A retek (Raphanus sativus) gondozása, ültetése, szaporítása

A retek (Raphanus sativus) gondozása, ültetése és szaporítása

A retek (Raphanus sativus) jó választás a kertünkbe, mert egyszerűen termeszthető, kevés figyelmet igénnyel rendelkezik és rendkívül egészséges. A retekben található vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek segítenek a szervezetnek az egészséges működésben.

A retek gyökérzöldsége általában fehér vagy sötétbarna színű, nagyméretű, gömb vagy hosszúkás alakú .

Ízletes, ami frissen vagy főzve, például salátákban, főzelékekben, rántva, és sült formában is fogyasztható. A retek levelei is ehetőek, de kevésbé gyakran használják fel, mint a gyökérzöldséget.

A retek rendkívül ellenállóak a betegségekkel és kártevőkkel szemben, így a kertünkbe ültetve is biztosan termeszthetjük őket.A retek (Raphanus sativus) jellemzése, rendszertani besorolása

A retek (Raphanus sativus) egy növény, amely a mustárfélék (Brassicaceae) családjába tartozik. A retek egy évelő növény, amelynek magassága általában 30-60 cm, de elérheti a 1 m-t is. A levelei hosszúkásak, sötétzöldek, és rózsaszínűek vagy fehérek virágai vannak. A retek gyökere, amelyet általában fogyasztanak, nagyméretű, gömb alakú, és fehér vagy sötétbarna színű. A retek számos fajtája létezik, amelyek különböző méretekkel, színekkel és ízekkel rendelkeznek.

A retek rendszertani besorolása a következő:

Kingdom: Plantae (Növények) Subkingdom: Tracheobionta (Fás növények) Superdivision: Spermatophyta (Magvaképző növények) Division: Magnoliophyta (Többsejtű növények) Class: Magnoliopsida (Kétsejtű növények) Subclass: Dilleniidae Order: Capparales Family: Brassicaceae (Mustárfélék) Genus: Raphanus Species: R. sativus

A retek (Raphanus sativus) gondozása, ültetése és szaporítása
A retek (Raphanus sativus) gondozása, ültetése és szaporításaA retek (Raphanus sativus) származása, előhelye

A retek (Raphanus sativus) eredeti előhelye valószínűleg Közép-Ázsia, de az idők során széles körben elterjedt az egész világon. A retek általában szubtrópusi és trópusi éghajlaton termesztik, de jól tolerálja a hideg és a meleg időjárást is.

A retek termesztése az ókori Egyiptomban és Mezopotámiában ismert, de a rómaiak és a kínaiak is termesztették őket. Az ókori Egyiptomban a reteket a fáraók és a papok különleges ételeként fogyasztották.

A retek a középkorban Európában is jelentős termesztési terület volt, és ma is fontos zöldségnövényként termesztik az egész világon, beleértve az Egyesült Államokat, Európát, Ázsiát és Ausztráliát is.

A retek (Raphanus sativus) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A retek (Raphanus sativus) gondozása, ültetése, szaporításaFajtái

A reteknek számos fajtája létezik, amelyek különböző méretekkel, színekkel és ízekkel rendelkeznek. Az alábbiakban néhány példa fajtákra:

 • Hónapos retek: A hónapos retek a legkorábban termeszthető retekfajta, amelyet általában márciusban vetnek. A hónapos retek gyorsan növekszik és gyakran később a tavaszi fagyok elpusztítják.
 • Nyári fajták: A nyári fajták, mint például a ‘Cherry Belle’ és a ‘French Breakfast’ jól tolerálják a meleg időjárást és júniusban-júliusban érik. A nyári fajták gyökérzöldségei szélesek, és általában kicsik, de ízletesek.
 • Őszi fajták: Az őszi fajták, mint például a ‘Munchen Bier’ és a ‘White Icicle’ jól tolerálják a hideg időjárást és szeptemberben-októberben érik. Az őszi fajták gyökérzöldségei hosszúak és általában nagyobbak, mint a nyári fajták.
 • Téli fajták: A téli fajták, mint például a ‘Black Radish’ és a ‘Misato Rose’ jól tolerálják a hideg időjárást és novemberben-decemberben érik. A téli fajták gyökérzöldségei általában nagyon nagyok és általában erős ízűek.
A retek (Raphanus sativus) gondozása, ültetése és szaporítása
A retek (Raphanus sativus) gondozása, ültetése és szaporításaÜltetése, szaporítása, gondozása

A retek ültetése és gondozása elég egyszerű. A következők a főbb lépések a retek ültetéséhez és gondozásához:

Ültetés:

 • A reteknek napos helyet kell kapniuk és jó vízelvezetésű talajban kell nőniük. A talaj pH-ja 6-7 között legyen.
 • A hónapos retek márciusban, a nyári retek júniusban, az őszi retek szeptemberben és a téli retek novemberben ültethetőek.
 • A magokat 1-2 cm mélyen ültessük és legalább 3-4 cm távolságra ültessük el egymástól.
 • Ha a hőmérséklet és a talaj nedvességtartalma megfelelő, a magok 1-2 hét alatt kelnek ki.

Szaporítás:

 • A retek magjait szaporíthatjuk, amelyeket ültetni kell.
 • A retek örökzöldek, így a gyökérzöldségeiket is szaporíthatjuk, amikor átültetjük őket.

Gondozás:

 • A reteknek napos helyet kell kapniuk és rendszeresen öntözni kell őket, hogy a talaj nedves maradjon.
 • A reteknek szükségük van rendszeres trágyázásra, hogy elég tápanyagot kapjanak.
 • A reteknek szükségük van rendszeres kapálásra, hogy a talaj szellőzni tudjon és a növények ne legyenek túlzsúfoltak.
 • A reteknek szükségük van rendszeres gyomtalanításra, hogy a gyomok ne vegyék el a tápanyagot a növényektől.

A retek általában jól tolerálják a hideg és a meleg időjárást, de a téli fajták jobban tolerálják a hideget, mint a nyári fajták. A retek általában ellenállóak a betegségekkel és kártevőkkel szemben, de fontos figyelni a talaj nedvességtartalmát és a gyomokat, mert ezek a retek fejlődéssét és termését befolyásolhatják.

A retek (Raphanus sativus) gondozása, ültetése és szaporítása
A retek (Raphanus sativus) gondozása, ültetése és szaporításaA retek (Raphanus sativus) felhasználása

A retek (Raphanus sativus) gyökérzöldsége a legtöbbször használt része, amelyet fogyasztani szoktak. A retek gyökérzöldsége általában fehér vagy sötétbarna színű, nagyméretű, gömb alakú és ízletes. A retek gyökérzöldsége frissen vagy főzve, például salátákban, főzelékekben, rántva, és sült formában is fogyasztható. A retek gyökérzöldsége különösen jól illik a húsos ételekhez, például a húsokhoz és a halakhoz.

A retek levelei is fogyaszthatóak, de kevésbé gyakran használják fel, mint a gyökérzöldséget. A retek levelei zöldek, hosszúkásak és ízletesek. A retek levelei frissen vagy főzve, például salátákban, főzelékekben és rántva is fogyaszthatóak.

A retek virágai is ehetőek, de ritkán használják fel őket. A retek virágai fehérek vagy rózsaszínek és ízletesek. A retek virágai frissen vagy főzve, például salátákban, főzelékekben és rántva is fogyaszthatóak.

A retek (Raphanus sativus) gondozása, ültetése, szaporítása
A retek (Raphanus sativus) gondozása, ültetése, szaporításaA retek (Raphanus sativus) betegségei, kártevői

A retek (Raphanus sativus) általában ellenállóak a betegségekkel és kártevőkkel szemben, de néhány betegség és kártevő mégis károsíthatja a növényeket.

Betegségek:

 • Fehér penész: A fehér penész a talajban élő gomba, amely a nedves időjárás miatt alakul ki. A fehér penész fehér, porzós réteget képez a növényen, ami károsítja a leveleket és a szárakat.
 • Fuzárium: A fuzárium egy talajban élő gomba, amely a gyökérzöldséget károsítja, ami a növények elhalásához vezet.
 • Csomósodás: A csomósodás egy betegség, amely a növény gyökerét károsítja, ami a gyökérzöldség deformálódásához vezet.

Kártevők:

 • Retekbogár: A retekbogár egy kártevő, amely a retek leveleit és szárait támadja meg. A retekbogár lárvái a levelekben és a szárakban esznek, ami a növények elhalásához vezet.
 • Reteklevéltetű: A reteklevéltetű egy kártevő, amely a retek leveleit támadja meg. A reteklevéltetű lárvái a levelekben esznek, ami a növények elhalásához vezet.
 • Retekbagoly: A retekbagoly egy kártevő, amely a retek gyökérzöldségét támadja meg. A retekbagoly lárvái a gyökérzöldségben esznek, ami a gyökérzöldség deformálódásához és csökkent termésállományhoz vezet.

Az ilyen betegségek és kártevők ellen a növényeket rendszeresen ellenőrizni és időben kezelni kell, például a talajt és a nedvességtartalmat rendszeresen ellenőrizni, hogy megakadályozzuk a gombabetegségek kialakulását. A kártevők ellen pedig a kártevők elleni szerek használata javasolt. A megelőzés a legjobb megoldás, pl. a megfelelő talaj előkészítés, vetésforgó, és a rendszeres talajművelés, hogy eltávolítsuk a potenciális gomba- és kártevő-gazdag területeket.

A retek (Raphanus sativus) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A retek (Raphanus sativus) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása 

Élettani hatása a szervezetre

A retek (Raphanus sativus) jó forrása a vitaminoknak és ásványi anyagoknak, és számos élettani hatása van a szervezetre.

 • Vitaminok: A retek gazdag vitaminkészletekben, különösen a C-vitaminban, amely fontos az immunrendszer erősítésében és a kollagéntermelésben. A retekben található még A-, B1-, B6- és K-vitamin is.
 • Ásványi anyagok: A retek jó forrása a káliumnak, kalciumnak, magnéziumnak és vasnak. A kálium fontos a vérnyomás szabályozásában és az izom- és idegrendszer működésében. A kalcium fontos az csontok egészségéhez, a magnézium pedig fontos az izmok és az idegek működéséhez. A vas pedig fontos az vörösvértestek képződéséhez.
 • Rákellenes hatás: A retekben található fitonutriensek, mint a glukosinolátok, bebizonyította, hogy gátolják a rákos sejtek növekedését.
 • Emésztés: A retekben található rostok segítik az emésztést és a belekre gyakorolt jótékony hatásai is vannak. A rostok segítik a bélmozgást és támogatják a bélrendszer egészségét, ami segít megelőzni a székrekedést és a bélproblémákat.
 • Vérnyomás: A retekben található kálium jótékony hatással van a vérnyomásra, mivel segíthet csökkenteni a magas vérnyomást.
 • Fogyasztás: A retekben található alacsony kalória- és magas rosttartalom segíthet a fogyásban és a testsúly szabályozásában.

Az élettani hatások mellett érdemes megemlíteni, hogy a retekben található növényi alapú anyagok, mint például a fitonutriensek, amelyek segíthetnek a szervezetnek a méregtelenítésben, és segíthetnek a szervezetnek a különböző betegségekkel szembeni védekezésben.

A retek (Raphanus sativus) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A retek (Raphanus sativus) gondozása, ültetése, szaporításaVitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek

A retek (Raphanus sativus) jó forrása a vitaminoknak, ásványi anyagoknak és nyomelemeknek, amelyek fontosak az egészséges szervezet számára.

Vitaminok:

 • C-vitamin: A retek gazdag C-vitaminban, amely fontos az immunrendszer erősítésében és a kollagéntermelésben.
 • A-vitamin: A retekben található A-vitamin fontos a látás egészségéhez és a bőr, a nyálkahártyák és a légzőrendszer egészségéhez.
 • B1-vitamin (tiamin): A retekben található B1-vitamin fontos az idegrendszer és az emésztés működéséhez.
 • B6-vitamin: A retekben található B6-vitamin fontos az anyagcseréhez és az aminosavak anyagcseréjéhez, valamint a vörösvértestek képződéséhez.
 •  K-vitamin: A retekben található K-vitamin fontos a vér coagulációjához és a csontok egészségéhez.

Ásványi anyagok:

 • Kálium: A retek jó forrása a káliumnak, amely fontos a vérnyomás szabályozásában és az izom- és idegrendszer működésében.
 • Kalcium: A retekben található kalcium fontos az csontok egészségéhez.
 • Magnézium: A retekben található magnézium fontos az izmok és az idegek működéséhez.
 • Vas: A retekben található vas fontos az vörösvértestek képződéséhez.

Nyomelemek:

 • Foszfor: A retekben található foszfor fontos a csontok és fogak egészségéhez, valamint a DNS és a RNA szintéziséhez.
 • Jód: A retekben található jód fontos a pajzsmirigyhormonok termeléséhez.
 • Szulfát: A retekben található szulfát fontos az emésztésben, a fehérjeszintézisben és a máj méregtelenítő funkcióiban.Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:

Gyógynövényinfó