Birs (Cydonia oblonga) alma vagy körte?

Birs (birsalma vagy birskörte) (Cydonia oblonga)

A Birs fája (Cydonia oblonga) egy remek választás lehet a kertünkbe, mert számos előnye van.

Elsősorban a termése miatt jó választás, mert a Birs termése gazdag forrása vitaminoknak, ásványi anyagoknak, és nyomelemeknek, amelyek segítik a szervezetben a különböző funkciók fenntartását. A Birs fája magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, amely segít a szervezetben a szabad gyökök elleni védekezésben, és hozzájárul a rák megelőzéséhez és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Emellett a Birs fája díszítő értékkel is rendelkezik, amely a kertünkben remekül mutat.

A Birs fája szép lombkoronával rendelkezik, amely a nyáron zöld színű, az ősszel pedig aranybarnára vált. A Birs fája egyszerűen termeszthető, és jól tűri a szárazságot, így a kertünkben is remekül érzi magát.

Birs (Cydonia oblonga) jellemzése, rendszertani besorolása

A Birs (Cydonia oblonga) őshonos Európában és Nyugat-Ázsiában, beleértve Oroszországot, Ukrajnát, Törökországot, Iránt, és az egyes régiókat az európai országokban, mint például az olaszországi, az osztrák és a francia Alpok. Elterjedt a Közép-Európában, általában a mediterrán éghajlaton, és a nedves, meleg övezetekben. A Birs jól tud alkalmazkodni az árnyékos helyekhez, és jól tudja tolerálni a magas páratartalmat.

A Birs jól tud alkalmazkodni a különböző talajokhoz, de a legjobban a mély, jól árainak talajon fejlődik. A Birs kedveli a napos helyeket, de jól tud alkalmazkodni az árnyékos helyekhez is. A Birs élénk élénk növekedést mutat, ha kedvező körülmények között van, de a száraz, meleg időjárás kedvezőtlen lehet a növekedésre.

A Birs törzsének magassága általában 3-5 méter, de néha elérheti az 8 métert is. A levelei oválisak, a virágai rózsaszínűek és aprók.  Április végén, május elején virágzik, így a fagyok ritkán tesznek kárt benne.

Termése éretlenül zöld színű, szürkésfehér piheszőrökkel, melyek késő őszre ledörzsölődnek; az ekkorra érett, fényes aranysárga, kemény falú, erős illatú almatermés, melynek formája almára vagy körtére emlékeztető, tipikusan 7–12 cm hosszú, 6–9 cm széles

A Birs rendszertani besorolása: Kingdom: Plantae Phylum: Tracheophyta Class: Magnoliopsida Order: Rosales Family: Rosaceae Genus: Cydonia Species: C. oblonga

A Birs megjelenése felépítése: Birs egy kis fák és cserjék, amelyeknek apró rózsaszínű virágai  vannak. Levelei oválisak és zöldek. A trunk és ágak erősek és rugalmasak.

Birs (birsalma vagy birskörte) (Cydonia oblonga)
Birs (birsalma vagy birskörte) (Cydonia oblonga)

Ültetése, szaporítása

A Birs ültetése legjobban a tavasszal vagy ősszel történhet, amikor a fák pihennek. A fát érdemes úgy ültetni, hogy a gyökérzet körülbelül 2-3 cm-rel legyen alacsonyabb, mint a talajszint. A fát jó minőségű talajba kell ültetni, amely jó vízelvezetéssel rendelkezik. A fát jól kell öntözni az ültetés után, hogy a talaj összezáródjon a gyökerek körül, és hogy a fát jól megtáplálja.

A Birs szaporítása lehet magról, amikor a termés érett és kifejlett, vagy kézi metszéssel. A Birs magjai jól termők, ha jó talajban és kedvező időjárási körülmények között vannak. A Birs kézi metszéssel is szaporítható, amikor a hajtásokat levágják a fáról, és azokat újra ültetik. A Birs kézi metszéssel való szaporítása nagyon hatékony, és gyorsabban hozza a termést, mint a magról való szaporítás.

Az ültetéshez és szaporításhoz javasolt, hogy konzultálj egy szakértővel, hogy biztosan jó módszert választhass.

Fajái

 1. Bereczki Birs (Cydonia oblonga var. Bereczki) – ez a fajta a magyarországi Bereczk környékén honos, és korai termést hoz. A termése közepes méretű  és édes ízű. Termőhely iránt igénytelen, ellenálló, szárazságtűrő és télálló fajta.
 2. Konstantinápolyi Birs (Cydonia oblonga var. Constantinopolitana) – ez a fajta az Oszmán Birodalom Konstantinápoly városából származik, és korai termést hoz. A termése közepes méretű  és édes ízű. Szeptember végétől lehet szüretelni. Gyümölcse középnagy (200-250 gramm), ritkán nagy, alakja változó. Talaj szempontjából a Bereczkinél kissé igényesebb, szárazságtűrő és télálló.
 3. Champion Birs (Cydonia oblonga var. Champion) – ez a fajta Angliából származik és korai termést hoz. Közepesnél nagyobb (250-350 gramm) gyümölcse zömök körte alakú. Talajra igénytelen, a fagyot kevésbé jól bírja.
 4. Angersi Birs (Cydonia oblonga var. Angersi) – ez a fajta Franciaországból származik, és későn termő. Gyümölcse gömbölyű, középnagy (200-300 gramm). Tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású, levegős, meleg talajra van szüksége.
 5. Portugál Birs (Cydonia oblonga var. Portugallica) – ez a fajta Portugáliából származik, és későn termő.  Közepes méretű (200-300 gramm) gyümölcse zömök körte alakú. A talaj iránt igényes. Mérsékelten fagyálló és szárazságtűrő fajta.
 6. Leskovaci Birs (Cydonia oblonga var. Leskovaciana) – ez a fajta Szerbiából származik, és korai termést hoz. Gyümölcse igen nagy (300-500 gramm), alakja igen változó. A termőhely iránt igénytelen, de a hűvösebb talajokat jobban kedveli.

Mindezek a fajták különböznek a termés időpontjában, a termés minőségében, a termés méretében és az alma ízében. Javasolt, hogy válassz egy fajtát, amely illeszkedik az adott éghajlathoz és talajhoz, és amelyiknek az íze és minősége megfelel az igényeidnek.

Birs (birsalma vagy birskörte) (Cydonia oblonga)
Birs (birsalma vagy birskörte) (Cydonia oblonga) virágzata

Gondozása

A Birs gondozása a következő lépésekben történhet:

 1. Öntözés: A Birs jó vízellátást igényel, különösen a növekedés kezdetén és a termésképző időszakban. A fát hetente egyszer kell öntözni, hogy a talaj nedves maradjon.
 2. Trágyázás: A Birs jó minőségű trágyát igényel, hogy jól fejlődjön. A fát tavasszal és ősszel kell trágyázni, hogy jó minőségű termést hozzon.
 3. Metszés: A Birs metszését a tavaszi időszakban kell elvégezni, hogy a fák jól fejlődjenek és jó minőségű termést hozzanak. A metszés során a beteg, sérült és elhalt ágakat kell eltávolítani.
 4. Védelem: A Birs védelmét a kártevők és a betegségek ellen kell elvégezni. A fákat gyakran kell ellenőrizni, hogy a kártevők és a betegségek időben észlelhetők legyenek.
 5. Termés szedése: A Birs termését a termés érését követően kell leszedni, hogy a fák jó minőségű termést hozzanak. A termést óvatosan kell leszedni, hogy ne sérüljön meg.

A gondozást a fajtától, a talajtól, a klímától, és a céltól függően kell végezni. Javasolt, hogy konzultálj egy szakértővel, hogy biztosan jó módszert választhass.

Birs (Cydonia oblonga) begyűjtése és tárolása

A Birs (Cydonia oblonga) begyűjtése és tárolása a következő lépésekben történhet:

 1. Begyűjtés: A Birs termését a termés érését követően kell leszedni, hogy a fák jó minőségű termést hozzanak. A termést óvatosan kell leszedni, hogy ne sérüljön meg. A termést száraz, meleg időjárásban kell leszedni, hogy ne penészedjen meg.
 2. Szortírozás: A leszedett termést óvatosan kell szortírozni, hogy eltávolítsuk a sérült és beteg terméseket.
 3. Tisztítás: A szortírozott termést alaposan kell tisztítani, hogy eltávolítsuk a porokat és a kártevőket.
 4. Tárolás: A tisztított termést jól légáteresztő helyen kell tárolni, hogy a termések ne penészedjenek meg. A termést hűtőszekrényben is tárolhatjuk, hogy a termések hosszabb ideig frissek maradjanak.
 5. Előkészítés: A tárolt termést előkészíteni kell, hogy felhasználhassuk. A termést lereszelhetjük, vagy felkockázhatjuk, vagy lefagyaszthatjuk, hogy később is felhasználhassuk.
Birs (birsalma vagy birskörte) (Cydonia oblonga)
Birs (birsalma vagy birskörte) (Cydonia oblonga) termés

Birs termésének teleltetése

A Birs (Cydonia oblonga) termését teleltetni lehet, hogy hosszabb ideig frissek maradjanak. A teleltetés a következő lépésekben történhet:

 1. Szortírozás: A leszedett termést óvatosan kell szortírozni, hogy eltávolítsuk a sérült és beteg terméseket.
 2. Tisztítás: A szortírozott termést alaposan kell tisztítani, hogy eltávolítsuk a porokat és a kártevőket.
 3. Hűtés: A tisztított termést hűtőszekrényben kell tárolni, hogy a termések hosszabb ideig frissek maradjanak. A hűtőszekrényben a termések hőmérséklete 0-1 Celsius fok körül kell legyen.
 4. Pakolás: A hűtött terméseket jól légáteresztő dobozokban kell elhelyezni, hogy a termések ne penészedjenek meg. A dobozokat jól kell lezárni, hogy a termések ne száradjanak ki.
 5. Tárolás: A pakolt terméseket száraz és hideg helyen kell tárolni, hogy a termések hosszabb ideig frissek maradjanak. A tárolás hőmérséklete 0-1 Celsius fok körül kell legyen.

A teleltetés a termés minőségét és az eltarthatóságot javítja, de hosszabb tárolási idővel jár. A teleltetési idő a fajtától, a termés minőségétől és a céltól függ. Általában a Birs termését 2-3 hónapon keresztül lehet teleltetni, de ez változó lehet. A teleltetés időtartama alatt a terméseket rendszeresen ellenőrizni kell, hogy eltávolítsuk az esetlegesen romlott terméseket, hogy a többi termés minősége megmaradjon.

Azt is javasolt, hogy az almát egyenként ellenőrizzük, hogy megtaláljuk a rothadt almát, és eltávolítsuk azt, mert egy rothadt alma könnyen elterjesztheti a rothadást a többi almára is.

A teleltetés lehetővé teszi, hogy a termést később felhasználhassuk, például a téli időszakban, amikor a friss alma elérhetetlen lehet. Mindezek mellett, a teleltetés lehetővé teszi, hogy a termést tovább adhassuk, vagy értékesíthessük.

Birs (birsalma vagy birskörte) (Cydonia oblonga)
Birs (birsalma vagy birskörte) (Cydonia oblonga)

Birs betegségei, kártevői

A Birs (Cydonia oblonga) fája számos betegségre és kártevőre hajlamos. Az alábbiakban néhány leggyakoribb betegség és kártevő van felsorolva:

 1. Monilia szaga: ez egy gombabetegség, amely a fák leveleit, hajtásait és terméseit támadja. A betegség jellemző tünete a fehér penészszag, amely a beteg részekről jelentkezik.
 2. Birspikkely: ez egy gombabetegség, amely a fák leveleit és hajtásait támadja. A betegség jellemző tünete a barna pikkelyek, amelyek a beteg részeken jelentkeznek.
 3. Birs-levéltetű: ez egy rovar, amely a fák leveleit támadja. A betegség jellemző tünete a zöldes foltok, amelyek a beteg részeken jelentkeznek.
 4. Birs-hernyó: ez egy rovar, amely a fák hajtásait és terméseit támadja. A betegség jellemző tünete a károsodott hajtások és termések.
 5. Birs-kabóca: ez egy rovar, amely a fák gyökerét támadja. A betegség jellemző tünete a gyökérkárosodás, amely miatt a fák nehezen képesek megfelelően felvenni a vizet és a tápanyagokat, és ezáltal gyengén fejlődnek, vagy elpusztulhatnak.

Az ilyen betegségek és kártevők ellen védekezni lehet, például a megfelelő gondozási módszerekkel, a trágyázással, a metszéssel, a permetezéssel és a kártevőkkel szembeni fizikai ellenőrzéssel.

A betegségek és kártevők elleni védekezés időben történő megkezdése fontos, hogy a károk minimalizálódhassanak. Javasolt, hogy konzultálj egy szakértővel, hogy megtudhasd, melyik védekezési módszer a legmegfelelőbb az adott helyzetben.

