Mirtusz, a kultikus fűszernövény

Mirtusz (Myrtus)

Mirtusz, a kultikus fűszernövény

Varázsolj vele mediterrán hangulatot a kertedbe!

Mirtusz… A növény, ami az ókorban Aphrodité szerelemistennő kedvenc virága volt, és a béke szimbólumaként vértelen küzdelemben győztes hadvezérek homlokát övezte…

Legendás hírnevét azonban nemcsak annak köszönheti, hogy istennők és hősök kedvenc növénye volt. A mirtusz ugyanis egy különleges illatú növény, melynek köszönhetően nem csupán a kertben kiváló, hanem fűszernövényként is. Akár kezdő kertészek is nevelhetnek kertjükben mirtuszt – mindössze arra kell ügyelni, hogy megvédjük a kemény, száraz fagyoktól.

Mirtusz (Myrtus)

A mirtusz fűszernövény rendszertani besorolása, származása

A mirtusz egy nemzetség, melynek leggyakoribb faja a közönséges mirtusz. A legtöbb mirtusszal kapcsolatos legenda, hiedelem is erre a fűszernövényre vonatkozik. A közönséges mirtusz a mirtuszvirágúak rendjébe és a mirtuszfélék családjába tartozik.

A mirtusz fűszernövényt már az ókorban is termesztették, őshazája a Földközi-tenger környéke. Mára már nemcsak minden mediterrán vidéken, hanem szinte az egész világon megtalálható a mirtusz.

A mirtuszt hazánkban népiesen emlegetik még irnye néven is.

Mirtusz (Myrtus)

A mirtusz fűszernövény megjelenése, gondozása, termesztése

A közönséges mirtusz egy örökzöld, sűrű lombú fa vagy cserje, ami természetes élőhelyén szabadon nevelve akár 5-7 méteresre is megnőhet. Dézsában tartva mintegy 1 méter magasságot ér el. A közönséges mirtusz levelei sötétzöldek, lándzsa alakúak, virágai fehérek, különleges, aromás illattal, melyek tavasztól kezdenek virágozni. A mirtusz fűszernövénynek bogyótermései vannak, ezek borsónyi méretűek, lilás színűek.

A mirtusz fűszernövény nem véletlenül a mediterrán vidékek növénye. Szereti a sok napsütést, meleget, és akár rossz, sziklás talajon is megél. Ha szép, egészséges mirtuszt szeretnénk, akkor ügyelünk a talaj nedvesen tartására.

A mirtusz mérsékelten fagytűrő: májustól szeptemberig lakásban levegős ablak mellett, kertben védett helyen tartsuk. Októbertől áprilisig olyan helyre tegyük, ahol nem megy 10 C alá a hőmérséklet, és elegendő fényhez tud jutni. A mirtusznak különösebb betegségei nem ismertek.

A közönséges mirtuszt a virágzó ágak végéről szedett dugvánnyal lehet szaporítani.

Mirtusz (Myrtus)

A mirtusz fűszernövény felhasználása

A mirtusz egy igen kedvelt dísznövény, ami mediterrán hangulatot varázsol a kertbe, de ezen kívül számosféleképpen kihasználják kedvező tulajdonságait. Ezek nagy része annak köszönhető, hogy nemcsak virágában és termésében, de a leveleiben is nagy mennyiségű illóolaj található.

A mirtuszt az élelmiszeripar mellett felhasználják az élelmiszeriparban, illatszeriparban, gyógyászatban, hagyományos orvoslásban is. Magyarországon levele és olaja is gyógyhatású készítményként kerül forgalomba. A mirtusz gyomorerősítő, emésztést segítő, vérzéscsillapító hatású, az aromaterápiában pedig hörghurut kezelésére is használják.

Továbbá kedvelt dísznövény: falusi házak ablakát díszítette, esküvőkön a menyasszonyok mirtuszkoszorút viseltek.

Mirtusz (Myrtus)

A mirtusz fűszernövény felhasználása a konyhában

A bogyóiból lekvárt, szeszt főznek, ennek piros és fehér változata is létezik. Édeskés, csípős bogyóit bors vagy babérlevél helyettesítőjeként húsok, halak ízesítésére használhatjuk.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek