A közönséges borostyán jellemzése, gondozása, szaporítása és kártevői

A közönséges borostyán jellemzése, gondozása, szaporítása és kártevői

A közönséges borostyán (Hedera helix) egy nagyon könnyen nevelhető, sokoldalú és díszes növény, amely sokféle környezetben jól prosperálhat. A borostyán rendkívül alkalmazkodó képességgel rendelkezik és kiváló választás lehet, ha szeretnénk egy kertünkbe, ahol könnyen nevelhető, és sok élvezetet nyújt.

A borostyán levelei élénk zöldek, és általában a falakon, kerítéseken és oszlopokon nevelhetők, de kiváló választás lehet, ha szeretnénk elrejteni egy nem tetsző elemet a kertben is.

A borostyán rendkívül alkalmazkodó és könnyen nevelhető, így mindenki számára ajánlott, aki szeretné élvezni a díszes növényeket, anélkül, hogy túl sok időt és energiát kellene ráfordítani.A közönséges borostyán (Hedera helix) jellemzése, rendszertani besorolása 

A közönséges borostyán (Hedera helix) egy láncosan láncoló, a földre tapadó növény, amely általában 3-20 méter magasra nő, örökzöld cserje.

A levelei hosszúkásak, zöldek és fényesek, általában 5-10 cm hosszúak és 2-5 cm szélesek. A virágai kicsik, fehérek vagy rózsaszínűek, általában március és április között nyílnak. A bogyói feketék, általában szeptember és október között érnek be.

A borostyán a Hederaceae családba tartozik, és rendszertanilag a Hedera generushoz tartozik.

A közönséges borostyán jellemzése, gondozása, szaporítása és kártevői
A közönséges borostyán jellemzése, gondozása, szaporítása és kártevőiA közönséges borostyán (Hedera helix) származása, előhelye

A közönséges borostyán (Hedera helix) Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában őshonos. Leginkább a mediterrán éghajlatú területeken fordul elő, de jól alkalmazkodik más éghajlati viszonyokhoz is, így széles körben elterjedt a világon.

A borostyán gyakran található erdők, bokorerdők, hegyoldalak, sziklafalak, völgyek és patakpartok alján. Jól alkalmazkodik a városi környezethez is, és gyakran található kövezett utak mentén, falakon és épületek oldalán is.

Közép-Európában egyetlen elterjedt faja. Európa nagy része mellett Délnyugat-Ázsiában honos. Kedvező környezetben (fákon, kőszirteken, falakon) 20–30 méteresre is megnő, de függőleges felület híján a talajt is beteríti.

Sokak által kedvelt dísznövény, ugyanakkor gyógyhatása is ismert. Ma már számos változatban létezik, hiszen vannak tarka levelű, sárga levelű vagy lila szárú fajtái is. Vannak lassú és gyorsabb növekedésű fajták. Léteznek balkonládába ültethető fajtái is.

A közönséges borostyán jellemzése, gondozása, szaporítása és kártevői
A közönséges borostyán jellemzése, gondozása, szaporítása és kártevőiÜltetése, szaporítása, gondozása

A közönséges borostyán ültetése:

 • A borostyán ültetése legjobban tavasszal vagy ősszel történik, amikor a talaj meleg és nedves.
 • A borostyán ültetése előtt a talajt el kell távolítani és el kell keverni humusz- vagy trágyatörmelékkel.
 • A borostyán ültetése előtt a csemetét alaposan öntözni kell, hogy a gyökérrendszere ne essen össze.
 • A borostyán ültetése előtt a csemetét a gyökereivel együtt be kell állítani a talajba, és el kell ásni a talajt a gyökerek körül, hogy a gyökerek jól fejlődhessenek.

A borostyán szaporítása:

 • A borostyán szaporítása leggyakrabban magról történik, amelyeket általában ősszel szednek, és ősszel vagy tavasszal ültetnek el.
 • A borostyán szaporítása másik módja a tőosztással, amelyet tavasszal vagy ősszel lehet végezni.
 • A borostyán szaporítása további lehetősége a hajtás- vagy leveles rügyekből való ültetés, amelyet tavasszal vagy ősszel lehet végezni.

A borostyán gondozása:

 • A borostyán gondozása könnyű, de fontos, hogy a növényt jól meg kell öntözni és talaját humuszos talajban tartani.
 • A borostyán növénynek sok napfényre van szüksége, de jól tolerálja az árnyékos helyeket is.
 • A borostyán gondozásakor a növénynek van szüksége rendszeres trágyázásra, hogy jól fejlődhessen.
 • A borostyán növénynek fontos a rendszeres odafigyelés, amelynek során a száraz, beteg vagy elhalt részeket el kell távolítani.
A közönséges borostyán jellemzése, gondozása, szaporítása és kártevői
A közönséges borostyán jellemzése, gondozása, szaporítása és kártevőiA közönséges borostyán metszése

A közönséges borostyán metszése fontos része a gondozásának, hogy a növény alakját és egészségét megőrizze. A metszést általában tavasszal vagy ősszel végzik, amikor a növény nyugalmi állapotban van.

 • A borostyán alapmetszése a tavaszi metszés, amelynek során a növényt visszavágják, hogy felfrissüljön és új hajtásokat hozzon.
 • A borostyán formázó metszése a nyári hónapokban végzik, hogy a növény alakját és méretét megőrizze.
 • A borostyán elhalt hajtásokat és részeket minden évben el kell távolítani, hogy a növény egészséges maradjon.

Fontos megjegyezni, hogy a borostyán metszése során ne metszés túl ritkán, mert ez megakadályozhatja a növény fejlődését, és ne is metszés túl gyakran, mert ez fáraszthatja a növényt.

Borostyán felhasználása

A közönséges borostyán (Hedera helix) gyógynövényként és dísznövényként is használják.

Gyógynövényként:

 • A borostyán levelei és gyökerei gyógyászati célokra használhatóak. A levelekből és gyökerekből készült teák és kenőcsök gyulladáscsökkentő, légúti panaszokat enyhítő és lázcsillapító hatásúak.
 • A borostyán leveléből készült tea jótékony hatású lehet asztmás panaszok esetén, valamint javítja az emésztést.
 • A borostyán leveleinek fogyasztásával és kenőcsök formájában alkalmazva, javítható a bőr állapota, csökkenthetőek a pattanások és az ekcéma tünetei.

Dísznövényként:

 • A borostyán kiváló választás lehet falak, oszlopok, kerítések és épületek díszítésére, mivel jól alkalmazkodik a városi környezethez, és jól tűri a szennyezett levegőt.
 • A borostyán színes levelei és apró virágai miatt kedvelt dísznövény, melyet sokszor használnak kerti térré alakítására, és ültetnek parkokba, erkélyekre, teraszokra és tetőkre.
 • A borostyán a lombhullató növények közé tartozik, így ősszel is díszítő eleme lehet a kertnek.

A borostyán használható, mint fás szőnyeg, ami jól alkalmazkodik a felszínhez, és elnyeli a zajt, valamint a szél által okozott károkat is.

A közönséges borostyán jellemzése, gondozása, szaporítása és kártevői
A közönséges borostyán jellemzése, gondozása, szaporítása és kártevői 

Borostyán teleltetése

A közönséges borostyán (Hedera helix) a hideg éghajlatokban termesztett növények közé tartozik, így a téli hidegben védve kell tartani. A borostyán teleltetése a következő lépésekkel történhet:

 1. A borostyán teleltetése előtt a növényt jól öntözni kell, hogy a talaj jó nedvességtartalmú legyen.
 2. A borostyánt egy félárnyékos helyre ültetni, ahol a hőmérséklet nem esik túlzottan le, de elég hideg van ahhoz, hogy a növény nyugalmi állapotba kerüljön.
 3. A borostyán növényt takaró anyaggal, pl. fóliával, vagy műanyag takaróval befedni.
 4. A borostyán növénynek hideg időszakban kevesebb öntözést kell kapnia, hogy ne rothadjon a talaj.
 5. A tavaszi időszakban, mikor a hőmérséklet emelkedni kezd, a borostyán növényt vissza kell ültetni a kertbe, és újra meg kell kezdeni az öntözést és a tápoldatozást.

Fontos megemlíteni, hogy a borostyán növényt a ház belsejében nem szabad teleltetni, mert a meleg, száraz levegő károsíthatja a növényt.

A közönséges borostyán jellemzése, gondozása, szaporítása és kártevői
A közönséges borostyán jellemzése, gondozása, szaporítása és kártevőiA közönséges borostyán (Hedera helix) betegségei, kártevői

A közönséges borostyán (Hedera helix) néhány leggyakoribb betegsége és kártevője a következő:

 1. Fonálférgek: A borostyán növényeket gyakran támadják meg fonálférgek, amelyek a levelek alján találhatóak. A fonálférgek által okozott kár jellemzően a levelek elszáradását és a növekedés leállását okozza.
 2. Levéltetvek: A borostyán növényeket gyakran támadják meg levéltetvek, amelyek a levelek alján találhatóak. A levéltetvek által okozott kár jellemzően a levelek elszáradását és a növekedés leállását okozza.
 3. Kórokozó gombák: A borostyán növényeket gyakran támadják meg kórokozó gombák, amelyek a talajban találhatóak. A gombák által okozott kár jellemzően a gyökérrendszer károsodását okozza, ami a növény halálához vezethet.
 4. Borostyánpajzstetű: A borostyánpajzstetű egy kis rovar, amely a borostyán leveleinek alján található, és a növény vérét szívja. A borostyánpajzstetű által okozott kár jellemzően a levelek elszáradását és a növekedés leállását okozza.
 5. Borostyán-gomba: A borostyán-gomba egy betegség, amely a növény leveleit és hajtásait támadja meg. A gomba által okozott kár jellemzően a levelek sárgulását, elszáradását és a hajtások megrepedezését okozza.
 6. Borostyán-foltosság: A borostyán-foltosság egy betegség, amely a növény leveleit támadja meg. A betegség által okozott kár jellemzően a levelek sárgulását, elszáradását és a hajtások megrepedezését okozza.

A kártevők és betegségek ellen megfelelően gondozni a növényt, és időben észrevenni a jeleket, és megfelelően kezelni őket. Pesticidekkel, mikroorganizmusokkal, vagy biotechnológiai módszerekkel is kezelhetjük őket.

A közönséges borostyán jellemzése, gondozása, szaporítása és kártevői
A közönséges borostyán jellemzése, gondozása, szaporítása és kártevőiÉlettani hatása a szervezetre

A közönséges borostyán (Hedera helix) néhány ismert élettani hatása van a szervezetre:

 1. Csillapítja az asztmát: A borostyán leveleinek belső részei tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek segíthetnek csillapítani az asztmát.
 2. Fájdalomcsillapító hatás: A borostyán kivonatoknak fájdalomcsillapító hatása van, amely segíthet enyhíteni a reumatikus fájdalmakat és az izomfájdalmakat.
 3. Anti-inflammatory hatás: A borostyán kivonatoknak gyulladáscsökkentő hatása van, amely segíthet enyhíteni a reumatikus ízületi gyulladásokat és az izomgyulladásokat.
 4. Védelme a szív- és érrendszeri betegségek ellen: A borostyán kivonatoknak védelmet nyújthatnak a szív- és érrendszeri betegségek ellen, például a magas vérnyomás és az érelmeszesedés ellen.
 5. Antioxidáns hatás: A borostyán leveleiben található antioxidánsok védhetik a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól, ami segíthet megelőzni a rákot és a szívbetegségeket.

Azt is fontos megemlíteni, hogy a borostyán gyógynövényként való használata nem mindenki számára biztonságos, ezért egy orvossal való konzultáció javasolt mielőtt használnánk.Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:

Gyógynövényinfó