Birs (Cydonia oblonga) élettani hatása a szervezetre

A Birs (Cydonia oblonga) termése számos jótékony hatással rendelkezik a szervezetre, például:

 1. Antioxidánsok: A Birs termése gazdag forrása az antioxidánsoknak, amelyek segítenek a szervezetben a szabad gyökök elleni védekezésben, és hozzájárulnak a rák megelőzéséhez és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.
 2. Vitaminok és ásványi anyagok: A Birs termése gazdag forrása a vitaminoknak, például C-vitamin: A Birs termése magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, amely segít a szervezetben a szabad gyökök elleni védekezésben, és hozzájárul a rák megelőzéséhez és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.
 1. Rosttartalom: A Birs termése magas rosttartalommal rendelkezik, amely segít a jó bélműködés fenntartásában és a fogyás elérésében.
 2. Vitamin A: A Birs termése gazdag forrása a A-vitamin, amely segít a látás, az immunrendszer, a bőr, a fogak és a csontok egészségének fenntartásában.
 3. Vitamin K: A Birs termése gazdag forrása a K-vitamin, amely hozzájárul a vér koagulációjához, és segít a csontok egészségének fenntartásában.
 4. Vas: A Birs termése kis mennyiségben tartalmaz vasat, amely hozzájárul a vörösvértestek képződéséhez és a oxigén szállításához.

 

Az alma fogyasztásával kapcsolatban, fontos, hogy az alma mérete és minősége megfelelő legyen, és hogy a fogyasztás mennyiségét is figyelembe kell venni, hogy elkerüljük a túlzott fogyasztásból adódó negatív hatásokat.

Birs (birsalma vagy birskörte) (Cydonia oblonga)
Birs (birsalma vagy birskörte) (Cydonia oblonga)

Birs felhasználása

A Birs (Cydonia oblonga) termése számos célra használható, például:

 1. Ételkészítés: A Birs termése sokféle étel elkészítéséhez használható: lekvár, dzsem, almaleves, almapuding, almabor, almalekvár, stb.
 2. Táplálék-kiegészítő: A Birs termése por formájában is elérhető, és sokféle táplálék-kiegészítőben található, amely segít a szervezetben a vitaminok és ásványi anyagok pótlásában.
 3. Gyógyászat: A Birs termése gyógyászatban is használható, például a bélrendszeri problémák kezelésére, a látás javítására, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére és a rák megelőzésére.
 4. Kozmetikai termékek: A Birs termése alapanyagként használható különböző kozmetikai termékek elkészítéséhez, mint például arc- és testápolók, hajpakolások, stb.
 5. Ipari célok: A Birs termése alapanyagként használható egyes ipari termékek elkészítéséhez, mint például édesség, gyümölcslevek, szörpök, stb.

A Birs termések használatának kreativitása csak a képzeleteden múlik.

A Birsalmasajt készítése

A Birsalmasajt készítése egy könnyen elkészíthető, házilag készíthető élelmiszer, amely a Birs termésből készül. A következők azok lépések, amelyek segítségével elkészítheted a Birsalmasajtot:

 1. Először is, válassz ki 2-3 érett, hibátlan Birs termést. Mossuk meg őket alaposan, és vágjuk őket kisebb darabokra.
 2. Tedd őket egy edénybe, és főzd őket addig, amíg péppé nem válnak.
 3. A pépet szűrd át egy szitán, és hagyd lehűlni.
 4. Adj hozzá egy kis tejfölt, egy kis cukrot, és egy kis sót, majd keverd össze alaposan.
 5. Tedd a keveréket egy edénybe, és tedd a hűtőszekrénybe legalább 4 órára, hogy megszilárduljon.
 6. A Birsalmasajt készen is van, és fogyaszthatod frissen, vagy tárolhatod a hűtőszekrényben, hogy később fogyaszthasd el.

A Birsalmasajt íze, textúrája és színe változhat a fajtától, a termesztési körülményektől, és az érési állapottól függően. A sajt íze édes és savanyú, és textúrája lágy és krémes. A sajt színe fehér és sárga árnyalatú lehet.

A Birsalmasajtot sokféleképpen fogyaszthatod, például:

 • Frissen, önmagában, vagy pirítóssal, kenyérrel.
 • Salátákban, például alma-sajtsalátában.
 • Szendvicsekben, például alma-sajtszendvicsben.
 • Desszertként, például alma-sajtpudingban.

Az alma sajtot, házilag készítve, készíteni azt jelenti, hogy tudod, hogy milyen alapanyagokat használtál, és hogy milyen módon elkészítetted. Az alma sajtot, házilag készítve, jóval táplálóbb és egészségesebb, mint a boltban vásárolt változat.Fűszer és gyógynövények
Kerti ötletek témájú cikkek
Kerttervezés témájú cikkek
Kertépítés témájú cikkek
Díszkert témájú cikkek
Konyhakert
Zöldségek
Gyümölcsök
Kerti virágok
Szobanövények
Gyógynövényinfó 

Ha már leszedtük az almát, valahogy fel is kellene használni. A birs pálinka főzés is jó ötlet, de érdemes kipróbálni a jól bevált birsalmás recepteket!

A legfrissebbek birs receptek: