Tulipán (Tulipa) a tavasz hírnöke

Tulipán (Tulipa)

A tulipán (Tulipa) tökéletes választást jelentenek a tavaszi virágágyásokhoz, parkokhoz és kertekhez, mivel a virágzásuk időpontja a tavasz elején van, amikor a többi virág még nem nyílik.

A színeik változatossága és a virágok formái miatt egyedülállóak, és könnyen nevelhetőek, így a kezdő kertészek számára is jó választás lehet.

A korai, középkori és késői virágzó fajtáik biztosítják, hogy a virágzás időszakot hosszabbítani lehessen.

Ezenkívül egy cikkben bemutatjuk a tulipánok gondozásának fontosabb lépéseit, ültetését, szaporítását, teleltetését, valamint betegségeik és kártevőik elleni védekezést. Egy cikkben bemutatjuk a korai, középkori és késői virágzó fajtáikat, és jellemzőiket, így könnyedén megtalálhatják a kedvenc fajtájukat.

Tulipán (Tulipa) jellemzése, rendszertani besorolása

A Tulipán (Tulipa) egy évelő növény, amely a Liliaceae családjába tartozik. Virágai általában nagyméretűek és színesek, és a többi liliomféléhez hasonlóan, a virágfejekben állnak.

A virágok lehetnek egy- vagy több színűek, és a virágzatok általában kupolaszerűek. A növény magassága általában 30-60 cm közötti, de vannak olyan fajták, amelyek akár 90 cm-es magasságot is elérhetnek.

A Tulipánokat széles körben termesztik dísznövényként, és sokféle színben és formában találhatók meg.

A Tulipán eredetileg Ázsiában, a Közép-Ázsiai hegyvidékeken és a Kaukázusban őshonos, de ma már széles körben elterjedt a világon. A legtöbb fajtája száraz, meleg éghajlattal és jól drenált talajjal érzi jól magát.

A legjobb előhelyei a napos, meleg helyek, de a félárnyékos helyeken is jól növekednek. A Tulipánokat gyakran termesztik dísznövényként, de vannak olyan fajták, amelyeket mezőgazdasági termesztésre is használnak.

Az írásos feljegyzések szerint a Tulipánot már a törökök használták dísznövényként az ezerötszázas években. Az Oszmán Birodalomban a Tulipán a kultúra és a társadalom fontos része volt, és a török tenyésztők sokféle fajtát fejlesztettek ki.

A Tulipán a török kultúra szimbóluma lett, és a törökök sokféle módon használták, például a kertészetben, a textiliparban, és az építészetben is.

Az európai országokban is egyre népszerűbbé vált, és a 17. században a tulipánláz . Mára már a tulipánok több mint kilencven százaléka Hollandiából származik, a tulipán egyben Hollandia jelképévé is vált.  Azóta a tulipán széles körben elterjedt és kedvelt dísznövény.

Tulipán (Tulipa)
Tulipán (Tulipa)

Ültetése, szaporítása

Ültetés:

 • ősszel ajánlott ültetni
 • jól drenált, tápanyagban gazdag talaj
 • napos vagy félárnyékos hely
 • 15-20 cm mélyen és 15-20 cm távolságra ültetni a növényeket
 • jól locsolni ültetés után

Szaporítás:

 • magvakból, szárgyökerek vagy ciprusok használhatóak
 • ősszel kell elültetni a magvakat, legalább 15 cm mélyen
 • tavasszal kell elültetni a szárgyökereket és ciprusokat
 • rendszeresen locsolni és tápanyagot adni
Tulipán (Tulipa)
Tulipán (Tulipa)

Tulipán gondozása

A Tulipán gondozása nagyon egyszerű, és nagyon jól növekszik, ha megfelelő körülmények között tartjuk. A főbb gondozási lépések:

