A paradicsom (Solanum lycopersicum) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása

A paradicsom (Solanum lycopersicum) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása

A paradicsom (Solanum lycopersicum) egy könnyen termeszthető és nagyon hasznos zöldség, amelyet szinte minden konyhában használnak. A paradicsomot sokféle módon lehet elkészíteni, és számos jótékony hatása van a szervezetre.

A paradicsom termesztése a kertben nagyon egyszerű, és a növények rendszeres gondozásával bő termést lehet elérni. A paradicsom az egyik legjobb zöldség, amit a kertünkbe ültethetünk, mivel sokféle módon fogyaszthatjuk és könnyen tárolható.

A paradicsom termesztése nemcsak a kertünk szépének és hasznosságának növelését jelenti, hanem a saját egészségünkre is jótékony hatással van.A paradicsom (Solanum lycopersicum) jellemzése, rendszertani besorolása

A paradicsom (Solanum lycopersicum) egy évelő zöldség növény, amely a Solanaceae családjába tartozik. A paradicsomot általában kerti növényként termesztik, de vannak olyan fajtái is, amelyeket szoban is tarthatunk.

A paradicsom megjelenése a kultivált fajták esetén változó, de általában a növény magasabb, mint 1 méter, és lombhullató. A levelek zöldek, oválisak, és keskenyek. A paradicsom virága szintén változó, de általában fehér vagy rózsaszín, és kicsi.

A paradicsomok általában pirosak, de vannak olyan fajták is, amelyek sárga, narancs, vagy fekete színűek. A paradicsom termése általában húsosak és édesek, és számos konyhai alkalmazásra használhatók.

Növekedési típus szerint megkülönböztetünk folytonos, determinált és féldeterminált fajtákat; bogyóalak szerint gömb, lapított, megnyúlt és szögletes alakúakat; bogyóméret szerint: koktél, cherry, közepes és nagy méretűeket; termesztési mód szerint szabadföldi, hajtatási és mindkettőre alkalmas fajtákat. A termés színe is rendkívül változatos lehet: piros, sárga, narancssárga, rózsaszín, bordó, fekete, zöld, fehér.

A paradicsom botanikai szempontból egy bogyótermést hozó növény, de a 19. század végén az Amerikai Egyesült Államokban vámi pereskedés alakult ki azzal kapcsolatban, hogy a paradicsom termése egy zöldség-e vagy egy gyümölcs. A paradicsom termesztéstechnológiáját és felhasználását tekintve zöldségként használják, mivel főleg salátákban, szószokban, levesekben használják fel.

A paradicsom (Solanum lycopersicum) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A paradicsom (Solanum lycopersicum) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaParadicsom származása, előhelye

A paradicsom származása Dél-Amerika, az Andok vidékéről származik, ahol az indiánok őshonosan termesztették. Az újvilági növényt az 1500-as években hozták be Európába, ahol kezdetben csak dísznövényként tartották, mivel az emberek úgy vélték, hogy a termései mérgezőek.

Az ételekbe való beépítése csak a 18. században kezdődött el. A paradicsomot ma a világ számos országában termesztik, de a legnagyobb termesztő országok Kína, India, az USA és az Egyesült Államok.

A paradicsom (Solanum lycopersicum) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A paradicsom (Solanum lycopersicum) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaÜltetése, szaporítása, gondozása

A paradicsom ültetése leginkább a tavaszi hónapokban ajánlott, amikor a föld hőmérséklete már elég meleg ahhoz, hogy a növények gyökerezzenek. A növényeket általában 6-8 hétig nevelik, mielőtt a kertbe ültetik. A paradicsomot napos, meleg helyen érdemes ültetni, és jó minőségű, jó vízáteresztő talajban.

A paradicsom szaporítása általában magról történik, de a növényeket is szaporíthatjuk visszavágott ágakból. A szaporításhoz magokat vásárolhatunk, de magot is szüretelhetünk a saját gyümölcsünkből. A magot általában 2-3 hétig áztatjuk, majd kis tálcákba ültetjük, és meleg helyen tartjuk, amíg a magok kihajtani nem kezdenek.

A paradicsom gondozása közepesen nehéz. A növényeket rendszeresen locsolni kell, különösen a meleg időszakban, és a talajnak rendszeresen tápanyagot kell adni. A paradicsomot rendszeresen kapálni kell, és a földet rendszeresen permetezni kell a kártevők és betegségek ellen. A paradicsomot rendszeresen vissza kell vágni, hogy a növény ne váljon túl magasra, és hogy a paradicsomok jól fejlődjenek.

A paradicsom (Solanum lycopersicum) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A paradicsom (Solanum lycopersicum) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaParadicsom begyűjtése, tárolása

A paradicsom begyűjtése a gyümölcs mérete és éretté válásának függvénye. Általában a paradicsomot amikor már piros, és érett, de még kemény.

A paradicsomot óvatosan távolítsuk el a növénytől, hogy ne sérüljön. A begyűjtött paradicsomot hűvös, sötét helyen tároljuk, hogy  tovább érjen. A hűtőszekrényben is tárolhatjuk de úgy a hosszú tárolásra nem alkalmas. Az érett paradicsomot azonnal felhasználhatjuk különböző ételek elkészítéséhez, vagy le is fagyaszthatjuk, hogy később használjuk fel. A paradicsomot konzerválhatjuk is, így az év táján is fogyaszthatjuk.

A paradicsom (Solanum lycopersicum) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A paradicsom (Solanum lycopersicum) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaParadicsom felhasználása

A paradicsomnak leginkább a termését használják fel, amelyet frissen, vagy feldolgozva fogyasztanak. A paradicsomot számos konyhai alkalmazásra használják, például salsák, levesek, raguk, pizzák és tészták alapanyagaként.

A paradicsomot általában a konyhában használják fel, de a növény leveleit is főzni lehet, és a paradicsomot konzerválni is lehet. A paradicsomot gyakran használják a gasztronómiában, számos étel alapanyagaként, de a paradicsomot gyógyászatban is használják, mivel magas a C-vitamin és a lycopin tartalma, amelyek segítik a szervezetet a káros anyagok ellen.

A paradicsomot a kozmetikai iparban is használják, mivel a benne lévő ásványi anyagok és vitaminok segítenek a bőr állapotának javításában, és a ráncok ellen is hatásosak.

A paradicsom (Solanum lycopersicum) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A paradicsom (Solanum lycopersicum) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaParadicsom teleltetése

A paradicsomot tavasszal ültetik a kertbe, és nyáron termesztik. Azonban a paradicsomot teleltetni is lehet, hogy korábban termesszen, vagy hogy meghosszabbítsa a termés időszakát.

A teleltetéshez a paradicsomot korábban ültetjük, mint a kertbe ültetésnél, és a növényeket meleg helyen neveljük, például egy fóliatető alatt. A növényeknek napos helyen kell lenniük, és rendszeresen kell öntözni és tápanyagot adni nekik, hogy jól fejlődjenek.

A teleltetett paradicsomot általában korábban termesztik, mint a kertben termesztettet, és a termés időszakja is hosszabb lehet. A teleltetés azonban több gondozást igényel, mint a kertben termesztés, és a növényeket rendszeresen védeni kell a kártevőktől és a betegségektől.A paradicsom (Solanum lycopersicum) betegségei, kártevői

A paradicsomot számos betegség és kártevő támadhatja, amelyek közül néhány a következő:

 • Fonálférgek: A fonálférgek a paradicsom gyökereit támadják, ami a növény szárazságtűrő képességét csökkenti és gyengíti.
 • Gombás betegségek: A paradicsomot számos gombás betegség támadhatja, mint például a botritisz, amely a paradicsom alján lévő fekete foltokat okoz.
 • Levéltetvek: A levéltetvek a paradicsom leveleit támadják, ami a növény fejlődését csökkenti.
 • Piócafélék: A piócafélék a paradicsomot támadják, ami a termés minőségét csökkenti.
 • Kórokozók: A paradicsomot számos kórokozó támadhatja, mint például a fehérpenészes betegség, ami a termésen és a leveleken fehér penészt okoz.

