Mikor kezdjünk metszeni?

Mikor kezdjünk metszeni?

Mikor kezdjünk metszeni?

Sokan nem is gondolnák, de a növények metszése egy igen fontos feladat, amit nem árt minél gondosabban, felkészültebben elvégezni. Ahhoz, hogy a növény szépen teremjen az elkövetkező évben, nem mindegy, hogy melyiket hogyan metsszük meg. Talán a legfontosabb kérdés: mikor metsszük meg őket, és mikor kezdhetjük meg a metszési munkálatokat?

Tudj meg többet arról, hogy mitől függ a metszés elkezdésének ideje! Így lehet tele a kerted ragyogó, gyönyörű és finom terményekben gazdag növényekkel.

Mikor kezdjünk el metszeni, hogy ne okozzunk kárt a metszéssel?

A növényeket alapvetően kétféle időszakban szokták metszeni. Vagy amikor azok éppen nyugalmi, vagy amikor vegetációs időszakban vannak. Az előbbi tél idején van, az utóbbi nyárra tehető. A nagyüzemi termelőknél az utóbbi időben a nyugalmi időszakban történő metszés terjedt el, mert olyankor van rá elég idő.

Amikor növények nyugalmi időszakban vannak, olyankor a növekedésük szinte teljesen megáll, de legalábbis jelentősen lelassul. Ilyenkor ugyanis a növények egyfajta védekező életmódot vesznek fel, és sokkal ellenállóbbak az esetleges külső károkozó tényezőkkel szemben.

A növényeket tehát már olyankor érdemes elkezdeni metszeni, amikor ebben a bizonyos nyugalmi időszakban vannak.

Mikor kezdjünk metszeni?
Mikor kezdjünk metszeni?

Mikor kezdjünk metszeni: nem az évszak, az időjárás a lényeg

Növényt metszeni tulajdonképpen akár egész évben is lehet – feltéve, hogy arra alkalmas az idő. Ugyanis nem elsősorban az év adott szakasza határozza meg a metszés ideális időpontját, hanem az, hogy éppen milyen az időjárás. Ha a hőmérséklet tartósan 0°C alatt van, könnyen előfordulhat, hogy a metszés miatt megfagy, és ezáltal elpusztul/terméketlenné válik.

A metszés során tudniillik – bár a cél az lenne, hogy minél kevésbé – valamilyen szinten megsértjük a növények felületét. Ezáltal utat nyitunk arra, hogy bizonyos kártevők vagy kórokozók beférkőzzenek a belsejébe. Ezenkívül a sérült felület hideg időben a vágás okozta sérülésen keresztül meg is fagyhat. Ráadásul a mínuszokban a nővények szárai a fagytól különösen merevek, így rendkívül könnyen eltörhetnek.

Vagyis összefoglalva: nem az számít, hogy milyen évszak van, hanem leginkább az, hogy ne legyenek fagyok.

Ám az időjárás még nem minden, ugyanis nemcsak ettől függ, hogy mikor érdemes megkezdeni a metszési munkálatokat.

Mikor kezdjünk metszeni?
Mikor kezdjünk metszeni?

Mikor kezdjünk metszeni? Attól függ, hogy mit metszenénk

Abban már megegyezhetünk, hogy lehetőleg a fagy után kezdjük el a metszési munkálatokat. Ám az egyes növények fagyot követő „ébredési ideje” is eltérhet. A legkorábban ébredő növények például a ribiszke-, szeder- és málnabokrok.

Egyéb növények ajánlott metszési ideje:

 1. kora tavasszal, februárban:

 • egyes dísznövények: gyertyán, fagyal,
 • szőlő,
 • egyes gyümölcsfák: alma, körte, meggy,
 • bogyósok,
 • mandulafák.
Mikor kezdjünk metszeni?
Mikor kezdjünk metszeni? Szőlő metszése.
 1. kicsivel később:

 • őszi- és kajszibarackfák
 1. nyár végén, augusztus-szeptemberben:

 • diófák,
 • mogyoró.

Bokrok metszése tavasszal

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek