Lágyszárú növények jellemzői

Lágyszárú növények jellemzői

A lágyszárú növények jellemzői

A növényeket legkönnyebben a magasságuk alapján tudnánk csoportosítani:

  • alacsony növények, azaz a virágok,
  • közepes méretű növények, vagyis a bokrok/cserjék;
  • valamint a magas növények, a fák.

De ennél azért árnyaltabb képet mutat a növények világa.  A növényeket ugyanis többek között például a száruk vastagsága, keménysége alapján is lehet különböző kategóriákba sorolni.

Ezek alapján az egyik legnépszerűbb növénytípus az úgynevezett lágy szárú növények közé tartozik. Bár tágabb értelemben nem csak azok tartoznak bele, de hétköznapi értelemben a lágy szárú növények a dísznövények egy speciális fajtája. Méghozzá az, amit emberek röviden és egyszerűen úgy hívnak: virágok.

Mi jellemző tehát a virágokra, azaz a lágy szárú növényekre?

Lágyszárú növények jellemzői
Lágyszárú növények jellemzői

A lágy szárú növények jellemzői: mi is az a lágy szár?

Már egészen kiskorunkban megtapasztalhattuk kirándulásaink során, hogy a mezőn található sokféle virágot könnyű leszedni. A száruk lágy, puha, könnyen elszakad, és legtöbbször zöld színben pompázik. Ezeket a lágy szárral rendelkező növényeket soroljuk az úgynevezett lágy szárú növények kategóriába.

A lágy szárú növények jellemzői: miben térnek el a fás szárúaktól?

Azon kívül, hogy a lágyszárúakat le tudjuk tépni, más szempontból is eltérnek a fás szárú növényektől. Az egyik legfontosabb különbséget tudományosan úgy nevezik, hogy a lágy szárú növények esetében nem beszélhetünk másodlagos növekedésről.

Mit is jelent ez tulajdonképpen? Azt, hogy a lágy szárú növények vagy azok föld feletti része viszonylag rövid idő alatt elpusztul. Ezzel szemben a fás szárú növények tartósabb, vastagabb szára akkor is életben marad, amikor a többi része téli álomban pihen.

Lágyszárú növények jellemzői
Lágyszárú növények jellemzői

A lágy szárú növények jellemzői: milyen fajtákat különböztetünk meg és mi jellemző rájuk?

A lágy szárú növények tehát lehetnek olyanok, melyek csak egy meghatározott, rövidebb ideig maradnak életben. Mások viszont látszólag nem élnek, ám a látszat csal. A föld alatt ugyanis gyökerük nem pusztult el, és amikor eljön az ideje, új hajtások nőhetnek ki belőle.

A lágy szárú növényeket tehát többek között az élettartamuk hosszúsága alapján lehet csoportosítani. Ezek alapján a következő lágy szárú növénykategóriák vannak:

  • egyéves lágy szárú növények

Az egyéves lágy szárú növényekre az jellemző, hogy magról nőnek, kivirágoznak, majd egy év után teljesen megszűnnek létezni. Azaz minden részük, beleértve a gyökereiket is, elpusztulnak.

  • kétéves és évelő lágy szárú növények

Ezek a lágyszárúak arról nevezetesek, hogy csak látszólag „halnak meg”. Ők ugyanis, ha eljön a tél, a leveleiket elhullatják, száraik elhalnak, de a föld alatt gyökereik megmaradnak. Ám ha vége a számukra kedvezőtlen időjárási időszaknak, a gyökéren levő föld alatt levő szár növekedni kezd. Egészen addig, míg a földből kibújva ismét hajtani, virágozni nem kezd.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek