjuk a talaj felső rétegét kissé kiszáradni, de ne hagyjuk teljesen kiszáradni. A túlöntözés gyökérrothadáshoz vezethet.
 • Vízelvezetés: Fontos, hogy a talaj jó vízelvezetésű legyen, hogy a felesleges víz el tudjon folyni.

Hőmérséklet:

 • Melegigényes: Az angyalfüzér melegigényes növény, az ideális hőmérséklet számára 20-30°C között van. A hideget nem tolerálja, ezért télen fagymentes helyre kell vinni.

Öntözés:

 • Rendszeres öntözés: A növekedési időszakban (tavasztól őszig) rendszeresen öntözzük, ügyelve arra, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen.
 • Csökkentett öntözés télen: Télen, amikor a növény nyugalmi időszakban van, csökkentsük az öntözést.

Tápoldatozás:

 • Rendszeres tápoldatozás: A növekedési időszakban kéthetente adjunk a növénynek kiegyensúlyozott tápoldatot.
 • Csökkentett tápoldatozás télen: Télen ne tápoldatozzunk.

Növényvédelem:

 • Kártevők: Az angyalfüzért időnként megtámadhatják levéltetvek, takácsatkák vagy tripszek. Ezeket a kártevőket rovarirtó szerrel vagy természetes módszerekkel, például neem olajjal lehet kezelni.
 • Betegségek: A túlöntözés gombás betegségekhez, például gyökérrothadáshoz vezethet. Ügyeljünk a megfelelő öntözésre és a jó vízelvezetésre.

További tippek:

 • Metszés: A virágzás elősegítése érdekében rendszeresen távolítsuk el az elnyílt virágokat.
 • Teleltetés: A Keskenylevelű Angyalfüzér nem fagytűrő, ezért télen fagymentes, világos helyre kell vinni, ahol a hőmérséklet 5-10°C között van.
Keskenylevelű Angyalfüzér (Angelonia angustifolia) ültetése, gondozása, szaporítása
Keskenylevelű Angyalfüzér (Angelonia angustifolia) ültetése, gondozása, szaporítása

Keskenylevelű Angyalfüzér (Angelonia angustifolia) virágja

A Keskenylevelű Angyalfüzér (Angelonia angustifolia) virága valóban lenyűgöző látványt nyújt.

A virágok tölcsér alakúak, öt sziromlevéllel rendelkeznek, amelyek közül a felső kettő kissé nagyobb, mint az alsó három. Ez a jellegzetes forma hasonlóságot mutat a tátika vagy oroszlánszáj virágaival. A virágok színe igen változatos lehet, a fehértől a rózsaszínen, lilát és kéket át egészen a tarka virágú fajtákig.

A virágok a szár csúcsán hosszú, akár 20 cm-es fürtökben nyílnak, így a növény bokros megjelenésűvé válik. A virágzás általában nyáron kezdődik, de megfelelő gondozás mellett akár őszig is eltarthat. A virágok nemcsak szépségükkel, hanem kellemes, édeskés illatukkal is vonzzák a beporzó rovarokat, például a méheket és a pillangókat.

Keskenylevelű Angyalfüzér (Angelonia angustifolia) ültetése a kertbe

A Keskenylevelű Angyalfüzér (Angelonia angustifolia) ültetése a kertbe az alábbiak szerint történjen:

Mikor ültessük:

 • Tavaszi ültetés: A legjobb időpont a kertbe ültetésre a tavaszi fagyok elmúltával, általában május közepétől június elejéig. Ekkor a talaj már kellően felmelegedett, és a növényeknek elegendő idő áll rendelkezésre a begyökeresedéshez a nyári virágzás előtt.
 • Őszi ültetés (enyhébb éghajlaton): Enyhébb telekkel rendelkező területeken az őszi ültetés is lehetséges, de ebben az esetben a növényeknek téli védelmet kell biztosítani.

Hogyan ültessük:

 1. Talaj előkészítése: Válasszunk napos helyet a kertben, ahol a növény legalább napi 6-8 óra közvetlen napfényt kap. A talaj legyen jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag és enyhén savas vagy semleges kémhatású. A talajt lazítsuk fel, és keverjünk hozzá komposztot vagy más szerves anyagot a tápanyagtartalom növelése érdekében.
 2. Ültetőgödör ásása: Ássunk akkora ültetőgödröt, amely kétszer akkora, mint a növény gyökérlabdája.
 3. Ültetés: Helyezzük a növényt az ültetőgödörbe úgy, hogy a gyökérlabda teteje egy szintben legyen a talajjal. Töltsük fel a gödröt földdel, és óvatosan nyomkodjuk le a talajt a gyökerek körül.
 4. Öntözés: Alaposan öntözzük meg a növényt, hogy segítsük a gyökerek megtelepedését.
 5. Távolság: Az egyes növények között hagyjunk 30-45 cm távolságot, hogy elegendő helyük legyen a növekedéshez.

További tippek:

 • Konténeres növények: Ha konténeres növényt vásároltunk, a kiültetés előtt alaposan öntözzük meg, hogy a gyökérlabda átnedvesedjen.
 • Talajtakarás: A talajtakarás segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát, megakadályozza a gyomok növekedését, és védi a gyökereket a szélsőséges hőmérsékletektől.
 • Rendszeres gondozás: A kiültetett növényeket rendszeresen öntözzük, tápoldatozzuk és figyeljük a kártevőket és betegségeket.

Az angyalfüzér ültetése egyszerű, és a megfelelő gondozás mellett a növény egész nyáron át gyönyörű virágokkal fogja díszíteni kertünket.

Keskenylevelű Angyalfüzér (Angelonia angustifolia) ültetése, gondozása, szaporítása
Keskenylevelű Angyalfüzér (Angelonia angustifolia) ültetése, gondozása, szaporítása

Szaporítása

A Keskenylevelű Angyalfüzér (Angelonia angustifolia) szaporítása két fő módszerrel történhet:

 1. Magvetés:
 • Időpont: A magokat tél végén vagy kora tavasszal vessük el beltérben, mivel a növény fagyérzékeny.
 • Előkészítés: A magokat vessük el nedves, tőzeges magvetőföldbe, és takarjuk be vékonyan földdel. Helyezzük a vetőládát meleg, világos helyre.
 • Csírázás: A magok általában 1-2 hét alatt kicsíráznak.
 • Palántanevelés: A palántákat neveljük tovább beltérben, amíg el nem érik a megfelelő méretet, és a fagyveszély elmúltával ültessük ki őket a kertbe vagy cserépbe.
 1. Dugványozás:
 • Időpont: A dugványozást tavasszal vagy nyáron végezzük.
 • Előkészítés: Vágjunk le egy 10-15 cm hosszú hajtást a növényről. Távolítsuk el az alsó leveleket, és mártsuk be a vágott végét gyökereztető hormonba.
 • Ültetés: Ültessük a dugványt nedves, tőzeges földkeverékbe.
 • Gyökeresedés: A dugványok általában néhány hét alatt meggyökeresednek.
 • Átültetés: Amikor a dugványok új hajtásokat hoznak, ültessük át őket külön cserépbe vagy a kertbe.

Fontos:

 • Az angyalfüzér magról történő szaporítása időigényesebb, de így nagyobb mennyiségű növényt nevelhetünk.
 • A dugványozás gyorsabb módszer, és a dugványok általában az anyanövénnyel megegyező tulajdonságokkal rendelkeznek.
 • Mindkét módszer esetében fontos a megfelelő hőmérséklet (20-25°C) és páratartalom biztosítása a sikeres szaporításhoz.

Az angyalfüzér szaporítása nem bonyolult, és a megfelelő módszerrel könnyen nevelhetünk új növényeket kertünkbe vagy balkonládánkba.

Teleltetése

A Keskenylevelű Angyalfüzér (Angelonia angustifolia) trópusi növény, így nem fagytűrő. Magyarország éghajlatán általában egynyári növényként termesztik, ami azt jelenti, hogy a téli hidegben elpusztul.

Kertben való teleltetés lehetőségei:

 • Nem javasolt: A kertben való teleltetés nem javasolt, mivel a növény nem éli túl a fagyokat. Még takarással is kicsi az esélye a túlélésnek, mivel a gyökerek is elfagyhatnak.
 • Alternatív megoldás: Ha mindenképpen szeretnénk megpróbálni átteleltetni, akkor a növényt ősszel, az első fagyok előtt ki kell ásni a kertből, és cserépbe ültetve fagymentes, világos helyen kell teleltetni. Ilyenkor csökkentsük az öntözést, és ne tápoldatozzunk. Tavasszal, a fagyok elmúltával ültethetjük vissza a kertbe.

Fontos: A Keskenylevelű Angyalfüzér teleltetése nem egyszerű, és nem garantált a siker. A növény hajlamos a betegségekre és a kártevőkre, ha nem megfelelőek a körülmények. Ezért egyszerűbb és biztonságosabb megoldás lehet minden évben új palántákat ültetni.

Keskenylevelű Angyalfüzér (Angelonia angustifolia) lehetséges betegségei, kártevői

A Keskenylevelű Angyalfüzér (Angelonia angustifolia) viszonylag ellenálló növény, de néhány betegség és kártevő megtámadhatja:

Gombás betegségek:

 • Gyökérrothadás: A túlöntözés vagy a rossz vízelvezetésű talaj gombás gyökérrothadást okozhat. A tünetek közé tartozik a hervadás, sárgulás és a növény pusztulása. Megelőzésként ügyeljünk a megfelelő öntözésre és a jó vízelvezetésre.
 • Lisztharmat: A lisztharmat fehér, lisztes bevonatot képez a leveleken. A fertőzött levelek elszáradhatnak és lehullhatnak. A megelőzés érdekében kerüljük a túlzott páratartalmat, és biztosítsunk jó légáramlást a növény körül.

Kártevők:

 • Levéltetvek: A levéltetvek apró, zöld vagy fekete rovarok, amelyek a növény nedveit szívják. A fertőzött levelek elszíneződhetnek, deformálódhatnak és lehullhatnak. A levéltetvek ellen rovarirtó szappannal vagy neem olajjal védekezhetünk.
 • Takácsatkák: A takácsatkák apró, pókszerű kártevők, amelyek a levelek fonákján élnek, és finom hálót szőnek. A fertőzött levelek sárgulnak és elszáradnak. A takácsatkák ellen atkaölő szerrel vagy neem olajjal védekezhetünk.
 • Tripszek: A tripszek apró, szárnyas rovarok, amelyek a növény nedveit szívják. A fertőzött leveleken ezüstös foltok jelennek meg, és a levelek deformálódhatnak. A tripszek ellen rovarirtó szerrel vagy kék ragadós lappal védekezhetünk.

Megelőzés:

 • Megfelelő gondozás: A megfelelő öntözés, tápoldatozás és a jó légáramlás biztosítása segít megelőzni a betegségeket és a kártevőket.
 • Rendszeres ellenőrzés: Rendszeresen ellenőrizzük a növényt a kártevők és betegségek jelei után kutatva.
 • Korai kezelés: Ha kártevőt vagy betegséget észlelünk, azonnal kezeljük a problémát, hogy megakadályozzuk a további terjedést.

A Keskenylevelű Angyalfüzér általában egészséges növény, de a fenti problémák előfordulhatnak. A megelőzés és a korai kezelés segít megőrizni a növény egészségét és szépségét.

Érdekességek róla

A Keskenylevelű Angyalfüzér (Angelonia angustifolia) nem csak szépségével, hanem néhány érdekességgel is szolgál:

 • Becenevek: Az angyalfüzért gyakran nevezik „Nyári Tátikának” vagy „Angyalarcnak” a virágok tölcséres formája és angyali megjelenése miatt.
 • Illatos levelek: A levelek enyhe, édeskés illatot árasztanak, ha megdörzsöljük őket. Ez az illat egyesek szerint a szőlőre vagy a mazsolára emlékeztet.
 • Vonzó a beporzók számára: Az angyalfüzér virágai vonzzák a méheket, pillangókat és más hasznos beporzó rovarokat, így hozzájárul a kert ökoszisztémájának egészségéhez.
 • Színterápia: A különböző színű angyalfüzér virágok a színterápia szerint különböző hatással lehetnek ránk. A kék virágok például nyugtató hatásúak, míg a rózsaszín virágok romantikus hangulatot teremthetnek.

Történetek a nagyvilágból:

 • Floridai sikertörténet: Az angyalfüzért Floridában az 1990-es években kezdték el széles körben termeszteni, és gyorsan népszerűvé vált a kertészek körében a hosszú virágzási idő, a hő- és szárazságtűrés, valamint a változatos színű virágok miatt.
 • Díjnyertes fajta: Az ‘Angelface Blue’ fajta 2006-ban elnyerte az Amerikai Dísznövénytermesztők Szövetségének (AAS) díját a kiváló teljesítményéért és szépségéért.
 • Balkonládák sztárja: Az angyalfüzér kompakt mérete és hosszú virágzási ideje miatt ideális választás balkonládákba és más kisebb terekbe. Számos európai városban láthatunk angyalfüzérrel díszített erkélyeket és ablakokat.

Tények röviden összefoglalva

JellemzőLeírás
Származás
Közép- és Dél-Amerika
Család
Útifűfélék (Plantaginaceae)
Megjelenés
Kompakt, bokros növekedésű, 30-90 cm magas
Levelek
Keskeny, lándzsás, fogazott szélű, sötétzöld, enyhén illatosak
Virágok
Tölcsér alakúak, 5 sziromlevél, változatos színűek (fehér, rózsaszín, lila, kék, tarka)
Virágzás
Nyár elejétől őszig
Napfényigény
Teljes napfény (min. 6-8 óra)
Vízigény
Mérsékelt, a talaj felső rétege száradjon ki az öntözések között
Hőigény
Melegigényes (20-30°C)
Talaj
Jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, enyhén savas vagy semleges
Gondozás
Rendszeres öntözés, tápoldatozás (kéthetente), elnyílt virágok eltávolítása
Ültetés
Tavasz (május-június) vagy ősz (enyhébb éghajlaton)
Szaporítás
Magvetés (beltérben, tél végén/kora tavasszal) vagy dugványozás (tavasszal/nyáron)
Teleltetés
Nem fagytűrő, Magyarországon általában egynyári növényként termesztik, teleltetése nem javasolt kertben
Betegségek és kártevők
Gyökérrothadás, lisztharmat, levéltetvek, takácsatkák, tripszek
Érdekességek
„Nyári Tátika”, „Angyalarc” becenevek, illatos levelek, vonzza a beporzókat

 Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:Képek: Vistacreate, Pixabay

Keskenylevelű Angyalfüzér (Angelonia angustifolia) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a gyönyörű virágról. Ismerd meg közelebbről.