5 szempont az otthoni műhely kialakításához

5 szempont az otthoni műhely kialakításához

5 szempont az otthoni műhely kialakításához

Ha van egy igazi hobbink előbb vagy utóbb szükségünk lesz egy helyre, ahol ezt gyakorolhatjuk. Nem biztos, hogy mindegyik hobbinak megfelelő lesz a hely, ha szétrobbantjuk a nappalit és ott szerelünk, fúrunk, faragunk. Hosszú távon, ha gyakorolni szeretnénk ezt a tevékenységet, szükségünk lesz egy műhelyre, ahol nem csak a tevékenység végzését gyakorolhatjuk, hanem a hozzá szükséges szerszámokat, anyagokat is tárolhatjuk. Bútorok átalakítását, felújítását, festést, kárpit cserét és még rengeteg más tevékenységet végezhetünk ha van egy elkülönített helyünk ezekre a tevékenységekre.Hogyan alakítsunk ki egy műhelyt?

Mint minden tevékenységhez, ehhez is több tényező együttes hatását kell figyelembe venni.

  1. Hol legyen a műhely?

Az egyik legfontosabb kérdés természetesen az, hogy hová képzeljük el a helyiséget ahol, barkácsolni szeretnénk, amit nevezhetünk műhelynek, de ha nincs rá más lehetőségünk egy szoba is megteszi. Figyelemmel kell lenni arra, hogy a tevékenységünk jár-e zajjal, mert ha igen, akkor ne közvetlenül a szobák szomszédságába alakítsuk ki a műhelyünket, hanem inkább egy különálló helyiségben. Az a jó ha nincs átjárás , így a szemetet nem hordjuk át a lakáson, bár mivel különálló gondoskodni kell a fűtésről és a világításról is.

5 szempont az otthoni műhely kialakításához
5 szempont az otthoni műhely kialakításához
  1. Mi legyen a zajjal?

Ha nincs máshol hely csak a lakáson belül érdemes hangszigetelő anyagot használni a falak bélelésénél, esetleg az elektromos gépekbe lehet hangtompítót szerelni. A szellőzést biztosítani tudjuk egy ventilátorral vagy egy elszívóval. Néhány műhelyben a csengő felszerelése is hasznos ötlet lehet.

  1. Megfelelő világítás

Kulcsfontosságú tényező, hogy megfelelő lámpákat és fényforrásokat de még inkább fényerősséget biztosítsunk. Ne csak a központi fényforrás legyen lényeges, legyenek kisebb lámpák amelyek kisebb területeket világítanak meg erősebben. Fontos tényező még, hogy minden lámpa jól legyen rögzítve és legyen pótlás az izzók tekintetében. Lehetőleg az energiatakarékos LED izzókat használjuk.  1. Milyen legyen a padlózat?

A padlózat mindenképpen sérülésmentes, egyenletes, könnyen tisztán tartható legyen. Lehetőleg kerüljük a szőnyeg használatát. mert balesetveszélyes lehet. Ha nehézgépekkel a földszinten dolgozol, ideális lehet a betonpadló, mivel ez elég hideg jó ha fektetünk rá egy lécrácsot és azon dolgozzunk.

  1. Munkapad és a szerszámgépek

A legfontosabb bútordarab egy műhelyben a munkapad amit padlózathoz vagy esetleg a falhoz rögzíthetünk. Megfelelő eszközöket rögzítés technikához már az interneten is rendelhetünk, nemcsak a műhelybe hanem a kertbe is megfelelőek a futó növények, kerti díszek, növényfuttatók, gyümölcsfák és bokrok rögzítéséhez. Azt, hogy mekkora a műhelyasztal ideális magassága azt a könyökünk magassága határozza meg, a kettő egyforma magasságban legyen. A pad közelében szükség lesz egy dugaszoló aljzatra, hogy könnyen használhassuk az elektromos szerszámokat.

5 szempont az otthoni műhely kialakításához
5 szempont az otthoni műhely kialakításáhozÖsszegezve

A barkács tevékenységet megfelelően kialakított helyiségben, tökéletes világítással, biztonságos padló burkolattal ellátva, egy megfelelő méretű, rögzített műhely paddal biztosított műhelyben igazán élvezetes végezni, lehetőleg minél kevésbé zajosan.Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:Képek: Vistacreate, Pixabay