 1. Napfény: A Tulipánoknak napos vagy félárnyékos helyet kell kapniuk. A félárnyékban növekednek jól, de a virágok színe nem olyan intenzív, mint a napos helyeken.
 2. Talaj: A Tulipánokat jól drenált, tápanyagban gazdag talajban kell elültetni. A talaj pH-értéke semleges vagy enyhén savas legyen.
 3. Víz: A Tulipánokat rendszeresen locsolni kell, hogy a talaj jól nedves maradjon. A növényeknek nagyon fontos, hogy ne álljon a talajban a víz, mert ez rothadást okozhat a gyökérzetben.
 4. Tápanyag: A Tulipánokat rendszeresen tápanyagot kell adni, hogy jól növekedjenek. A tápoldatot a virágzás előtt kell adni, hogy a növények erősek legyenek a virágzás alatt.
 5. Vágás: Amikor a Tulipánok elvirágoznak, a virágokat vágni kell, hogy a növény energiáját a gyökérzet fejlesztésére fordítsa.
 6. Tárolás: A tulipánhagymákat ősszel kell kiásni, amikor a növények már elhervadtak, és tárolni kell őket, hogy a gyökérzet újra fejlődhessen a következő évre.
Tulipán (Tulipa)
Tulipán (Tulipa)

Tulipánok teleltetése, a tulipánhagyma tárolása

A Tulipánokat ősszel kell kiásni, amikor a növények már elhervadtak, és tárolni kell őket, hogy a gyökérzet újra fejlődhessen a következő évre.

A tulipánhagymákat szárítani kell, mielőtt tárolni kezdenéd, és megtisztítani kell őket a maradék földről és a gyökérzetről. A hagymákat tárolni kell egy száraz, hűvös helyen, ilyen lehet például egy sötét, szellős padlástér, vagy egy hűtőszekrény.

A tulipánhagymák tárolásának hőmérséklete 10 és 13 °C között legyen.

Tárolási idő alatt a hagymákat rendszeresen ellenőrizni kell, hogy meggyőződjünk róla, hogy nem rothadnak el, és ha találunk rothadt hagymákat, azonnal el kell távolítani őket, hogy a többi tulipánhagymát ne fertőzze be.

A tulipánhagymákat később, március-április közepén lehet visszaültetni.

Tulipán (Tulipa)
Tulipán (Tulipa) mező

Tulipánok betegségei, kártevői

A Tulipánokat néhány betegség és kártevő is fenyegeti, amelyek károsíthatják a növényeket és csökkenthetik a virágzást. A leggyakoribb betegségek és kártevők:

 1. Botrytis cinerea: ez egy gombabetegség, amely a nedves időjárás miatt alakul ki, és a virágokat és a leveleket is elpusztíthatja.
 2. Fusarium oxysporum: ez egy gombabetegség, amely a gyökérrendszert támadja, és a növényeket meggyengíti, vagy megöli.
 3. Nematódák: ezek apró férgek, amelyek a gyökérrendszert támadják, és a növényeket meggyengítik.
 4. Levéltetvek: ezek apró, zöld színű rovarok, amelyek a leveleket rágják, és a növényeket meggyengítik.
 5. Szarvasmarha lárvák: ezek apró, fehér színű rovarok, amelyek a hagymákban élnek, és a növényeket meggyengítik.

A betegségek ellen a megelőzés a legjobb megoldás, például megfelelő talaj, víz és tápanyag, valamint a növények megfelelő elhelyezése és szellőztetése. Ha mégis jelentkezik valamelyik betegség, akkor a megfelelő kémiai vagy biokémiai védekezésre van szükség. A kártevők ellen pedig olyan rovarirtókat használhatunk, amelyek nem károsak a növényre.

Tulipán (Tulipa)
Tulipán (Tulipa) mező

Tulipánfajták

Tulipánokat számos színben és formában találhatjuk meg. A leggyakoribb színek közé tartozik a fehér, piros, rózsaszín, lila, narancs, sárga a kék színen kívül minden színben előfordulnak, de vannak olyan fajták is, amelyek több színben is előfordulnak. A

dupla virágú fajták rendkívül népszerűek, mivel a virágok két rétegben nyílnak, ami nagyon szép hatást kelt.

A virágok alakja lehet tölcsér, kehely, vagy harang alakú, és a virágok mérete is változó lehet. A modern fajták között van olyan, amelyiknek a virága akár 30cm-es is lehet. Tulipánok összetett virágai különösen szép hatást keltenek, mivel az összetett virágok több kisebb virágból állnak, ami nagyon szép hatást kelt.

Tulipán (Tulipa)
Tulipán (Tulipa) mező

Korai tulipán fajták

A korai virágzó tulipán fajták közé tartoznak olyan fajták, amelyek a tavaszi időszak első részében virágoznak.

