Nárcisz (Narcissus)

Nárcisz (Narcissus)

A nárcisz (Narcissus) egy nagyon szép tavaszi virág, és számos okból kedvelt a kertészek körében:

 1. Virágzási idő: A nárciszok tavasszal virágoznak, amikor a többi növény még nem virágzik, így jól kiemelik magukat a kertben.
 2. Színek: A nárciszok számos színben elérhetők, beleértve a fehéret, a sárgát, a narancsot és a rózsaszínt, így jól illeszthetők a kert többi virágához.
 3. Illat: A nárciszok illatosak, így jól szellőztetik a kertet.
 4. Méret: A nárciszok nagyon különböző méretekben elérhetők, így jól illeszthetők a kert méretéhez és elrendezéséhez.
 5. Egyszerű gondozás: A nárciszok általában ellenállóak a betegségek és kártevők ellen, és egyszerűen gondozhatóak, így jól alkalmazkodnak a kertészek igényeihez.
 6. Szimbolizálja a tavaszt: A nárciszok tavasszal virágoznak, így a kertbe ültetve, jól szimbolizálják a tavaszi időszakot és a újrakezdést.

Nárcisz (Narcissus) jellemzése, rendszertani besorolása

A nárcisz (Narcissus) a páfrányvirágúak (Amaryllidaceae) családjába tartozó növénynemzetség, melynek több mint 50 faja ismert. A nárciszok virágaik különlegesen szépek, leggyakrabban fehér, rózsaszín, narancssárga vagy sárga színűek. A virágok általában egyszerűek, de néhány fajnál ritkán kettős virágok is előfordulhatnak.

A nárciszokat sokféle méretben találhatjuk, a legkisebb fajok virága általában 2-3 cm átmérőjű, míg a legnagyobb fajoké akár 15 cm is lehet.

A nárciszok Európában, Ázsiában és Afrikában őshonosak, de sok fajukat kultiválták és elterjesztették az egész világon. Elsősorban mezőkön, erdőkben, hegyvidékeken, réteken és sziklás területeken találhatók, de sok fajuk alkalmazkodott a városi környezethez is. A nárciszok számos termesztett fajtája ismert, melyeket dísznövényként ültetnek.

A Nárciszok származása és elterjedése vitatott, és nincs egyértelmű tudományos bizonyíték az eredetükre. A leggyakrabban elfogadott elmélet szerint a nárciszok őshazája Európa és Ázsia volt. A Nárciszok elterjedése és evolúciója függhetett a klímaváltozástól, a tájkép változásaitól és az emberi tevékenységtől.

Nárcisz (Narcissus)
Nárcisz (Narcissus)

Ültetése, szaporítása

A nárciszokat tavasszal lehet ültetni, vagy ősszel is, amikor a talaj még meleg, de a virágzás már lezárult. A megfelelő talaj egy jó vízelvezetésű, jól átszellőztetett, közepesen szikes talaj, amely jól lehet öntözni. A nárciszokat a napos vagy félárnyékos helyeken ültetik, és megfelelő távolságot hagynak a növények között, hogy jól fejlődhessenek.

A nárciszokat sokféle módon lehet szaporítani:

 • Magról, amikor a magokat ősszel vagy tavasszal ültetik és virágozni 3-4 év múlva kezdenek.
 • Rizómáról, amikor a rizómát tavasszal vagy ősszel szétválasztják, és új helyen ültetik, ahol hamarabb virágozni kezdenek.
 • csemetékről, amiket a rizómából vagy a hagymából választanak le és új helyen ültetnek.

A virágzás időpontja a nárciszok fajtól függően változik, a legtöbb faj tavasszal virágzik, és a virágzás általában 2-6 hétig tart. Van néhány faj a nárcisz, amelyek a késő tavaszi, nyári vagy őszi időszakban virágoznak, és a virágzás ideje is eltérhet.

Természetszerű társulásban képesek spontán szaporodni, és képesek a mezei pockok, vakondok távol tartására.

Nárcisz (Narcissus)
Nárcisz (Narcissus)

 

Nárcisz gondozása

A nárciszok gondozása nagyon egyszerű, és a következő dolgokra kell ügyelni:

 • Talaj: A nárciszoknak jó vízelvezetésű, jól átszellőztetett, közepesen szikes talajra van szükségük. Ha a talaj túl mélyen szikes, akkor hozzáadhatunk komposztot vagy humuszt a talajhoz, hogy javítsuk a talaj szerkezetét és tápanyagtartalmát.
 • Napfény: A nárciszokat a napos vagy félárnyékos helyeken ültetik. A túl sok napfény kiszáríthatja a talajt és elégetheti a leveleket, míg a túl kevés napfény csökkentheti a virágzást.
 • Öntözés: A nárciszokat rendszeresen öntözni kell, főként a virágzás idején, hogy a talaj mindig nedves legyen. Azonban ne öntözzük túl, mert a talaj túl nedves lehet és a gyökérrotáció előfordulhat.
 • Trágyázás: A nárciszokat nyár végén vagy ősz elején kell trágyázni, hogy javítsuk a talaj tápanyagtartalmát és biztosítsuk a jövő évi virágzást.
 • Vágás: A virágzás után a nárciszokat visszavághatjuk, hogy eltávolítsuk a elhervadt virágokat és így javítsuk a növény következő évi virágzását.
 • Tárolás: Amikor a nárciszok végzik a virágzást, akkor a hagymákat kiemeljük a talajból, és száraz, hűvös helyen tároljuk, hogy a rizómák és a hagymák megfelelően száradjanak, mielőtt újra ültetjük őket.
 • Betegségek és kártevők: A megelőzés érdekében ajánlott a talajt jól átszellőztetni, és a növényeket rendszeresen ellenőrizni a kártevők és a betegségek jelenlétére. Ha kártevőket vagy betegségeket találunk, azonnal kezelni kell őket, hogy megelőzzük a továbbterjedést és megmentsük a növényeket.
Nárcisz (Narcissus)
Nárcisz (Narcissus)

Nárcisz (Narcissus) teleltetése

A nárciszokat általában a talajban teleltetik, mert a hagymáik jól tolerálják a hideget és a fagyt. A nárcisz hagymák tavasszal ültethetők, de a legjobb idő ősszel van, amikor a talaj még meleg és a növényeknek lehetőségük van, hogy megerősödjenek és gyökeret eresszenek, mielőtt a tél beköszönt. A hagymák általában 10-15 cm mélyen kerülnek a talajba és 15-20 cm távolságot hagynak a köztük.

Amikor a nárciszokat teleltetjük, fontos a talajt jól öntözni, hogy a hagymák megfelelően nedvesek legyenek, és hogy a talaj ne száradjon ki. A nárciszokat lefedhetjük földdel vagy levélzúzmával, hogy megvédjük őket a téli hidegtől és a széltől.

Azok a nárciszok, amelyek kint maradnak a talajban, az általában jól teleltetnek, és tavasszal újra virágoznak, de ha a tél nagyon hideg és szeles, akkor a nárcisz hagymák károsodhatnak és nem fognak virágozni.

Nárcisz (Narcissus)
Nárcisz (Narcissus)

Nárcisz betegségei, kártevői

A nárciszok általában ellenállóak a betegségek és kártevők ellen, de néhány esetben megtámadhatják őket.

 • Gyökérbetegségek: A nárciszokat megtámadhatják a rothadó gyökérbetegségek, mint például a Botrytis vagy a Phytophthora. A talaj túl nedves lehet és a talaj túl zárt, ami a gyökérbetegségek kialakulásának ideális körülményei. A megelőzés érdekében a talajt jól átszellőztetni kell és a növényeket rendszeresen ellenőrizni a kártevők és a betegségek jelenlétére.
 • Levéltetvek: A nárciszokat megtámadhatják a levéltetvek, amelyek a leveleken és a virágokon esznek. A levéltetvek károsíthatják a növényeket és csökkenthetik a virágzást. A megelőzés érdekében a növényeket rendszeresen ellenőrizni kell, és ha levéltetveket találunk, azonnal kezelni kell őket.
 • Pajzstetvek: A nárciszokat megtámadhatják a pajzstetvek, amelyek a leveleken és a virágokon esznek. A pajzstetvek károsíthatják a növényeket és csökkenthetik a virágzást. A megelőzés érdekében a növényeket rendszeresen ellenőrizni kell, és ha pajzstetveket találunk, azonnal kezelni kell őket.
 • Levél lerágódók: A nárciszokat megtámadhatják a levél lerágódók, amelyek a leveleket eszik. A levél lerágódók károsíthatják a növényeket és csökkenthetik a virágzást. A megelőzés érdekében a növényeket rendszeresen ellenőrizni kell, és ha levél lerágódókat találunk, azonnal kezelni kell őket.

A megelőzés érdekében fontos a nárciszokat megfelelően gondozni, például biztosítva a megfelelő talajt, napfényt, öntözést és trágyázást. A növényeket rendszeresen ellenőrizni kell, hogy korai jeleit felismerjük a betegségeknek és kártevőknek, és azonnal cselekedjünk.

Ha szükséges, a beteg vagy károsodott növényeket eltávolítani kell, hogy megelőzzük a továbbterjedést. A kártevők és betegségek elleni kezeléseknek környezetbarátnak kell lenni, hogy ne károsítsák a növényeket, a talajt, vagy a környezetet.

Nárcisz (Narcissus)
Nárcisz (Narcissus)

Vadon élő nárciszok

A vadon élő nárciszok általában Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában találhatók. Az európai vadon élő nárciszokat elsősorban a hegyvidékeken és a sztyeppéken találhatjuk, ahol a talaj közepesen szikes és a napfény erős. Az ázsiai vadon élő nárciszokat elsősorban a hegyvidékeken találjuk, ahol a talaj közepesen szikes és a napfény erős. Az észak-afrikai vadon élő nárciszokat elsősorban a hegyvidékeken találjuk, ahol a talaj közepesen szikes és a napfény erős.

A vadon élő nárciszokat általában a tavaszi időszakban találjuk, amikor a virágok virágoznak. A vadon élő nárciszok színei változóak, beleértve a fehéret, a sárgát, a narancsot és a rózsaszínt. A vadon élő nárciszok általában ritkák, és óvni kell őket, hogy megelőzzük a kihalásukat.

Magyarországon és környékén több olyan hely található, ahol vadon élő nárciszokat találhatunk. Például:

 • Kárpátokban: A magyarországi Kárpátokban számos helyen találhatunk vadon élő nárciszokat, például a Mátrában, a Bükkben és a Pilisben.
 • Vértesben: A Vértesben található a Vértesi-medence nárciszmezője, amelyet tavasszal nagyon sok turista látogat, hogy megnézze a vadon élő nárciszokat.
 • Bakonyban: A Bakonyban található a Bakonyi-hegység nárciszmezője, amely tavasszal nagyon sok turistát vonz.
 • Ópusztaszeren: Ópusztaszeren található a Kiskunsági Nemzeti Park nárciszmezője, amely tavasszal szintén sok turistát vonz.
 • Szlovákiában: A Szlovák Paradicsomban található a Slanské vrchy nemzeti parkban a nárciszmezők

Ezek a helyek csak példák, Magyarországon és környékén sok más helyen is találhatunk vadon élő nárciszokat.

Nárcisz (Narcissus)
Nárcisz (Narcissus)

Érdekességek a nárciszról

1 # Az egyik leghíresebb és legkedveltebb nárcisz faj a trombita nárcisz (Narcissus trumpet) ismert más neveken is, mint a trombitás nárcisz vagy a kurrens nárcisz. A fajta neve onnan ered, hogy a virágai nagyon hosszú, széles és kúpos trombita formájúak.

A trombita nárciszok tavasszal virágoznak, és számos színben elérhetők, beleértve a fehéret, a sárgát, a narancsot és a rózsaszínt. A trombita nárciszokat sok helyen termesztik dísznövényként, és általában a tavaszi kertbe ültetik, hogy élvezhessük a virágzást.

2 # A nárcisz a görög mitológiából veszi eredetét. A Narkisszosz nevű szép ifjú a mitológiában, akit a saját vonzereje és önimádása miatt pusztított el.

A történet szerint a Narkisszosz nem törődött az utána epekedő Ékhó szerelmével, és csak a saját tükörképét és vonzerejét imádta.

Ennek következtében Afrodité, a szerelem istennője büntetésül úgy döntött, hogy Narkisszosz meglátja saját tükörképét, és beleszeret. Narkisszosz a saját szépségébe belehal, és a teste virággá változik, amit a mai napig nárcisznak hívunk.

Nárcisz (Narcissus)
Nárcisz (Narcissus)Fűszer és gyógynövények
Kerti ötletek témájú cikkek
Kerttervezés témájú cikkek
Kertépítés témájú cikkek
Díszkert témájú cikkek
Konyhakert
Zöldségek
Gyümölcsök
Kerti virágok
Szobanövények
Gyógynövényinfó