A legjobb megelőzés a rendszeres gondozás, amely magában foglalja a talaj tápanyagának pótlását, a rendszeres öntözést és a növények rendszeres visszavágását, valamint a kártevők és betegségek elleni védekezést. A megfelelő időben végzett permetezés és a beteg növények eltávolítása is segíthet a kártevők és betegségek elleni védekezésben.

A megfelelő választású fajták és a rendszeres rovarirtás segíthet a kártevők elleni küzdelemben.

A paradicsom (Solanum lycopersicum) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A paradicsom (Solanum lycopersicum) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaÉlettani hatása a szervezetre

A paradicsom rendkívül gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben, így számos jótékony hatása van a szervezetre.

 • A paradicsom magas C-vitamin tartalmának köszönhetően segít erősíteni az immunrendszert és csökkenti a rák kockázatát.
 • A paradicsomban található lycopin, a természetes színezék, segíthet a szívbetegségek megelőzésében, valamint csökkenti a rák kockázatát.
 • A paradicsom magas kálium tartalmának köszönhetően segít csökkenteni a vérnyomást és javítja a szív egészségét.
 • A paradicsom magas folsav tartalmának köszönhetően segít csökkenteni a születési rendellenességek kockázatát terhes nőknél.
 • A paradicsomban található ásványi anyagok, mint a kálcium, magnézium, vas, jó hatással van az ízületekre és csontokra is.
 • A paradicsom magas rost tartalmának köszönhetően segít javítani a bélműködést, csökkenti a székrekedést és javítja az emésztést.
 • A paradicsom magas víztartalmának köszönhetően segít hidratálni a szervezetet, ami javítja a bőr minőségét és segíti a test méregtelenítését.

Fontos megjegyezni, hogy mivel a paradicsom magas aciditása, egyes embereknek, mint például azoknak, akiknek gyomorproblémáik vannak, kerülniük kell a túl sok paradicsom fogyasztását.Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek

A paradicsom gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben, beleértve:

 • C-vitamin: A C-vitamin segít erősíteni az immunrendszert, és segít a szervezetnek a káros anyagok ellen.
 • Lycopin: A paradicsomban található természetes színezék, amely segít csökkenteni a rák kockázatát.
 • Kálium: A kálium segít csökkenteni a vérnyomást és javítja a szív egészségét.
 • Folát: A folát segít csökkenteni a születési rendellenességek kockázatát terhes nőknél.
 • Kálcium: A kálcium segít erősíteni acsontokat és a fogakat, valamint segít a vér koagulációjában.
 • Magnézium: A magnézium segít a izmok és az idegrendszer működésében, valamint segít a vérnyomás szabályozásában.
 • Vas: A vas segít a vér oxigénellátásában és a sejtek oxigéntranszportjában.
 • Foszfor: A foszfor segít erősíteni a csontokat és fogakat, valamint részt vesz az energiatermelésben.
 • Szénhidrátok: A paradicsom magas szénhidrát tartalma segíti a test energiaellátását.
 • Rost: A paradicsom magas rost tartalma segít javítani a bélműködést és csökkenti a székrekedést.
 • Víz: A paradicsom magas víztartalma segít hidratálni a szervezetet, ami javítja a bőr minőségét és segíti a test méregtelenítését.
 • A-, B- és E- vitamin is található a paradicsomban kisebb mennyiségben, melyek segítik a szervezet működését.
 • Ásványi anyagok, mint a nátrium, klorid, fluorsav és jód is megtalálható a paradicsomban, melyek kisebb mennyiségben segítik a szervezet működését.

Ezek a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek együttesen segítenek a szervezetben a különböző folyamatokban, és javítják az egészséget és a jólétet.Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:

Gyógynövényinfó