Például:

 • A ‘Kaufmanniana’ fajta (Kaufmanniana tulipán) korai virágzású, és apró, sárga, lila vagy rózsaszín virágai vannak.
 • A ‘Greigii’ fajta (Greigii tulipán) korán virágzik és a virágai színe vörös, narancs, lila, fehér, rózsaszín, vagy kombinációi ezekből.
 • A ‘Darwinii’ fajta (Darwinii tulipán) korán virágzik és a virágai nagyméretűek, színei lehetnek többféle, általában sárga, piros, rózsaszín és fehér.

Ezek a korai virágzó tulipán fajták jellemzően kisebb hagymaméretűek, mint a későbbi virágzó fajták, és gyakran kisebb virágokat hoznak, de sokkal korábban virágoznak, mint a többi tulipánfajta. Ennek köszönhetően jól használhatóak a korai tavaszi dísznövényeként, valamint jól alkalmazhatóak a tavaszi virágágyások és a tavaszi kerttervezésben.

Szintén jól alkalmazhatóak átültetésre is, mert a korai virágzó tulipán fajták gyakran korán elvirágoznak, mielőtt a későbbi virágzó fajták kibújnának. Így lehetőségünk van a tavaszi virágágyásokat átültetni, és így újra virágzó növényeket ültetni helyettük.

Ezek a fajták könnyen nevelhetőek, és kevés gondozást igényelnek, így jó választás lehet a kezdő kertészek számára is.

Középkora tulipán fajták 

A középkorú virágzó tulipán fajták közé tartoznak olyan fajták, amelyek a tavaszi időszak közepén virágoznak. Például:

 • A ‘Triumph’ fajta (Triumph tulipán) középkorú virágzású, színei lehetnek piros, fehér, rózsaszín, sárga, és a virágai nagyméretűek.
 • A ‘Single Early’ fajta (Egyvirágú korai tulipán) középkorú virágzású, virágai lehetnek egy vagy két színben és virágai kicsik de nagyon dúsak.
 • A ‘Lily-flowered’ fajta (Liliom alakú tulipán) középkorú virágzású, virágai nagyon hasonlítanak a liliomokra és színei lehetnek piros, lila, fehér, vagy rózsaszín.

Ezek a középkorú virágzó tulipán fajták jellemzően nagyobb hagymaméretűek és nagyobb virágokat hoznak, mint a korai virágzó fajták. A virágzás időpontja miatt jól alkalmazhatóak a tavaszi virágágyásokban, parkokban, kertekben, és jól kombinálhatóak más tavaszi virágokkal is.

Ezek a fajták általában könnyen nevelhetőek és kevés gondozást igényelnek, de a növekedésük és virágzásuk időpontja miatt ügyelni kell rá, hogy ne ütközzenek más virágokkal.

Késői tulipán fajták

A késői virágzó tulipán fajták közé tartoznak olyan fajták, amelyek a tavaszi időszak utolsó részében virágoznak. Például:

 • A ‘Fosteriana’ fajta (Fosteriana tulipán) késő virágzású, és a virágai színe lehet fehér, krém, vagy sárga.
 • A ‘Rembrandt’ fajta (Rembrandt tulipán) késő virágzású és virágai nagyméretűek, a színei általában pirosak, fekete foltokkal.
 • A ‘Parrot’ fajta (Papagáj tulipán) késő virágzású és a virágai rendkívül színesek, sokféle színben virágoznak.

Ezek a késői virágzó tulipán fajták jellemzően nagyobb hagymaméretűek és nagyobb virágokat hoznak, mint a korai és középkorú virágzó fajták. A virágzás időpontja miatt jól alkalmazhatóak a tavaszi virágágyásokban, parkokban, kertekben, és jól kombinálhatóak más tavaszi virágokkal is. Késői virágzó tulipánokat általában a korai és középkorú virágzó tulipánok után ültetnek, így a virágzási időszakot lehet hosszabbítani.

Ezek a fajták általában könnyen nevelhetőek és kevés gondozást igényelnek, de a növekedésük és virágzásuk időpontja miatt ügyelni kell rá, hogy ne ütközzenek más virágokkal.

Tulipán (Tulipa)
Tulipán (Tulipa) mezőFűszer és gyógynövények
Kerti ötletek témájú cikkek
Kerttervezés témájú cikkek
Kertépítés témájú cikkek
Díszkert témájú cikkek
Konyhakert
Zöldségek
Gyümölcsök
Kerti virágok
Szobanövények
Gyógynövényinfó